Γιαούρτι και ευερέθιστο έντερο
Αν έχετε ευερέθιστο έντερο, σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει διάφορα πράγματα για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα σας. Για πολλούς ανθρώπους, οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μια τέτοια αλλαγή είναι τα προβιοτικά και το γιαούρτι για το ευερέθιστο έντερο.
Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί όπως τα βακτήρια, που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Όταν υπάρχει κάποια διαταραχή στο μικροβίωμα του εντέρου (τους μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερο) αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη του ευερέθιστου εντέρου, και τα προβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους το γιαούρτι είναι τόσο αποτελεσματικό στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου είναι επειδή περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς. Το γιαούρτι φτιάχνεται από το συνδυασμό ζεσταμένου γάλακτος με δύο τύπους βακτηρίων, το Lactobacillus bulgaricus και το Streptococcus thermophilus.
Τα βακτήρια μετατρέπουν την λακτόζη που υπάρχει στο γάλα σε γαλακτικό οξύ, που δίνει τη γεύση στο γιαούρτι.
Πλέον πολλά γιαούρτια περιέχουν πρόσθετα προβιοτικά.
Γάλα και ευερέθιστο έντερο
Το γάλα και άλλα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη, όπως το τυρί και τα παγωτά, μπορεί να προκαλούν αέρια και φούσκωμα σε ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη. Περίπου το 70% των ενηλίκων παγκοσμίως δεν παράγει επαρκή ποσότητα λακτάσης, του ενζύμου που διασπά τη ζάχαρη στο γάλα. Χωρίς αυτό το ένζυμο, το λεπτό έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει την λακτόζη, η οποία περνά αδιάλυτη στο παχύ έντερο, όπου τα βακτήρια κάνουν ζυμώσεις και προκαλεί αέρια.
Αν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι κύριοι ένοχοι για την δυσφορία που νιώθουν οι ασθενείς με ευερέθιστο έντερο, το γιαούρτι αποτελεί εξαίρεση. Οι ζωντανές καλλιέργειες βακτηρίων στο γιαούρτι διασπούν τη λακτόζη, έτσι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλεί αέρια.
Είναι το γιαούρτι καλό για το ευερέθιστο έντερο;
Σύμφωνα με τις μελέτες οι ασθενείς με ευερέθιστο έντερο που καταναλώνουν γιαούρτι με προβιοτικά εμφανίζουν βελτίωση των συμπτωμάτων. Το σπιτικό γιαούρτι είναι μια καλή πηγή προβιοτικών.
Το γιαούρτι βοηθά στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου;
Καθώς τα προβιοτικά στο γιαούρτι επιβιώνουν στο όξινο περιβάλλον του στομάχου και στη διαδικασία της πέψης στο λεπτό έντερο και φτάνουν στο παχύ έντερο, η αποτελεσματικότητα τους στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου παραμένει ασαφής.
Καθώς το ευερέθιστο έντερο επηρεάζει διαφορετικά τον κάθε άνθρωπο και προκαλεί ποικίλα συμπτώματα, είναι ανάγκη να γίνουν περισσότερες μελέτες.
Προβιοτικά και ευερέθιστο έντερο
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν λαμβάνονται στη σωστή ποσότητα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Τα προβιοτικά που περιέχουν πολλούς τύπους βακτηρίων και στελέχη Bifidobacterium είναι αποτελεσματικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.
Επίσης, τα προβιοτικά που περιέχουν στελέχη Lactobacillus μειώνουν τον πόνο στην κοιλιά και τα αέρια ενώ βελτιώνουν την συνολική ποιότητα ζωής των ασθενών με ευερέθιστο έντερο.
Προβιοτικά και ευερέθιστο έντερο με δυσκοιλιότητα (IBS-C)
Οι άνθρωποι με ευερέθιστο έντερο με δυσκοιλιότητα όταν λαμβάνουν προβιοτικά το έντερο τους κινείται καλύτερα, έχουν καλύτερη σύσταση στα κόπρανα (πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο μαλακά).
Προβιοτικά και ευερέθιστο έντερο με διάρροια(IBS-D)
Οι ασθενείς με ευερέθιστο έντερο με διάρροια όταν λαμβάνουν προβιοτικά έχουν μείωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, στον πόνο και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Ποιο είναι το καλύτερο γιαούρτι για το ευερέθιστο έντερο;
Για να είναι ένα γιαούρτι ωφέλιμο για το ευερέθιστο έντερο, είναι ανάγκη να περιέχει προβιοτικά. Δεν περιέχουν όλα τα γιαούρτια προβιοτικά.
Αν και πολλά γιαούρτια περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς, δεν περιέχουν αρκετή ποσότητα ώστε να ανακουφίζουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια γιαούρτια που είναι ωφέλιμα.
1. Ελληνικό γιαούρτι
Το ελληνικό γιαούρτι είναι καλά ανεκτό και έχει λιγότερη λακτόζη.
2. Γιαούρτι χωρίς λακτόζη
Τα απλά γιαούρτια περιέχουν μέτρια ποσότητα λακτόζης, τη ζάχαρη που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αν η λακτόζη δεν βοηθά στα συμπτώματα σας, σκεφτείτε να επιλέξετε ένα γιαούρτι χωρίς λακτόζη για να μειώσετε την πιθανότητα εξάρσεων.
3. Φυτικό γιαούρτι
Τα φυτικά γιαούρτια μπορεί να είναι μια καλή επιλογή αν περιέχουν προβιοτικά. Κάποια επίσης είναι χωρίς λακτόζη.
Τι να προσέχετε στο γιαούρτι που επιλέγετε;
Αν και τα προβιοτικά στο γιαούρτι είναι ωφέλιμα για το ευερέθιστο έντερο, το καλύτερο γιαούρτι πρέπει να περιέχει ζωντανές καλλιέργειες.
Κεφίρ και ευερέθιστο έντερο
Το κεφίρ, όπως και το γιαούρτι, είναι ένα προϊόν ζύμωσης γεμάτο προβιοτικά που βελτιώνει την υγεία του εντέρου. Σε αντίθεση με το γιαούρτι που έχει ένα τύπο φιλικών βακτηρίων για το έντερο, το κεφίρ περιέχει πολλούς διαφορετικούς μικροοργανισμούς. Η σύσταση του είναι πολύ πιο αραιή και σερβίρεται ως ρόφημα. Η γεύση του μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού, αλλά έχει μια ελαφρώς ξινή επίγευση.
Το κεφίρ παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα, κατσικίσιο αλλά κάποιοι χρησιμοποιούν γάλα καρύδας. Το γάλα αναμιγνύεται με κόκκους κεφίρ πλούσιους σε βακτήρια. Μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης, οι κόκκοι του κεφίρ πολλαπλασιάζονται και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή νέων μερίδων κεφίρ.
Ποια είναι τα οφέλη του κεφίρ;
Γενικά, το κεφίρ έχει πολλά οφέλη:
- Είναι εξαιρετική πηγή αμινοξέων, μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών
- Συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων των κακών βακτηρίων του εντέρου
- Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό
- Συμβάλλει στην υγεία του εντέρου
- Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Είναι το κεφίρ καλό για το ευερέθιστο έντερο;
Οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά κεφίρ αναφέρουν ότι νιώθουν καλύτερα μετά από μερικές μέρες. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε καλά βακτήρια και προάγει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο. Βελτιώνει την πέψη της λακτόζης και την σύσταση των κοπράνων.
Οι άνθρωποι με ευερέθιστο έντερο δυσκολεύονται να χωνέψουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όταν πίνουν γάλα, τρώνε τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μετά έχουν διάρροια, πόνο στο στομάχι και άλλα συμπτώματα. Για αυτό πολλοί επιλέγουν φυτικά γάλατα (από σόγια, αμύγδαλο, κα) ή κεφίρ.
Το κεφίρ βελτιώνει την υγεία του εντέρου αλλά δεν αποτελεί θεραπεία για το ευερέθιστο έντερο αν κάποιος συνεχίζει να τρώει ανθυγιεινά.
Είναι το κεφίρ ωφέλιμο για τα προβλήματα του στομάχου;
Το κεφίρ είναι πλούσιο σε καλά βακτήρια. Αυτό σημαίνει ότι έχει θετική επίδραση στο γαστρεντερικό, αλλά οι επιδράσεις δεν είναι ίδιες για όλους. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να πίνει μόνο κεφίρ από γάλα καρύδας.
Τα συστατικά που υπάρχουν στο κεφίρ βοηθούν στην καλύτερη πέψη και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Έτσι, το στομάχι δεν χρειάζεται να προσπαθεί σκληρά για την πέψη και δεν παράγει υψηλά επίπεδα αερίων που οδηγούν στο φούσκωμα και στα δυσφορία.
Τι κάνει το κεφίρ στο έντερο;
Το κεφίρ μπορεί να αλλάξει τις προτιμήσεις στα φαγητά με φυσικό τρόπο. Από τη στιγμή που τα καλά βακτήρια φτάνουν στο έντερο, τρέφονται με φυτικές ίνες. Όταν κάποιος πίνει κεφίρ, με τον καιρό λαχταρά λαχανικά και δεν προτιμά τα ανθυγιεινά φαγητά όπως τα γλυκά, οι υδατάνθρακες.
Το κεφίρ περιέχει υψηλότερα ποσοστά καλών βακτηρίων συγκριτικά με τα συμπληρώματα με προβιοτικά. Όχι μόνο περιέχει πάνω από 30 διαφορετικά στελέχη βακτηρίων, αλλά παρέχει στο έντερο όλα τα καλά βακτήρια. Ένα ποτήρι κεφίρ είναι αρκετό για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο, πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12. Το κεφίρ έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και βοηθά το στομάχι να επουλωθεί από έλκη και φλεγμονές.
Επιπλέον, είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που είναι υπεύθυνο για τον ύπνο. Το αμινοξύ αυτό βοηθά στη σύνθεση της σεροτονίνης φυσικά, ηρεμεί το έντερο, μειώνει το στρες και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
Βέβαια, το κεφίρ βοηθά στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος, πράγμα που έχει σημαντική επίδραση στους ασθενείς με ευερέθιστο έντερο. Όταν το ανοσοποιητικό είναι δυνατό, το έντερο λειτουργεί καλά, και έτσι μειώνονται τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.
Αντιμετώπιση ευερέθιστου εντέρου
Οι περισσότεροι άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν κάποια διαταραχή της διάθεσης ή κάποια διαταραχή άγχους. Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η διαχείριση του άγχους, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και οι τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν επίσης να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια.