Κάνε το Τεστ
συντροφικότητα, τι είναι η συντροφικότητα, συντροφικότητα σε μια σχέση, ενίσχυση της συντροφικότητας, με ποιους τρόπους μπορώ να ενισχύσω τη συντροφικότητα, κοινά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες σε μια σχέση, έλλειψη συντροφικότητας στη σχέση

Συντροφικότητα

Συντροφικότητα

Η συντροφικότητα σε μια σχέση σημαίνει ότι κάποιος απολαμβάνει την συντροφιά του συντρόφου του. Στις συντροφικές σχέσεις οι σύντροφοι θέλουν να κάνουν μαζί πράγματα, να βγαίνουν βόλτες ή να πηγαίνουν για φαγητό. Απολαμβάνουν να περνούν χρόνο μαζί και να δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις. Η συντροφικότητα ενισχύει την αγάπη σε ένα ζευγάρι.

Τι είναι η συντροφικότητα;

Ο όρος συντροφικότητα σημαίνει ότι ένα άτομο νιώθει ικανοποίηση από την συντροφιά ενός άλλου ατόμου. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει συντροφικότητα ανάμεσα σε δύο καλούς φίλους.

Βέβαια, μπορεί να υπάρχει συντροφικότητα και στη σχέση με το σύντροφό μας. Η σύγκριση ανάμεσα στη συντροφικότητα και στη σχέση μπορεί να κρύβει πολλές παγίδες.

Πόσο σημαντική είναι η συντροφικότητα σε μια σχέση;

Η συντροφικότητα είναι σημαντική για κάθε σχέση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι ξεκινούν μια σχέση με ανθρώπους με τους οποίους ήταν πριν φίλοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αγάπη και η συντροφικότητα συνυπάρχουν. Φυσικά, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αποζητά διαφορετικά πράγματα από τις σχέσεις του.

Η συντροφικότητα είναι σημαντική σε μια σχέση επειδή βοηθά να κατανοήσετε ότι έχετε ένα άτομο στο οποίο μπορείτε να στηριχτείτε και να περάσετε χρόνο μαζί του, ακόμη και αν οι υπόλοιποι φίλοι σας είναι απασχολημένοι.

Φυσικά, για κάθε σχέση, η αγάπη είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά όταν κάποιος περνά όμορφα με τον καλύτερο του φίλο, που είναι και σύντροφός του, αυτό βελτιώνει την σχέση, την ευτυχία και την ευεξία.

Αν θέλετε να καλλιεργήσετε την συντροφικότητα στη σχέση σας υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε.

1. Ακούστε το σύντροφό σας

Όταν δύο άνθρωποι δουλεύουν για να είναι καλοί σύντροφοι είναι ανάγκη να ακούνε ο ένας τον άλλο. Αυτό σημαίνει πως αν ο σύντροφός σας είχε μια δύσκολη μέρα και θέλει απλά να σας μιλήσει, είναι ανάγκη να τον ακούσετε, να του δώσετε το χρόνο που έχει ανάγκη.

Βέβαια, για να υπάρχει συντροφικότητα, ο σύντροφός σας πρέπει να κάνει το ίδιο και για εσάς.

2. Βρείτε τρόπους σύνδεσης

Κάτι άλλο που μπορεί να καλλιεργήσει την συντροφικότητα σε ένα ζευγάρι είναι να βρείτε τρόπους που θα σας φέρουν πιο κοντά. Αντί λοιπόν να βλέπετε απλά τηλεόραση τα περισσότερα βράδια, μπορείτε να κάνετε κάτι μαζί που δεν έχετε κάνει με κανέναν άλλο.

Μπορείτε να κάνετε μαζί ελεύθερη πτώση, να παίξετε γκολφ ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο που θα σας φέρει κοντά. Κάθε διασκεδαστική δραστηριότητα δημιουργεί όμορφες αναμνήσεις.

3. Μείνετε ειλικρινείς

Οι σύντροφοι είναι ανάγκη να είναι ειλικρινείς μεταξύ τους ώστε να κρατήσει η σχέση τους. Σκεφτείτε πόσο ανοιχτοί είστε με τους πιο έμπιστους φίλους σας και το ίδιο θα πρέπει να κάνετε με το σύντροφό σας.

Ακόμη και αν θέλετε να πείτε πράγματα που δεν θέλουν να ακούσουν, είναι απαραίτητο να λέτε την αλήθεια. Η αλήθεια πάντα κερδίζει το σεβασμό των άλλων όσο σκληρή και αν είναι.

4. Διατηρήστε τα ενδιαφέροντα σας

Είναι πολύ σημαντικό οι σύντροφοι να έχουν δικά τους ενδιαφέροντα και να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους. Σε μια σχέση , δύο σύντροφοι περνούν πολύ χρόνο μαζί, αλλά υπάρχουν στιγμές που έχουν ανάγκη το χώρο τους και να κάνουν κάτι μόνο για τον εαυτό τους.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλετε να βγείτε μια βόλτα με τους φίλους σας, να πάτε μια εκδρομή μόνοι σας.

5. Μπορείτε να διαφωνείτε αλλά μην συγκρούεστε

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αν διαφωνείτε για συγκεκριμένα πράγματα με το σύντροφό σας. Το κλειδί είναι να περιορίζετε τις διαφωνίες σας στο ελάχιστο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλό να συζητάτε για τις διαφορετικές απόψεις σας χωρίς να καταλήγετε σε συγκρούσεις.

6. Ζητήστε συγνώμη όταν είναι ανάγκη

Είναι ανάγκη να ζητάτε συγνώμη από το σύντροφό σας. Μπορεί να πείτε πράγματα που πληγώνουν τα συναισθήματα του συντρόφου σας , για αυτό είναι ζωτικής σημασίας να ζητάτε συγνώμη.

7. Δουλέψτε μαζί για τα θέματά σας

Για να μπορέσετε να ξεπεράσετε τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις σας, πρέπει να μπορείτε να δουλέψετε τα θέματα που υπάρχουν μαζί,  σαν ζευγάρι.

Ο ένας σύντροφος μπορεί να νιώθει έντονο άγχος στη δουλειά ή ο άλλος να βιώνει έντονο πένθος λόγω της απώλειας ενός αγαπημένου του προσώπου. Μαζί σαν ζευγάρι μπορείτε να ξεπεράσετε αυτά τα θέματα, και η συντροφικότητα θα σας βοηθήσει σε αυτό.

8. Να θυμάστε τι σας έφερε κοντά

Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί προσπάθεια για να καλλιεργήσετε τη συντροφικότητα στη σχέση σας. Ωστόσο, όταν έχετε στο μυαλό σας όσα σας έφεραν κοντά, τότε θα μπορέσετε να κατανοήσετε γιατί χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να εξελιχθεί η σχέση σας.

9. Διατηρήστε την οικειότητα

Η οικειότητα είναι σημαντική για κάθε σχέση. Η φυσική επαφή με το σύντροφό σας αυξάνει τις ορμόνες της χαράς στον εγκέφαλο. Μπορείτε όταν βγαίνετε βόλτα να κρατάτε το χέρι  του ή να τον αγκαλιάζετε όταν ξυπνάει, έτσι θα νιώθετε καλύτερα.

10. Δημιουργήστε κοινές αναμνήσεις

Οι αναμνήσεις μπορεί να είναι σαν μικρές ταινίες μέσα στο μυαλό σας που να σας κάνουν να χαμογελάτε. Όταν αυτές οι αναμνήσεις περιλαμβάνουν το σύντροφό σας, τότε μπορεί να είναι ξεχωριστές για εσάς. Κάντε πράγματα μαζί που θα σας μείνουν στο μυαλό για μια ζωή, όπως ένα ταξίδι που ονειρεύεστε.

Ποιες δραστηριότητες ενισχύουν τη συντροφικότητα;

Κάθε ζευγάρι μπορεί να καλλιεργήσει τη συντροφικότητα στη σχέση ή στο γάμο του με πολλούς τρόπους. Κάποια ζευγάρια μπορεί να απολαμβάνουν μαζί κάποιες δραστηριότητες ή να καλύπτουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Η σύνδεση με το σύντροφό σας ενισχύει το γάμο.

Ένα ζευγάρι που διασκεδάζει μαζί μένει μαζί. Κάποιες κοινές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί περιλαμβάνουν:

  • Τις αθλητικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την ενίσχυση της συντροφικότητας. Μπορείτε να πηγαίνετε μαζί για περπάτημα, για τρέξιμο, για τένις.
  • Την παρακολούθηση ταινιών στον κινηματογράφο ή στο θέατρο όπου μπορείτε να διασκεδάσετε με το σύντροφό σας.
  • Τα ραντεβού για φαγητό ή ποτό.
  • Μια βόλτα στο δάσος, την πεζοπορία, το ποδήλατο, το κάμπινγκ.
  • Το χρόνο στο πάρκο ή στην παραλία.
  • Τα επιτραπέζια παιχνίδια, τη μουσική ή το χορό.
  • Τα ταξίδια και τις εκδρομές.

Βέβαια, είναι σημαντικό τα ζευγάρια να έχουν κοινά ενδιαφέροντα και να κάνουν μαζί δραστηριότητες. Καλό είναι να επιλέγετε δραστηριότητες που απολαμβάνετε και οι δύο , έτσι θα έρθετε πιο κοντά. Με αυτό τον τρόπο σταδιακά ενισχύεται η συντροφικότητα.

Τι μπορεί να συμβεί όταν σε μια σχέση δεν υπάρχει συντροφικότητα;

Όταν σε μια σχέση δεν καλύπτονται οι συναισθηματικές ανάγκες των συντρόφων, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Για παράδειγμα, η έλλειψη συντροφικότητας οδηγεί στη μοναξιά και στην απομόνωση στη σχέση. Επιπλέον, οι άνθρωποι που δεν νιώθουν ικανοποιημένοι στη σχέση τους μπορεί να έχουν αρνητικά συναισθήματα όπως η λύπη, ο θυμός, η ανησυχία και η αίσθηση του κενού.

Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι εξαντλητικά και να αυξάνουν την ένταση ή την κόπωση μέσα στη σχέση. Μερικές φορές, όταν οι συναισθηματικές ανάγκες των συντρόφων δεν καλύπτονται αυτό μπορεί να οδηγεί στη απιστία ή στο χωρισμό. Αλλά αυτό δεν είναι ανάγκη να συμβεί, οι σύντροφοι πρέπει να μάθουν να ικανοποιούν τις ανάγκες του συντρόφου τους.

Μπορείτε να ενισχύσετε τη συντροφικότητα στη σχέση σας!

Η συναισθηματική ανάγκη για συντροφικότητα σε μια σχέση είναι το κλειδί για την σύνδεση και την αγάπη. Η οικειότητα δεν αφορά μόνο τον χρόνο που περνούν μαζί δύο σύντροφοι. Αφορά την επικοινωνία για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρα. Τελικά, είναι η ικανότητα να εμπιστεύονται οι δύο σύντροφοι, ο ένας τον άλλο.

Τα ζευγάρια μπορούν να ενισχύουν με πολλούς τρόπους την οικειότητα, όπως με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ στην οποία μπορούν να ανακαλύψουν πράγματα που θα ωφελήσουν τη σχέση τους. Όταν οι σύντροφοι αποτυγχάνουν να καλύψουν τις συναισθηματικές ανάγκες του συντρόφου τους έχουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίζουν προβλήματα στη σχέση τους.