Κάνε το Τεστ
δέρμα και άγχος, επιδράσεις άγχους στο δέρμα, πως επηρεάζει το άγχος το δέρμα, ακμή και άγχος, ψωρίαση και άγχος, ροδόχρους ακμή και άγχος, εξάνθημα και άγχος , πως μπορώ να έχω καθαρό δέρμα

Δέρμα και άγχος

Δέρμα και άγχος

Είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό να βιώνουμε κάποια στιγμή άγχος στη ζωή μας. Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι οι συνέπειες του άγχους είναι μόνο ψυχικές, αυτό δεν είναι αλήθεια. Το έντονο ή το χρόνιο άγχος προκαλεί μια πληθώρα ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, μπορεί να επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, ακόμα και την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Όταν νιώθουμε ένταση ή αντιμετωπίζουμε απειλητικές καταστάσεις, το σώμα μας μπορεί να αντιδρά με πολλούς τρόπους. Στην πραγματικότητα, ως άνθρωποι έχουμε τον μηχανισμό "πάλης ή φυγής" για να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε απειλή. από όπου και αν αυτή προέρχεται. Αυτή η έμφυτη αντίδραση είναι αυτή που μας οδηγεί να βγούμε έξω από το αυτοκίνητο όταν συμβαίνει ένα ατύχημα. Ακόμη και κάποια δυσάρεστα αντανακλαστικά που έχουν  σχέση με το στρες έχουν λογική. Για παράδειγμα, όταν νιώθουμε στρες, η αναπνοή μας είναι πιο γρήγορη ώστε να έχουμε περισσότερο οξυγόνο στο σώμα, και η καρδιά μας χτυπά πιο γρήγορα για να τροφοδοτεί με αίμα όλα τα ζωτικά μας όργανα. Τα φυσιολογικά επίπεδα του στρες, έχουν ως σκοπό να διατηρούν το σώμα μας ασφαλές. Ποια είναι όμως η επίδραση του άγχους στο δέρμα;

Η σύνδεση μυαλού σώματος  

Οι εναλλαγές στη διάθεση επηρεάζουν σημαντικά το σώμα μας . Το άγχος, η κατάθλιψη και η ανησυχία μπορεί να προκαλούν θέματα στο δέρμα ή να επιδεινώνουν τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν. Όταν νιώθουμε άγχος, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα απελευθερώνει ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη σε όλο το σώμα. Η κορτιζόλη προκαλεί την αυξημένη παραγωγή σμήγματος στους  αδένες του δέρματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνουν την  εμφάνισή τους τα μαύρα στίγματα (φραγμένοι πόροι) και τα σπυράκια. Το χρόνιο στρες οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα αυτών των ορμονών και έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα.

Επιπλέον, τα διάφορα ψυχολογικά θέματα μπορεί να εντείνουν τη φλεγμονή. Όταν το σώμα μας αντιλαμβάνεται μια απειλή, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά για να την διαχειριστεί. Αυτή η αντίδραση είναι η φλεγμονή. Συνήθως, η φλεγμονή βοηθά στην προστασία και στην επούλωση του σώματος από τα μικρόβια και τους τραυματισμούς, αλλά ένα σώμα κάτω από την επίδραση του άγχους προκαλεί την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού που πυροδοτεί την φλεγμονώδη αντίδραση.

Το άγχος μπορεί να προκαλεί φλεγμονή στο δέρμα και στο γαστρεντερικό σύστημα. Το άγχος επιδρά στην ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, πράγμα που οδηγεί στην φλεγμονή. Η φλεγμονή μπορεί να εκδηλωθεί με θέματα στο δέρμα όπως η ακμή, το έκζεμα και η έξαρση της ψωρίασης. Οι άνθρωποι με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η ροδόχρους ακμή είναι πιο ευαίσθητοι στις εξάρσεις σε περιόδους στρες.

Πώς το άγχος επηρεάζει το δέρμα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το στρες επηρεάζει το δέρμα:

  1. Οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, οδηγούν στην υπερπαραγωγή σμήγματος στους αδένες του δέρματος με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ακμής.
  2. Το άγχος επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι πιο αντιδραστικό και ευαίσθητο, και να εμφανίζει εξανθήματα και ερυθρότητα.
  3. Το άγχος επιδεινώνει τις υπάρχουσες φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η ροδόχρους ακμή.
  4. Το άγχος μας κάνει να νιώθουμε νευρικοί ή ανήσυχοι, με αποτέλεσμα να πειράζουμε το δέρμα μας ή να το ξύνουμε και έτσι να εμφανίζει ερυθρότητα ή σπυράκια.

Πώς εκδηλώνεται το άγχος στο δέρμα;

Οι σωματικές και δερματικές αντιδράσεις του στρες μπορεί να είναι πολύ έντονες. Υπάρχουν πολλά συμπτώματα του στρες που έχουν σχέση με το δέρμα. Είτε υπάρχει κάποιο δερματικό θέμα είτε όχι, κανένας δεν έχει ανοσία στα δερματικά θέματα που προκύπτουν μετά από έντονο στρες. Έχετε ποτέ παρατηρήσει το δέρμα σας σε περιόδους άγχους; Πώς αντιδρά;

Ακμή

Όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει έντονο στρες, στο σώμα κυκλοφορούν συγκεκριμένες ορμόνες, όπως η κορτιζόλη. Αυτές οι ορμόνες κάνουν τους αδένες του δέρματος να παράγουν περισσότερα έλαια. Αυτή η επιπλέον ποσότητα ελαίου μπορεί να παγιδεύεται μέσα στους θύλακες των τριχών μαζί με βρωμιά και νεκρά κύτταρα και να οδηγεί στην εμφάνιση σπυριών.

Ψωρίαση

Αν ένα άτομο έχει ψωρίαση, τότε γνωρίζει ότι το στρες μπορεί να επιδεινώνει την κατάσταση. Η ψωρίαση είναι μια κατάσταση που οφείλεται στον έντονο πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων. Όταν αυτό συμβαίνει, τα κύτταρα σχηματίζουν ψωριασικές πλάκες, οι οποίες προκαλούν κνησμό και απολεπίζονται. Δυστυχώς, η φλεγμονή που οδηγεί στον αυξημένο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος μπορεί να γίνει πιο έντονη λόγω στρες, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι με ψωρίαση έχουν εξάρσεις σε περιόδους στρες.

Έκζεμα

Οι άνθρωποι με έκζεμα έχουν εξάρσεις ή επιδείνωση των συμπτωμάτων σε περιόδους στρες. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα πιστεύει ότι είναι σε κίνδυνο, έτσι το ενδοκρινικό σύστημα αρχίζει να παράγει περισσότερη αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Αυτές οι ορμόνες του στρες καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν μια φλεγμονώδη αντίδραση στο δέρμα. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλο. Το άγχος προκαλεί εξάρσεις στο έκζεμα, πράγμα που εντείνει το στρες, και ο κύκλος συνεχίζει.

Εξάνθημα

Το άγχος μπορεί να προκαλεί εξανθήματα στο σώμα, συνήθως κοκκινίλες στην κοιλιακή χώρα, στην πλάτη, στα χέρια και στο πρόσωπο. Το χρόνιο εξάνθημα μπορεί να οφείλεται στην απόκριση του ανοσοποιητικού, σε παράγοντες όπως η ζέστη, η υπερβολική άσκηση ή κατανάλωση αλκοόλ, και έχει κόστος για το σώμα. Το άγχος μπορεί να προκαλεί εξάνθημα ή να επιδεινώνει το εξάνθημα.

Ροδόχρους ακμή                                       

Το άγχος είναι ένας από τους πιο κοινούς παράγοντες που οδηγούν στην έξαρση της ροδόχρους ακμής. Η ροδόχρους ακμή μοιάζει με κοκκινίλα στην περιοχή της μύτης, στα μάγουλα και στο πιγούνι. Τα άτομα με ροδόχρου ακμή έχουν μεγαλύτερη ροή αίματος και εφίδρωση , από ότι οι άνθρωποι χωρίς αυτή,  όταν εκτίθενται σε ζέστη ή σε στρες.

Κνησμός

Ο κνησμός ή η φαγούρα είναι η δυσάρεστη αίσθηση που προκαλεί την έντονη επιθυμία ξύσιμο, ώστε να καταφέρει να αισθανθεί ανακούφιση. Η φαγούρα μπορεί να είναι σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος ή σε όλο το σώμα. Το ψυχολογικό άγχος επιδεινώνει τον κνησμό. Αυτό συμβαίνει επειδή το στρες ενεργοποιεί τις νευρικές ίνες, και έτσι υπάρχει αυτή η δυσάρεστη αίσθηση της φαγούρας.

Πώς μπορώ να έχω ένα καθαρό δέρμα; 

Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας στο σπίτι ώστε να περιορίσει τις επιδράσεις του άγχους στο δέρμα:

  • Διατήρηση μιας ρουτίνας περιποίησης του δέρματος κάθε μέρα, ακόμη και τις ημέρες που νιώθουμε κουρασμένοι ή αγχωμένοι. Αν το άγχος μας κάνει να νιώθουμε κούραση, ίσως να μην θέλουμε να πλύνουμε το πρόσωπο μας πριν ξαπλώσουμε για ύπνο. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ρουτίνα, επειδή όταν παραμελούμε το δέρμα μας τότε επιδεινώνουμε κάθε ατέλεια.
  • Τακτική άσκηση. Η άσκηση οδηγεί στην απελευθέρωση ενδορφινών , που μας δίνουν ενέργεια, ενισχύουν την διάθεση και κάνουν το δέρμα πιο λαμπερό και υγιές.
  • Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οι τροφές που είναι επεξεργασμένες και περιέχουν ζάχαρη προκαλούν φλεγμονή στο σώμα.
  • Επαρκής ύπνος. Καλό είναι να δίνουμε στο σώμα μας το χρόνο που έχει ανάγκη για ξεκούραση και επούλωση. Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από έναν καλό ύπνο για την βελτίωση της διάθεσης και της ενέργειας.
  • Χρόνος για τον εαυτό μας. Καλό είναι όλοι μας να έχουμε χρόνο για να χαλαρώνουμε, να κάνουμε πράγματα που μας δίνουν χαρά , να διαβάζουμε ένα βιβλίο, να κάνουμε ένα μασάζ, να ακούμε μουσική, να κάνουμε ψυχοθεραπεία, διαλογισμό, γιόγκα.

Αντιμετώπιση του άγχους

Αν το άγχος είναι έντονο και έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και στην ευεξία σας,  το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλήσετε σε έναν έμπειρο ψυχοθεραπευτή. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε κάποιον στο πλευρό σας που να κατανοεί τι ακριβώς νιώθετε. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος σας ώστε να μην σας κατακλύζει. Επιπλέον, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να είναι πολύτιμη στην αντιμετώπιση του άγχους και πολλών δερματικών καταστάσεων.