Τι κάνουμε όταν το παιδί χτυπάει τους γονείς
Δεν είναι λίγοι οι γονείς που δεν ξέρουν τι να κάνουν όταν βλέπουν το μικρό παιδί τους να τους χτυπάει. Αυτό τους προκαλεί θυμό, αλλά η τιμωρία δεν λειτουργεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Τι κάνουμε όταν το παιδί χτυπάει τους γονείς;
Οι γονείς είναι ανάγκη να κατανοήσουν το παιδί, τον εαυτό τους και την κατάσταση
Πώς είναι δυνατόν να μάθουν τα παιδιά ότι δεν είναι αποδεκτό να πληγώνουν τους άλλους όταν εμείς τα πληγώνουμε συνέχεια; Όταν τα παιδιά χτυπάνε αυτό μπορεί να δείχνει ότι είναι πληγωμένα (τα παιδιά μπορεί να νιώθουν απογοήτευση επειδή απλά δεν μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν τώρα). Φυσικά, ως γονείς νιώθετε απογοητευμένοι, επειδή θέλετε το παιδί σας να συμπεριφέρεται στους άλλους με σεβασμό και να ανησυχείτε αν η συμπεριφορά του αντανακλά τη δίκη σας συμπεριφορά. Μπορεί να αντιδράτε υπερβολικά και να συμπεριφέρεστε στο παιδί σας χωρίς σεβασμό και να το κάνετε να νιώθει ντροπή, όταν προσπαθείτε να αποδείξετε στους άλλους ενήλικες ότι δεν θα αφήσετε το παιδί σας να έχει αυτή τη συμπεριφορά.
Συνήθως, τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να εκφράσουν όσα νιώθουν με τις λέξεις ή δεν έχουν τις δεξιότητες να εκφράσουν τις ανάγκες τους και τελικά φωνάζουν, χτυπάνε επειδή δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν. Τα νήπια δεν μπορούν να εκφραστούν με την ομιλία και δεν έχουν κοινωνικές δεξιότητες, και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εκνευριστούν εύκολα. Όταν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί με λέξεις, χτυπά και είναι επιθετικός. Είναι αναμενόμενο αναπτυξιακά για τα παιδιά να χτυπάνε και να έχουν tantrum. Είναι δουλειά των γονιών να επιτηρούν και να διαχειρίζονται τα νήπια ευγενικά μέχρι να μάθουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας. Τα παιδιά μεγαλώνουν και εξελίσσονται όταν έχουν βοήθεια και σωστά πρότυπα, όχι γονείς που αντιδρούν με τον ίδιο βίαιο τροπο.
Τι μπορείτε να κάνετε όταν σας χτυπάει το παιδί σας
Αυτό που πρέπει να καταλάβετε ως γονείς όταν το παιδί σας χτυπάει είναι ότι δεν είστε μόνοι. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι το να χτυπάνε τα παιδιά είναι κάτι αναμενόμενο, είναι κάτι που κάνουν όλα τα παιδιά κάποια στιγμή.
- Πιάστε το παιδί από το χέρι και πείτε του ότι δεν είναι σωστό να χτυπάει τους ανθρώπους. Ο μπαμπάς μπορεί να πιάσει αν χρειάζεται τα χέρια του παιδιού για να το σταματήσει να χτυπάει, και να πει για παράδειγμα: "δεν σου επιτρέπω να χτυπάς τη γυναίκα μου" (όχι την "μαμά", γιατί στην μαμά έχει δικαιώματα).
- Βοηθήστε το παιδί να διαχειριστεί το θυμό. Πείτε του ότι καταλαβαίνετε ότι νιώθει θυμό, στεναχώρια, αναστάτωση, και πως λυπάστε.
- Στα παιδιά κάτω των 4 ετών, δώστε τους μια αγκαλιά πριν δώσετε ένα τέλος στην κατάσταση. Αυτό δίνει το παράδειγμα στα παιδιά ότι δεν είναι σωστό να χτυπάνε. Οι αγκαλιές δεν ενισχύουν τις άσχημες συμπεριφορές.
- Δεν ξέρετε πραγματικά σε ποια ηλικία ένα παιδί θα αρχίσει να κατανοεί τη γλώσσα. Για αυτό το λόγο, μπορείτε να του πείτε ότι το να χτυπάει πληγώνει τους ανθρώπους και μπορεί να κάνει κάτι άλλο αντί για αυτό.
- Δείξτε στα παιδιά σας τι μπορούν να κάνουν αντί να τους λέτε τι να μην κάνουν. Όταν το παιδί είναι ήρεμο, συζητήστε μαζί για το πως μπορεί να εκτονώνει το θυμό του, για παράδειγμα με ζωγραφίες, με κάποιο παιχνίδι, σκίζοντας χαρτιά, κα
- Απομακρυνθείτε εσείς από το χώρο (για παράδειγμα πηγαίνετε στο μπάνιο). Μην κλείνετε το παιδί σε ένα δωμάτιο μέχρι να ηρεμίσει.
- Ρωτήστε το αν ο θυμός σχετίζετε με κάτι που κάνατε εσείς ή κάποιος άλλος, ώστε να ζητήσετε "συγνώμη".
- Μην λέτε "είσαι κακό παιδί", γιατί έτσι μπορεί τελικώς να υιοθετήσει το ρόλο του "κακού παιδιού" και να κάνει περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Μιλήστε για τις μη-αποδεκτές συμπεριφορές, μην χαρακτηρίζετε με επίθετα το ίδιο το παιδί.
Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντίδρασης όταν σας χτυπάνε τα παιδιά σας;
Αν και το να χτυπάνε τα παιδιά είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά, οι γονείς είναι ανάγκη να μάθουν να αντιδρούν κατάλληλα σε αυτή τη συμπεριφορά. Αυτές τις στιγμές είναι ανάγκη να παραμένουν ψύχραιμοι καθώς η αντίδραση τους δίνει το παράδειγμα στα παιδιά.
1. Μην παίρνετε τη συμπεριφορά αυτή προσωπικά
Πάντα να θυμάστε ότι η συμπεριφορά των παιδιών δεν είναι προσωπική, είναι αναπτυξιακή. Το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε είναι να παραμείνετε ήρεμοι και με αποφασιστικό τροπο να θυμίσετε στον εαυτό σας ότι το παιδί σας δεν θέλει να σας βλάψει, απλά νιώθει άσχημα.
2. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας οι το να ξεσπάνε κάποιες φορές τα παιδιά είναι φυσιολογικό
Όταν τα παιδιά σας χτυπάνε αυτό μπορεί να δείχνει απλά ότι είναι εκνευρισμένα και κουρασμένα. Δεν σημαίνει ότι είναι βίαια, επιθετικά, κακά. Όταν ένα παιδί χτυπάει αυτό συμβαίνει επειδή απλά δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα έντονα συναισθήματα του.
Σκεφτείτε τον εαυτό σας όταν είστε κουρασμένοι μπορεί να φωνάξετε στα παιδιά σας, να χτυπάτε τις πόρτες, να κάνετε απότομες κινήσεις, και αυτό τρομάζει και πληγώνει τους ανθρώπους που αγαπάτε. Μετά όμως μετανιώνετε πίκρα για αυτή την αντίδραση.
3. Πιάστε ήρεμα τα χέρια του παιδιού για να θέσετε όρια
Αντί να τιμωρήσετε το παιδί σας, πράγμα που πολλές φορές δεν έχει νόημα, απλά μπορείτε να πιάσετε τα χέρια του αν προσπαθήσει να κάνει ξανά την ίδια κίνηση.
4. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα και τις ανάγκες του παιδιού σας
Είναι το παιδί σας κουρασμένο; Πεινάει; Τι ώρα είναι; Είναι πιεσμένο ή αγχωμένο; Συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή του; Έχει έρθει ένα νέο μωρό στην οικογένεια;
5. Αφήστε τα παιδιά σας να απελευθερώσουν τα συναισθήματα τους
Τα παιδιά απελευθερώνουν τα συναισθήματα τους με τάντρουμ. Καλό είναι να τους δείχνετε κατανόηση. Αυτό που χρειάζεται ένα παιδί όταν το κατακλύζουν έντονα συναισθήματα δεν είναι ένα μάθημα αλλά ασφάλεια.
Πως θα προλάβετε τα μελλοντικά προβλήματα
- Όταν τα παιδιά δεν μιλάνε, βοηθήστε τα να καταλάβουν με το παράδειγμα σας. Μπορείτε να αγγίζετε απαλά τα μέλη της οικογένειας ή τα κατοικίδια σας. Δείξτε στο παιδί πως να είναι ευγενικό.
- Όταν τα παιδιά μιλάνε μπορείτε να τους πείτε ότι τα συναισθήματα διαφέρουν από τις πράξεις. Τα συναισθήματα δεν είναι ποτέ κακά. Είναι απλά συναισθήματα. Αλλά δεν είναι σωστό να χτυπάνε τους άλλους, ακόμη και όταν νιώθουν θυμωμένοι. Μπορείτε να τα βοηθήσετε να εκφράσουν το θυμό τους, και να πούνε “Είμαι θυμωμένος…..και εύχομαι να…..” Βοηθήστε το παιδί να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του με σεβασμό στον εαυτό τουςκαι στους άλλους.
- Πείτε στο παιδί σας ότι κάποιες φορές αυτό που χρειάζεται είναι να πάρουν λίγο χρόνο για να ηρεμήσουν πριν κάνουν το οτιδήποτε.
- Βρείτε τρόπους να δείχνετε στα παιδιά ότι με αγάπη μπορούν να διαχειριστούν τα πάντα καλύτερα.
- Δείξτε τους ότι το να χτυπάνε είναι απαράδεκτο, και φυσικά δεν πρέπει ποτέ να τα χτυπήσετε. Αν κάνετε το λάθος και χτυπήσετε το παιδί σας, ζητήστε αμέσως συγνώμη.
- Σκεφτείτε αν κάποιες συμπεριφορές σας πληγώνουν το παιδί σας χωρίς να το καταλαβαίνετε. Βάζετε συχνά το παιδί σας τιμωρία, φωνάζετε και το κρίνετε αυστηρά; Αν το παιδί σας νιώθει πληγωμένο και σας χτυπάει, τότε πρέπει και εσείς να σταματήσετε να το πληγώνετε.
Τα παιδιά μπορούν να μάθουν τι είναι σωστό και λάθος. Τα συναισθήματα δεν είναι κακά και δεν υπάρχουν κακοί άνθρωποι, και μπορούν να συμπεριφέρονται με σεβασμό. Δεν είναι κακά παιδιά επειδή χτυπάνε, αλλά η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη.
Ενίσχυση των δεξιοτήτων των παιδιών
Ένα παιδί που χτυπάει συνήθως καθοδηγείται από το στόχο να πάρει εκδίκηση. Τα παιδιά νιώθουν καλύτερα όταν σέβεστε τα συναισθήματα τους και τα βοηθάτε να αντιδράσουν κατάλληλα. Ωστόσο, αν ένα παιδί δεν μπορεί να ελέγξει το θυμό του τότε η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να μάθουν νέους τρόπους διαχείρισης της κατάστασης.