Κάνε το Τεστ
τεχνητή νοημοσύνη καταθλιψη, τεχνητή νοημοσύνη και κατάθλιψη, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην θεραπεία της κατάθλιψης, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στις ψυχικές νόσους , πλεονεκτήματα τεχνητής νοημοσύνης, οφέλη τεχνητής νοημοσύνης στην κατάθλιψη

Τεχνητή νοημοσύνη και κατάθλιψη

Τεχνητή νοημοσύνη και κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και επηρεάζει περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ψυχοθεραπευτών είναι ο σχεδιασμός της κατάλληλης θεραπείας σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ασθενή.

Αν υπήρχε η δυνατότητα της επιλογής της καλύτερης θεραπείας στον κάθε ασθενή, και μάλιστα από τα πρώτα στάδια της κατάθλιψης, τα αποτελέσματα των θεραπειών θα ήταν πολύ καλύτερα για χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, αν μπορεί να βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη στη θεραπεία της κατάθλιψης;

Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στη θεραπεία της κατάθλιψης;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να διευκολύνει την λήψη ιατρικών αποφάσεων και την εξατομικευμένη θεραπεία για την κατάθλιψη. Κάποιες πρώτες προσπάθειες δείχνουν ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνη για την επιλογή θεραπείας βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών, με  μια μικρή και προσιτή αύξηση στο συνολικό κόστος της θεραπείας.

Η τρέχουσα πρακτική για την θεραπεία της κατάθλιψης περιλαμβάνει μια σταδιακή προσέγγιση που παίρνει αρκετό χρόνο. Οι ασθενείς αρχικά λαμβάνουν μια ήπια αντικαταθλιπτική θεραπεία, με όσους δεν εμφανίζουν βελτίωση να παίρνουν μεγαλύτερες δόσεις ή συνδυασμό φαρμάκων.

Οι μελέτες πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη δείχνουν ότι η εφαρμογή της βοηθά τους ασθενείς να λαμβάνουν πιο γρήγορα, εξατομικευμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Για παράδειγμα, μια μελέτη με διάρκεια τριών ετών έδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η πρώτη αυτή απόπειρα χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην θεραπεία περιλαμβάνει έναν αλγόριθμο ο οποίος έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται στοιχεία των ασθενών όπως η σοβαρότητα της κατάθλιψης και του άγχους. Επιπλέον στοιχεία αποτελούν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, οι κοινωνικές σχέσεις, η επαγγελματική κατάσταση, ακόμη και τα κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά. Με βάση τον αλγόριθμο, κάποιοι ασθενείς λαμβάνουν πιο ισχυρή θεραπεία από την αρχή, χωρίς να περιμένουν τρεις ή τέσσερις μήνες δοκιμάζοντας αντικαταθλιπτικά χωρίς αποτέλεσμα. Στόχος του αλγόριθμου ήταν να αναγνωρίζει ποιες θεραπείες θα είναι αποτελεσματικές σε ασθενείς με συγκεκριμένα συμπτώματα και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Άλλα στοιχεία που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις προβλέψεις είναι για παράδειγμα:

  • φωνητικά χαρακτηριστικά: ο ήχος της φωνής ενός ανθρώπου, η ένταση της φωνής, ο ρυθμός ομιλίας, λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιεί
  • ανάλυση της δραστηριότητας του εγκεφάλου (εγκεφαλογράφημα), δηλαδή τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων
  • απαντήσεις σε ερωτηματολόγια και τεστ για την κατάθλιψη

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης; 

Είναι πολύ σύνηθες να υπάρχει μεγάλο ποσοστό εγκατάλειψης της θεραπείας από τους ασθενείς. Αυτοί οι ασθενείς δεν συνεχίζουν την θεραπεία, δεν έχουν βελτίωση και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ψυχικές προκλήσεις. Με την συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης οι ασθενείς μπορούν να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία. Η ενσωμάτωση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στη θεραπεία των ασθενών με ψυχικές διαταραχές θα εξασφαλίσει την πιο γρήγορη και την πιο εξατομικευμένη παροχή βοήθειας, ώστε να αυξηθεί η συμμόρφωση και η παραμονή των ασθενών στη θεραπεία, ασθενών που έχουν ανάγκη πιο ισχυρή θεραπεία και δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα με ήπιες θεραπείες.

Πολλές φορές, οι ασθενείς που εγκαταλείπουν την ήπια θεραπεία μπορεί αργότερα να κάνουν την εμφάνισή τους στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων ή άλλων δομών, που απαιτούν περισσότερο χρόνο και πόρους για την αντιμετώπιση της νόσου.

Επίσης, η έγκαιρη και σε ευρεία βάση παρέμβαση έχει και οικονομικά οφέλη, τόσο για το σύστημα υγείας όσο και για τον ίδιο τον ασθενή, καθώς μπορεί να προστατεύει από την εξέλιξη της κατάθλιψης σε βαρύτερες μορφές ή στάδια.

τεχνητή νοημοσύνη καταθλιψη

Τι άλλο παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη;

Σύνδεση

Μπορεί καταρχήν να παρέχει βοήθεια σε απομακρυσμένες περιοχές ή απομονωμένους ανθρώπους. Για παράδειγμα, σε αγροτικές και άγονες περιοχές, οι δομές για την ψυχική υγεία είναι ελάχιστες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύπτουν τις απαιτήσεις μιας ολόκληρης κοινότητας. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι μια σανίδα σωτηρίας για ανθρώπους που ζουν σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση στις δομές υγείας.

Σημαντικός παράγοντας για την εμπειρία της ψυχοθεραπείας είναι η σχέση ανάμεσα στον ψυχοθεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Η ψυχοθεραπευτική σχέση βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην ασφάλεια ώστε να μπορεί ο θεραπευόμενος να εκφράζει ανοιχτά όλα τα συναισθήματά του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Ανωνυμία

Όσο και αν οι άνθρωποι αποζητούν την ανθρώπινη επαφή και αναγνωρίζουν τα οφέλη της ψυχοθεραπείας για την θεραπεία της κατάθλιψης, υπάρχουν πολλά εμπόδια που μπορεί να αποτρέπουν τους ανθρώπους να λαμβάνουν την βοήθεια που έχουν ανάγκη. Όπως για παράδειγμα το στίγμα, η έντονη εσωστρέφεια και η ντροπή.

Το στίγμα γύρω από τις ψυχικές νόσους και την θεραπεία τους έχει περιοριστεί σημαντικά, αλλά ακόμη υπάρχει στην κοινωνία μας. Η επίδραση του στίγματος γύρω από τις ψυχικές διαταραχές μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αναζήτηση βοήθειας και θεραπείας.

Οι συνεδρίες με τους ασθενείς με κατάθλιψη περιλαμβάνουν πολύ πόνο, τραυματικές εμπειρίες, φόβο. Φυσικά, όλα αυτά κάνουν τους θεραπευόμενους να νιώθουν ευάλωτοι. Για πολλούς ανθρώπους η συζήτηση αυτών των πληροφοριών ανώνυμα ή μέσω μιας οθόνης και όχι με δια ζώσης επαφή, είναι πιο οικεία. Η χρήση εφαρμογών στο κινητό και οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπουν την πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας με ασφάλεια στο δικό τους προσωπικό χώρο. Έτσι, εξαλείφονται οι πιθανότητές να γνωρίζουν οι άλλοι για την φροντίδα που λαμβάνουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν "άβολες" συναντήσεις με κάποιο γνωστό στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή.

Η δυνατότητα διατήρησης της ιδιωτικότητας όταν κάποιος συζητά για θέματα ψυχικής υγείας είναι πολύ σημαντική. Η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει ευελιξία στους θεραπευόμενους να μιλούν όποτε θέλουν από το δικό τους χώρο. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί της τεχνολογίας που χρειάζεται να έχουμε πάντα στο μυαλό μας.

Η δια ζώσης ψυχοθεραπεία είναι αναντικατάστατη 

Εκτός από τα πολλά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση και στη θεραπεία των ψυχικών νόσων (κατάθλιψη, διαταραχές άγχους) υπάρχουν και μειονεκτήματα. Καμία εφαρμογή, πρόγραμμα ή οθόνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία της προσωπικής επαφής με τον ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ σας. Οι συνεδρίες εξ αποστάσεων είναι πολύ σημαντικές όταν οι άνθρωποι ζούνε σε απομακρυσμένες περιοχές με ελάχιστες επιλογές, αλλά η διά ζώσης ψυχοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν υπάρχει η δυνατότητα.

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι ένα μοναδικό ταξίδι αυτογνωσίας για τον κάθε άνθρωπο. Ο θεραπευόμενος ανοίγει την ψυχή του στον ψυχοθεραπευτή και μοιράζεται συναισθήματα , σκέψεις και εμπειρίες για τις οποίες μπορεί να μην έχει μιλήσει ποτέ. Η ψυχοθεραπευτική σχέση είναι καθοριστικής σημασίας για την θεραπεία των ψυχικών νόσων. Αυτή η σχέση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανέναν υπολογιστή, καμία εφαρμογή ή ρομπότ.