Επαγγέλματα για άτομα με ΔΕΠΥ
Πολλές φορές η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια υπερδύναμη και άλλες φορές εμπόδιο. Στις μέρες μας δεν είναι λίγοι οι διάσημοι καλλιτέχνες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για την διαταραχή αυτή. Φυσικά , δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ποια είναι τα κατάλληλα επαγγέλματα για άτομα με ΔΕΠΥ.
Η ΔΕΠΥ είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θέματα με την συγκέντρωση και την υπερκινητικότητα.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ατόμων με ΔΕΠΥ;
Η επιλογή μιας καριέρας που αξιοποιεί τα δυνατά σημεία και δεν εξαρτάται από τις αδυναμίες είναι το κλειδί για την επαγγελματική επιτυχία των ατόμων με ΔΕΠΥ. Φυσικά, η κατάλληλη θεραπεία είναι εξίσου σημαντική.
Κάποιες δουλειές χρειάζονται κάποια χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ:
- Πάθος
- Ένταση
- Οργάνωση
- Ταχύτητα
- Δημιουργικότητα
- Ρίσκο
Η εύρεση μια εργασίας που θα ταιριάζει με αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορεί να οδηγεί στην επιτυχία. Κάποιες επιλογές καριέρας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κοινωνικός λειτουργός
- Πυροσβέστης
- Αναλυτής δεδομένων
- Λογιστής
- Δάσκαλος
- Γιατρός στα επείγοντα περιστατικά
- Καλλιτέχνης ή σχεδιαστής
- Επιχειρηματίας
1. Πάθος
Οι δουλειές οι οποίες χρειάζονται πάθος έχουν ανάγκη το κίνητρο και τη συγκέντρωση. Αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο κάποιος μπορεί να βρει βαθύ ενδιαφέρον. Μερικά παραδείγματα επαγγελμάτων που χρειάζονται πάθος είναι:
- κοινωνικός λειτουργός
- γυμναστής
- ψυχολόγος
- δάσκαλος ειδικής αγωγής
- συγγραφέας
- γιατρός, νοσηλευτής, κτηνίατρος
2. Ένταση
Καθώς πολλοί άνθρωποι με ΔΕΠΥ έχουν έντονο κίνητρο, οι δουλειές με αίσθηση του επείγοντος τους ταιριάζουν. Οι δουλειές που έχουν σχέση με την ανθρώπινη ζωή παρέχουν την απόλυτη αίσθηση του επείγοντος. Κάποιες δουλειές με ένταση είναι ο αστυνομικός, γενικότερα σώματα ασφαλείας, ο προπονητής, ο νοσηλευτής στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ο προπονητής, ο πυροσβέστης.
Οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ λειτουργούν καλά σε περιβάλλοντα με ένταση, όπως τα επείγοντα περιστατικά ή ένα ασθενοφόρο.
3. Οργάνωση
Κάποιοι άνθρωποι με ΔΕΠΥ έχουν καλύτερη απόδοση σε δουλειές με οργάνωση. Μια δουλειά με οργάνωση έχει μια ρουτίνα, ξεκάθαρες υποχρεώσεις και οδηγίες, κάποια παραδείγματα περιλαμβάνουν τη δουλειά όπως ο στρατιωτικός, ο διευθυντής/υπεύθυνος ενός project, ο αναλυτής δεδομένων, ο δικηγόρος, ο λογιστής, οι δοκιμές λογισμικών ο ασφαλιστής, ο ταμίας, σε γραμμή παραγωγής σε εργοστάσιο.
Η διαχείριση του χρόνου είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα άτομα με ΔΕΠΥ. Για αυτό οι δουλειές που έχουν μια δομή και μια ρουτίνα τους ταιριάζουν, καθώς ευημερούν σε περιβάλλοντα που υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες και κατευθύνσεις.
4. Ταχύτητα
Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ΔΕΠΥ είναι ότι οι σκέψεις τρέχουν συνεχώς και αλλάζουν γρήγορα. Η αξιοποίηση αυτού του χαρακτηριστικού μπορεί να σημαίνει επιτυχία για μια δουλειά. Πολλοί ενήλικες με ΔΕΠΥ αναφέρουν ότι νιώθουν καλά σε συνεχείς αλλαγές και ευημερούν σε περιβάλλοντα στα οποία είναι ανάγκη να αναλύουν γρήγορα πράγματα και να προσαρμόζονται. Κάποιες δουλειές που απαιτούν ταχύτητα περιλαμβάνουν το γιατρό στα επείγοντα, το χειρούργο, το διασώστη, τον πυροσβέστη, τον δάσκαλο σε σχολείο, το βοηθό οδοντιάτρου, τον πωλητή.
5. Δημιουργικότητα
Φυσικά, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των ατόμων με ΔΕΠΥ είναι η δημιουργικότητα. Τα επαγγέλματα που απαιτούν δημιουργικότητα ταιριάζουν πολύ σε ανθρώπους με ΔΕΠΥ. Αυτά τα επαγγέλματα συνήθως συνδυάζουν την δημιουργικότητα και την επίλυση των προβλημάτων, πράγματα στα οποία διαπρέπουν τα άτομα με ΔΕΠΥ. Τα επαγγέλματα που χρειάζονται δημιουργικότητα περιλαμβάνουν το μουσικό, τον καλλιτέχνη, το χορευτή, τον ηθοποιό, τον εφευρέτη, το σχεδιαστή, το μηχανικό, τον αρχιτέκτονα.
Οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ έχουν ανεξάντλητη δημιουργικότητα, οι σκέψεις και οι ιδέες τρέχουν συνεχώς στο μυαλό τους.
6. Ρίσκο
Η προθυμία της ανάληψης ρίσκων και οι καινοτόμες σκέψεις είναι δύο δεξιότητες που έχουν οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ. Αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στην επιτυχία όταν έχουν δικές τους επιχειρήσεις και έχουν ανεξαρτησία στις κινήσεις τους. Τα επαγγέλματα που απαιτούν ανάληψη ρίσκου μπορεί να περιλαμβάνουν το χρηματιστή, τον επαγγελματία αθλητή, τον επιχειρηματία, τον επαγγελματία καταδύσεων, το σχεδιαστή λογισμικού, τον οδηγό αγωνιστικού αυτοκινήτου, τον πιλότο αεροπλάνου.
Τελικά, ποια είναι τα κατάλληλα επαγγέλματα για άτομα με ΔΕΠΥ;
Προγραμματιστές
Το μυαλό των ατόμων με ΔΕΠΥ ευημερεί σε καταστάσεις στις οποίες χρειάζονται δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Καμία μέρα δεν είναι ίδια, πάντα υπάρχουν νέα προβλήματα που χρειάζονται μια λύση άμεσα. Αυτό το περιβάλλον παρέχει μια συνεχή πνευματική διέγερση και την αναγκαία εξερεύνηση για τον εγκέφαλο των ατόμων με ΔΕΠΥ. Φυσικά, στον προγραμματισμό, οι κανόνες υπάρχουν για ένα λόγο, για να μπορούν να σπάσουν ανά πάσα στιγμή. Ο εγκέφαλος των ανθρώπων με ΔΕΠΥ ευημερεί σε περιβάλλοντα που χρειάζονται την άμεση επίλυση προβλημάτων.
Τα άτομα με ΔΕΠΥ έχουν την ικανότητα να μένουν προσηλωμένα σε μια λεπτομέρεια, όταν πρέπει να λυθεί ένα πρόβλημα. Επίσης, έχουν μεγάλη περιέργεια, και ένα φυσικό πάθος να ανακαλύπτουν νέες ιδέες.
Επιχειρηματίες
Ένας ονειροπόλος μπορεί να μετατρέψει τις ιδέες του σε πραγματικότητα, ενώ οι άλλοι λένε ότι δεν είναι δυνατό. Όταν κάποιος συνδυάζει την δημιουργικότητα και την οργάνωση, όλα είναι πιθανά. Τα επιχειρηματικά μυαλά είναι συνεχώς σε εγρήγορση καθώς σκέφτονται τα επόμενα βήματά τους και την ίδια στιγμή απολαμβάνουν την ελευθερία. Έχουν ευέλικτο πρόγραμμα, δουλεύουν όταν νιώθουν καλά, και αναθέτουν σε άλλους τις βαρετές εργασίες και αυτοί ασχολούνται με ενδιαφέροντα πράγματα.
Τα άτομα με ΔΕΠΥ έχουν αστείρευτη θετική ενέργεια, ενθουσιασμό και δημιουργικότητα που μπορούν να εκτοξεύσουν μια επιχείρηση. Αποτελούν πρότυπα για τις ομάδες τους. Δεν έχουν φόβο να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά, να βρουν νέες λύσεις. Και φυσικά, μπορούν να επανέλθουν γρήγορα μετά από μια δυσκολία.
Επενδυτές
Οι γρήγοροι ρυθμοί σε ένα επενδυτικό περιβάλλον ταιριάζουν τέλεια σε άτομα με ΔΕΠΥ. Τα γραφικά που παρέχουν συνεχώς πληροφορίες, τα διαγράμματα είναι κάτι πολύ χαρακτηριστικό στις επενδύσεις. Αυτό είναι το κατάλληλο περιβάλλον για τους ανθρώπους που βαριούνται εύκολα. Οι επενδύσεις λειτουργούν σαν το οξυγόνο για τον εγκέφαλο των ατόμων με ΔΕΠΥ.
Επίσης, τα άτομα με ΔΕΠΥ έχουν την ικανότητα να παραμένουν ήρεμα ενώ παίρνουν γρήγορες αποφάσεις σε συνθήκες πίεσης. Έχουν μια μοναδική ικανότητα να ανακαλύπτουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες.
Μάρκετινγκ
Το μάρκετινγκ είναι ένας χώρος με πολύ γρήγορους ρυθμούς, με ένα μίγμα δημιουργικότητας, καινοτομίας και νέων ευκαιριών. Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι ένα άγνωστο μονοπάτι που ταιριάζει τέλεια στα δημιουργικά μυαλά.
Οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ έχουν πολλές νέες ιδέες, όραμα και αυτό δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες στο χώρο του μάρκετινγκ. Επίσης, η αφοσίωση , το πάθος, η δέσμευση είναι χαρακτηριστικά των ανθρώπων με ΔΕΠΥ. Και φυσικά, η ικανότητα προσαρμογής σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει.
Αθλητές
Ο αριθμός των αθλητών με ΔΕΠΥ αυξάνεται κάθε μέρα. Αν και για πολλούς η ΔΕΠΥ είναι μια πρόκληση, για αυτούς είναι ένα όπλο, ένα μοναδικό ταλέντο. Κάποιοι από τους πιο διάσημους αθλητές όπως ο Michael Jordan και ο Michael Phelps έχουν καταφέρει ασύλληπτα πράγματα. Αντιμετώπισαν κάθε πρόκληση και να την μετέτρεψαν σε δύναμη.
Τα άτομα με ΔΕΠΥ μετατρέπουν τις αδυναμίες τους σε υπερδυνάμεις, και έχουν απαράμιλλη επιθυμία για ανταγωνισμό, επιδιώκοντας την αριστεία και την αναγνώριση κατακτώντας τις υψηλότερες κορυφές. Η ικανότητά τους να σκέφτονται γρήγορα και να βλέπουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο είναι αυτό που τους κρατά στην κορυφή.
Άλλα επαγγέλματα που μπορούν να κάνουν περιλαμβάνουν:
- Αναλυτές δεδομένων
- Γραφίστες
- Καλλιτέχνες
- Εικονολήπτες
- Σκηνοθέτες
- Λογιστές
- Οικονομολόγοι
- Κομμωτές
- Εφευρέτες
- Φωτογράφοι
- Ρεπόρτερ
- Κτηματομεσίτες
Πέρα από αυτά τα επαγγέλματα, οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ μπορούν να κάνουν τα πάντα. Αν αναγνωρίσουν τα συμπτώματα νωρίς και φροντίσουν τον εαυτό τους μπορούν να φτάσουν στην επιτυχία σε ότι επιθυμούν.
Ποια είναι τα χειρότερα επαγγέλματα για τα άτομα με ΔΕΠΥ;
Δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ στο χώρο εργασίας, υπάρχουν συγκεκριμένες βιομηχανίες ή δουλειές που μπορεί να είναι λιγότερο κατάλληλες για αυτούς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να πούμε ότι κάθε άτομο με ΔΕΠΥ είναι διαφορετικό και μοναδικό, και πρέπει να εξερευνά τις επιλογές καριέρας ανάλογα με τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα του.
Δουλειές που απαιτούν προσήλωση στη λεπτομέρεια και είναι επαναλαμβανόμενες
Λόγω της ανάγκης για προσήλωση σε επαναλαμβανόμενες εργασίες, οι δουλειές όπως ο ταμίας, ο ποιοτικός έλεγχος, η επεξεργασία αντιγράφων και η εισαγωγή δεδομένων ίσως να μην προσφέρουν ικανοποίηση στα άτομα με ΔΕΠΥ.
Δουλειές που έχουν πολλή πίεση και είναι απαιτητικές
Τα άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί κάποιες φορές να έχουν δυσκολία με τη συγκέντρωση, τις πολλές εργασίες ταυτόχρονα (multitasking) και τη λήψη αποφάσεων σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Σαν αποτέλεσμα, τα επαγγέλματα που χρειάζονται αυτές τις δεξιότητες, όπως ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, μπορεί να μην είναι κατάλληλα για τα άτομα με ΔΕΠΥ.
Δουλειές με ελάχιστη σωματική δραστηριότητα ή κίνηση
Οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ ευημερούν σε δουλειές που έχουν σωματική δραστηριότητα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να μείνουν ακίνητοι σε ένα γραφείο και σε μια καρέκλα. Αν κάποιος κάνει μια καθιστική εργασία, ίσως να είναι ανάγκη να κάνει συχνά διαλλείματα για να αντέχει.
Δουλειές με ελάχιστη δημιουργικότητα
Τα άτομα με ΔΕΠΥ ευημερούν σε περιβάλλοντα που τους δίνουν ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν την δημιουργικότητά τους. Οι δουλειές που χρειάζεται να γίνουν κάποια πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο και περιορίζουν την δημιουργικότητα, όπως ο αναλυτής δεδομένων, ο τραπεζικός υπάλληλος, δεν ταιριάζουν σε άτομα με ΔΕΠΥ.
Επαγγελματικός προσανατολισμός για άτομα με ΔΕΠΥ
Όπως γνωρίζουμε, η ΔΕΠΥ είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θέματα με την συγκέντρωση και την υπερκινητικότητα. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η ΔΕΠΥ αποτελεί εμπόδιο για την επαγγελματική εξέλιξη.
Ωστόσο, στις μέρες μας πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν μιλήσει ανοιχτά για την ΔΕΠΥ. Οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ μπορούν με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντα, τα ταλέντα, τις δυνάμεις τους και να έχουν μια επιτυχημένη καριέρα σε όποιο τομέα και αν επιλέξουν.