Κάνε το Τεστ
επαναλαμβανόμενα όνειρα, τι είναι τα επαναλαμβανόμενα όνειρα, τι σημαίνουν τα επαναλαμβανόμενα όνειρα, ερμηνεία επαναλαμβανόμενων ονείρων, ποια είναι τα πιο συχνά επαναλαμβανόμενα όνειρα, αντιμετώπιση επαναλαμβανόμενων ονείρων

Επαναλαμβανόμενα όνειρα

Επαναλαμβανόμενα όνειρα

Περίπου το 60-75% των ανθρώπων βλέπουν επαναλαμβανόμενα όνειρα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι γυναίκες παρά άνδρες. Αν και τα επαναλαμβανόμενα όνειρα είναι φυσιολογικό κομμάτι του ύπνου για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να είναι ενοχλητικά. Αν και μπορεί να είναι θετικά όνειρα, σε ποσοστό 77% είναι αρνητικά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε περισσότερα για τα επαναλαμβανόμενα όνειρα, ποιο είναι το νόημά τους και έτσι θα μπορούμε να τα κατανοήσουμε καλύτερα. Ωστόσο, τα επαναλαμβανόμενα όνειρα έχουν συνδεθεί με θέματα ψυχικής υγείας όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες. Οι άνθρωποι με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή συχνά βλέπουν άσχημα όνειρα, αν και τα όνειρα μπορεί να διαφέρουν ως προς το περιεχόμενο. Αν ανησυχείτε ή σας προβληματίζουν τα επαναλαμβανόμενα όνειρα καλό είναι να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή.

Ποια είναι τα πιο συχνά επαναλαμβανόμενα όνειρα;

Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα είναι προσωπικά,  όπως και τα υπόλοιπα όνειρα. Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα μπορεί να είναι ακριβώς τα ίδια κάθε φορά ή απλά να ανακυκλώνουν τα ίδια σενάρια ή τους φόβους. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά θέματα που είναι συχνά στα επαναλαμβανόμενα όνειρα και περιλαμβάνουν:

 • Πτώση
 • Πέταγμα
 • Ατυχήματα με το αυτοκίνητο
 • Αναζήτηση τουαλέτας
 • Απώλεια δοντιών
 • Επίθεση
 • Γύμνια σε δημόσιους χώρους
 • Επιστροφή στο σχολείο
 • Δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τη δουλειά ή το σχολείο
 • Είμαστε παγιδευμένοι ή μας κυνηγούν
 • Βρίσκουμε ένα νέο δωμάτιο στο σπίτι ή σε ένα οικείο χτίσμα

Κάποια θέματα είναι πιο συχνά από άλλα. Για παράδειγμα, το 53% των ανθρώπων έχουν επαναλαμβανόμενα όνειρα ότι πέφτουν, ενώ μόνο το 15.5% βλέπει ότι χάνει κάποιο δόντι. Δεν είναι επίσης ασυνήθιστο τα επαναλαμβανόμενα όνειρα να έχουν άλλο περιεχόμενο, με βάση τις προσωπικές μας εμπειρίες. Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα μπορεί να είναι ολοζώντανα, ή να είναι δύσκολο να τα θυμηθούμε.

Ποια μπορεί να είναι τα επαναλαμβανόμενα όνειρα για τα παιδιά;

Αν και οι ενήλικες και τα παιδιά βλέπουν επαναλαμβανόμενα όνειρα, για τα παιδιά είναι πιο συχνά από ότι για τους εφήβους ή τους ενήλικες. Τα παιδιά έχουν επίσης κάποια κοινά θέματα, όπως οι χαρακτήρες από τα παραμύθια, αλλά και θέματα όπως η πτώση, η αρπαγή ή κάποιο ατύχημα με το αυτοκίνητο. Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν θετικά επαναλαμβανόμενα όνειρα, συνήθως τα επαναλαμβανόμενα όνειρα οδηγούν σε μια ουδέτερη συναισθηματική αντίδραση.

Τι σημαίνουν τα επαναλαμβανόμενα όνειρα;

Η ιδέα ότι τα όνειρα έχουν κρυφά μηνύματα έγινε δημοφιλής από την θεωρία των ονείρων του Φρόυντ. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι τα όνειρα με το ίδιο περιεχόμενο έχουν το ίδιο νόημα για όλους. Φυσικά, η ανάλυση της σημασίας των ονείρων για τον κάθε άνθρωπο έχει νόημα, ειδικά σε θεραπευτικό επίπεδο.

Όταν κάποιος βλέπει επαναλαμβανόμενα όνειρα αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουν υποκείμενα θέματα ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του ονείρου. Οι ενήλικες που έχουν συχνά επαναλαμβανόμενα όνειρα γενικά τείνουν να έχουν περισσότερα ψυχολογικά θέματα από ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν επαναλαμβανόμενα όνειρα, και πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι αυτά τα όνειρα μπορεί να είναι ένας τρόπος για να ανακαλύψουμε τις ανεκπλήρωτες ανάγκες μας ή να επεξεργαστούμε τα τραύματά μας. Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες μπορεί να έδωσαν στους προγόνους μας κίνητρο να συνεχίσουν.

Οι άνθρωποι που είναι κάτω από ψυχολογική πίεση τείνουν να έχουν περισσότερα αρνητικά επαναλαμβανόμενα όνειρα, αν και η έλλειψη στρες δεν έχει σχέση με τα ευχάριστα επαναλαμβανόμενα όνειρα.

ερμηνεια ονειρων, ασυνειδητο, υποσυνειδητο

Επαναλαμβανόμενα όνειρα και ψυχική υγεία

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επαναλαμβανόμενα όνειρα κάποιες φορές, μπορεί αυτά να αποτελούν σύμπτωμα της διαταραχής μετατραυματικού στρες και της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής. Οι άνθρωποι με αυτές τις διαταραχές έχουν επίσης και άλλα σημαντικά συμπτώματα.

Οι άνθρωποι με διαταραχή μετατραυματικού στρες τείνουν να έχουν διαφορετικά επαναλαμβανόμενα όνειρα από ότι οι άνθρωποι χωρίς τη διαταραχή. Συνήθως, οι πιο συχνοί επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες περιλαμβάνουν το να ξαναζεί κάποιος το τραύμα που του προκάλεσε το μετατραυματικό στρες.

Επαναλαμβανόμενα όνειρα και επιληψία κροταφικού λοβού

Η επιληψία του κροταφικού λοβού είναι η πιο συχνή αιτία της δύσκολα αντιμετωπίσιμης επιληψίας των ενηλίκων. Οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της επιληψίας του κροταφικού λοβού και μπορεί να προκαλούνται από τις επιληπτικές κρίσεις ή την επίδραση της φάσης REM του ύπνου στον κροταφικό λοβό. Οι άνθρωποι με επιληψία του κροταφικού λοβού τείνουν να έχουν επαναλαμβανόμενα όνειρα τα οποία είναι τρομακτικά, ζωντανά και ίσως να οδηγούν σε δυνατά συναισθήματα ή αίσθημα τρόμου. Αυτά τα όνειρα συχνά ξεκινούν μετά την πρώτη επιληπτική κρίση ενός ατόμου και είναι λιγότερο συχνά σε άτομα που υποβάλλονται σε επιτυχημένη θεραπεία.

Αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων ονείρων

Αν και μπορεί να είναι φυσιολογικό κομμάτι του ύπνου για πολλούς ανθρώπους, τα επαναλαμβανόμενα όνειρα που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, έτσι είναι δύσκολο να ζει κάποιος με αυτά. Αν ανησυχείτε για τα επαναλαμβανόμενα όνειρα, ή αν παρεμβαίνουν στον ύπνο σας ή στην καθημερινότητά σας, καλό είναι να μιλήσετε με τον ψυχοθεραπευτή σας και να δημιουργήσετε ένα θεραπευτικό πλάνο.

Υπάρχουν επίσης και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν στη μείωση των επαναλαμβανόμενων ονείρων και αυτές περιλαμβάνουν:

 • Ψυχοθεραπεία: τα επαναλαμβανόμενα όνειρα έχουν σχέση με ένα εύρος ψυχικών διαταραχών, από το άγχος και την απογοήτευση μέχρι την διαταραχή μετατραυματικού στρες. Η ψυχοθεραπεία είναι πολύ βοηθητική σε αυτές τις περιπτώσεις.
 • Άσκηση: οι άνθρωποι που κάνουν άσκηση τακτικά έχουν συναισθηματική αντοχή και έτσι είναι πιο εύκολο να διαχειριστούν τις ψυχοπιεστικές καταστάσεις. Η άσκηση επίσης βελτιώνει την ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου.
 • Τεχνικές χαλάρωσης: οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός, η γιόγκα και ο καθοδηγούμενος οραματισμός είναι κάποιες τεχνικές χαλάρωσης. Αυτές οι ασκήσεις μπορεί να είναι κομμάτι της ρουτίνας ύπνου και συμβάλλουν στη μείωση του στρες.
 • Συζήτηση για τα όνειρα: υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η θεραπευτική ερμηνεία των ονείρων μπορεί να μειώνει τα επαναλαμβανόμενα όνειρα.
 • Υγιεινή ύπνου: η ρουτίνα πριν τον ύπνο, οι καλές συνήθειες και η χαλάρωση μας βοηθούν να κοιμηθούμε. Όταν ο ύπνος δεν είναι επαρκής και ποιοτικός τότε μπορεί να έχουμε ανησυχία και στρες. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να κοιμόμαστε καλά ώστε να έχουμε καλή διάθεση.

Τα όνειρα μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή μας 

Ακόμη και στις μέρες μας τα όνειρα αποτελούν ένα γοητευτικό μυστήριο. Όμως, τα επαναλαμβανόμενα όνειρα μπορεί να κρύβουν πολλά σημαντικά μηνύματα για τον εαυτό μας. Πολλές φορές τα επαναλαμβανόμενα όνειρα αποτελούν ένδειξη έντονου στρες ή ψυχικών τραυμάτων. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ , του EMDR και άλλων τεχνικών χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός.