Κάνε το Τεστ
το μέλλον της ψυχιατρικής, εξελίξεις στην ψυχιατρική, εξελίξεις στη διάγνωση των ψυχικών νόσων, εξελίξεις στην θεραπεία των ψυχικών νόσων, ολιστική προσέγγιση για τις ψυχικές διαταραχές, εξελίξεις στην ψυχιατρική

Το μέλλον της ψυχιατρικής

Το μέλλον της ψυχιατρικής

Στις στις μέρες μας τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους παγκοσμίως δεν έχουν προηγούμενο. Αυτό δημιουργεί  εύλογα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών αγωγών στην θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Σίγουρα το μέλλον της ψυχιατρικής περιλαμβάνει πολλές νέες στρατηγικές για τη διάγνωση και την θεραπεία των ψυχικών νοσημάτων.

Ένα ολοκληρωμένο μοντέλο σίγουρα θα περιλαμβάνει εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές και αξιοποίηση των ανακαλύψεων στη φαρμακολογία με υπεύθυνο τρόπο. Η ολιστική ψυχιατρική, οι εναλλακτικές θεραπείες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι κάποιες από τα εργαλεία για την θεραπεία των ψυχικών νόσων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου το ένα πέμπτο των ενηλίκων αντιμετωπίζει κάποιο θέμα ψυχικής υγείας. Όσοι έχουν ως σκοπό να βοηθούν τους ανθρώπους ώστε να ζουν μια ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή, παίζουν κύριο ρόλο στα νέα μοντέλα της ψυχιατρικής.

Η σημασία της ψυχικής υγείας στις μέρες μας 

Η ψυχική υγεία με τα χρόνια αποκτά την προσοχή που της αναλογεί και όλο και η ενημέρωση είναι πιο αποτελεσματική. Οι ψυχίατροι, έχουν ειδίκευση στην διάγνωση και στην θεραπεία των ψυχικών διαταραχών που επηρεάζουν τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Εκτός , βέβαια, από τους ψυχιάτρους, υπάρχουν και οι ψυχολόγοι που έχουν την πιστοποίηση για την συμβουλευτική υποστήριξη των ασθενών. Φυσικά, με την κατάλληλη εκπαίδευση, οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας έχουν τις δεξιότητες ώστε να παρέχουν υποστήριξη στους ασθενείς σε θέματα άγχους, την αντιμετώπιση των προκλήσεων της καθημερινότητας και την δημιουργία υγιεινών συνηθειών.

Όσο περνούν τα χρόνια , τόσο αλλάζει το πεδίο της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας. Συνεχώς κάνουν την εμφάνισή τους νέα εργαλεία και στρατηγικές για τη διάγνωση των ψυχικών νόσων.

Εξελίξεις στη διάγνωση των ψυχικών διαταραχών

Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για την λειτουργία του εγκεφάλου μας, τόσο περισσότερο κατανοούμε τις ψυχικές νόσους. Η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει την ανάλυση του DNA και την αναγνώριση συγκεκριμένων γονιδίων που έχουν σχέση με συγκριμένες ψυχικές διαταραχές. Επίσης, πλέον υπάρχουν εξετάσεις που ανιχνεύουν τα επίπεδα των ορμονών και χρησιμοποιούν τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου για την  αναγνώριση ανωμαλιών. Όσο πιο πολλές μελέτες γίνονται , τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν οι ψυχίατροι να εντοπίζουν τις αιτίες των ψυχικών διαταραχών και να σχεδιάζουν εξατομικευμένες θεραπείες για κάθε ασθενή. Βέβαια, αυτό επιτρέπει την ευκολότερη διάγνωση σε μεγαλύτερη κλίμακα. Πρακτικά,  υπάρχει πρόσβαση σε ανθρώπους που πριν δεν είχαν τη δυνατότητα διάγνωσης και θεραπείας των ψυχικών νόσων.

Το μέλλον της ψυχιατρικής θα είναι σίγουρα πιο εξατομικευμένο, και οι ασθενείς ίσως να μην είναι ανάγκη να αφήνουν τα σπίτια τους για να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα. Ήδη, η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία, προσφέρει τη δυνατότητα συνεδριών μέσω διαδικτύου χωρίς να είναι αναγκαία η πρόσβαση σε συγκεκριμένες δομές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εύκολη πρόσβαση στη θεραπεία σε ανθρώπους σε απομακρυσμένες περιοχές. Επίσης, διευκολύνει τους ανθρώπους που δεν νιώθουν άνετα να πάνε στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή. Σε πολλές χώρες υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για την ψυχοθεραπεία.

Επιπλέον, στις μέρες μας υπάρχει μια αλλαγή στην άποψη της κοινωνίας γύρω από τα θέματα ψυχικής υγείας. Το στίγμα είναι κάτι που απασχολεί όλο και λιγότερο τους ανθρώπους. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μιλούν ανοιχτά για τις μάχες τους με τις ψυχικές νόσους, έτσι υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή. Τα θέματα ψυχικής υγείας είναι κάτι σύνηθες και θεραπεύσιμο.

Αποτελεσματικές θεραπευτικές λύσεις

Αν και η ψυχιατρική έκανε την εμφάνισή της περίπου το 1800, μόνο τον τελευταίο μισό αιώνα η φαρμακευτική αγωγή για τις νευρολογικές διαταραχές έγινε κυρίαρχη. Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε με την ανάπτυξη των επιλεκτικών αναστολέων της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs), στα τέλη του 1980. Οι SSRIS, όπως το Zoloft, είναι τα πιο γνωστά φάρμακα για την θεραπεία της κατάθλιψης και των διαταραχών άγχους. Η εξέλιξη στον τομέα της ψυχικής υγείας είναι αποτέλεσμα της έρευνας δεκαετιών, με νέα φάρμακα (αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά) να κυκλοφορούν συνεχώς.

Στις μέρες μας, ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Καθώς οι ψυχοθεραπευτές αποκτούν όλο και περισσότερα διαγνωστικά εργαλεία για τις ψυχικές νόσους, η έγκαιρη παρέμβαση και η θεραπεία έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα ήταν λειτουργικοί. Στο μέλλον οι ψυχίατροι θα χρησιμοποιούν πολύπλευρες θεραπείες, με ολιστική προσέγγιση.

Εξελίξεις στην ψυχιατρική

Είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά πως θα είναι η ψυχιατρική στο μέλλον, και οι ψυχίατροι συνεχώς πρέπει να ενημερώνονται για τις νέες εξελίξεις και τις έρευνες στον τομέα τους. Πολλές αλλαγές έχουν να κάνουν με το γεγονός πως όλο και περισσότερη έρευνα αφορά την λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι δυνατόν το μέλλον της ψυχιατρικής να περιλαμβάνει προηγμένη τεχνολογία και τεχνικές όπως η διέγερση του εγκεφάλου, η οποία είναι ήδη αποδεδειγμένα αποτελεσματική στη θεραπεία του Πάρκινσον και άλλων κινητικών παθήσεων. Η βαθιά διέγερση του εγκεφάλου, ωστόσο, δεν είναι απολύτως κατανοητή σε σημείο που να είναι έτοιμη για ψυχιατρική χρήση.

Οι επιστήμονες επίσης μελετούν την νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου (την ικανότητα να αλλάζει και να δημιουργεί νέες νευρικές συνδέσεις). Όσο αφορά την ψυχοθεραπεία, σίγουρα οι διαδικτυακές συνεδρίες θα επικρατήσουν. Είναι επίσης πιθανό η τεχνητή νοημοσύνη να προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που να παρέχει την στοιχειώδη φροντίδα.

Εξελίξεις στην εκπαίδευση των επαγγελματιών στον τομέα της ψυχικής υγείας

Το πτυχίο στις κοινωνικές επιστήμες είναι μια εξαιρετική αρχή αν κάποιος θέλει να γίνει ψυχίατρος ή ψυχολόγος. Αν και είναι απαραίτητο το πτυχίο της ιατρικής για την ψυχιατρική, πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν στο τομέα της ψυχολογίας έχουν πτυχίο στις κοινωνικές επιστήμες. Αυτό το πτυχίο όχι μόνο θέτει τις βάσεις για μια μελλοντική καριέρα στην ψυχιατρική, αλλά ανοίγει τις πόρτες σε ένα εύρος ευκαιριών εργασίας. Όσοι έχουν πτυχίο στις κοινωνικές επιστήμες επίσης μπορούν να κάνουν καριέρα σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Το μέλλον της ψυχιατρικής 

Το μέλλον της ψυχιατρικής θα είναι σίγουρα πιο εξατομικευμένο και οι ασθενείς δεν θα είναι ανάγκη να επισκεφτούν το γραφείο του ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ τους. Σίγουρα, η εξέλιξη της τεχνολογίας θα ανοίξει νέους δρόμους στην διάγνωση και στη θεραπεία των ψυχικών νοσημάτων. Επίσης, η πρόσβαση των ασθενών στην ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μέσω διαδικτύου θα είναι πιο εύκολη και θα υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές θεραπείες.