Κάνε το Τεστ
gotu kola, τι είναι το gotu kola, διατροφική αξία gotu kola, οφέλη gotu kola στην υγεία, παρενέργειες gotu kola

Gotu kola

Gotu kola

Το gotu kola είναι ένα βότανο με την επιστημονική ονομασία Centella asiatica. Ευδοκιμεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας. Περιέχει ενώσεις όπως οι τριτερπενοειδείς σαπωνίνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα οφέλη του φυτού στην υγεία.

Ποια είναι η διατροφική αξία του gotu kola;

Στη νοτιοανατολική Ασία, το gotu kola χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς αλλά και ως φαγητό. Καθώς είναι μέλος της οικογένειας του μαϊντανού, είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την υγεία μας.

Γενικά το gotu kola περιέχει:

Χρήσεις gotu kola

Κάποιες παραδοσιακές χρήσεις του gotu kola περιλαμβάνουν:

 • επούλωση τραυματισμών
 • ανακούφιση της διάρροιας
 • ενίσχυση της ενέργειας
 • μείωση του άγχους
 • ενίσχυση της σεξουαλικής ικανότητας
 • θεραπεία για τα αφροδίσια νοσήματα και τις δερματικές παθήσεις
 • θεραπεία των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως

Υπάρχουν περιορισμένα κλινικά δεδομένα, ωστόσο, είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικό σε πολλές καταστάσεις. Μια μελέτη που έγινε το 2018 έδειξε ότι είναι ανάγκη να διεξαχθούν επιπλέον μελέτες πριν εγκριθεί η χρήση του gotu kola. Αυτές οι συστάσεις περιλαμβάνουν:

 • την πλήρη κατανόηση των ενεργών συστατικών
 • την πλήρη κατανόηση του τρόπου αλληλεπίδρασης του gotu kola με άλλα φάρμακα και τον προσδιορισμό της καλύτερης μεθόδου εκχύλισης των  ενεργών ουσιών του

Οφέλη gotu kola 

Διάθεση και μνήμη

Το gotu kola έχει φυσική τονωτική δράση και είναι γνωστή η χρήση του για τη θεραπεία των διαταραχών της διάθεσης και την ενίσχυση της μνήμης. Αν και τα στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα, υπάρχουν ενδείξεις για μερικά έμμεσα και άμεσα οφέλη.

Είναι πιθανό το gotu kola να επηρεάζει έμμεσα την μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες. Όταν κάποιος δεν νιώθει κόπωση τότε μπορεί να λειτουργεί καλύτερα η μνήμη του (η βραχυπρόθεσμη μνήμη). Επιπλέον, η καταπολέμηση του άγχους και η ηρεμία συχνά οδηγεί σε καλύτερη συγκέντρωση, διατήρηση της μνήμης και ταχύτερη επεξεργασία των πληροφοριών.

Το gotu kola μειώνει το άγχος μέσω της ρύθμισης της δράσης του νευροδιαβιβαστή, γ-αμινοβουτυρικό οξύ(GABA). Το ασιατικό οξύ στο gotu kola είναι αυτό που προκαλεί αυτή τη δράση.

Μέσα από τη ρύθμιση του GABA στον εγκέφαλο, το ασιατικό οξύ μπορεί να ανακουφίσει το άγχος χωρίς την τυπική ηρεμιστική δράση των παραδοσιακών αγωνιστών του GABA όπως το zolpidem και τα βαρβιτουρικά. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην θεραπεία της κατάθλιψης, της αϋπνίας και της χρόνιας κόπωσης.

Κυκλοφορία του αίματος

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι το gotu kola βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ανθρώπους με φλεβίτιδα και κιρσούς. Η φλεβίτιδα είναι μια κατάσταση η οποία συμβαίνει όταν τα τοιχώματα και/οι βαλβίδες στις φλέβες των ποδιών δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για το αίμα να επιστρέψει στην καρδιά.

Αυτές οι επιδράσεις του gotu kola μάλλον οφείλονται στις χημικές ενώσεις που αποκαλούνται τριτερπένια, οι οποίες προάγουν την παραγωγή καρδιακών γλυκοσιδών. Οι καρδιακές γλυκοσίδες είναι οργανικές ενώσεις που αυξάνουν την δύναμη της καρδιάς και το ρυθμό των συσπάσεων.

Υπάρχουν ακόμη μερικά στοιχεία που δείχνουν ότι το gotu kola σταθεροποιεί τις πλάκες λίπους στα αιμοφόρα αγγεία, και έτσι αποτρέπει το σπάσιμό τους και κατά συνέπεια το μπλοκάρισμα των αρτηριών, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακό επεισόδιο.

Επούλωση των ελκών

Οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν έμπλαστρα και αλοιφές με gotu kola για την θεραπεία των ελκών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας τύπος τριτερπενίου, γνωστό ως ασιατικοσίδη, μπορεί να προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων (αγγειογένεση) στην θέση του τραυματισμού.

Πρόληψη νοσημάτων

Οι ισχυρισμοί ότι το gotu kola μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο και τη λέπρα είναι υπερβολικοί. Αυτές οι υποθέσεις ότι είναι "θεραπεία για όλα" προκύπτουν από τα οφέλη του gotu kola στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης κάποιων νοσημάτων.

Το gotu kola έχει αντιοξειδωτική δράση, με αποτέλεσμα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη σε μοριακό επίπεδο. Αυτές οι ιδιότητες προστατεύουν από τα έλκη στο στομάχι και συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Το ασιατικό οξύ που υπάρχει στο gotu kola, προάγει την απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) και αναστέλλει την κυτταρική ανάπτυξη σε συγκεκριμένους τύπους καρκινικών κυττάρων, όπως του ήπατος, του δέρματος, του μαστού και του γαστρεντερικού.

Παρενέργειες gotu kola

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το gotu kola μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες που περιλαμβάνουν:

 • υπνηλία
 • δυσφορία στο γαστρεντερικό σύστημα
 • προβλήματα στο δέρμα
 • ζαλάδα
 • ναυτία
 • πονοκέφαλο

Μην καταναλώνετε gotu kola αν :

 • είστε έγκυος
 • θηλάζετε
 • έχετε ηπατίτιδα ή άλλα ηπατικά προβλήματα
 • έχετε προγραμματισμένο χειρουργείο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες
 • υπάρχει ιστορικό καρκίνου του δέρματος

Καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε gotu kola αν έχετε:

Αν και τα δεδομένα είναι περιορισμένα, είναι πιθανό το gotu kola να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνετε μια συζήτηση με το γιατρό σας που γνωρίζει την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε.

Το gotu kola έχει πολλά οφέλη όταν το λαμβάνετε με προσοχή 

Αν και το gotu kola είναι γενικά ασφαλές  δεν υποκαθιστά  την φαρμακευτική αγωγή και πρέπει να συζητάτε με το γιατρό σας για τις πιθανές παρενέργειες. Όπως συμβαίνει με όλα τα βότανα , έτσι και το gotu kola, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη του, γιατί παρά τα πολλά οφέλη του μπορεί να αλληλεπιδρά με την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε. Αν έχετε ιστορικό ΑΓΧΟΥΣ τότε καλό είναι να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ.