Κάνε το Τεστ
Regression therapy, Τι είναι η regression therapy, past life regression therapy, αρχές regression therapy, κίνδυνοι regression therapy, είναι ακίνδυνη η regression therapy, μετενσάρκωση, déjà vu

Regression Therapy, τι είναι;

Regression Therapy - Αναδρομική θεραπεία

Η Regression Therapy (αναδρομική θεραπεία) είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί την ύπνωση για να μπορέσει να ανακτήσει αναμνήσεις από προηγούμενες ζωές. Σύμφωνα με τους θεραπευτές που εφαρμόζουν αυτή τη θεραπεία, πολλά θέματα ψυχικής υγείας έχουν τις ρίζες τους σε προηγούμενες ζωές. Πολλά θέματα ψυχικής υγείας που βιώνουν μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματικών εμπειριών σε προηγούμενες ζωές. Μέσω της ύπνωσης, οι θεραπευτές μπορεί να οδηγούν τους ανθρώπους πίσω στο χρόνο (αναδρομή). Αυτή η αναδρομή μπορεί να είναι σε περιόδους της βρεφικής ηλικίας, αλλά επίσης σε περιόδους της ανάπτυξης στη μήτρα. Ακόμη και σε  περιόδους πριν από τη γέννηση , όπου η ψυχή τους μπορεί να έχει ενσωματωθεί σε άλλο σώμα, δηλ. σε προηγούμενες ζωές.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές της regression therapy;

Η συγκεκριμένη θεραπεία, ουσιαστικά χρησιμοποιεί την πραγματικότητα της μετενσάρκωσης. Με βάση αυτή την υπόθεση, οι θεραπευτές πιστεύουν ότι πολλές ψυχικές διαταραχές μπορούν να θεραπευτούν με την αντιμετώπιση των γεγονότων που πέρασε ένα άτομο πριν γεννηθεί σε αυτή τη ζωή.

Η κλασική ψυχιατρική φυσικά έχει απορρίψει αυτή την υπόθεση. Ωστόσο, κάποιοι θεραπευτές στο πεδίο της ψυχολογίας έχουν χρησιμοποιούν αυτή την θεραπεία, και την έχουν ενσωματώσει στα θεραπευτικά τους πρωτόκολλα. Ίσως,  ο πιο σημαντικός υποστηρικτής αυτή της θεραπευτικής προσέγγισης είναι ο ψυχίατρος Μπράιαν Βάις. Σε μια σειρά από βιβλία ο Βάις προτείνει την ύπνωση για την αντιμετώπιση των φοβιών. Αυτές, οι φοβίες, σύμφωνα με τον Βάις έχουν τις ρίζες τους στις εμπειρίες της προηγούμενης ζωής.

Όταν κάποιος μπορεί να πάει πίσω σε αυτές τις εμπειρίες μέσω της ύπνωσης, μπορεί να αντιμετωπίσει τους φόβους του και τελικά να φτάσει στην απευαισθητοποίηση των αρχικών του φόβων. Η θεραπευτική προσέγγιση του Βάις αρχικά είχε κακή φήμη, επειδή δεν πίστευε στην μετενσάρκωση. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του, καθώς συνάντησε πολλούς ασθενείς που περιέγραφαν με λεπτομέρειες τις προηγούμενες ζωές του, άρχισε να αλλάζει άποψη. Ο αρχικός σκεπτικισμός του Βάις είχε τη ρίζα του στην έλλειψη επιστημονικών στοιχείων και στην επαγγελματική του αξιοπιστία. Άρχισε να πιστεύει στην μετενσάρκωση και στις προηγούμενες ζωές όχι λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, αλλά λόγω των ιατρικών δεδομένων που προέκυπταν από τη δουλειά του.

Γιατί οι ψυχίατροι απορρίπτουν την Regression Therapy;

Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν στη μετενσάρκωση, και αυτό το ποσοστό είναι ακόμη πιο υψηλό σε χώρες με θρησκείες όπως ο Βουδισμός, ο Ινδουισμός, που το κάρμα και τη μετενσάρκωση είναι βαθιά συνυφασμένα στο σύστημα πεποιθήσεων.

Σε γενικές γραμμές, οι ψυχίατροι έχουν απορρίψει αυτή την τεχνική, αλλά δεν έχουν προχωρήσει παραπέρα θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ηθική τέτοιων διαδικασιών. Οι βασικές αρχές στην ιατρική είναι η αυτονομία, η ευεργεσία και η νομιμότητα. Από αυτά προκύπτουν τρία βασικά ερωτήματα:

  1. Είναι έστω και εννοιολογικά δυνατή η μετενσάρκωση;
  2. Τα στοιχεία που υπάρχουν υποστηρίζουν την υπόθεση της μετενσάρκωσης;
  3. Είναι η regression therapy ακίνδυνη;

Υπάρχουν στοιχεία για τη μετενσάρκωση;

Ήδη από την εποχή του Πλάτωνα, μερικοί φιλόσοφοι έκαναν προσπάθεια να προσφέρουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την υπόθεση της μετενσάρκωσης. Σύμφωνα με ένα διάσημο επιχείρημα του Πλάτωνα, έχουμε γνώσεις που δεν θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε σε αυτή τη ζωή. Ο Πλάτωνας είχε περιέργεια για τις ικανότητες ορισμένων ανθρώπων να κάνουν ορισμένα πράγματα που δεν είχαν μάθει ποτέ στη ζωή τους. Κατά την εκτίμηση του Πλάτωνα, η μάθηση είναι στην πραγματικότητα μια μορφή ανάμνησης. Στην  εκπαίδευση , όταν μας ενδιαφέρουν οι ερωτήσεις των δασκάλων μας, θυμόμαστε πράγματα από τις προηγούμενες ζωές.

Είναι αναμφίβολα αλήθεια ότι έχουμε έμφυτη γνώση και έμφυτο νοητικό περιεχόμενο. Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με όσα πίστευε ο Πλάτωνας, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά προκύπτουν από προηγούμενες ζωές. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος μας έχει σχεδιασμό ώστε να εκφράζει συγκεκριμένα πνευματικά χαρακτηριστικά, και κάποια συγκεκριμένη έμφυτη γνώση. Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει νιώσει το δάγκωμα από ένα φίδι σε μια προηγούμενη ζωή για να φοβάται τα φίδια. Ο φόβος για τα φίδια ήταν πολύ έντονος στους ανθρώπους της αφρικανικής σαβάνας. Και για αυτό το λόγο αυτός ο φόβος μπορεί να έχει περάσει στα γονίδιά μας.

Regression therapy, Τι είναι η regression therapy, past life regression therapy

Τι είναι το déjà vu:

Οι υπερασπιστές της μετενσάρκωσης επισημαίνουν επίσης τις εμπειρίες déjà vu. Είναι το παράξενο συναίσθημα που νιώθουν κάποιοι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν μια κατάσταση για πρώτη φορά, αλλά έχουν την αίσθηση ότι ήδη το έχουν ζήσει αυτό. Και πάλι όμως,  δεν πρέπει να βιαστούμε και να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα. Έχει προταθεί ότι οι εμπειρίες του déjà vu συμβαίνουν εξαιτίας μιας αναντιστοιχίας στο χρονοδιάγραμμα της επεξεργασίας των αισθητηριακών πληροφοριών. Είναι πιθανό το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου να αφομοιώνει τις πληροφορίες, και λίγο αργότερα, το άλλο ημισφαίριο να αφομοιώνει τις πληροφορίες. Σε αυτό το σενάριο, ένα άτομο πιστεύει ότι ζει ξανά ένα περιστατικό, ενώ στην  πραγματικότητα συνέβη μόλις πριν από λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Η εμπειρία του déjà vu μπορεί επίσης να είναι μια περίπτωση κρυπτομνησίας, δηλ. όταν ένα άτομο αποθηκεύει κάποια αισθητηριακά δεδομένα στη μνήμη του, αλλά σύντομα παύουν να υπάρχουν από την συνειδητή μνήμη. Αυτές οι αναμνήσεις μπορεί να παραμένουν κρυμμένες στο μυαλό ενός ανθρώπου. Και να υπάρχει μια ενεργοποίηση ξανά όταν κάποιος βιώνει μια παρόμοια κατάσταση, χωρίς το άτομο να κατανοεί αυτές τις αναμνήσεις.

Είναι η regression therapy ακίνδυνη;

Παρά το γεγονός ότι, η υπόθεση της μετενσάρκωσης αντιμετωπίζει κάποια σοβαρά εννοιολογικά προβλήματα και τα εμπειρικά στοιχεία υπέρ της είναι πολύ αδύναμα, ωστόσο κάποιοι ψυχίατροι επιμένουν στη χρήση της regression therapy (past life regression therapy) για την θεραπεία κάποιων ψυχικών διαταραχών, ειδικά των φοβιών.

Στην περίπτωση της ύπνωσης και της αναδρομικής θεραπείας, το άτομο που είναι σε ύπνωση είναι σε κατάσταση υποβολής. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάζεται πιο εύκολα, και αυτό αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της κρυπτομνησίας. Στην ύπνωση, ο υπνωτιστής μπορεί εύκολα να χειραγωγήσει την ψυχική κατάσταση του υπνωτισμένου. Έτσι, ο υπνωτιστής μπορεί πολύ εύκολα να υποβάλει στο άτομο να αναλάβει το ρόλο κάποιου χαρακτήρα σε μια προηγούμενη ζωή. Ο υπνωτιστής μπορεί να το κάνει αυτό ασυνείδητα, μέσα από ερωτήσεις. Σε κατάσταση υποτακτικότητας, το υπνωτισμένο άτομο τηρεί όσα ακούει.

Για παράδειγμα, ο υπνωτιστής μπορεί να πει: "Πήγαινε πίσω στη ζωή σου ως στρατιώτης στον πόλεμο". Παίρνοντας αυτό το σύνθημα από τον υπνωτιστή, το άτομο μπορεί να αρχίσει να συμπεριφέρεται με τρόπο που πιστεύει ότι είναι κατάλληλος για τους στρατιώτες στον πόλεμο, σύμφωνα με τις αναμνήσεις που έχει από τα μαθήματα ιστορίας στο σχολείο. Ο υπνωτιστής μπορεί να ενθουσιαστεί με αυτή την αντίδραση, και να αρχίσει να κάνει όλο και περισσότερες ερωτήσεις, και τελικά το άτομο να περιγράφει ζωντανές λεπτομέρειες από μάχες, με βάση και πάλι τις γνώσεις του (ένα βιβλίο που έχει διαβάσει, μια ταινία που έχει δει).

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της Regression Therapy;

Η regression therapy , όπως συμβαίνει και με άλλες τεχνικές, μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα. Όταν κάποιος μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτό του προσφέρει ανακούφιση. Έτσι, ακόμη και αν η μετενσάρκωση δεν είναι αληθινή και η αναδρομική θεραπεία είναι απλά ένα παιχνίδι ρόλων, στο οποίο ο ασθενής ακολουθεί απλά τον υπνωτιστή, αυτό είναι ηθικά αποδεκτό; Αν ο στόχος είναι να βοηθηθούν οι ασθενείς, γιατί να υπάρχουν ηθικές αντιρρήσεις σε αυτή τη διαδικασία;

Το μεγαλύτερο ρίσκο σε αυτή τη θεραπεία είναι ότι ο υπνωτιστής μπορεί να εμφυτεύσει λάθος αναμνήσεις στον ασθενή, και έτσι αυτές να μοιάζουν αληθινές. Αυτή η εμφύτευση των λανθασμένων αναμνήσεων δεν χρειάζεται καν να είναι σκόπιμη. Ο θεραπευτής μπορεί να κάνει μια ερώτηση όπως, "Ήσουν στρατιώτης στον πόλεμο;"

Έτσι,  το άτομο θέλει να εκπληρώσει το ρόλο που του έχει αναθέσει ο θεραπευτής, και αναπτύσσει σύνθετες λεπτομέρειες. Ο υπνωτιστής κάνει μια ερώτηση για μια τραυματική εμπειρία.  Ακόμη και αν η τραυματική εμπειρία δεν έχει συμβεί ποτέ, μπορεί να μοιάζει αληθινή στο υπνωτισμένο άτομο.

Αντιμετώπιση ψυχικών τραυμάτων 

Στη regression therapy, η εμφύτευση μιας λανθασμένης ανάμνησης στο υπνωτισμένο άτομο, μπορεί να προκαλεί σημαντική βλάβη. Από ιατρικής άποψης η θεραπεία δεν είναι ηθική. Επιπλέον, ο χρόνος και οι πόροι που χάθηκαν για τη μελέτη της μετενσάρκωσης θα ήταν καλύτερο να δοθούν για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών , ειδικά για την θεραπεία των φοβιών.

Στις μέρες μας η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR συμβάλλουν στην επεξεργασία των ψυχικών τραυμάτων και στην επίλυσή τους.