Κάνε το Τεστ
Αληθινή ψυχοθεραπεία, Πραγματική ψυχοθεραπεία, Ουσιαστική ψυχοθεραπεία

Πραγματικά αποτελεσματική ψυχοθεραπεία

Πραγματικά αποτελεσματική ψυχοθεραπεία

Υπάρχει μια μερίδα θεραπευτών και πολλοί θεραπευόμενοι που θεωρούν ότι το να εξερευνήσει κανείς το παρελθόν είναι χάσιμο χρόνου. Υποστηρίζουν ότι αφού το "να μιλάει κανείς για το παρελθόν, δεν το αλλάζει", και συνεπώς δεν έχει νόημα, και πως μπορείς να συνεχίσεις να μιλάς για χρόνια χωρίς να αλλάζει κάτι. Όμως στην πραγματικότητα αυτό είναι πλάνη, η πραγματική ψυχοθεραπεία δεν είναι απλά μία "συζήτηση", αλλά θεραπεία ψυχής.

Το να εξερευνά κανείς το παρελθόν δεν σημαίνει ότι υιοθετεί κανείς μία στάση και το ρόλο «θύματος». Το να αποδεχτεί κανείς τον πόνο του σημαίνει να αναγνωρίζει την ανθρώπινη υπόστασή του, και είναι ο δρόμος για να δει κανείς με μεγαλύτερη συμπόνια τον εαυτό του, που είναι το κλειδί πραγματικά για μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό, και μια πιο χαρούμενη ζωή. Το να έρθουμε σε επαφή με αυτά τα συναισθήματα είναι αυτό που μπορεί να τα αποφορτίσει, και να μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι διαφορετικό με τη ζωή μας.

Εάν οι γονείς σας, κάποιος άλλος ή κάποιο γεγονός σας έχει πληγώσει στο παρελθόν, είναι σημαντικό να δείτε στην ολότητά του το πως σας έχει επηρεάσει αυτό. Κατανοώντας το τι συνέβη και αλλάζοντας την αφήγηση για αυτό, ξεκινάει μια διαδικασία επούλωσης. Και ενώ οι απλοί άνθρωποι είναι κατανοητό ότι μπορεί να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο (μιας και δεν είναι ειδικοί), οι «θεραπευτές» που υποστηρίζουν τις προηγούμενες απόψεις, απλά δεν ξέρουν τι σημαίνει αληθινή ψυχοθεραπεία, μένουν στην επιφάνεια των πραγμάτων. Σκοπός της ψυχοθεραπείας δεν είναι να κατηγορήσει τους γονείς μας για πράγματα, ή για «όλα». Σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι να μπορέσει ο άνθρωπος να απελευθερωθεί από τα όσα έχουν συμβεί στη ζωή του. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε κάποια πράγματα. Το «εξηγώ» από το «κατηγορώ» διαφέρει.

Επούλωση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πια πληγή. Σημαίνει ότι η πληγή δεν ρυθμίζει πια τη ζωή μας. Ινδιάνικη παροιμία

Αληθινή ψυχοθεραπεία

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κρατήσει ως εφτασφράγιστο μυστικό αυτά που έχουν περάσει, από ντροπή, και άλλοι που τα έχουν εξιστορήσει άπειρες φορές σε φίλους ή ακόμα και αγνώστους. Θέλω να τονίσω ότι η αληθινή ψυχοθεραπεία δεν είναι απλά μία «συζήτηση». Για τους ανθρώπους που δεν έχουν μιλήσει ποτέ, μπορεί να βιώσουν ανακούφιση και να προχωρήσουν, μόνο και μόνο επειδή μοιράστηκαν την ιστορία τους.

Όμως η πραγματικά ουσιαστική ψυχοθεραπεία πάει πολύ πέρα από αυτό, πραγματικά μπορεί κανείς να βρει τις ρίζες των προβλημάτων να κλείσει τις πληγές του. Κοιτάζοντας πίσω, κάποιος μπορεί να καταλάβει καλύτερα το παρελθόν, και να κάνει αλλαγές στο παρόν. Περνάμε με από το «έτσι είμαι» ή το «έτσι γεννήθηκα», στο «έτσι διαμορφώθηκα» το οποίο δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να αναδιαμορφώσει τον εαυτό του και να στρέψει τη ζωή του προς την κατεύθυνση που επιθυμεί, ώστε να έχει η ζωή του χαρά και νόημα.

Επίσης, θα πρέπει κανείς να απευθυνθεί σε κάποιον έμπειρο και εξειδικευμένο ψυχοθεραπευτή για να αντιμετωπίσει ψυχοθεραπευτικά τις πραγματικές αιτίες των ψυχολογικών προβλημάτων. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το διακρίνει το κοινό, γιατί οι πιο πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο "ψυχοθεραπευτής", καταχρηστικά.

Επανορθωτικές εμπειρίες

Η εξερεύνηση του παρελθόντος δίνει την ευκαιρία για αναπλαισιώσεις και επανορθωτικές εμπειρίες μέσα από τη σχέση με το θεραπευτή, μέσα από τις οποίες τροποποιούνται οι πεποιθήσεις που κανείς κουβαλάει για δεκαετίες. Για παράδειγμα, μπορεί να μεγαλώσατε πιστεύοντας ότι δεν αξίζετε (αν οι γονείς ήταν βίαιοι ή επικριτικοί μαζί σας), ή ότι μπορείτε να εμπιστεύεστε τους άλλους, ή ότι ο γάμος είναι καταδικασμένος να καταλήξει σε μια αποτυχία (αν χώρισαν οι γονείς σας).

Με την ψυχοθεραπεία και άλλες τεχνικές, μπορεί κάποιος να επουλώσει παλιές πληγές και να ελευθερωθεί από τον πόνο και τον φόβο. Η επαναβίωση δύσκολων εμπειριών του παρελθόντος (του «εκεί και τότε») μέσα στην ασφάλεια της θεραπευτικής σχέσης (στο «εδώ και τώρα») δίνει τη δυνατότητα στον θεραπευόμενο να επεξεργαστεί τις αναμνήσεις του και ότι συναισθήματα και πεποιθήσεις τις συνοδεύουν. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία, να απελευθερωθεί ο σωματικός και ψυχικός πόνος και τα διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα που μπορεί να ταλαιπωρούν τον άνθρωπο για δεκαετίες.

Αποτελεσματική ψυχοθεραπεία

Στην εποχή μας υπάρχουν πλέον αποτελεσματικά συστήματα ψυχοθεραπείας που μπορούν να απαλλάξουν τον άνθρωπο από τα βάρη του παρελθόντος. Σε αυτά συγκαταλέγονται για παράδειγμα η Συστημική ψυχοθεραπεία, η Gestalt ψυχοθεραπεία, που μπορούν να αγγίξουν τα βαθύτερα στρώματα της προσωπικότητας και των συναισθημάτων (και όχι μεθόδους όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, ή ψυχανάλυση, που είναι αποτελεσματικές για πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις και προσωπικότητες). Υπάρχουν επίσης θεραπευτικά εργαλεία όπως το EMDR και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, τα οποία επιταχύνουν κατά πολύ τη θεραπεία.