Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, επιλογή ψυχοθεραπευτή, ερωτήσεις για τον ψυχοθεραπευτή

Τα αρχικά στάδια της Ψυχοθεραπείας

Ξεκινώντας την Ψυχοθεραπεία

Αισθάνεστε ποτέ ότι καταπιέζεστε και δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα προβλήματά σας; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας της Αμερικής το 25% των ενηλίκων βιώνουν κατάθλιψη, άγχος ή κάποια άλλη ψυχική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Κάποιοι χρειάζονται βοήθεια καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά νοσήματα, χάνουν βάρος ή σταματούν το κάπνισμα. Άλλοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε προβλήματα στη σχέση τους, την απώλεια της δουλειάς, τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, το στρες, τις εξαρτήσεις ή άλλα θέματα. Και αυτά τα προβλήματα συχνά γίνονται εξουθενωτικά.

Τι είναι η Ψυχοθεραπεία;

Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε πολλά προβλήματα. Μέσω της ψυχοθεραπείας, βοηθιούνται άνθρωποι όλων των ηλικιών να ζουν ευτυχισμένοι, να είναι υγιείς και πιο παραγωγικοί.

Στην ψυχοθεραπεία, χρησιμοποιούνται επιστημονικές προσεγγίσεις που βοηθούν το άτομο να αναπτύξει πιο υγιείς και αποτελεσματικές συνήθειες και συμπεριφορές.Η ψυχοθεραπεία είναι μια συνεργατική θεραπεία που βασίζεται στην σχέση μεταξύ ενός ατόμου και ενός ψυχοθεραπευτή. Στηρίζεται στον διάλογο, που δημιουργεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που επιτρέπει στο άτομο να μιλήσει ανοιχτά στον ψυχοθεραπευτή, που παραμένει αντικειμενικός, ουδέτερος και δεν επικρίνει. Εσείς και ο ψυχοθεραπευτής σας θα δουλέψετε μαζί για να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας, να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης, τις συμπεριφορές σας ώστε να έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει όχι μόνο να λύστε τα αρχικά σας προβλήματα, αλλά να αποκτήσετε νέες δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που τυχόν θα προκύψουν στο μέλλον.

Πότε πρέπει να σκεφτείτε την Ψυχοθεραπεία;

Επειδή υπάρχουν πολλές παρανοήσεις γύρω από την ψυχοθεραπεία, ίσως να διστάζετε να την δοκιμάσετε. Ακόμη και αν έχετε ξεπεράσει τους μύθους που τη συνοδεύουν, ίσως να αισθάνεστε άγχος στη σκέψη να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία. Ξεπεράστε αυτή την νευρικότητα, πραγματικά αξίζει!Επειδή πολλές φορές η ποιότητα της ζωής σας δεν είναι αυτή που θέλετε, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να την αλλάξετε.

Μερικοί άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία επειδή αισθάνονται κατάθλιψη, άγχος ή θυμό για πολύ καιρό. Άλλοι μπορεί να θέλουν βοήθεια για μια χρόνια νόσο που επηρεάζει την συναισθηματική ή σωματική ευεξία τους. Άλλοι έχουν ορισμένα άμεσα προβλήματα και χρειάζονται καθοδήγηση για την επίλυσή τους. Μπορεί για παράδειγμα να έχουν να αντιμετωπίσουν ένα διαζύγιο, το «σύνδρομο της άδειας φωλιάς», την πίεση μιας καινούργιας δουλειάς ή το πένθος για τον θάνατο ενός μέλους της οικογένειας.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει περιλαμβάνουν:

  • Αισθάνεστε καταπίεση, παρατεταμένη αίσθηση απελπισίας και θλίψης.
  • Τα προβλήματα σας δεν φαίνεται να βελτιώνονται, παρά την προσπάθεια σας και την βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους.
  • Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στην δουλειά ή στις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Έχετε υπερβολικό άγχος, περιμένετε πάντα το χειρότερο ή το πιο ακραίο σενάριο.
  • Πίνετε πολύ αλκοόλ, παίρνετε ναρκωτικά ή είστε επιθετικοί, πληγώνοντας εσάς ή τους γύρω σας.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι Ψυχοθεραπείας;

 Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία. Οι ψυχοθεραπευτές γενικά βασίζονται σε μία ή σε περισσότερες από αυτές. Ο τύπος της ψυχοθεραπείας που ακολουθείτε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: τις τρέχουσες ψυχολογικές μελέτες, την θεωρητική προσέγγιση του ψυχοθεραπευτή και τι μπορεί να αποδώσει καλύτερα στην κατάστασή σας.

Ο ψυχοθεραπευτής σας ίσως να συνδυάζει στοιχεία από διαφορετικούς τύπους ψυχοθεραπείας. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ψυχοθεραπευτές δεν περιορίζονται σε μια μόνο προσέγγιση. Αντίθετα, παίρνουν στοιχεία από διαφορετικές προσεγγίσεις και προσαρμόζουν την θεραπεία στις ανάγκες του θεραπευόμενου.

Για παράδειγμα, οι ψυχαναλυτικές και ανθρωπιστικές προσεγγίσεις τυπικά επικεντρώνονται περισσότερο στην συζήτηση και στην ανάλυση, παρά στην πράξη. Στις συνεδρίες θα συζητηθούν  τα όσα βιώνετε και ο ψυχοθεραπευτής σας θα προσπαθήσει να σας αναλύσει την ψυχολογική ρίζα των προβλημάτων σας. Αντίθετα, οι ψυχοθεραπευτές που χρησιμοποιούν την γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, έχουν μια πρακτική προσέγγιση στην θεραπεία. Ο ψυχοθεραπευτής σας ίσως σας ζητήσει να μιλήσετε για σημαντικά πράγματα ώστε να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πιο αποτελεσματικές ικανότητες. Αυτή η προσέγγιση συχνά περιλαμβάνει και την δουλειά στο σπίτι. Ίσως ο ψυχοθεραπευτής σας ζητήσει να συλλέξετε πληροφορίες, όπως οι αντιδράσεις σε μια κατάσταση ή αν κάποιος έχει φοβία με το ασανσέρ να εξασκηθεί μπαίνοντας στο ασανσέρ. Ίσως να κρατάτε γραπτές σημειώσεις ώστε να μάθετε περισσότερα για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Το πιο σημαντικό στοιχείο για τη θεραπεία ωστόσο δεν είναι οι τεχνικές και οι συγκεκριμένες προσεγγίσεις, αλλά η «θεραπευτική σχέση» δηλαδή η σχέση θεραπευόμενου-ψυχοθεραπευτή. Χρειάζεται να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, ασφάλειας και άνεσης, που θα σας επιτρέψει να εξερευνήσετε μαζί τον εσωτερικό σας κόσμο.

Αν έχετε αποφασίσει να δοκιμάσετε την ψυχοθεραπεία, χρειάζεται να βρείτε έναν ψυχοθεραπευτή.

Γιατί να διαλέξω ψυχοθεραπευτή για την ψυχοθεραπεία;

 Ένας ψυχολόγος ή ένας ψυχίατρος δεν είναι απαραιτήτως ψυχοθεραπευτής. Η ψυχοθεραπεία είναι μια έξτρα μακροχρόνια εξειδίκευση. Οι ψυχοθεραπευτές σύμφωνα με το νόμο μπορεί να είναι ψυχίατροι ή ψυχολόγοι. Μετά την βασική εκπαίδευση (ιατρική/ψυχιατρική ή ψυχολογία) συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους για την απόκτηση της εξειδίκευσης της ψυχοθεραπείας.

Για να ολοκληρώσουν την επαγγελματική τους εκπαίδευση πρέπει να κάνουν πρακτική άσκηση. Οι ψυχοθεραπευτές δίνουν εξετάσεις για να πάρουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος έχει ως σκοπό να προστατέψει τους ασθενείς από ανθρώπους που δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Πώς μπορώ να βρω έναν ψυχοθεραπευτή;

 Είστε ελεύθεροι να επιλέξετε, υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρείτε έναν ψυχοθεραπευτή:

  • Ρωτήστε έμπιστα μέλη της οικογένειας και φίλους.
  • Ρωτήστε τον οικογενειακό σας γιατρό, τον γυναικολόγο, τον παιδίατρο ή κάποιον άλλο επαγγελματία υγείας.
  • Ψάξτε διαδικτυακά για sites ψυχοθεραπευτών και ελέγξτε τις πιστοποιήσεις τους
  • Επικοινωνήστε με το κέντρο ψυχικής υγείας της περιοχής σας.

Οι ψυχοθεραπευτές ίσως να δουλεύουν μόνοι τους ή μαζί με μια ομάδα άλλων ψυχοθεραπευτών.

Επιλέγοντας ψυχοθεραπευτή

Πως μπορείτε να βρείτε αυτό που είναι κατάλληλος για εσάς; Οι ψυχοθεραπευτές και οι θεραπευόμενοι δουλεύουν μαζί, έτσι το σωστό ταίριασμα είναι σημαντικό. Η καλή ʺχημείαʺ με τον ψυχοθεραπευτή σας είναι κριτικής σημασίας, έτσι μην φοβηθείτε να κάνετε ερωτήσεις στον ψυχοθεραπευτή σας για την εκπαίδευση του, την ειδικότητά του και την εμπειρία του σε προβλήματα σαν τα δικά σας.

Όταν μιλήσετε με τον ψυχοθεραπευτή, επιμείνετε για κάποιον που θα σας κάνει να αισθανθείτε άνετα και θα σας εμπνέει εμπιστοσύνη.

Όταν είστε έτοιμοι να επιλέξετε ψυχοθεραπευτή, σκεφτείτε τα ακόλουθα σημεία:

  • Θέλετε να κάνετε ψυχοθεραπεία μόνοι σας, με τον σύντροφό σας ή τον σύζυγο σας, ή τα παιδιά σας;
  • Ποιοι είναι οι κύριοι ψυχοθεραπευτικοί σας στόχοι;
  • Πόσο μακριά ψυχοθεραπευτικά θέλετε να φτάσετε;
  • Ποιες ημέρες και ώρες τις εβδομάδας μπορείτε να κάνετε ψυχοθεραπεία;

Τι θα πρέπει να ρωτήσετε τον ψυχοθεραπευτή σας;

Θα χρειαστεί να συλλέξετε κάποιες πληροφορίες για την λίστα των ψυχοθεραπευτών που έχετε φτιάξει. Ο καλύτερος τρόπος πρώτης επαφής με έναν ψυχοθεραπευτή είναι το τηλέφωνο. Οι ψυχοθεραπευτές συνήθως βρίσκονται σε συνεδρίες και δεν απαντούν αμέσως στο τηλέφωνο. Αφήστε ένα μήνυμα με το όνομά σας, το τηλέφωνο σας και μια περιγραφή για την κατάστασή σας.

Όταν επικοινωνήσετε μαζί του, κάποιες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε είναι οι εξής:

  • Δέχεστε νέους ασθενείς;
  • Δουλεύετε με άνδρες, γυναίκες, παιδιά, εφήβους, ζευγάρια ή οικογένειες; (Οποιαδήποτε ομάδα και αν ψάχνετε).
  • Έχετε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος;
  • Πόσα χρόνια εμπειρίας έχετε;
  • Ποια είναι η ειδίκευσή σας;
  • Έχετε εμπειρία με ανθρώπους που έχουν συμπτώματα ή προβλήματα σαν τα δικά μου;
  • Ποια είναι η θεραπευτική σας προσέγγιση; Οι θεραπείες που χρησιμοποιείτε έχουν αποτελεσματικότητα σε προβλήματα σαν το δικό μου;
  • Ποια είναι η πολιτική σας σχετικά με τις συνεδρίες που αναβάλλονται;

Οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία και αν έχετε, μπορείτε να ρωτήσετε τον ψυχοθεραπευτή. Ίσως να θέλετε να δουλέψετε με έναν ψυχοθεραπευτή που έχει τις ίδιες πεποιθήσεις, αρχές και κουλτούρα με εσάς. Μερικοί ψυχοθεραπευτές είναι πιο ανοιχτοί στις προσωπικές πληροφορίες από ότι άλλοι, η απάντηση όμως θα σας δώσει ορισμένες σημαντικές πληροφορίες.

Καθώς εσείς ρωτάτε πράγματα τον ψυχοθεραπευτή, μπορεί να σας ρωτάει και εκείνος. Για να βεβαιωθεί ότι η ψυχοθεραπεία θα έχει μια καλή πορεία, ο ψυχοθεραπευτής αξιολογεί αν οι προσωπικότητες σας ταιριάζουν ώστε να συνεργαστείτε θεραπευτικά. Αν όχι, ίσως να χρειαστεί να βρείτε κάποιον  άλλο ή πιο εξειδικευμένο που θα μπορεί να σας βοηθήσει.