Κάνε το Τεστ
αϋπνία, ύπνος, διαταραχές ύπνου, πώς βοηθά η ψυχοθεραπεία στην αϋπνία

Πώς βοηθά η ψυχοθεραπεία στην αϋπνία;

Αϋπνία και Ψυχοθεραπεία

Η αϋπνία μπορεί να προκληθεί από πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα ανθυγιεινές συνήθειες ύπνου, καταστάσεις όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, ιατρικά προβλήματα όπως το άσθμα, η υπνική άπνοια, κα. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι κάποιες περιπτώσεις αϋπνίας προκαλούνται από ανισορροπία στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι και επηρεάζουν τον κύκλο ύπνου και αφύπνισης. Οι μελέτες σχετικά με την αϋπνία έχουν δείξει ότι όταν ο εγκέφαλος δεν μπορεί να κοιμηθεί (όλοι έχουμε ένα κύκλο ύπνου και αφύπνισης) ένα κομμάτι του διαταράσσεται και στη συνέχεια αναπτύσσουμε συνήθειες που παρεμβαίνουν  στη φυσιολογική ροή των μοτίβων του ύπνου.

Είναι πολύ συχνό να νιώθετε φόβο όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μια ολόκληρη νύχτα ή μέρες, και η σκέψη του ύπνου να σας τρομοκρατεί πλέον, πράγμα που οδηγεί σε περισσότερο άγχος και προβλήματα στον ύπνο. Η ανησυχία και το άγχος σχετικά με την αϋπνία μπορεί να παρεμβαίνουν και να δημιουργούν μια αρνητική συζήτηση με τον εαυτό: "Δεν θα μπορέσω να κοιμηθώ", μία στάση που διατηρεί το πρόβλημα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουμε ανάγκη τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο όπως έχουμε ανάγκη τον αέρα που αναπνέουμε και τα το φαγητό. Όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, αυτό μπορεί να διεισδύει σε κάθε πτυχή της ζωής σας και έτσι να πέφτει η διάθεσή σας. Η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας. Η έλλειψη ύπνου παρεμποδίζει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και με τον καιρό αυτό μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές σας ικανότητες και την συναισθηματική σας κατάσταση.

Η ανεπάρκεια ύπνου μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα προβλήματα:

Η σημασία του ύπνου για τον εγκέφαλο και το σώμα

Ο σκοπός του ύπνου είναι να επιτρέψει στο σώμα σας να βελτιώσει την ψυχική και σωματική σας υγεία. Ενώ κοιμάστε ο εγκέφαλος σας ξεκουράζεται και σχηματίζει νέα νευρικά μονοπάτια, και επίσης παράγονται πρωτεΐνες που επιδιορθώνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Επίσης, ο ύπνος REM είναι εξαιρετικής σημασίας για τον ψυχισμό, καθώς κατά τη διάρκεια των σταδίων REM βλέπουμε τα όνειρα και γίνεται σημαντική επεξεργασία των πληροφοριών.

Ο ύπνος είναι εξαιρετικά πραγματικά σημαντικός για την σωματική ανάπτυξη και την επούλωση. Η αυξητική ορμόνη και άλλες ορμόνες απελευθερώνονται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτές οι ορμόνες βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μάζας και την επιδιόρθωση των κυττάρων και των ιστών.

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά αισθάνεστε κόπωση, είστε υποτονικοί, επιρρεπείς σε αρνητικές σκέψεις, δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, δεν μπορείτε να πάρετε αποφάσεις και μειώνεται η δημιουργικότητά σας. Μια άλλη επίπτωση είναι ότι μπορεί να έχετε εναλλαγές στη διάθεση και να είστε ευερέθιστοι. Όταν η έλλειψη ύπνου επιμένει η συσσώρευση κόπωσης επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας και μπορεί να γίνει ακόμα και επικίνδυνη, για παράδειγμα όταν οδηγείτε.

αϋπνία, ύπνος, διαταραχές ύπνου, πώς βοηθά η ψυχοθεραπεία στην αϋπνία

Πώς βοηθά η ψυχοθεραπεία;

Όταν ο ύπνος σας είναι διαταραγμένος σε τακτική βάση είναι σημαντικό να εξερευνήσετε τι μπορεί να το προκαλεί αυτό, για παράδειγμα  είναι κάποιο ιατρικό θέμα ή έχετε κάποιες συνήθειες που συμβάλλουν στη διαταραχή του ύπνου σας. Είναι πολύ σημαντικό να εξερευνήσετε τις συνήθειές σας και στη συνέχεια να φροντίσετε για την καλή υγιεινή του ύπνου σας. Για παράδειγμα, κάποιες αλλαγές που ίσως να είναι ανάγκη να κάνετε είναι:

  • Κλείστε την τηλεόραση μισή ώρα πριν πέσετε για ύπνο και αυτό θα επιτρέψει τον εγκέφαλό σας να ηρεμήσει.
  • Αποφύγετε την έκθεση σε iphone, κινητά και γενικά οθόνες μερικές ώρες πριν πάτε για ύπνο και περιορίστε όσα σας αποσπούν την προσοχή.
  • Τηρήστε ένα πρόγραμμα που θα επιτρέπει στο σώμα σας να χαλαρώνει πριν ξαπλώσετε, οι αλλαγές στην ώρα που ξαπλώνετε και ξυπνάτε μπερδεύουν το βιολογικό σας ρολόι.
  • Μάθετε να διαχωρίζετε τον ύπνο σας από άλλες πτυχές της ζωή σας που ίσως σας προκαλούν στρες, ένταση ή υπερδιέγερση.
  • Δημιουργήστε ένα ήρεμο μέρος για να χαλαρώνετε, είναι η κρεβατοκάμαρα το τέλειο μέρος για αυτό; Αν όχι δείτε τι είναι ανάγκη να αλλάξετε, το φως; Ο θόρυβος; Κρατήστε τη θερμοκρασία της κρεβατοκάμαρας σταθερή και την ατμόσφαιρα γαλήνια και χαλαρωτική.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε γιατί αν και μπορεί να σας χαλαρώνει προκαλεί κούραση και διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου σας. Αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη που δρα ως διεγερτικό.

Ο καλός ύπνος είναι ουσιαστικός για την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών και των ενδορφινών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μαθαίνετε νέες τεχνικές και να καθιερώσετε μια θετική ρουτίνα υγιεινής ύπνου ανακαλύπτοντας και εφαρμόζοντας τις απαραίτητες  αλλαγές.

Αντιμετώπιση αϋπνίας

Είναι ζωτικής σημασίας να διευθετήσετε τα θέματα του ύπνου, μην αφήνετε αφήσετε την έλλειψη ύπνου να γίνει συνήθεια. Εκτός από την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ που μπορεί να σας βοηθήσει να διερευνήσετε τα πραγματικά αίτια της αϋπνίας, συμπληρωματικά η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και το EMDR μπορούν αποτελεσματικά και σύντομα να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αϋπνία. Στις λίγες εκείνες περιπτώσεις που είναι πολύ σοβαρές και δεν υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να δώσει την λύση.