Κάνε το Τεστ
παπαρουνόσπορος, ιδιότητες παπαρουνόσπορου, οφέλη παπαρουνόσπορου

Παπαρουνόσπορος: ιδιότητες και οφέλη

Παπαρουνόσπορος

Ο παπαρουνόσπορος προέρχεται από την παπαρούνα, την οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες ως φάρμακο για την ανακούφιση από τον πόνο και για την θεραπεία του βήχα και της διάρροιας. Ο παπαρουνόσπορος δεν έχει τις ίδιες οπιούχες ιδιότητες με την παπαρούνα, αλλά έχει πολλά οφέλη στην υγεία.

Θρεπτική αξία παπαρουνόσπορου

Όπως οι περισσότεροι σπόροι, ο παπαρουνόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, φυτικά λιπαρά οξέα και θρεπτικά συστατικά.

Ο παπαρουνόσπορος είναι πλούσιος σε μαγγάνιο, ένα μεταλλικό στοιχείο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και την πήξη του αίματος. Επίσης το συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο βοηθά το σώμα να αξιοποιήσει τα αμινοξέα, τα λιπαρά οξέα και τους υδατάνθρακες.

Είναι πλούσιος σε χαλκό, ένα μεταλλικό στοιχείο που είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του συνδετικού ιστού και την μεταφορά του σιδήρου.

Από τον παπαρουνόσπορο παράγεται το έλαιο του παπαρουνόσπορου, που είναι πλούσιο σε ωμέγα-6 και ωμέγα-9 λιπαρά οξέα. Επίσης περιέχει μικρό ποσοστό ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με τη μορφή του α-λινολενικού οξέος (ALA).

Ο παπαρουνόσπορος και το έλαιο του είναι καλή πηγή πολυφαινολών, μιας μορφή αντιοξειδωτικών που μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οφέλη παπαρουνόσπορου

Γονιμότητα

Ο παπαρουνόσπορος και το έλαιο του είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα στη γυναικεία γονιμότητα. Όταν η σάλπιγγα είναι μπλοκαρισμένη το γονιμοποιημένο ωάριο δεν μπορεί να φτάσει στη μήτρα και να εμφυτευτεί στα τοιχώματά της. Το έλαιο του παπαρουνόσπορου βοηθά στην διάλυση της βλέννας που υπάρχει στη σάλπιγγα και βοηθά στο ξεμπλοκάρισμα της και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για μια επιτυχή εγκυμοσύνη. Οι μελέτες δείχνουν ότι η παρουσία λιγνίνης στον παπαρουνόσπορο έχει αφροδισιακές ιδιότητες που αυξάνουν τη λίμπιντο και συμβάλλουν στην σεξουαλική υγεία.

Αϋπνία

Η αφθονία μαγνησίου στον παπαρουνόσπορο βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, την κύρια ορμόνη του άγχους , έτσι μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου. Η κατανάλωση παπαρουνόσπορου στο τσάι πριν τον ύπνο βοηθά αποτελεσματικά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στον ύπνο. Επίσης θεραπεύει αποτελεσματικά διαταραχές του ύπνου όπως η αϋπνία.

Λειτουργία του εγκεφάλου

Η αφθονία του σιδήρου στον παπαρουνόσπορο αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και την αιμοσφαιρίνη. Η επαρκής ποσότητα οξυγόνου και ερυθρών αιμοσφαιρίων στον εγκέφαλο ρυθμίζει την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών και βελτιώνει τις γνωσιακές λειτουργίες, κάνοντας τον παπαρουνόσπορο μια τροφή που βοηθά στη συγκέντρωση και μειώνει τον κίνδυνο για νοσήματα όπως η άνοια.

Υγεία των οστών

Ο παπαρουνόσπορος είναι πλούσιος σε ασβέστιο και περιέχει χαλκό και ψευδάργυρο. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ουσιαστικά για την πυκνότητα των οστών, τα ενισχύουν και προλαμβάνουν τα κατάγματα. Η παρουσία μαγγανίου επίσης βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου στα οστά, προστατεύει τα οστά από βλάβες και ενισχύει την συνολική υγεία των οστών.

Πέψη

Καθώς ο παπαρουνόσπορος αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, έχει πολλά οφέλη για την πέψη και αυξάνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Επίσης βοηθά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Υγεία του καρδιαγγειακού

Τα υψηλά ποσοστά φυτικών ινών στον παπαρουνόσπορο μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και κρατούν την καλή χοληστερόλη σε υψηλά επίπεδα. Το ολεϊκό οξύ μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και μειώνουν τις πιθανότητες εμφράγματος.

Υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Ο παπαρουνόσπορος είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που μειώνουν την φλεγμονή στο δέρμα, τις μολύνσεις στο τριχωτό της κεφαλής και προάγουν την συνολική υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Τα υψηλά ποσοστά α-λινολεϊκού οξέος στον παπαρουνόσπορο τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην θεραπεία του εκζέματος και των εγκαυμάτων. Η κρέμα από παπαρουνόσπορο βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας γενικότερα

Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και των γνωσιακών λειτουργικών και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν οι αποτελεσματικές φυσικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.