Κάνε το Τεστ
διαλογισμός με οραματισμό, τι είναι ο διαλογισμός με οραματισμό, οφέλη διαλογισμού με οραματισμό, βήματα για διαλογισμό με οραματισμό, πόσο συχνά πρέπει να κάνω διαλογισμό, ποια είναι η διαφορά του κλασικού διαλογισμού από το διαλογισμό με οραματισμό

Διαλογισμός με οραματισμό

Διαλογισμός με οραματισμό

Κάθε άνθρωπος που κάνει τακτικά διαλογισμό, σίγουρα έχει παρατηρήσει τα σημαντικά του οφέλη. Αν ένα άτομο δεν μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό του, τότε ένας πεντάλεπτος διαλογισμός μπορεί να είναι η λύση. Φυσικά, το να κάθεται κάποιος σιωπηλός δεν είναι η μοναδική επιλογή, υπάρχουν και άλλες, καθώς υπάρχουν πολλές μορφές διαλογισμού. Μια μορφή που ενισχύει την φαντασία είναι ο οραματισμός με διαλογισμό.

Τι είναι ο διαλογισμός με οραματισμό;

Ο διαλογισμός με οραματισμό είναι μια μορφή διαλογισμού μέσω της οποίας ένα άτομο δημιουργεί στο μυαλό του θετικές εικόνες, ιδέες, σύμβολα ή χρησιμοποιεί θετικές δηλώσεις για να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα. Αυτή είναι μια μορφή διαλογισμού με πολλά οφέλη, και ο μοναδικός περιορισμός είναι η φαντασία. Ο καθοδηγούμενος διαλογισμός βοηθά στη μείωση του πόνου και στην επίτευξη των στόχων. Πολλοί αθλητές κάνουν καθοδηγούμενο διαλογισμό για να ενισχύσουν την απόδοση τους.

Η κύρια διαφορά ανάμεσα στον οραματισμό και στον κλασικό διαλογισμό είναι ότι ο οραματισμός είναι πιο ενεργός. Ο στόχος του κλασικού διαλογισμού είναι η ηρεμία του μυαλού, η ενσυνειδητότητα. Με τον διαλογισμό με οραματισμό , η προσοχή είναι στην φαντασία και στη δημιουργία ζωντανών εικόνων στο μυαλό. Μπορεί κανείς να προσθέσει αισθητηριακές πληροφορίες, όπως να οραματίζεται τον εαυτό του ήρεμο, σε ασφαλές περιβάλλον με συγκεκριμένους ήχους, χρώματα, μυρωδιές και θετικά συναισθήματα.

Ποια είναι τα οφέλη του διαλογισμού με οραματισμό;

Ο οραματισμός είναι σημαντικός για την ζωή μας έτσι,  μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να τον ενισχύσουμε. Ο διαλογισμός με οραματισμό είναι μια πανίσχυρη μέθοδος επειδή το μυαλό πιστεύει όλα όσα οραματίζεται. Είναι ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί με τις σκέψεις μας ,επειδή δημιουργούν τα συναισθήματα , τις συμπεριφορές και την πραγματικότητά μας. Ο οραματισμός μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε.

1. Μας βοηθά να μένουμε συγκεντρωμένοι στους στόχους μας

Ο  διαλογισμός με οραματισμό είναι πανίσχυρος επειδή το μυαλό δεν αναγνωρίζει την διαφορά ανάμεσα σε όσα οραματιζόμαστε και σε όσα πραγματικά βιώνουμε. Για αυτό πολλές φορές οι ταινίες που παρακολουθούμε στην τηλεόραση μπορεί να μας επηρεάζουν βαθιά. Παρακολουθούμε το όραμα κάποιου άλλου.

Όταν αφιερώνουμε χρόνο και σκεφτόμαστε ενεργά όλα όσα επιθυμούμε από τη ζωή μας, ξεκινάμε να δημιουργούμε τη ζωή που ονειρευόμαστε. Παίρνουμε αποφάσεις για όλα όσα θέλουμε και δεν θέλουμε στη ζωή μας. Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τις επιλογές μας, και να κατανοήσουμε τη δύναμή μας. Όταν οραματιζόμαστε τους στόχους μας, τους συζητάμε με τους άλλους, τότε είναι πιο πιθανό να τους κάνουμε πραγματικότητα γιατί επενδύουμε χρόνο και ενέργεια σε αυτούς. Φυσικά, είναι ανάγκη να κάνουμε τις σκέψεις μας πράξεις, ώστε οι στόχοι να γίνουν από όραμα, πραγματικότητα.

Αν κάθε μέρα αφιερώνουμε 5-10 λεπτά για να οραματιζόμαστε τους στόχους μας τότε αυτοί μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

2. Βελτιώνει την παραγωγικότητά μας

Όταν οραματιζόμαστε πως έχουμε τέλεια απόδοση στη δουλειά ή σε κάποιο άθλημα είναι πολύ σημαντικό. Αν μπορούμε να το ονειρευτούμε, μπορούμε και να το καταφέρουμε. Όσο περισσότερη εξάσκηση κάνουμε στον οραματισμό τόσο καλύτερη απόδοση θα έχουμε. Η πεποίθηση ότι έχουμε τις ικανότητες να πετύχουμε κάτι, είναι εξίσου σημαντική με την επιτυχία. Όταν κάνουμε εξάσκηση στον οραματισμό τότε μπορούμε να μετατρέψουμε τις σκέψεις σε όραμα και στη συνέχεια σε στόχους. Όσο πιο πολύ επεξεργαζόμαστε στο μυαλό μας ένα σενάριο τόσο περισσότερο πραγματικότητα γίνεται και για την ακρίβεια δημιουργεί ένα νέο νευρικό μονοπάτι. Οι σκέψεις δημιουργούν αυτά που πιστεύουμε.

"Ο οραματισμός είναι ένα όνειρο με σκοπό." Bo Bennett

διαλογισμος οραματισμος

3. Καταπολεμά το άγχος

Το άγχος συνήθως προκαλείται από την πεποίθηση ότι το σώμα μας απειλείται. Αυτό συμβαίνει σχεδόν καθημερινά, όταν είμαστε κολλημένοι στην κίνηση, σε κοινωνικές εκδηλώσεις και όταν έχουμε να κάνουμε πολλές δουλειές σε μια μέρα. Με τη βοήθεια του διαλογισμού και του οραματισμού μπορούμε να μειώσουμε το στρες και την ανησυχία καθώς δημιουργούμε ένα μέρος για τον εαυτό μας στο οποίο θα νιώθουμε ασφαλείς. Βέβαια, το άγχος μπορεί να είναι αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων. Για αυτό είναι σημαντικό να διατηρούμε το μυαλό μας ήρεμο. Με τον διαλογισμό με οραματισμό μπορούμε να χαλαρώσουμε ακόμη και σε πιεστικές στιγμές.

4. Συμβάλλει στην απελευθέρωση των αρνητικών συναισθημάτων

Μερικές φορές όταν νιώθουμε θυμό είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε αυτό το συναίσθημα. Όμως, με τη βοήθεια του οραματισμού μπορούμε να απελευθερώσουμε αυτό το συναίσθημα , ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε στη συγχώρεση.

5. Ενισχύει την δημιουργικότητα και τις δεξιότητες επίλυσης των προβλημάτων

Με τη βοήθεια του οραματισμού μπορούμε να γίνουμε πιο δημιουργικοί επειδή έχουμε χώρο να εκφράζουμε ελεύθερα τον εαυτό μας και έτσι να παίρνουμε έμπνευση. Επίσης με την βοήθεια του οραματισμού ενισχύουμε την συγκέντρωση, έτσι μπορούμε να βρούμε πιο εύκολα λύσεις.

Ποια είναι τα βήματα του διαλογισμού με οραματισμό;

Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να εξασκηθεί κάποιος στον διαλογισμό με οραματισμό. Αυτή είναι η ομορφιά του. Μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη και να απολαύσετε τη βόλτα. Αλλά, αν έχετε ανάγκη την καθοδήγηση υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

  1. Βρείτε έναν ήσυχο, άνετο χώρο ώστε να ξεκινήσετε το διαλογισμό σας χωρίς περισπασμούς (καλό είναι να βάλετε το κινητό σας τηλέφωνο στην αθόρυβη λειτουργία).
  2. Αφήστε το σώμα σας να ηρεμήσει σε μια καθιστή, χαλαρή θέση.
  3. Καθαρίστε το μυαλό σας από σκέψεις και ξεκινήστε να δημιουργείτε ένα όραμα στο μυαλό σας. Μπορείτε επίσης να επαναλάβετε κάποιο μάντρα για να έχετε καθοδήγηση.
  4. Από τη στιγμή που θα έχετε καθαρό μυαλό, συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Αναπνεύστε με ήρεμο ρυθμό με εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα.
  5. Στη συνέχεια, επαναφέρετε την προσοχή σας στην εικόνα ή στο μάντρα που έχετε στο μυαλό σας ενώ θα αναπνέετε ήρεμα.
  6. Κατά την εισπνοή, οραματιστείτε μια εικόνα. Κατά την εκπνοή, κρατήστε τα θετικά συναισθήματα.
  7. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να νιώσετε καλύτερα. Όταν θα είστε έτοιμοι ανοίξτε τα μάτια σας.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω διαλογισμό με οραματισμό;

Όπως συμβαίνει με όλες τις μορφές διαλογισμού, έτσι και ο διαλογισμός με οραματισμό έχει πολλά περισσότερα οφέλη αν κάνετε εξάσκηση με συνέπεια. Καλό είναι να κάνετε 20 λεπτά διαλογισμό δύο φορές την ημέρα, το πρωί και πριν από τον ύπνο, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και πέντε λεπτά διαλογισμού κάθε μέρα έχουν οφέλη στην ψυχική υγεία. Αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι η συνέπεια είναι το μυστικό της επιτυχίας, και ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχετε τη συνέπεια είναι να κάνετε εξάσκηση μόνοι σας.

Ο διαλογισμός μας βοηθά να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας!

Ο διαλογισμός , και πιο συγκεκριμένα ο διαλογισμός με οραματισμό είναι μια πανίσχυρη μέθοδος που μας βοηθά να διατηρούμε την εσωτερική μας ισορροπία και να επιτύχουμε τους στόχους μας. Σε συνδυασμό με το LIFE COACHING και την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ο διαλογισμός μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή μας.