Κάνε το Τεστ
θεραπεία κατάθλιψης, θεραπεία άγχους, φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία, βελονισμός, ομοιοπαθητική

Θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος

Θεραπεία Κατάθλιψης και Άγχους

Οι ψυχίατροι-ψυχοθεραπευτές έχουν στα χέρια τους πολλές θεραπευτικές μεθόδους που μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη και το άγχος. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε τη θεραπεία, ή το συνδυασμό των θεραπειών που ταιριάζουν σε εσάς, καθώς έτσι θα αντιμετωπίσετε πιο εύκολα τα θέματα που προκύπτουν στη ζωή σας.

Φαρμακευτική αγωγή

Ο ψυχίατρος σας (ή ο οικογενειακός σας γιατρός) ίσως να σας προτείνει κάποια φάρμακα για την κατάθλιψη (αντικαταθλιπτικά) ή το άγχος (αγχολυτικά).

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε όσα περισσότερα μπορείτε για την φαρμακευτική αγωγή που σας προτείνουν. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν αυτή η επιλογή είναι σωστή για εσάς. Μην ντρέπεστε να κάνετε ερωτήσεις ώστε να πληροφορηθείτε κατάλληλα.

Για πολλούς ανθρώπους, η φαρμακευτική αγωγή είναι πολύ βοηθητική. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε πως ενώ η φαρμακευτική αγωγή βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, δεν μπορεί να διορθώσει τις πεποιθήσεις σας ή όσα συμβαίνουν στη ζωή σας, και τα οποία επηρεάζουν τη διάθεσή σας. Θα είναι βοηθητικό να αναζητήσετε τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας για να αντιμετωπίσετε βαθύτερα θέματα, όπως πεποιθήσεις, στάσεις ζωής και ψυχικά τραύματα της παιδικής ή ενήλικης ζωής.

Αν ανησυχείτε για τη λήψη φαρμάκων, μιλήστε σε ένα ψυχίατρο, είναι ο μόνος που μπορεί έγκυρα να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Βασικές ερωτήσεις σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή αφορούν:

  • σε ποια συμπτώματα θα σας βοηθήσει η φαρμακευτική αγωγή
  • πόσο χρόνο χρειάζεται για να δράσει η φαρμακευτική αγωγή
  • για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να λαμβάνετε τη φαρμακευτική αγωγή
  • τις παρενέργειες
  • πως θα σταματήσετε τη φαρμακευτική αγωγή

Μερικές φορές ίσως να χρειαστεί χρόνος ώστε να βρείτε το κατάλληλο φάρμακο που θα λειτουργεί για εσάς. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για κάποια φάρμακα για να δείτε αποτελέσματα, για αυτό δώστε χρόνο. Αν οι παρενέργειες είναι πολύ έντονες, μιλήστε στο γιατρό σας. Πιθανότατα να υπάρχει κάποιο άλλο φάρμακο που μπορείτε να δοκιμάσετε. Επίσης, πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό ή τον ψυχίατρο σας πριν σταματήσετε τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, ακόμη και αν νιώθετε ότι δεν είναι σωστή για εσάς. Οι παρενέργειες της απότομης διακοπής της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να περιλαμβάνουν ανησυχία, αϋπνία, έντονα όνειρα, πονοκεφάλους, ζαλάδα, κόπωση, ευερεθιστότητα, συμπτώματα όπως της γρίπης, ναυτία και επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.

Αν δεν είστε σίγουροι για το οτιδήποτε ή ανησυχείτε, μιλήστε με το γιατρό σας. Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη φαρμακευτική αγωγή.

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει τη συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή για τα προβλήματα σας και τη διευθέτηση τους με πολλούς τρόπους. Ένας ψυχοθεραπευτής θα προσπαθήσει να κατανοήσει την εσωτερική κατάστασή σας και να δουλέψει μαζί σας ώστε να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή για εσάς.

Η ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα θέματα στη ζωή σας, στις σκέψεις και στα συναισθήματά σας. Στη συνέχεια σας βοηθά να μάθετε νέους τρόπους για να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις. Επειδή στην ψυχοθεραπεία συχνά προσπαθείτε να αλλάξετε μακροχρόνιους τρόπους σκέψης ή συμπεριφοράς, συνήθως χρειάζονται αρκετές συνεδρίες, σε βάθος μηνών ή χρόνων αναλόγως των αλλαγών που θέλει να πετύχει κανείς. Ωστόσο κανείς μπορεί να βοηθηθεί και από λίγες συνεδρίες, όπου θα έχει την ευκαιρία να διερευνήσει τον εαυτό του και τα όσα βιώνει ή να βρει πρακτικές λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας.

Κάθε ψυχοθεραπευτική συνεδρία ξεκινά με ιδιαίτερη εστίαση σε ένα συγκεκριμένο θέμα, περιλαμβάνει συζήτηση για το πώς νιώθετε, πως αυτό επηρεάζει τη συμπεριφορά σας και πως αλληλεπιδράτε με τους ανθρώπους γύρω σας. Είναι πολύ βοηθητικό στην ψυχοθεραπεία να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς. Αυτό δεν είναι πολύ εύκολο να το κάνετε, αλλά όσα περισσότερα μοιράζεστε με τον ψυχοθεραπευτή σας τόσο περισσότερο μπορεί να σας βοηθήσει.

EMDR

Το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που εστιάζεται στην επεξεργασία τραυματικών βιωμάτων. Με τον όρο "τραύμα" εννοούμε οποιοδήποτε βίωμα επιβαρύνει έναν άνθρωπο, που μπορεί να κυμαίνεται για παράδειγμα από ένα ατύχημα, ένα θάνατο έως μία λεκτική προσβολή. Με το EMDR μπορούμε να επεξεργαστούμε αποτελεσματικά ακόμα και γεγονότα που συνέβησαν στο μακρινό παρελθόν (στην παιδική ηλικία) ή και στο σήμερα, είτε μεμονωμένα γεγονότα, είτε μακροχρόνιες καταστάσεις (για παράδειγμα, κακοποίηση από γονείς, τραυματικές σχέσεις, κα). Με τη βοήθεια του EMDR ο άνθρωπος απελευθερώνεται τόσο από τις αναμνήσεις που τον στοιχειώνουν, αλλά και από τις πεποιθήσεις για τον κόσμο και τον εαυτό που τις συνοδεύουν.

Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική είναι μια θεραπευτική επιλογή στην ιατρική που εφαρμόζεται για πάνω από 200 χρόνια. Ενώ η κλασική ιατρική τείνει να θεραπεύει τα συμπτώματα μιας νόσου ως εκδηλώσεις που είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν ή τουλάχιστον να ελεγχθούν, η ομοιοπαθητική λειτουργεί με την αρχή ότι η θεραπεία μιας νόσου επιτυγχάνεται με φυσικές ουσίες που έχουν την δυνατότητα να παράγουν, σε ένα υγιές άτομο όμοια συμπτώματα, ("τα όμοια θεραπεύουν όμοια"),  με εκείνα της νόσου που πρόκειται να θεραπεύσουν. Στην πραγματικότητα ο Ιπποκράτης, που θεωρείται πατέρας της ιατρικής, αναφέρεται σε δύο συστήματα της ιατρικής, το ένα σύστημα αφορά τη θεραπεία με τα ενάντια, και το άλλο τη θεραπεία με τα όμοια. Η ομοιοπαθητική θεωρεί ότι τα συμπτώματα είναι ενδείξεις μιας νόσου, αλλά επίσης και η προσπάθεια του σώματος να γίνει από μόνο του καλύτερα. Αντί απλώς να περιορίζει τα συμπτώματα, η ομοιοπαθητική θεωρεί ότι αποτελούν σημάδια όχι μόνο πιθανών αιτιών της νόσου ή της ασθένειας, αλλά επίσης και τον καλύτερο τρόπο για τη θεραπεία του ασθενή.

Βελονισμός

Ο ιατρικός βελονισμός μπορεί να δράσει συμπληρωματικά στις υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές ή και να αποτελέσει την κύρια θεραπευτική επιλογή για πολλούς ανθρώπους. Η σωματική υγεία επηρεάζει βαθιά την ψυχική υγεία, και η ψυχική υγεία επηρεάζει βαθιά τη σωματική υγεία. Επειδή οι ασθένειες σχεδόν πάντα έχουν σωματικές και ψυχικές επιδράσεις, η θεραπεία του ενός ή του άλλου είναι λιγότερο αποτελεσματική από την θεραπεία και των δύο.

Ο βελονισμός στηρίζεται στη βασική ιδέα ότι το μυαλό και το σώμα είναι δύο διαφορετικές πτυχές μιας ενιαίας οντότητας: του εαυτού σας! Είναι σαν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο ιατρικός βελονισμός ουσιαστικά θεραπεύει και εναρμονίζει τις δύο πλευρές του νομίσματος. Αυτό εξηγεί γιατί είναι τόσο αποτελεσματικός για πολλά προβλήματα, ή δίνει τη λύση όταν τα προβλήματα είναι πιο πολύπλοκα και απαιτείται συνδυασμός θεραπειών. Η πηγή του άγχους, της ανησυχίας και της κατάθλιψης πρέπει να εξουδετερώνεται ή να απομακρύνεται από τη ζωή μας όταν είναι εφικτό. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε πρέπει το μυαλό και το σώμα μας να προσαρμοστεί και να το ξεπεράσει.