Κάνε το Τεστ
καρνιτίνη, τι είναι η καρνιτίνη, δράσεις καρνιτίνης, τύποι καρνιτίνης, οφέλη καρνιτίνης, παρενέργειες καρνιτίνης

Καρνιτίνη: οφέλη και παρενέργειες

Καρνιτίνη

Η καρνιτίνη θεωρείται αμινοξύ, αν και δεν αποτελεί αμινοξύ με την κλασική έννοια. Τα αμινοξέα γενικά χρησιμοποιούνται από το σώμα για τη σύνθεση των πρωτεϊνών και/ή ως νευροδιαβιβαστές. Η καρνιτίνη, που σχετίζεται στενά με τις βιταμίνες Β, αρχικά χρησιμοποιείται για να διευκολύνει τη μεταφορά των λιπαρών οξέων μακριάς αλυσίδας μέσα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων για την παραγωγή ενέργειας. Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει ενέργεια για την τροφοδότηση των μυών, περιλαμβανομένης της καρδιάς, μέσω της οξείδωσης του λίπους (καύση λίπους). Τα μυϊκά κύτταρα χρησιμοποιούν την περισσότερη ενέργεια, ειδικά τα κύτταρα της καρδιάς, και ωφελούνται από τα επαρκή επίπεδα καρνιτίνης.

Επίσης η καρνιτίνη μεταφέρει τις τοξικές ενώσεις έξω από τα κυτταρικά οργανίδια ώστε να αποτραπεί η συσσώρευσή τους. Δεδομένων αυτών των λειτουργιών, η καρνιτίνη συσσωρεύεται στους σκελετικούς μύες και στον καρδιακό μυ και χρησιμοποιεί τα λιπαρά οξέα ως καύσιμο.

Το σώμα συνθέτει επαρκή καρνιτίνη για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού μας. Για γενετικούς ή άλλους ιατρικούς λόγους, μερικοί άνθρωποι (όπως τα πρόωρα βρέφη), δεν μπορούν να συνθέσουν αρκετή καρνιτίνη.

Τύποι καρνιτίνης

Η καρνιτίνη περιλαμβάνει πολλές ενώσεις. Η L-καρνιτίνη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρνιτίνης που υπάρχει στο σώμα και σε πολλά συμπληρώματα διατροφής (όπως το Tonotil Plus). Άλλες μορφές καρνιτίνης περιλαμβάνουν:

  • Την ακέτυλο-L-καρνιτίνη : αυτή η μορφή καρνιτίνης παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό. Διαθέτει νευροπροστατευτικές ιδιότητες που μπορεί να προστατεύουν το νευρικό σύστημα.
  • Την D-καρνιτίνη: αυτή η μορφή καρνιτίνης είναι το ισομερές της L-καρνιτίνης. Είναι τοξική για το σώμα, καθώς αναστέλλει την απορρόφηση των άλλων μορφών καρνιτίνης.
  • Την L- καρνιτίνη L-τρυγική: οι αθλητές χρησιμοποιούν αυτή τη μορφή σε συμπληρώματα διατροφής. Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι χρήσιμη ώστε να ελαχιστοποιείται η μυϊκή καταπόνηση και να ενισχύεται η ανάκαμψη.
  • Την προπιονυλ-L-καρνιτίνη: αυτή η μορφή ανακουφίζει από τον πόνο και έχει αντιρευματικές ιδιότητες, και ίσως να έχει πολλά οφέλη στην καρδιά.

Οφέλη καρνιτίνης

Η L-καρνιτίνη και η καρνιτίνη γενικά, αποτελεί συστατικό κλειδί για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Η κύρια λειτουργία της είναι να βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών οξέων για την παραγωγή ενέργειας, έτσι ώστε τα κύτταρα του σώματος να έχουν ενέργεια και να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Αδυνάτισμα

Η καρνιτίνη συχνά χρησιμοποιείται για αδυνάτισμα, σε συνδυασμό με μια προσεκτική διατροφή και άσκηση.

Φυσική αποτοξίνωση

Η L-καρνιτίνη επίσης βοηθά στην απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού από τα κύτταρα , ώστε αυτά να μην συσσωρεύονται και προκαλούν προβλήματα.

Υγεία της καρδιάς

Η L-καρνιτίνη μπορεί να ενισχύει την λειτουργία της καρδιάς και να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ανθρώπους που έχουν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, όπως ο πόνος στο στήθος και η αρρυθμία.

Καρκίνος

Πολλές φορές η χημειοθεραπεία προκαλεί ανεπάρκεια L-καρνιτίνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγούνται συμπληρώματα L-καρνιτίνης για την μείωση των συμπτωμάτων όπως η κόπωση και η αδυναμία. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η L-καρνιτίνη μπορεί να αποτρέπει την καταστροφή των ιστών εξαιτίας της χημειοθεραπείας.

Νεφροί και ήπαρ

Οι νεφροί και το ήπαρ βοηθούν στη σύνθεση και στη χρήση της L-καρνιτίνης , και τα νοσήματα αυτών των οργάνων ή η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της L-καρνιτίνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγούνται συμπληρώματα διατροφής με L-καρνιτίνη.

Παρενέργειες καρνιτίνης

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν θέματα με την L-καρνιτίνη. Ωστόσο, μερικά άτομα ίσως να έχουν κάποιες ενοχλήσεις το στομάχι όταν λαμβάνουν συμπληρώματα με L-καρνιτίνη. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • κράμπες στο στομάχι
  • ναυτία
  • εμετό
  • διάρροια

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα L-καρνιτίνης αυξάνουν μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων (όπως η αρτηριοσκλήρυνση) καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο γαστρεντερικό σύστημα.

Τα συμπληρώματα με L-καρνιτίνη ίσως να αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένα αντιβιοτικά ή αντισπασμωδικά. Αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή καλό είναι να συζητάτε με το γιατρό σας τις πιθανές αλληλεπιδράσεις και τις παρενέργειες της L-καρνιτίνης.

Ενισχύστε τον οργανισμό σας!

Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, των γνωσιακών λειτουργικών και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.