Κάνε το Τεστ
αγχώδεις διαταραχές, κοινωνική φοβία, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, ειδικές φοβίες

Αγχώδεις διαταραχές

Αγχώδεις Διαταραχές

Το άγχος είναι μια φυσιολογική απόκριση στον κίνδυνο, ενεργοποιείται ο μηχανισμός "πάλης ή φυγής" κάθε φορά που νιώθουμε να απειλούμαστε, κάτω από πίεση ή όταν αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση, όπως η συνέντευξη για δουλειά, οι εξετάσεις στο σχολείο ή το πρώτο ραντεβού. Το άγχος δεν είναι απαραιτήτως πάντα "κακό". Μας βοηθά να μείνουμε σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι, μας κινητοποιεί και μας παρακινεί να επιλύσουμε τα προβλήματα. Αλλά όταν το άγχος είναι συνεχές ή έντονο, όταν οι ανησυχίες, οι φόβοι και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που το ακολουθούν παρεμβαίνουν στη λειτουργικότητά σας, στις σχέσεις και στην καθημερινή σας ζωή, αυτό ξεπερνά το "φυσιολογικό" άγχος.

Μορφές άγχους

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι μια ομάδα διαταραχών και όχι μία συγκεκριμένη διαταραχή, τα συμπτώματα των οποίων ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίζει έντονες κρίσεις πανικού χωρίς προειδοποίηση, ενώ κάποιο άλλο πανικοβάλλεται στη σκέψη μιας κοινωνικής εκδήλωσης. Κάποιο άλλο άτομο μπορεί να είναι σε συνεχή κατάσταση ανησυχίας για οτιδήποτε. Αλλά παρόλα αυτά οι αγχώδεις διαταραχές προκαλούν έντονο φόβο ή ανησυχία δυσανάλογη με την κατάσταση.

Υπάρχουν πολλές μορφές αγχωδών διαταραχών όπως:

  • Η αγοραφοβία: είναι μια αγχώδης διαταραχή που αναφέρεται στο φόβο και στην αποφυγή τοποθεσιών ή καταστάσεων που ίσως να προκαλούν πανικό και σας κάνουν να νιώθετε παγιδευμένοι, αβοήθητοι ή ντροπιασμένοι.
  • Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή: περιλαμβάνει επίμονη και έντονη ανησυχία για δραστηριότητες ή γεγονότα, ακόμη και για καθημερινά θέματα ρουτίνας. Η ανησυχία είναι δυσανάλογη με την πραγματική κατάσταση, είναι δύσκολο να ελεγχθεί και επηρεάζει το πώς νιώθετε σωματικά. Συχνά συνυπάρχει με άλλες αγχώδεις διαταραχές ή με την κατάθλιψη.
  • Η διαταραχή πανικού : περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενα επεισόδια κρίσεων πανικού, δηλαδή ξαφνικής ανησυχίας και φόβου ή τρόμου που φτάνει σε μια κορύφωση μέσα σε λίγα λεπτά. Ίσως να αισθάνεστε ότι έρχεται μια επικείμενη καταστροφή, να δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, να έχετε πόνο στο στήθος ή να νιώθετε έντονα το χτύπο της καρδιάς. Αυτές οι κρίσεις πανικού ίσως να οδηγούν σε ανησυχία για το εάν θα συμβούν ξανά και έτσι να αποφεύγετε συγκεκριμένες καταστάσεις.
  • Η διαταραχή κοινωνικού άγχους (κοινωνική φοβία): περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα ανησυχίας, φόβου και αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων γιατί κάποιος μπορεί να δεχθεί σχόλια ή κριτική από τους άλλους.
  • Η επιλεκτική αλαλία: είναι μια κατάσταση στην οποία τα παιδιά δεν μπορούν να μιλήσουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως το σχολείο, ακόμη και όταν μιλούν κανονικά στο σπίτι με τα μέλη της οικογένειάς τους. Αυτό οδηγεί σε προβλήματα στο σχολείο, στη δουλειά και στις κοινωνικές σχέσεις.
  • Το άγχος αποχωρισμού: παρατηρείται στην παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από το υπερβολικό άγχος του παιδιού όταν αποχωρίζεται τους γονείς του ή άλλους ανθρώπους που τα φροντίζουν.
  • Οι ειδικές φοβίες: χαρακτηρίζονται από έντονο άγχος όταν κάποιος εκτίθεται σε συγκεκριμένα αντικείμενα ή καταστάσεις και έχει την επιθυμία να τα αποφεύγει. Οι φοβίες προκαλούν κρίσεις πανικού σε κάποιους ανθρώπους.

Αντιμετώπιση άγχους

Αν και οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να επηρεάζουν τη λειτουργικότητα σας, και να σας κρατούν μακριά από τη ζωή που θέλετε, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι. Οι αγχώδεις διαταραχές παρατηρούνται πολύ συχνά στον πληθυσμό (περίπου το 20-25% υποφέρει από κάποια μορφή αγχώδους διαταραχής) και μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, τα ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΑ φάρμακα, ή εναλλακτικές μεθόδους όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.