Κάνε το Τεστ
μισοκινησία, τι είναι η μισοκινησία, αιτίες μισοκινησίας, συμπτώματα μισοκινησίας, επιδράσεις μισοκινησίας, θεραπεία μισοκινησίας

Μισοκινησία

Μισοκινησία

Η μισοκινησία χαρακτηρίζεται από έντονες αντιδράσεις κατά την οπτική αντίληψη συγκεκριμένων ανθρώπινων κινήσεων. Οι αντιδράσεις αυτές συνήθως περιλαμβάνουν ένα αίσθημα ενόχλησης, εκνευρισμού, θυμού και ακόμη και έντονη οργή. Καθώς το άγχος συνδέεται με τη μισοκινησία, ο θυμός τείνει να αναφέρεται ως η κυρίαρχη αντίδραση. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για τους τύπους των οπτικών ερεθισμάτων, που μπορούν να προκαλέσουν αυτή τη μισοκινητική αντίδραση. Συνήθως αναφέρονται χαρακτηριστικά οπτικά ερεθίσματα που περιλαμβάνουν κινήσεις οι οποίες περιγράφονται ως επαναλαμβανόμενες. Μερικές φορές το άτομο δεν χρειάζεται να δει οπτικά ότι εμφανίζεται το οπτικό ερέθισμα, αλλά η απλή επίγνωση ότι συμβαίνει μπορεί να προκαλέσει μια  μισοκινητική αντίδραση.

Συχνά παραδείγματα μισοκινητικών οπτικών ερεθισμάτων περιλαμβάνουν:

  • Άγγιγμα του προσώπου
  • Κινήσεις των δαχτύλων
  • Κινήσεις των χεριών
  • Κινήσεις του στόματος
  • Κούνημα των ποδιών
  • Χτύπημα των δαχτύλων

Σε ποιες περιπτώσεις τα ερεθίσματα είναι πιο ενοχλητικά;

Συνήθως αυτά προέρχονται από στενά μέλη της οικογένειας. Τα άτομα με μισοκινησία συχνά αναφέρουν ότι όταν αρχικά αναπτύχθηκες η μισοκινησία τους, πυροδοτούνταν μόνο από λίγα άτομα. Σε αυτά περιλαμβάνονταν άνθρωποι από το στενό οικογενειακό περιβάλλον όπως η μαμά, ο μπαμπάς ή οι συγγενείς. Με τον καιρό τα μισοκινητικά ερεθίσματα εξαπλώνονταν και σε άλλους ανθρώπους ώσπου τελικά συμπεριλάμβαναν οποιονδήποτε έκανε συγκεκριμένες κινήσεις. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ερεθίσματα ισότιμα και μερικοί άνθρωποι προκαλούν πιο έντονες αντιδράσεις από τους άλλους, Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι το επίπεδο ενεργοποίησης σε ένα άτομο μπορεί να ποικίλει τόσο πολύ που τη μια μέρα ένα άτομο να ενεργοποιεί έντονα μια αντίδραση και την επόμενη να μην υπάρχει αντίδραση.

Με τι μοιάζει η μισοκινησία;

Όταν τα άτομα με μισοκινησία αντιλαμβάνονται ένα ερέθισμα, η εμπειρία συνήθως περιγράφεται ότι τα άτομα νιώθουν ότι δέχονται επίθεση. Τελικά, νιώθουν ότι το άτομο που κάνει την κίνηση, το κάνει επίτηδες. Αναφέρουν ότι νιώθουν ότι είναι παγιδευμένοι, σε πανικό και τους κατακλύζουν τα συναισθήματα. Νιώθουν επίσης έντονη ανησυχία για τα μελλοντικά ερεθίσματα και είναι συνεχώς σε εγρήγορση για την επόμενη "μισοκινητική επίθεση". Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν μια φυσιολογική απόκριση όπως ένταση στο σώμα και κάποιες άλλες αντανακλαστικές συμπεριφορές.

Ποια είναι η πιο συχνή αντίδραση στη μισοκινησία;

Η πιο συχνή αντίδραση στα οπτικά ερεθίσματα είναι ο θυμός. Κάποιες φορές μπορεί να είναι ένας ήπιος εκνευρισμός ή ενόχληση. Κάποιες άλλες, ωστόσο, η εμπειρία περιγράφεται ως έντονος θυμός ή οργή. Οι άνθρωποι συχνά νιώθουν την επιθυμία να τιμωρούν ή να πληγώνουν τα άτομα που κάνουν τις κινήσεις. Αυτή η αντίδραση είναι κάτι με το οποίο παλεύουν οι άνθρωποι με μισοκινησία, επειδή συχνά βλέπουν τον εαυτό τους ως σχετικά εύκολα άτομα και η εμπειρία αυτών των συναισθημάτων είναι  από μόνη της ενοχλητική.

Αρνητικές επιδράσεις της μισοκινησίας

Εκτός από τα τρομερά συναισθήματα που νιώθουν οι άνθρωποι με μισοκινησία από τα οπτικά ερεθίσματα, υπάρχουν και ατυχείς προεκτάσεις που προκύπτουν από την αποφυγή. Όταν ένα άτομο αποφεύγει τις καταστάσεις που του προκαλούν αντιδράσεις, το τίμημα είναι ότι μπορεί να κάνει λιγότερα πράγματα από αυτά που θέλει. Μπορεί ως αποτέλεσμα να αφιερώνει λιγότερο χρόνο με την οικογένειά του. Μπορεί απλά να μένει μόνο του και να αποφεύγει τους φίλους του. Επίσης, μπορεί να μην πηγαίνει στη δουλειά. Η αποφυγή μπορεί να οδηγεί σε κατάθλιψη και σε ακραίες περιπτώσεις,  αυτοκτονικές σκέψεις.

Πώς η μισοκινησία επηρεάζει τις σχέσεις;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η ιδέα ότι οι καθημερινές κινήσεις του σώματος μπορεί να είναι τόσο ενοχλητικές μπορεί να κάνει δύσκολες τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Η μισοκινητική αντίδραση είναι κάτι με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένοι οι περισσότεροι άνθρωποι και έτσι δυσκολεύονται να την κατανοήσουν. Είναι σύνηθες οι άνθρωποι να απορρίπτουν το θέμα και ακόμη και να κατηγορούν το άτομο ότι προσποιείται ένα πρόβλημα. Με αυτή τη λογική οι σχέσεις υποφέρουν. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι με μισοκινησία βρίσκουν τρόπους για να δουλέψει η σχέση τους με αποτελεσματική επικοινωνία και την πρόθυμη συνεργασία του συντρόφου τους.

Η μισοκινησία επιδεινώνεται ή βελτιώνεται με τον καιρό;

Η μισοκινησία με τον καιρό μπορεί να περιλαμβάνει όλο και περισσότερους ανθρώπους, καταστάσεις και οπτικά ερεθίσματα με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο ενοχλητική. Συχνά, ωστόσο, οι άνθρωποι μαθαίνουν να προσαρμόζονται στις καταστάσεις. Βέβαια, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα συμπτώματα της μισοκινησίας επιδεινώνονται όταν ένα άτομο έχει έντονο άγχος.

Η μισοκινησία είναι μια αναγνωρισμένη κατάσταση;

Η μισοκινησία δεν είναι μια διάγνωση. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια πραγματική και εξουθενωτική κατάσταση. Συνήθως χρειάζεται χρόνος έτσι ώστε ένα άτομο να ζητήσει βοήθεια. Οι μελέτες που αφορούν την μισοκινησία είναι πρόσφατες. Το καλό είναι πως κάθε χρόνο όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως.

Ποιες είναι οι αιτίες της μισοκινησίας;

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τις αιτίες της μισοκινησίας. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η μισοκινησία είναι μια νευρολογική κατάσταση που προκαλεί ευαισθησία σε συγκεκριμένους ήχους. Αν και υπάρχουν αρκετά νευρολογικά ή βιολογικά στοιχεία για τη μισοκινησία, δεν είναι επαρκή που να δείχνουν ότι αποτελεί μια νευρολογική διαταραχή. Στην πραγματικότητα, πολλοί πιστεύουν ότι η μισοκινησία έχει πολύ ισχυρή ψυχολογική βάση.

Η μισοκινησία μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Στη βάση αυτής της θεωρίας  η κύρια αιτία της μισοκινησίας είναι η αποφυγή. Η αποφυγή έχει σχέση με την προσωπικότητα του ατόμου, τον τρόπος σκέψης του και τα συναισθήματα για τον κόσμο. Έτσι, ένα άτομο που είναι άκαμπτο,  γενικά έχει υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσει μισοκινησία επειδή υπάρχει αδιαλλαξία σε συγκεκριμένες κινήσεις που μοιάζουν λανθασμένες.

Υπάρχει θεραπεία για τη μισοκινησία;

Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας , ο θεραπευόμενος μπορεί να ανακαλύψει τους λόγους που οδήγησαν στην ανάπτυξη της μισοκινησίας. Σταδιακά το άτομο μπορεί να αναγνωρίζει όλους του παράγοντες που το κρατούν κολλημένο σε αυτά τα ανεπιθύμητα ερεθίσματα και έτσι μπορεί να απελευθερωθεί από αυτά. Στην ψυχοθεραπεία το άτομο αποκτά τα κατάλληλα εφόδια και εργαλεία ώστε να απελευθερωθεί από τα δεσμά της μισοκινησίας και έτσι να μην νιώθει ανησυχία και στρες για τα ερεθίσματα. Έτσι, σταδιακά νιώθει πιο ήρεμο και χαλαρό, βελτιώνεται η κοινωνική του ζωή. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να του αλλάξει τη ζωή.

Αντιμετώπιση μισοκινησίας 

Η μισοκινησία επηρεάζει σημαντικά την ζωή των ανθρώπων, και προκαλεί έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις σε συγκεκριμένες κινήσεις. Οι πιο συχνές αντιδράσεις είναι ο θυμός, ο εκνευρισμός ή ακόμη και οργή.

Η μισοκινησία είναι μια κατάσταση που δεν είναι ευρέως γνωστή για αυτό είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος τι αισθάνεται ένα άτομο με μισοκινησία. Ωστόσο, με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ οι άνθρωποι μπορούν να απελευθερωθούν από τα δεσμά της μισοκινησίας και να μην νιώθουν στρες στα διάφορα ερεθίσματα.