Κάνε το Τεστ
υποθέσεις, υποθέσεις για την αγάπη, υποθέσεις για τις σχέσεις, γιατί κάνουμε υποθέσεις, γιατί οι υποθέσεις επηρεάζουν τις σχέσεις μας, πως οι υποθέσεις επηρεάζουν τις σχέσεις μας, πως μπορούμε να σταματήσουμε να κάνουμε υποθέσεις

Υποθέσεις για την αγάπη

Υποθέσεις για την αγάπη

Οι υποθέσεις που κάνουμε είναι πανίσχυρες, ειδικά οι υποθέσεις για την αγάπη. Παίρνουν τη μορφή γεγονότων, με αποτέλεσμα οι επιλογές μας να έχουν τη βάση τους σε εικασίες. Οι υποθέσεις σε μια σχέση μπορεί να είναι καταστροφικές και να αποτελούν εμπόδιο στη δουλειά και στην κοινωνική ζωή.

Παραδείγματα συχνών υποθέσεων που κάνουμε είναι:

  • "Δεν με πήρε τηλέφωνο σήμερα, άρα δεν ενδιαφέρεται για εμένα. "
  • "Η συνάδελφός μου δεν μου έδωσε πρόσκληση για το πάρτι της, επειδή δεν νιώθει καλά μαζί μου."
  • "Ο εργοδότης μου μιλά περισσότερο με τους άλλους εργαζόμενους επειδή έχει μετανιώσει που με προσέλαβε."

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα πίσω από αυτές τις υποθέσεις; Μπορεί ο σύντροφός σας να μην σας πήρε τηλέφωνο επειδή προέκυψε κάποιο οικογενειακό θέμα. Ίσως η συνάδελφός σας να έχει ένα σύντροφο που δεν θέλει στο πάρτι ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Ο εργοδότης σας μπορεί να έχει συναισθήματα για εσάς, αλλά να μην είναι έτοιμος να σας μιλήσει.

Αυτό που συμβαίνει με τις υποθέσεις είναι ότι υποθέτουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα κάποιου άλλου. Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει , καθώς βλέπουμε τα πράγματα από τη δική μας οπτική , η οποία σπάνια είναι ίδια με ενός άλλου ανθρώπου. Αυτό που μπορούμε να γνωρίζουμε είναι τα γεγονότα ή τις πράξεις ενός άλλου ατόμου, αλλά τα συναισθήματα και τις σκέψεις του θα τα μάθουμε μόνο εάν το ρωτήσουμε. Και φυσικά, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη για να μας πούνε την αλήθεια.

Δεν είστε σίγουροι για το αν κάνετε υποθέσεις; Τότε μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Ποια είναι τα γεγονότα που αποδεικνύουν αυτή τη σκέψη;
  • Ποια γεγονότα μπορούν να αποδείξουν ότι αυτή η σκέψη είναι αληθινή;
  • Είναι δική μου παρατήρηση ή κάποιος άλλος μου το είπε και υπέθεσα ότι είναι αλήθεια;

Επίσης μπορείτε να αναγνωρίσετε τι λένε οι άλλοι στις σχέσεις σας. Σας αναφέρουν συχνά ότι τους λέτε τι σκέφτονται ή ότι βάζετε λέξεις στο στόμα τους; Οι φίλοι σας ή ο σύντροφός σας λέει, "πάντα υποθέτεις ότι ξέρεις πως νιώθω όταν δεν γνωρίζεις τίποτα;"

Γιατί κάνουμε συνεχώς υποθέσεις;

Συχνά οι υποθέσεις δείχνουν την ανάγκη μας για έλεγχο προς τους άλλους και στις καταστάσεις. Αν δεν γνωρίζετε πως οι άλλοι σκέφτονται και νιώθουν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε αβοήθητοι, και οι υποθέσεις συμβάλλουν στην ανάκτηση του ελέγχου. Οι υποθέσεις είναι ένας τρόπος για να αποφύγουμε το συναισθηματικό πόνο. Όταν πάντα υποθέτουμε ότι γνωρίζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων , αποφεύγουμε να νιώσουμε ευάλωτοι. Αποκλείουμε όσα μπορούν να μας βλάψουν, αλλά ταυτόχρονα αποκλείουμε και όλα τα όμορφα που θέλουν οι άλλοι να μοιραστούν μαζί μας, όπως η στοργή και η αγάπη. Οι υποθέσεις είναι μια συνήθεια για όσους νιώθουν φόβο για την οικειότητα.

Κατά κάποιο τρόπο ο εγκέφαλός μας κάνει αυτόματα υποθέσεις. Αναζητά μοτίβα ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, μπορεί να περπατάτε προς το σταθμό του τρένου και να πάρετε το τρένο χωρίς να δώσετε προσοχή, αλλά υποθέτετε ότι θα κάνει την ίδια διαδρομή όπως πάντα και έτσι έχετε το μυαλό σας ελεύθερο να οργανώσει τη μέρα του. Πολλές υποθέσεις είναι στην πραγματικότητα εκμαθημένες συμπεριφορές που προκύπτουν από την κουλτούρα και την οικογένειά μας, από όσα έχουμε μάθει ως παιδιά.

Έχουμε την τάση να υιοθετούμε τις υποθέσεις των γονιών μας, όπως το να υποθέτουμε ότι αξίζουμε ή όχι συγκεκριμένα πράγματα (μια καλή ζωή, χρήματα, αγάπη) ή πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα (να παντρευτούμε, να κάνουμε γυμναστική, να φοράμε όμορφα ρούχα). Ακόμη και όταν μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε να αμφιβάλλουμε για τον τρόπο σκέψης των γονιών μας, μπορεί άθελά μας να συνεχίζουμε να κάνουμε υποθέσεις σαν αυτούς επειδή προσεγγίζουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους με βάση όσα μάθαμε ως παιδιά. Για παράδειγμα, μπορεί να υποθέτουμε ότι μια καλή σχέση σημαίνει ότι δύο άνθρωποι πρέπει πάντα να συμφωνούν σε όλα, αλλά μπορεί να γίνει αυτό; Πώς αυτή η υπόθεση επηρεάζει την επιλογή συντρόφου;

Γιατί οι υποθέσεις καταστρέφουν τις σχέσεις μας;

Οι υποθέσεις μας οδηγούν στην αποστασιοποίηση. Σταματάμε την επικοινωνία με τους άλλους, σταματάμε την προσπάθεια ή μπορεί και να εγκαταλείπουμε τη σχέση ή να αφήνουμε τη δουλειά μας, και όλα αυτά λόγω των υποθέσεων που κάνουμε.

Οι υποθέσεις προκαλούν συνεχή ένταση και συγκρούσεις. Αν υποθέτουμε ότι γνωρίζουμε τι σκέφτεται ένα άλλο άτομο ή γιατί έκανε ότι έκανε, τότε μπορεί να νιώθει παγιδευμένο σε μια κατάσταση.

Οι υποθέσεις δεν αφήνουν τους άλλους να δούνε την καλή σας πλευρά. Αν συνεχώς κάνετε υποθέσεις για τους άλλους μπορεί να γίνεστε αμυντικοί. Έτσι, χωρίς να το θέλετε, έχετε αγενή συμπεριφορά. Και τελικά οι υποθέσεις σας αφήνουν μόνους σας. Χτίζουν ένα τείχος γύρω σας που αφήνει όλους τους άλλους έξω.

Γιατί οι υποθέσεις επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεσή μας;

Οι υποθέσεις καταστρέφουν την σύνδεση με τους άλλους. Αν πάντα υποθέτετε ότι γνωρίζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων, σταματάτε να ακούτε και να επικοινωνείτε με αποτέλεσμα το άλλο άτομο να νιώθει παγιδευμένο ή παρεξηγημένο. Και οι δυσκολίες στη σχέση, είτε αφορούν τη δουλειά είτε το σπίτι, οδηγούν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη.

Οι υποθέσεις επίσης αποτελούν εμπόδιο για νέες ευκαιρίες. Υπονομεύουν την δημιουργική σας σκέψη. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι υποθέσεις επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεσή σας, και δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων. Και όπως γνωρίζουμε οι σκέψεις διαμορφώνουν τα συναισθήματά μας, τα οποία καθορίζουν τις πράξεις μας.

Πώς μπορώ να σταματήσω να κάνω υποθέσεις;

Όταν κάνουμε υποθέσεις λέμε στον εαυτό μας ότι κάτι είναι αλήθεια χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για αυτό. Είναι πολύ εύκολο η ζωή να προχωρά χωρίς να κάνουμε σκέψεις επειδή θεωρούμε ότι οι υποθέσεις μας είναι γεγονότα. Για παράδειγμα μπορεί να υποθέτετε ότι δεν πήρατε την προαγωγή στη δουλειά σας επειδή δεν είστε καλοί. Επίσης μπορεί να υποθέτετε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κακοί, έτσι δεν εμπιστεύεστε κανέναν. Ο σύντροφός σας μπορεί να μην μιλά πολύ τώρα τελευταία, έτσι υποθέτετε ότι σας έχει θυμώσει. Ίσως η μητέρα σας να μην κατανοεί τις επιλογές σας, και εσείς υποθέτετε ότι δεν σας αγαπά. Όλα αυτά σας μοιάζουν οικεία;

1. Μάθετε να αναγνωρίζετε τις υποθέσεις

Αφιερώστε καθημερινά λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε τις υποθέσεις που κάνετε και καταγράψτε τις. Η καταγραφή τους συμβάλλει στο να δείτε καθαρά τα πράγματα. Κάτι πολύ απλό, όπως "ο σύντροφός μου δεν έπλυνε τα πιάτα απλά για να με νευριάσει" είναι μια καταστροφική υπόθεση που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "ο σύντροφός μου δεν με αγαπά πλέον."

2. Μπορείτε να αμφισβητήσετε τις υποθέσεις σας;

Για να καταρρίψετε τις υποθέσεις σας είναι ανάγκη να κάνετε καλές ερωτήσεις στον εαυτό σας. Αποφύγετε το "γιατί" και επικεντρωθείτε στο "τι" και στο "πως". Για παράδειγμα:

  • "Τι στοιχεία έχω που να αποδεικνύουν ότι η υπόθεσή μου είναι αληθινή;"
  • "Τι στοιχεία έχω που αποδεικνύουν ότι αυτή η σκέψη δεν είναι αληθινή;"
  • "Ποια γεγονότα δείχνουν ότι η υπόθεση δεν ισχύει;"
  • "Πώς θα ήταν η ζωή μου αν η υπόθεση αυτή δεν ισχύει;"

3. Αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να έχετε πάντα τον έλεγχο

Πολλές από τις υποθέσεις μας αφορούν τον έλεγχο που θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς. Για παράδειγμα, επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις σκέψεις των άλλων, και επειδή αυτό είναι τρομακτικό, υποθέτουμε ότι γνωρίζουμε τις σκέψεις τους. Υποθέτουμε ότι οι γείτονες μπορεί να μας θεωρούν τεμπέληδες ή ότι η έφηβη κόρη μας, μας μισεί. Αλλά τι θα συνέβαινε αν αγκαλιάζατε την αβεβαιότητα; Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αφήσετε πίσω σας το βάρος των υποθέσεων. Μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας την εξής ερώτηση, τι θα συνέβαινε αν δεν ήξερα την απάντηση για ένα άτομο/μια κατάσταση; Πόσο στρες θα μπορούσα να αποφύγω αν κατανοούσα ότι δεν μπορώ να γνωρίζω τα πάντα;

4. Βρείτε τις πτυχές της ζωής σας στις οποίες νιώθετε κολλημένοι

Αν δεν νιώθετε σίγουροι για το πότε κάνετε υποθέσεις, τότε είναι σημαντικό να ρίξετε μια ματιά στις πτυχές της ζωής σας που νιώθετε κολλημένοι. Αναπόφευκτα θα υπάρξει μια υπόθεση που σας κρατά πίσω. Για παράδειγμα, αν είναι δύσκολο να δημιουργήσετε μακροχρόνιες φιλίες, ποιες είναι οι υποθέσεις σας για τους ανθρώπους που συμπαθείτε; Ποιες είναι οι υποθέσεις σας για τα μέρη που θέλετε να συναντήσετε νέους φίλους; Και ποιες είναι οι υποθέσεις για τη φιλία αρχικά;

5. Κάντε εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα

Οι υποθέσεις μπορεί να είναι παγίδα, επειδή είναι σκέψεις που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε χωρίς να τις παρατηρούμε. Η ενσυνειδητότητα, η προσοχή στο παρόν,  οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας στην παρούσα στιγμή, είναι ικανότητες που χάνετε λόγω των υποθέσεων. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τις υποθέσεις σας, τόσο μεγαλύτερη δύναμη έχετε για να τις αλλάξετε.

Μπορείτε να βάλετε ένα τέλος στις υποθέσεις που σας βασανίζουν

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING μπορείτε να ανακαλύψετε τις ρίζες των υποθέσεων σας. Έτσι σταδιακά θα μάθετε να εμπιστεύεστε τους άλλους και να δημιουργείτε υγιείς σχέσεις.