Κάνε το Τεστ
προσαρμοστικότητα, σημασία προσαρμοστικότητας, πως θα ενισχύσετε την προσαρμοστικότητά σας

Η σημασία της προσαρμοστικότητας στη ζωή μας

Προσαρμοστικότητα

Η προσαρμοστικότητα είναι η ικανότητα να κινείστε προς μια δεδομένη κατεύθυνση ανά πάσα στιγμή. Αυτό γίνεται σωματικά, ψυχικά, συναισθηματικά ή πνευματικά.

  • Είναι η προθυμία να μάθετε, να κάνετε λάθη και να μάθετε από αυτά.
  • Είναι η ικανότητα να κάνετε θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά σας που θα σας οδηγήσουν σε παραγωγικά αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι από εμάς μπαίνουμε σε μια κατάσταση με προκαταλήψεις για όσα μπορούμε να καταφέρουμε. Αυτές οι προκαταλήψεις μπορεί να προέρχονται από προσωπικές εμπειρίες του παρελθόντος, εμπειρίες άλλων ανθρώπων ή διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις.

Στη συνέχεια δημιουργείτε κανόνες για το τι θα μπορούσε να συμβεί ανάλογα με τις πεποιθήσεις σας και αυτούς τους κανόνες που τυπικά επηρεάζουν τις επιλογές ή τις πράξεις σας.

Είτε κάνετε κάποια αλλαγή στη διατροφή σας, είτε ξεκινάτε μια νέα σχέση με κάποιον ή αναλαμβάνετε μια καινούργια δουλειά, μπαίνετε στην κατάσταση ανάλογα με τις προσδοκίες , τις απαιτήσεις και τις επιθυμίες σας:

  • Προσδοκίες: αυτού που υποθέτουμε ότι θα συμβεί
  • Απαιτήσεις: αυτό που έχουμε ανάγκη να συμβεί
  • Επιθυμίες: αυτό που θέλουμε να συμβεί

Η δύναμη της προσαρμογής σε κάθε κατάσταση στη ζωή βασίζεται σε αυτές τις προσδοκίες, τις απαιτήσεις και τις επιθυμίες.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η προσαρμοστικότητα;

Σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει η προσαρμοστικότητα είναι αναγκαία. Η προσαρμοστικότητα αυξάνει τις πιθανότητες να έχετε μια πιο επιτυχημένη καριέρα, σχέσεις και υγεία.

Στη ζωή μας όλοι ζούμε δυσάρεστες και άβολες καταστάσεις. Κάποιες είναι στον έλεγχο μας ενώ κάποιες άλλες όχι. Η προσαρμοστικότητα μας βοηθά να επανέλθουμε μετά από αναπόφευκτες αποτυχίες.

Όσο πιο προσαρμοστικοί είστε τόσο περισσότεροι αυτοπεποίθηση θα έχετε. Αντί να απομακρύνεστε από τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τις αλλαγές μαθαίνετε να τις αγκαλιάζετε και να τις χρησιμοποιείτε για την προσωπική σας εξέλιξη. Χτίζετε την αντοχή σας. Ο καθένας έχει τις δικές του δυσκολίες , αδυναμίες και τους δαίμονες να καταπολεμήσει.

Πώς θα ενισχύσετε την προσαρμοστικότητά σας;

Ευελιξία

Η ευελιξία είναι η ικανότητα και η προθυμία να αλλάξετε ή να συμβιβαστείτε. Είναι η ικανότητα να προσαρμοστείτε γρήγορα και να στρέψετε την προσοχή σας όπου χρειάζεται.

Επεκτείνετε τη ζώνη άνεσής σας

Η προσαρμογή στην αλλαγή είναι δύσκολη εάν έχετε κολλήσει σε παλιές συνήθειες. Μένετε στη ζώνη άνεσής σας επειδή είναι ασφαλές και προβλέψιμο , αλλά αυτό τελικά μπορεί να σας κρατά πίσω. Νιώθετε άνετα με όσα ξέρετε. Όμως η μάθηση και η εξέλιξη απαιτούν περισσότερα.

Έξω από τη ζώνη άνεσής σας, τα πράγματα μπορεί να είναι τρομακτικά. Όταν η κατάσταση αλλάζει πολύ ή γρήγορα, η ζώνη άνεσης μπορεί εύκολα να μετατραπεί γρήγορα σε ζώνη άγχους ή πανικού. Τότε ενεργοποιείται ο μηχανισμός πάλης ή φυγής.

Δεν χρειάζεται να επιλέξετε ανάμεσα στην άνεση και στον πανικό. Υπάρχει και μια τρίτη  ζώνη ανάμεσά τους, η ζώνη μάθησης, στην οποία γίνεστε πιο προσαρμοστικοί. Μπαίνετε σε αυτή τη ζώνη όταν δεσμεύεστε σε νέες ιδέες, εξασκείστε στη δημιουργικότητα ή μαθαίνετε νέες δεξιότητες. Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε στη ζώνη μάθησης, τόσο περισσότερες δυνατότητες ανακαλύπτετε. Τελικά η ζώνη άνεσής σας επεκτείνεται και η ζώνη πανικού συρρικνώνεται.

Μαθαίνετε από τα λάθη σας

Όταν έχετε μάθει να επεκτείνετε τη ζώνη άνεσής σας, γνωρίζετε ότι το άγνωστο δεν είναι τόσο απειλητικό. Το επόμενο βήμα είναι να χτίσετε την προσαρμοστικότητα στην ρουτίνα σας. Να θυμάστε , η προσαρμοστικότητα δεν σημαίνει να πηγαίνετε με τη ροή, είναι μια νοοτροπία που ενισχύεται από τη συνεχή εξάσκηση.

Αυτό σημαίνει ότι έχετε μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού σας, και είστε πρόθυμοι να είστε ειλικρινείς και εποικοδομητικοί μαζί του. Αξιολογήστε την πρόοδό σας.  Συγκεντρωθείτε σε όσα θέλετε να δουλέψετε και ψάξτε για νέες εναλλακτικές.