Κάνε το Τεστ
Σχέση από απόσταση, Σχέση εξ αποστάσεως, Δυσκολίες στη σχέση από απόσταση, Ποιες είναι οι δυσκολίες σχέσης από απόσταση, Δουλεύουν οι σχέσεις από απόσταση

Σχέση από απόσταση

Σχέση από απόσταση

Μετά από καιρό μπορεί να έχετε βρει έναν σύντροφο που αξίζει να είναι στη ζωή σας. Η σχέση σας κυλά όμορφα, αλλά ξαφνικά αλλάζουν οι συνθήκες και σας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα. Δεν έχει σημασία πόσο αγαπάτε ο ένας τον άλλο, ένα κομμάτι του εαυτό σας αναρωτιέται πως και το αν η σχέση θα καταφέρει να επιβιώσει από την απόσταση μεταξύ σας. Μια σχέση από απόσταση μπορεί να κρύβει αρκετές προκλήσεις. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίζει κάποιος τα θέματα που προκύπτουν σε μια σχέση μέσα από τηλέφωνα, μηνύματα ή βιντεοκλήσεις. Η απόσταση από μόνη της δημιουργεί ή συμβάλλει στις δυσκολίες που έχει κάθε σχέση. Ωστόσο, σήμερα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η διατήρηση μιας σχέσης εξ αποστάσεως δεν είναι αδύνατη.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια που έχουν σχέση από απόσταση;

 • Έλλειψη φυσικής επαφής (φιλί, αγκαλιά) και στοργής
 • Έλλειψη σεξουαλικής επαφής (είναι μια σχέση χωρίς σεξ;)
 • Δυσκολία στην επικοινωνία μέσω email, SMS, τηλεφώνων
 • Διαφορές στην ώρα και στη ρουτίνα
 • Δυσκολία στο να παρηγορεί ο ένας τον άλλο
 • Συναισθήματα μοναξιάς
 • Οικονομικό κόστος για τις επισκέψεις και περιορισμένος χρόνος για διακοπές
 • Ευκολία στην απομάκρυνση μετά από μια σύγκρουση
 • Δυσκολία στην τήρηση ξεκάθαρων ορίων και προσδοκιών
 • Ασάφεια για το πόσο μια σχέση μπορεί να συνεχιστεί εξ αποστάσεως

Πολλά περισσότερα ζευγάρια έχουν να αντιμετωπίσουν την απόσταση στη διάρκεια μιας σχέσης ή ενός γάμου, ιδίως αν ο ένας σύντροφος μετακινείται λόγω της δουλειάς του (πχ στρατιωτικός, εκπαιδευτικός, κα).

Φυσικά, δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες όλοι οι άνθρωποι που έχουν σχέση από απόσταση.  Για πολλά ζευγάρια αυτή η απόσταση μπορεί να αποτελεί και σημείο αναφοράς, και να ενισχύσει το δεσμό τους.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να έχετε μια δυνατή σχέση από απόσταση.

Τι μπορώ να κάνω για να παραμείνει η σχέση μου υγιής;

1. Να επικοινωνείτε όσο χρειάζεστε για να νιώθετε κοντά ο ένας στον άλλο

Ζούμε σε μια εποχή που πρακτικά (με τα ηλεκτρονικά μέσα) μπορούμε να έχουμε επαφή με τους άλλους όλη την ημέρα. Όσοι έχουν σχέση από απόσταση, καλό είναι να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην επικοινωνία, ώστε να νιώθουν ότι είναι στην ίδια σελίδα ζωής. Η συναισθηματική απόσταση καταστρέφει τις σχέσεις.

Ωστόσο όλοι οι σύντροφοι (άντρες και γυναίκες) δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες επικοινωνίας. Μερικοί θέλουν να μιλάνε πολλές φορές την ημέρα, ενώ άλλοι το βρίσκουν κουραστικό. Σίγουρα κάθε ζευγάρι θα βρει την συχνότητα της επικοινωνίας. Και φυσικά, είναι σημαντικό να μένετε ανοιχτοί στην τροποποίηση της επικοινωνίας όταν η ζωή δημιουργεί νέες και απροσδόκητες απαιτήσεις.

2. Να αποτελείτε κομμάτι της καθημερινότητας του συντρόφου σας

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι πιο επιτυχημένες σχέσεις είναι αυτές στις οποίες ο κάθε σύντροφος μπορεί να ανταποκριθεί στις συναισθηματικές ανάγκες του άλλου. Η ανταπόκριση στις συναισθηματικές ανάγκες του άλλου σε μια σχέση από απόσταση είναι μια πρόκληση. Δεν μπορείτε να έχετε σωματική επαφή με τον άνθρωπό σας σε σημαντικές μέρες και να του προσφέρετε μια αγκαλιά.

Στις σχέσεις από απόσταση είναι ανάγκη οι δύο σύντροφοι να ανταποκρίνονται στις προσπάθειες του άλλου για σύνδεση. Αν έχετε προγραμματίσει μια συγκεκριμένη ώρα να μιλάτε με το σύντροφό σας, αυτό το τηλεφώνημα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, όπως θα συνέβαινε με ένα συμβούλιο στη δουλειά ή με ένα ραντεβού στο γιατρό. Αν ο σύντροφός σας έχει μια σημαντική μέρα, ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα είναι απαραίτητο για να μάθετε πως τα πήγε. Όταν οι ανάγκες του συντρόφου σας αποτελούν μέρος της ρουτίνας σας, θα νιώθετε ότι είναι μέρος της ρουτίνας σας, ανεξάρτητα με την απόσταση που σας χωρίζει.

3. Να υπενθυμίζετε στο σύντροφό σας τι είναι αυτό που αγαπάτε στη σχέση σας

Οι αμφιβολίες, οι ανασφάλειες, η ζήλια και ο φόβος για μια πιθανή απιστία μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση από απόσταση επειδή απλά οι σύντροφοι περνούν πολύ χρόνο μακριά ο ένας από τον άλλο. Καλό είναι λοιπόν να επιβεβαιώνετε ο ένας τον άλλο μέσα από τις λέξεις. Με αυτό τον τρόπο θα περιορίσετε τα αρνητικά συναισθήματα.

Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε, μπορείτε να πείτε στο σύντροφό σας πόσο τον αγαπάτε και τον εκτιμάτε. Και αν νιώθετε αμφιβολίες για το που είναι η σχέση σας, μην φοβάστε να μιλήσετε ανοιχτά για αυτό.

Σχέση από απόσταση, Σχέση εξ αποστάσεως, Δυσκολίες, Ψυχοθεραπεία, προβλήματα

4. Να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλο

Είτε είστε μαζί είτε μακριά, εσείς και ο σύντροφός σας θα συνεχίζετε να ωριμάζετε και να αλλάζετε όσο η ζωή προχωρά. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, ακόμη και αν πρέπει η σχέση να αλλάξει.

Όταν υπάρχει ασφαλής προσκόλληση σε μια σχέση από απόσταση, τότε ο κάθε σύντροφος αφήνει τον άλλο να ωριμάσει. Βρίσκουν τρόπους να είναι μαζί και να παρασύρουν τον άλλο. Σε μια σχέση με ασφαλή προσκόλληση, η προσωπική εξέλιξη και η αλλαγή είναι υγιής. Είναι αποτέλεσμα της ασφάλειας στη σχέση.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας σύντροφος για να ενισχύσει την ασφαλή προσκόλληση είναι να υποστηρίζει τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα του συντρόφου του. Αν και αυτό μπορεί πολλές φορές να είναι ενοχλητικό, αν για παράδειγμα ο σύντροφός σας κάνει συνεχώς προπόνηση και έτσι δεν έχετε χρόνο να βγείτε, είναι ωστόσο σημαντικό να τον ενθαρρύνετε να κάνει αυτό που αγαπά, όπως θα έπρεπε να κάνει και αυτός για εσάς.

5. Κοινές δραστηριότητες από απόσταση !

Βρείτε τρόπους για να έρθετε πιο κοντά ενώ σας χωρίζει η απόσταση, είναι σημαντικό να βρείτε πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί. Οι κοινές εμπειρίες (κοινός χρόνος) με το σύντροφό σας ενισχύουν τη σχέση και είναι απαραίτητο να έχετε κάποιες κοινές δραστηριότητες έστω και από απόσταση. Μπορείτε για παράδειγμα:

Δράσεις Ξεχωριστές βραδιές !
movie night Μπορείτε να δείτε μία ταινία ή σειρά ταυτόχρονα, ενώ είσαστε συνδεδεμένοι online
συναυλία Μπορείτε να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική ταυτόχρονα
online παιχνίδια Μπορείτε να παίξετε ένα συνεργατικό παιχνίδι μαζί ή παιχνίδια ερωτήσεων/γνώσεων
διάβασμα Μπορείτε να διαβάσετε βιβλία ή ειδήσεις ή ότι σας ενδιαφέρει ταυτόχρονα
μαγείρεμα Μπορείτε να μαγειρέψετε ταυτόχρονα τα αγαπημένα σας φαγητά

Μπορείτε επίσης:

 • να κάνετε μία επίσκεψη έκπληξη!
 • να στείλετε ένα δώρο, λουλούδια ή ότι άλλο ξέρετε ότι αρέσει στο/στην σύντροφό σας

6. Να μάθετε να διαχειρίζεστε σημαντικά θέματα από κοντά αλλά και από μακριά

Είτε ένα ζευγάρι ζει κάτω από την ίδια στέγη είτε το χωρίζουν ωκεανοί, πρέπει να μάθει υγιείς τρόπους για να συζητά και να επιλύει τις διαφωνίες του. Τα μεγαλύτερα προβλήματα προκύπτουν όταν κάποιος αγνοεί τον τρόπο αντιμετώπισης των μικρών δυσκολιών ή δεν είναι πρόθυμος να μιλήσει για ευαίσθητα θέματα.

Πολλές φορές στις σχέσεις από απόσταση οι σύντροφοι αποφεύγουν να μιλάνε για δύσκολα θέματα στο τηλέφωνο. Αλλά όταν βρίσκονται από κοντά δεν ανοίγουν συζητήσεις γιατί δεν θέλουν να καταστρέψουν τις πολύτιμες στιγμές τους με μια διαφωνία. Όμως αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο όπου κανείς δεν μπορεί να μοιραστεί όσα συμβαίνουν με τον άλλο. Τελικά, αυτές οι σχέσεις δεν οδηγούν πουθενά. Όμως κανένας από τους δύο συντρόφους δεν γνωρίζει τι νιώθει πραγματικά ο άλλος.

Αν δυσκολεύεστε να μιλήσετε για δύσκολα θέματα τότε η ψυχοθεραπεία είναι μια καλή επιλογή. Επίσης θα μάθετε να μην συσσωρεύετε μέσα σας μικρά προβλήματα τα οποία στη συνέχεια γίνονται μεγάλα.

7. Να μείνετε συγκεντρωμένοι στα θετικά της απόστασης

Η απόσταση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι αν και είναι δύσκολη μπορεί να έχει και την θετική της πλευρά. Όταν δεν μπορείτε να αλλάξετε τις συνθήκες, μπορείτε να αλλάξετε τη στάση σας.

Αν και η απόσταση δημιουργεί αρκετά θέματα, μπορεί να έχει πολλά οφέλη για μια σχέση. Έχετε περισσότερο χρόνο για τα χόμπι,  τους φίλους ή την οικογένειά σας. Μπορείτε να κάνετε μια λίστα με τα θετικά της απόστασης και να επικεντρώνεστε σε αυτά στις δύσκολες μέρες όταν η απόσταση θα σας πιέζει.

8. Να σεβαστείτε τους λόγους που σας κρατούν μακριά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έρθουν μέρες στις οποίες η απόσταση θα είναι τρομακτική. Ίσως να θέλετε να αφήσετε τη δουλειά σας ή τις σπουδές σας ώστε να πάτε κοντά σε αυτόν που αγαπάτε.

Αν και αυτό μπορεί να μοιάζει πολύ ρομαντικό, να έχετε στο μυαλό σας ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους μένετε μακριά από αυτόν που αγαπάτε. Μπορεί να συντρέχουν επαγγελματικοί, οικονομικοί ή οικογενειακοί λόγοι.

Μην αφήσετε την ανυπομονησία να καταστρέψει όσα χτίσατε. Η σχέση σας θα είναι πιο δυνατή αν τελειώσετε όσα αρχίσατε.

Όποιος έχει κάνει σχέση από απόσταση μπορεί να επιβεβαιώσει ότι είναι δύσκολο να μένεις μακριά από αυτόν που αγαπάς. Αν έχετε μια σχέση με έναν άνθρωπο που θέλετε να περάσετε όλη σας τη ζωή μαζί, κάποια στιγμή είναι ανάγκη να ενώσετε τους κόσμους σας.

Είτε πρόκειται για ένα γάμο, έναν αρραβώνα ή την αλλαγή δουλειάς ή μια μετακόμιση, καλό είναι να έχετε σκεφτεί καλά τη στιγμή για να κάνετε το επόμενο βήμα στη σχέση σας. Η ελπίδα ότι θα ενώσετε τη ζωή σας θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις πιο σκληρές μέρες.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια με σχέση από απόσταση

Είτε η σχέση σας ήταν εξαρχής από απόσταση ή έγινε ξαφνικά στη συνέχεια, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθά να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που δημιουργεί η απόσταση. Τα ζευγάρια με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΖΕΥΓΟΥΣ  μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προκαλεί η απόσταση και μοιάζουν αδύνατο να επιλυθούν. Επίσης ο κάθε σύντροφος μπορεί να κατανοήσει και να διαχειριστεί τις δικές του εμπειρίες στη σχέση. Ένας έμπειρος ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει με τα εξής θέματα:

 • Ενδυνάμωση και διατήρηση του συναισθηματικού δεσίματος.
 • Επεξεργασία των συναισθημάτων σας (απογοήτευση, μοναξιά, λύπη).
 • Εξερεύνηση των σκέψεων, των πεποιθήσεων και των αμφιβολιών για τη σχέση.
 • Βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων σας.