Κάνε το Τεστ
IQ, EQ , συναισθηματική νοημοσύνη, δείκτης ευφυίας, διαφορές EQ και IQ, είναι πιο σημαντικό το IQ ή το EQ, τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, τι είναι ο δείκτης ευφυίας, πως μας επηρεάζει η συναισθηματική νοημοσύνη

Διαφορές IQ και EQ

Διαφορές IQ και EQ

Ο δείκτης νοημοσύνης και τα τεστ IQ μετράνε την ικανότητά σας να χρησιμοποιείτε τη λογική σας και να λύνετε σύνθετα προβλήματα. Η συναισθηματική νοημοσύνη και τα τεστ EQ τεστ μετράνε την ικανότητά σας να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας και των άλλων (ενσυναίσθηση), και να χρησιμοποιείτε αυτή την κατανόηση για τις αποφάσεις σας.

Κάθε δεξιότητα είναι σημαντική για τη ζωή μας. Υπάρχουν στιγμές που έχουμε ανάγκη την συναισθηματική νοημοσύνη και στιγμές που έχουμε ανάγκη την ευφυΐα.

Αν και οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν γενικά υψηλό IQ, οι μελέτες δείχνουν ότι το IQ είναι μόνο ένα κομμάτι της νοημοσύνης. Η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη βοηθά να αντιμετωπίσουμε το έντονο άγχος και να πετύχουμε τους στόχους μας. Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) έγινε γνωστή από το βιβλίο του Goleman το 1995. Το EQ έγινε μια δημοφιλής ιδέα στον κόσμο των επιχειρήσεων, επειδή συνδέεται με την επιτυχημένη καριέρα. Οι άνθρωποι με υψηλό EQ έχουν γενικά καλύτερες σχέσεις και είναι πιο ευτυχισμένοι.

Τι ακριβώς όμως είναι το IQ και το EQ;

Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ);

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να κατανοούμε τα συναισθήματα μας. Να μπορούμε να τα ελέγχουμε και να μην μας κυριεύουν. Στις μέρες μας η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πολύ σημαντική για αυτό και πολλά σχολεία διαθέτουν προγράμματα καλλιέργειας αυτής της δεξιότητας. Είναι συστατικό κλειδί για την επιτυχία και τις ουσιαστικές σχέσεις.

Η συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνει τα εξής:

 • Αναγνώριση των συναισθημάτων και των κινήτρων
 • Έλεγχο των συναισθημάτων και των αντιδράσεων
 • Χρήση μη λεκτικών τρόπων επικοινωνίας
 • Αντίληψη και αξιολόγηση των συναισθημάτων των άλλων

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη τείνουν να έχουν συμπόνια, να είναι καλοί φίλοι ενώ ταυτόχρονα θέτουν τα όριά τους. Γενικά, μπορούν να αποδεχτούν την εποικοδομητική κριτική καθώς κατανοούν τις πράξεις τους και τα κίνητρά τους. Κάνουν λάθη , τα αναγνωρίζουν και προχωράνε.

Αντίθετα οι άνθρωποι με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη συχνά νιώθουν ότι τους παρεξηγούν και προσβάλλονται εύκολα. Δεν αφήνουν πίσω τα λάθη τους και συσσωρεύουν μέσα τους πικρία και δυσαρέσκεια.

Τα κύρια στοιχεία της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι:

 1. Η αυτογνωσία
 2. Ο αυτοέλεγχος
 3. Η συμπόνια
 4. Οι κοινωνικές δεξιότητες
 5. Το κίνητρο

Τι είναι o δείκτης νοημοσύνης (IQ);

Ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) είναι μια μέτρηση των πνευματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων ενός ατόμου. Τα τεστ νοημοσύνης δείχνουν το IQ με το οποίο γεννιόμαστε και όχι με βάση όσα μαθαίνουμε από τις εμπειρίες της ζωής. Τα τεστ νοημοσύνης έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, αλλά γενικά έχουν μια καμπύλη μέτρησης με την κορυφή της να είναι το 100. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν IQ κάτω από 130, μεταξύ 85 και 115. Μόνο το 2% των ανθρώπων έχει IQ πάνω από 130. Τα μέλη της παλιότερης κοινότητας ανθρώπων με υψηλό IQ, της Mensa, έχουν IQ πάνω από 132.

Οι δεξιότητες των ανθρώπων με υψηλό IQ περιλαμβάνουν:

 • Αυξημένη αντίληψη του χώρου
 • Καλή μνήμη
 • Συλλογισμός

Τι είναι πιο σημαντικό το EQ ή το IQ;

Κάποια στιγμή, το IQ θεωρούνταν πρωταρχικό για την επιτυχία ενός ανθρώπου. Οι άνθρωποι με υψηλό IQ κατά κανόνα σημειώνουν υψηλά ακαδημαϊκά επιτεύγματα. Ωστόσο, ο δείκτης νοημοσύνης δεν εξασφαλίζει την επιτυχία. Αυτή ήταν μια πολύ περιορισμένη αντίληψη που δεν περιελάμβανε όλες τις ανθρώπινες δεξιότητες και γνώσεις. Το IQ φυσικά και αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία ενός ατόμου, ειδικά όταν μιλάμε για ακαδημαϊκά επιτεύγματα. Οι άνθρωποι με υψηλό IQ τυπικά έχουν καλή απόδοσή στο σχολείο, κερδίζουν περισσότερα χρήματα και είναι πιο υγιείς.

Όμως στις μέρες μας είναι γνωστό ότι το IQ δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που καθορίζει την επιτυχία στη ζωή. Αντιθέτως, είναι μόνο ένα κομμάτι μιας σύνθετης κατάστασης, που περιλαμβάνει την συναισθηματική νοημοσύνη. Πολλές εταιρείες πλέον έχουν προγράμματα βελτίωσης της συναισθηματικής νοημοσύνης και χρησιμοποιούν τεστ EQ στους υποψήφιους εργαζόμενους.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο IQ και στο EQ;

Το IQ αναφέρεται στις πνευματικές μας ικανότητες και περιλαμβάνει:

 • Τη χρήση της λογικής για την επίλυση των προβλημάτων
 • Την οργάνωση και την στρατηγική
 • Την κατανόηση αφηρημένων ιδεών
 • Την μάθηση και την προσαρμογή στην αλλαγή
 • Την αντίληψη και τη χρήση της γλώσσας

Η συναισθηματική νοημοσύνη αφορά την αντίληψη μας για τα συναισθήματα. Γενικά, αν έχουμε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη ισχύουν τα εξής:

 • αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα τα δικά μας και των άλλων
 • συμπονούμε τους άλλους ανθρώπους
 • επικοινωνούμε αποτελεσματικά
 • προσαρμόζουμε τις συμπεριφορές μας στις καταστάσεις

Ποιους τομείς της καθημερινότητας επηρεάζει η συναισθηματική νοημοσύνη;

Την απόδοση στη δουλειά ή στο σχολείο: η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις περίπλοκες κοινωνικές σχέσεις στο χώρο εργασίας, να καθοδηγούμε και να δίνουμε κίνητρο στους άλλους και να ξεχωρίζουμε στον επαγγελματικό τομέα. Στην πραγματικότητα, οι εταιρείες όταν αξιολογούν εργαζόμενους για σημαντικές θέσεις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη  τα τεστ EQ.

Την σωματική υγεία: όταν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος της καθημερινότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά, η υπογονιμότητα και η επιτάχυνση της γήρανσης. Το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε την συναισθηματική μας νοημοσύνη είναι να μάθουμε να ελέγχουμε το άγχος.

Την ψυχική υγεία: τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα και το άγχος επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία, και μας κάνουν πιο ευάλωτους στο άγχος και στην κατάθλιψη. Όταν δεν ελέγχουμε τα συναισθήματά μας είναι πιο δύσκολο να δημιουργήσουμε δυνατές σχέσεις. Η μοναξιά και η απομόνωση επιβαρύνουν την ψυχική μας υγεία.

Τις σχέσεις: η κατανόηση και ο έλεγχος των συναισθημάτων, μας βοηθά να εκφράζουμε πως νιώθουμε και να καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα των άλλων. Αυτό μας επιτρέπει να επικοινωνούμε αποτελεσματικά και να δημιουργούμε ισχυρές σχέσεις, στη δουλειά και στην προσωπική μας ζωή.

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε το IQ και το EQ

Η επιτυχία στη ζωή είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Το IQ και το EQ παίζουν κύριο ρόλο στη συνολική επιτυχία και ευτυχία στη ζωή, όπως και στην υγεία, στην ευεξία και στην ευτυχία. Αντί να επικεντρωνόμαστε σε τι είναι πιο σημαντικό, καλό είναι να προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις δεξιότητές μας σε κάθε τομέα.

Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορείτε να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη σας, τις κοινωνικές και τις συναισθηματικές σας δεξιότητες. Η ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ μας είναι στα χέρια μας.