Κάνε το Τεστ
body shaming, τι είναι το body shaming, πως τα social media επηρεάζουν την εικόνα για το σώμα μας. πως εκδηλώνεται το body shaming, ο αντίκτυπος των social media στην εικόνα του σώματος, που οφείλεται το body shaming, τρόποι αντιμετώπισης του body shaming, τρόποι ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης

Πως τα social media επηρεάζουν την εικόνα για το σώμα μας (Body Shaming)

Social media και Body shaming

Είτε θέλουμε να το πιστέψουμε είτε όχι, τα μέσα ενημέρωσης παίζουν τεράστιο ρόλο στην εικόνα που έχουμε για το σώμα και στο πως νιώθουμε για τον εαυτό μας. Συνειδητά και ασυνείδητα συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τις "τέλειες" εικόνες των ανθρώπων που βλέπουμε στα περιοδικά, στις διαφημίσεις, στις ταινίες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν έχετε θέματα με την εικόνα του σώματος σας, δεν είστε οι μόνοι, τα αρνητικά συναισθήματα για την εικόνα του σώματος  είναι συχνά στην σημερινή κοινωνία.

Εικόνα του σώματος και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η προσοχή μας συχνά στρέφεται στη σύνδεση ανάμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην εικόνα του σώματος για τις γυναίκες, αλλά η σύνδεση ισχύει επίσης και για τους άνδρες. Οι γυναίκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται πάντα αψεγάδιαστες. Έχουν τέλεια μαλλιά, τέλειο μακιγιάζ, τέλειο ντύσιμο. Έχουν τέλειες αναλογίες, τα πόδια τους είναι μακριά και ποτέ δεν φαίνονται ατημέλητες. Οι άνδρες από την άλλη πλευρά είναι όλοι ψηλοί, γυμνασμένοι και μυώδεις. Το μήνυμα που μας περνούν είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να μοιάζουν με την Barbie και οι άνδρες με σούπερ ήρωες.

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί μια μη ρεαλιστική εικόνα για το πως θα έπρεπε να είναι. Μόνο το 5% της κοινωνίας μοιάζει με την εικόνα που προβάλλουν τα μέσα. Το υπόλοιπο 95% των ανθρώπων δεν είναι έτσι.

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τον χρόνο που ξοδεύουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την πιθανότητα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Τα αγόρια που νιώθουν πίεση για το βάρος τους είναι πιο πιθανό να βιώσουν κατάθλιψη, άγχος ή να έχουν ανθυγιεινές συμπεριφορές.

Καλό είναι να θυμάστε ότι η ιδανική εικόνα για το σώμα συνεχώς αλλάζει. Το θέμα είναι να θυμάστε ότι είστε όμορφοι έτσι όπως είστε!

Τι είναι το body shaming;

Το body shaming με απλά λόγια σημαίνει ότι κρίνετε τον εαυτό σας ή τους άλλους ανάλογα με την εμφάνισή τους πράγμα που οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικής κριτικής που επηρεάζει την ψυχική σας υγεία. Κάποιος μπορεί να κάνει σχόλια όπως, "Είμαι πολύ πιο άσχημος από τους φίλους μου". Το body shaming είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας και περιλαμβάνει την έκφραση αρνητικών σχολίων για την εικόνα ή το σώμα κάποιου , και είναι μια μορφή bullying που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό τραύμα , ειδικά σε νεαρή ηλικία. Μπορεί να δέχεστε αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή σας από μέλη της οικογένειάς σας, από φίλους και ανθρώπους που δεν σας ξέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μερικές φορές μπορεί κάποιος να σας κάνει να ντρέπεστε για το σώμα σας ενώ ο ίδιος δεν ασχολείται με τον εαυτό του. Ζούμε σε μια κοινωνία που μας θέλει αδύνατους, με σμιλεμένα κορμιά και επιθυμητούς.

Πώς εκδηλώνεται το body shaming;

Το body shaming εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους που περιλαμβάνουν:

  1. Κριτική της φυσικής εμφάνισης κάποιου ή κάποιων άλλων.
  2. Κριτική της φυσικής εμφάνισης κάποιου μπροστά του.
  3. Κριτική της φυσικής εμφάνισης κάποιου χωρίς να τον ξέρετε.

Η ψεύτικη εικόνα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα προβάλλουν εικόνες στις οποίες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Τα μοντέλα, οι ηθοποιοί δεν έχουν μονάχα την πρόσβαση σε επαγγελματίες makeup artists, κομμωτές, σχεδιαστές και γυμναστές αλλά η εμφάνισή τους αλλάζει πολύ με τη βοήθεια του Photoshop και άλλων εργαλείων. Το δέρμα γίνεται λείο, τα σημάδια απομακρύνονται, το σώμα γίνεται πιο λεπτό, οι μύες διαγράφονται καλύτερα.

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι προσπαθούν να μοιάσουν σε κάτι που δεν υπάρχει. Τα μέσα προβάλλουν ψεύτικες εικόνες για την εμφάνιση ενός μέσου ατόμου και αυτό μας κάνει να νιώθουμε ότι απέχουμε πολύ από αυτό που θέλουμε. Αυτό όμως εξυπηρετεί μονάχα την μη ρεαλιστική και την αρνητική εικόνα που έχετε για το σώμα σας και την εμφάνισή σας.

Ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία, και αυτό κάνει πιο εύκολη τη σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζουν τα θετικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου. Οι άνθρωποι σπάνια ανεβάζουν φωτογραφίες με τον εαυτό τους όταν ξυπνούν το πρωί, ή πως είναι το σώμα τους μετά την απόκτηση ενός παιδιού. Δεν βλέπουμε τα φίλτρα που έχουν μπει σε μια φωτογραφία. Βλέπουμε την εικόνα των φίλων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φαίνονται στα καλύτερά τους και νομίζουμε ότι έτσι είναι η ζωή τους φυσιολογικά. Στη συνέχεια αρχίζουμε να συγκρίνουμε την καθημερινότητά μας με τη δική τους. Αυτό υπονομεύει την αυτοεκτίμησή μας, αν δεν προσέξουμε και δεν σκεφτούμε ρεαλιστικά.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση περνούν περισσότερο χρόνο στα social media. Επίσης έχει βρεθεί ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μειώνουν την αυτοεκτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη χαμηλή αυτοεκτίμηση δεσμεύονται σε μια δραστηριότητα που προκαλεί χαμηλή αυτοεκτίμηση. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Γιατί εμφανίζεται το body shaming;

Ο κύριος λόγος είναι ότι η κοινωνία στην οποία ζούμε θέλει να ακολουθούμε συγκεκριμένα πρότυπα. Κάποιος μπορεί να είναι λεπτός, κάποιος κοντός αλλά κανένας δεν είναι τέλειος. Αν και όλοι μας προσπαθούμε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως είναι , η πίεση που δεχόμαστε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο μεγάλη που όλοι θέλουμε να μοιάσουμε στα πρότυπα που προβάλλονται. Όχι μόνο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τα αρνητικά σχόλια των άλλων επηρεάζουν τους ανθρώπους και ειδικά τους έφηβους. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών που μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση , ψυχικό τραύμα και πολλά άλλα θέματα ψυχικής υγείας.

Τρόποι ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης

Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εικόνα του σώματος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοεκτίμηση μας. Μπορείτε και πρέπει να περιορίσετε την έκθεσή σας σε αυτά. Κάντε ένα διάλλειμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας, και μην είστε συνεχώς εκτεθειμένοι στα μηνύματα των άλλων για την εικόνα του σώματος σας. Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε σε αυτά.

Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Αν συνεχώς συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, θα νιώθετε γενικά απογοήτευση επειδή η αυτοεκτίμησή σας θα εξαρτάται από τις ζωές των άλλων, και όχι από εσάς. Είναι η στιγμή να σταματήσετε τις συγκρίσεις και να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας. Η πλειοψηφία των ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν διορθώσεις στις φωτογραφίες τους για αυτό μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάτι που δεν είναι αληθινό. Τα μέσα είναι γεμάτα με όμορφους και ευτυχισμένους ανθρώπους και δεν είναι σύνηθες να βρείτε μια εικόνα που δεν θα έχει κάποιο φίλτρο.

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Η σωματική άσκηση είναι καλή για την σωματική και την ψυχική σας υγεία. Όταν ασκείστε, απελευθερώνονται ενδορφίνες στον εγκέφαλο που σας κάνουν να νιώθετε χαρούμενοι. Όταν είστε πιο χαρούμενοι, η αυτοεκτίμησή σας ανεβαίνει. Και καθώς ασκείστε, βελτιώνετε την υγεία του καρδιαγγειακού σας, αυξάνετε τα επίπεδα της ενέργειας, αποκτάτε μυϊκή δύναμη. Όλα αυτά σας βοηθούν να νιώσετε καλύτερα για τον εαυτό σας χωρίς να συγκρίνεστε με τους άλλους. Απλά να ασκείστε σε υγιή πλαίσια και χωρίς υπερβολές.

Αφήστε πίσω σας το παρελθόν

Μερικές φορές ο λόγος που τα μέσα πληγώνουν την αυτοεκτίμησή σας είναι επειδή κάποιος στο παρελθόν έκανε κάποιο αρνητικό σχόλιο για την εμφάνισή σας. Οι λέξεις πληγώνουν και τα συναισθήματα σας μένουν. Αλλά δεν χρειάζεται να νιώθετε έτσι για πάντα. Θα συνεχίσουν να σας πληγώνουν για όσο τους το επιτρέπετε. Αν αποφασίσετε να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν και να προχωρήσετε , μπορείτε να αποδεχτείτε και να αγαπήσετε τον εαυτό σας.

Δουλέψτε με την αυτοεκτίμησή σας

Η αρνητική εικόνα για το σώμα και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσουν σε θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας την κατάσταση. Υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα προβάλλουν τα ιδανικά και μη ρεαλιστικά πρότυπα και όλο και περισσότεροι άνθρωποι μοιράζονται εικόνες πραγματικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα μέσα μας κατακλύζουν με ψέματα για αυτό είναι η στιγμή να σταματήσετε τον αρνητισμό να επηρεάζει τη ζωή σας.

Ζητήστε βοήθεια

Αν αισθάνεστε ότι έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση και θέματα με την εικόνα του σώματός σας, δεν υπάρχει τίποτα κακό  στο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Ο ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα υποκείμενα θέματα, να δείτε την επίδραση των μέσων στην εικόνα του σώματός σας και θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα θέματά σας.

Για να ξεπεράσετε το body shaming καλό θα ήταν να έχετε γύρω σας θετικούς ανθρώπους που σας δέχονται όπως είστε. Αυτοί οι άνθρωποι θα σας βοηθήσουν να αποδεχτείτε την εικόνα που έχετε για το σώμα σας και να αγαπήσετε τον εαυτό σας όπως είναι.

Όλοι έχουμε μια συγκεκριμένη εικόνα για το πως είναι το ιδανικό σώμα. Όμως το να αποδέχεστε τον εαυτό σας σημαίνει ότι αποδέχεστε και τις ατέλειές σας και παραμένετε πάνω από όλα υγιείς. Η σωστή διατροφή, η άσκηση και οι υγιεινές συνήθειες θα σας κάνουν να νιώσετε πιο όμορφα με τον εαυτό σας χωρίς όμως να γίνονται εμμονή.

Κανένας δεν πρέπει να συγκρίνει τον εαυτό τους με τους άλλους. Ο καθένας είναι μοναδικός, εσωτερικά και εξωτερικά. Κάθε στοιχείο σας είναι όμορφο και θα πρέπει να το εκτιμάτε. Φροντίστε τον εαυτό σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας!