Κάνε το Τεστ
dulcolax, ντουλκολαξ, τιμη, παρενεργειες, ενδειξεις, δυσκοιλιοτητα

DULCOLAX – δοσολογία, παρενέργειες

DULCOLAX - δοσολογία, παρενέργειες

Το DULCOLAX (ντουλκολαξ) χορηγείται επί βραχύ χρονικό διάστημα, σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Για άλλη χρήση εκτός της βραχείας χορήγησης ή για προετοιμασία του εντέρου πριν από εγχείρηση ή ακτινολογική εξέταση, η χορήγηση του DULCOLAX (δισακοδύλη) θα πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Δοσολογία Dulcolax για ενήλικες

Επί δυσκοιλιότητας:

  • 1-2 δισκία (5-10 mg) ημερησίως. Συστήνεται η έναρξη με την ελάχιστη δόση. Η δόση μπορεί να προσαρμοστεί έως τη μέγιστη συνιστώμενη δόση για την παραγωγή τακτικών κενώσεων. Η μέγιστη ημερήσια δόση δεν πρέπει να υπερβαίνεται. Η δοσολογία αναφέρεται σε μία λήψη ημερησίως. Δεν συνιστάται η μακροχρόνια χορήγηση. Συστήνεται τα γαστροανθεκτικά δισκία να χορηγούνται το βράδυ ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα του εντέρου το επόμενο πρωί. Θα πρέπει να καταπίνονται ολόκληρα με επαρκή ποσότητα υγρού.
  • Υπόθετα Dulcolax: 1 υπόθετο των 10 mg ημερησίως. Συνήθως η ενέργεια εμφανίζεται σε 20 λεπτά (κυμαίνεται από 10 έως 30 λεπτά). Τα υπόθετα ελευθερώνονται από το περίβλημα τους και εισάγονται βαθιά στο έντερο, που θα πρέπει κατά το δυνατό να είναι άδειο. 

Η εμφάνιση του καθαρτικού αποτελέσματος εμφανίζεται μετά από 6 με 10 ώρες εάν χορηγηθεί από του στόματος ή 30 με 60 λεπτά εάν χορηγηθεί ως υπόθετο.

Όπως με όλα τα φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας, η Βισακοδύλη δεν πρέπει να λαμβάνεται σε συνεχή ημερήσια βάση για χρονικό διάστημα πέραν των δέκα ημερών. Εάν τα καθαρτικά χρειάζονται επί καθημερινής βάσεως, πρέπει να διερευνάται το αίτιο της δυσκοιλιότητας.

Προετοιμασία του εντέρου πριν από εγχείρηση ή διαγνωστική εξέταση: η χορήγηση του DULCOLAX θα πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση κατά την προετοιμασία πριν από διαγνωστικές εξετάσεις, κατά την αγωγή προ και μετά - εγχειρητικά και γενικά σε ιατρικές καταστάσεις που απαιτείται διευκόλυνση της κένωσης του εντέρου. Για να επιτευχθεί πλήρης κένωση του εντέρου η προτεινόμενη δοσολογία του DULCOLAX για τους ενήλικες είναι 2 με 4 γαστροανθεκτικά δισκία το βράδυ πριν την εξέταση ακολουθούμενη με ένα υπόθετο το πρωί της εξέτασης. Η προτεινόμενη δόση για τους ενήλικες είναι 2 με 4 δισκία το προηγούμενο βράδυ και ένα υπόθετο το επόμενο πρωί.

Μορφές Dulcolax

Το Dulcolax κυκλοφορεί σε χάπια και υπόθετα στα παρακάτω σκευάσματα:

Μορφή mg και ποσότητα GLUCOPHAGE Τιμή
Χάπια DULCOLAX GR.TAB 5MG BTx40 3,75
Υπόθετα DULCOLAX SUPP 10MG BTx10 4,22

dulcolax, ντουλκολαξ, χαπια, υποθετα, τιμη, παρενεργειες, ενδειξεις, δυσκοιλιοτητα

Παρενέργειες Dulcolax

Οι πιο συχνά αναφερθείσες ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της αγωγής είναι ο κοιλιακός πόνος και η διάρροια.

Διαταραχές του γαστρεντερικού

  • Συχνές: Κωλικοειδή άλγη στην κοιλιακή χώρα, κοιλιακός πόνος, διάρροια, ναυτία
  • Όχι συχνές: Αιματοχεσία (αίμα στα κόπρανα), έμετος, κοιλιακή δυσφορία, δυφορία, ορθοπρωκτική

Διαταραχές του νευρικού συστήματος

  • Όχι συχνές: Ζάλη
  • Σπάνιες: λιποθυμικό επεισόδιο

Η παρατεταμένα υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει διάρροια και ηλεκτρολυτικές διαταραχές (ειδικά υποκαλιαιμία) καθώς και κλινική εικόνα ευερέθιστου εντέρου.

Αντενδείξεις Dulcolax

Δεν πρέπει να χορηγείται σε περιπτώσεις:

  • Αδιάγνωστων επώδυνων κοιλιακών συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε οξεία σκωληκοειδίτιδα ή άλλες οξείες χειρουργικές καταστάσεις, όπως σε εντερική απόφραξη ή οξεία φλεγμονώδη εντεροπάθεια.
  • Σοβαρού κοιλιακού άλγους συνοδευόμενου με ναυτία ή έμετο γιατί μπορεί να είναι ενδεικτικά σοβαρότερων καταστάσεων.
  • Ειλεού.
  • Καταστάσεις σοβαρής αφυδάτωσης με απώλεια ύδατος και ηλεκτρολυτών.
  • Η χορήγηση υποθέτων και η διενέργεια υποκλυσμού αντενδείκνυται σε περιπτώσεις ραγάδων του πρωκτού και επί ελκώδους πρωκτίτιδας με βλάβη του βλενονογόνου.
  • Σε ασθενείς με γνωστή υπερευαισθησία στη βισακοδύλη ή σε οποιοδήποτε άλλο συστατικό του προϊόντος.
  • Σπάνιων κληρονομικών καταστάσεων δυσανεξίας σε κάποιο από τα έκδοχα.

Άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας: Nujol (παραφίνη), Γάλα Μαγνησίας (Milk of Magnesia), κα.

Συχνά ορθογραφικά λάθη: γλουκοφαζ, glukofage

Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να δώσουν συχνά τη λύση σε χρόνιες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, χωρίς παρενέργειες, ρυθμίζοντας με φυσικό τρόπο την λειτουργία του εντέρου και του γαστρεντερικού συστήματος γενικότερα.

Επίσης, το άγχος επηρεάζει την υγεία μας με διαφορετικούς τρόπους. Είναι πολύ σύνηθες το στρες και το άγχος να προκαλούν δυσκοιλιότητα, επηρεάζοντας τη λειτουργία του εντέρου και του στομάχου. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζουμε το χρόνιο στρες και έτσι να αποτρέπουμε την δυσκοιλιότητα.