Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, γιατί δεν αποδίδει, ερωτήσεις που χρειάζεται να κάνετε

Λόγοι για τους οποίους η ψυχοθεραπεία δεν αποδίδει

Δεν αποδίδει η Ψυχοθεραπεία σας;

Έχετε ποτέ αισθανθεί απογοήτευση μετά από μια ψυχοθεραπευτική συνεδρία, και αναρωτιέστε (ξανά) γιατί σπαταλάτε τον πολύτιμο χρόνο σας και την ενέργειά σας, σε κάτι που δεν σας βοηθά να πάτε παρακάτω; Ή νιώθετε πως έχετε μείνει στο ίδιο σημείο από το οποίο ξεκινήσατε;

Η σημερινή σας κατάσταση μπορεί να είναι πολύ μακριά από όσα φανταζόσασταν όταν ήσασταν παιδί ή ακόμη και νέος ενήλικας ή όταν ξεκινήσατε ψυχοθεραπεία (που υποτίθεται ότι θα σας βοηθούσε ακριβώς σε αυτά τα θέματα), και είστε στο σημείο που αναρωτιέστε αν αξίζει να συνεχίσετε ή αν είναι η στιγμή να βρείτε άλλον ψυχοθεραπευτή ή θεραπεία.Ίσως να αισθάνεστε χαμένοι για το τι να κάνετε στη συνέχεια και πως θα προχωρήσετε στη ζωή σας.Χρειάζεται να ξέρετε πως τίποτα δεν τελειώνει εδώ, και είναι δυνατό να έχετε μια ζωή γεμάτη ικανοποίηση σαν ενήλικας.

Στην πραγματικότητα, τα όνειρα και η ευτυχία σας μπορούν να πραγματοποιηθούν, και οι μοντέρνες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που είναι πιο εμπειρικές και λιγότερο γνωστικές, αποτελούν τρόπους για να βρείτε την ικανοποίηση στη ζωή σας. Υπάρχουν αμέτρητες ʺχαμένες ψυχέςʺ που φαίνονται να μην μπορούν να βρουν την προσωπική ευτυχία, και μέσω της μοντέρνας ψυχοθεραπείας καταφέρνουν να βρουν την ικανοποίηση που ψάχνανε στη ζωή τους.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο άνθρωπος είναι πρόθυμος και δεσμεύεται προσωπικά να δει βαθιά μέσα του, να κατανοήσει τον εαυτό του και όλα όσα του συμβαίνουν. Αυτό συνεπάγεται ότι θα ανοιχτεί συναισθηματικά και θα είναι ειλικρινής, τόσο προς τον θεραπευτή αλλά και προς τον εαυτό του.

Γιατί δεν με βοηθάει η ψυχοθεραπεία όσο θα ήθελα;

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που δείχνουν γιατί πολλές φορές αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε αδιέξοδο στη ζωή σας και γιατί η ψυχοθεραπεία που έχετε κάνει μέχρι τώρα ίσως να μην σας βοηθά αυτή τη στιγμή.

1.Έχετε ωριμάσει περισσότερο από τον ψυχοθεραπευτή σας

Ίσως να αναρωτιέστε: ʺΠώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Οι ψυχοθεραπευτές δεν εξελίσσονται; Πώς γίνεται να έχω ωριμάσει συναισθηματικά περισσότερο από τον ψυχοθεραπευτή μου; Είναι εκπαιδευμένοι για αυτό, υποτίθεται ότι ξέρουν τι να κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις; Δεν πρέπει ο ψυχοθεραπευτής μου να είναι συναισθηματικά πιο ώριμος από εμένα;ʺ

Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει σε ένα τέλειο κόσμο. Στην πραγματικότητα όμως, όλοι οι ψυχοθεραπευτές δεν είναι δεσμευμένοι στην προσωπική τους εξέλιξη, όπως θα έπρεπε να είναι. Κανένας δεν μπορεί να καθοδηγήσει ένα άλλο άτομο αν δεν έχει περάσει ο ίδιος από μια διαδικασία. Αν η δική σας δέσμευση για προσωπική εξέλιξη είναι μεγαλύτερη από αυτή του ψυχοθεραπευτή σας, τότε φτάνετε σε ένα σημείο που η διαδικασία κολλάει, και δεν μπορεί να πάει παρακάτω, λόγω του θεραπευτή σας.

Ίσως λοιπόν να είναι η στιγμή να αναζητήσετε ένα νέο ψυχοθεραπευτή.

2.Ο τύπος της ψυχοθεραπείας που δοκιμάσατε δεν είναι η κατάλληλη για εσάς

Όλες οι μορφές ψυχοθεραπείας δεν είναι ίδιες. Υπάρχουν προσεγγίσεις όπως η γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία που επικεντρώνονται στην αρχικά στην αλλαγή μιας συμπεριφοράς και κατά δεύτερον στον τρόπο σκέψης. Οι θεραπείες αυτές στηρίζονται στο ότι οι επιθυμητές εσωτερικές αλλαγές μπορούν να επέλθουν από την αλλαγή συμπεριφορών.Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εξέλιξη σας παραμένει σχετικά επιφανειακή.

Αυτές οι ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις στηρίζονται στην μερική αλλαγή του θεραπευόμενου, βοηθούν τον άνθρωπο απλά να διαχειριστεί καταστάσεις, και δεν φτάνουν βαθιά στον εσωτερικό σας κόσμο ώστε να επιφέρουν μια πραγματική μεταμόρφωση.Η άποψή μου είναι ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει μόνο σε επιφανειακά προβλήματα. Οι βαθιές αλλαγές πρώτα γίνονται μέσα μας, σταδιακά εμπεδώνονται και γίνονται ορατές και στον έξω κόσμο.

3.Ίσως να χρειάζεστε ένα νέο ορισμό για το ʺέχω κολλήσειʺ

Κάθε ψυχοθεραπευτική συνεδρία δεν ακολουθείται από άμεση πρόοδο προς την ευτυχία ή την επιτυχία. Στην πραγματικότητα, η αντιμετώπιση της απογοήτευσης που μπορεί να αισθανθείτε,είναι μέρος της διαδικασίας εξέλιξης.

Η απογοήτευση αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα κίνητρα για την προσωπική εξέλιξη και χωρίς αυτή την εμπειρία κανένας δεν θα έκανε ψυχοθεραπεία ή δεν θα αισθανόταν έτοιμος να προχωρήσει.

Ένας μικρός σπόρος όπως η απογοήτευση μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για να βγούμε από το σκοτάδι και να νιώσουμε το φως και όλα όσα θα μας κάνουν να εξελιχθούμε.

Όμως αν αυτό το συναίσθημα είναι συνεχές, διαρκεί για μεγάλο διάστημα, το έχετε συζητήσει με το ψυχοθεραπευτή σας και δεν έχει υπάρξει κάποια διαφορά, τότε σαφώς είναι ώρα να απευθυνθείτε σε κάποιον άλλο ψυχοθεραπευτή.

4.Ίσως να μην είναι ακόμη η στιγμή για το επόμενο βήμα της εξέλιξής σας

Όπως οι ορειβάτες περνάνε χρόνο σε βάσεις ώστε να αφήσουν το σώμα τους να προσαρμοστεί στις αλλαγές, έτσι και στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία υπάρχει συναισθηματική κλιμάκωση σε βαθύτερα συνειδητά επίπεδα, και εξερευνούμε όσα μας συνέβησαν στο παρελθόν ή μας συμβαίνουν τώρα.

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μέχρι το πνεύμα μας να είναι έτοιμο. Αυτό δεν βγάζει πάντα νόημα για το λογικό εγκέφαλο μας.Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο εγκέφαλος μας δεν μπορεί να υπαγορεύσει τη συναισθηματική μας ωρίμανση.

Η ψυχή μας δεν τοποθετείται σε λογικά πλαίσια.

Η εξέλιξη παρατηρείται όταν έχουμε αρκετή συναισθηματική υποστήριξη βαθιά μέσα στην καρδιά μας. Χρειάζεται χρόνος για να χτίσετε την συναισθηματική υποστήριξη, ειδικά όταν η υποστήριξη αυτή δεν υπάρχει στην παιδική ηλικία. Σε αυτές τις περιπτώσεις το να "κολλάτε” είναι ένα θεραπευτικό στάδιο.

5.Ίσως να μην θέλετε να κάνετε ψυχοθεραπεία αυτή τη στιγμή

Σκεφτείτε λίγο αυτό το παράδειγμα: κανένας δεν θέλει να κάθεται για φαγητό και να τρώει ασταμάτητα. Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο το σώμα μας αισθάνεται γεμάτο, όπου σηκωνόμαστε από το τραπέζι και σταματάμε ή περπατάμε για να χωνέψουμε ότι φάγαμε.Η ψυχοθεραπεία λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται ένα διάλειμμα από την ψυχοθεραπεία για να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν όσα έμαθαν και όσα βίωσαν, να δοκιμάσουν πράγματα από μόνοι τους και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην ψυχοθεραπεία όταν θα είναι έτοιμοι για περισσότερα.

Όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας είναι σημαντικά και αναγκαία, και πάντα υπάρχει ένας λόγος που γίνονται, ακόμη και αν δεν είναι απόλυτα λογικός και κατανοητός.Έτσι περιστασιακά, το να αισθάνεστε κολλημένοι δεν είναι αναγκαστικά ένα αδιέξοδο για την ψυχοθεραπεία, αλλά είναι ένα μήνυμα από τον εαυτό σας. Ίσως με αυτό τον τρόπο ο εαυτός σας σας λέει “όχι ακόμα” για το επόμενο βήμα και να σας υποδεικνύει ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα. Αυτό το εμπόδιο χρειάζεται μεγάλη υποστήριξη από τον ψυχοθεραπευτή σας.

Δεν χρειάζεται να απελπίζεστε αν η “κλασική” ψυχοθεραπεία (συζήτησης) δεν λειτουργεί για εσάς. Υπάρχουν πολλές άλλες μέθοδοι ψυχοθεραπείας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να πάρετε όσα θέλετε από τη ζωή. Η απογοήτευση ίσως να σας δείχνει ότι είναι η στιγμή να βγείτε από την “ασφαλή ζώνη”σας, να πάρετε το “ρίσκο” και να ξεκινήσετε να πειραματίζεστε με άλλες μορφές ψυχοθεραπείας ή με άλλους ψυχοθεραπευτές.

Αυτή η εξερεύνηση μπορεί να είναι η αρχή μιας πιο γεμάτης και δημιουργικής ζωής!