Κάνε το Τεστ
τεχνική Ho’oponopono , τι είναι η τεχνική Ho’oponopono , οφέλη τεχνικής Ho’oponopono, βήματα της τεχνικής Ho’oponopono , τεχνική Ho’oponopono και συγχώρεση

Τεχνική Ho’oponopono

Τεχνική Ho'oponopono

Το Ho’oponopono είναι μια αρχαία τεχνική της Χαβάης, σύμφωνα με την οποία έχουμε ένα πνευματικό σώμα, ένα ψυχικό σώμα και ένα συναισθηματικό σώμα, τα οποία είναι όλα κομμάτι του πραγματικού μας σώματος. Η τέχνη του Ho’oponopono στόχο έχει να μπορούμε να συνδέσουμε και τις τρεις αυτές πτυχές, ώστε να μπορούμε να κλείσουμε τις πληγές μας και να είμαστε ευτυχισμένοι. Η τεχνική Ho’oponopono (προφέρεται HO-oh-Po-no-Po-no) είναι ουσιαστικά μια προσευχή για την επούλωση μέσω της συγχώρεσης. Η λέξη ουσιαστικά σημαίνει "να κάνουμε το σωστό" για τον εαυτό μας και τους άλλους ("Ho‘o" σημαίνει κάνω και "pono" σημαίνει το σωστό). Μια άλλη ερμηνεία αυτών των λέξεων είναι να επαναφέρουμε τα πράγματα σε ισορροπία. Αυτή η εσωτερική προσευχή ανοίγει το δρόμο για τη συμφιλίωση και την εσωτερική γαλήνη.

Η συγχώρεση είναι πολύ σημαντική και έχει τη δύναμη να μας προσφέρει πνευματική ελευθερία και επούλωση. Ακόμη και αν δεν πιστεύουν όλοι σε αυτές τις αρχές, στην Χαβάη η τεχνική Ho’oponopono είναι μια μορφή συγχώρεσης.

Είναι πολύ διαδεδομένη στην κουλτούρα της Χαβάης, και απελευθερώνει από το βάρος των προσωπικών δυσκολιών και του συναισθηματικού πόνου, επιτρέπει στο μυαλό, στο σώμα, και στο πνεύμα να επουλωθούν.

Τι είναι η τεχνική  Hooponopono;

Όπως αναφέρθηκε, το Ho’oponopono σημαίνει "να κάνουμε τα πράγματα σωστά". Είναι μια προσευχή για συγχώρεση. Είναι ένα πανίσχυρο μάντρα που μας επιτρέπει να διώχνουμε τις αρνητικές σκέψεις.

Σύμφωνα με το Ho’oponopono, οτιδήποτε είναι η πραγματικότητά σου είναι κάτι που γίνεται αντιληπτό από το μυαλό σου. Οι σχέσεις, οι άνθρωποι που γνωρίζουμε επηρεάζονται από τον εσωτερικό μας κόσμο. Μπορούμε να επηρεάζουμε θετικά τους ανθρώπους που είναι κοντά μας μέσω ενός χαμόγελου, μιας ευγενικής κίνησης, μιας συγνώμης. Έχουμε επίδραση σε κάθε άνθρωπο που γνωρίζουμε.

Αν το μυαλό κάνει προβληματικές σκέψεις, ή αν δημιουργεί ανασφάλειες, αυτό είναι κάτι που μπορούμε να λύσουμε. Η τεχνική Ho’oponopono ουσιαστικά περιλαμβάνει την επανάληψη 4 συναισθημάτων που μας βοηθά στην ανάκτηση του ελέγχου στη ζωή μας.

Όλα εξαρτώνται από τη δική μας προσέγγιση ώστε να έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας. Ένα μάντρα τεσσάρων θετικών δηλώσεων:

 • Λυπάμαι
 • Συγχώρεσε με
 • Σε ευχαριστώ
 • Σε αγαπώ

Αυτές οι 4 πανίσχυρες θετικές δηλώσεις έχουν τεράστια επουλωτική δύναμη όταν συνοδεύονται με τα ανάλογα συναισθήματα.

Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την ανοιχτή έκφραση των συναισθημάτων και την επανάληψη αυτών των θετικών λέξεων ώστε να έχουμε καθαρή συνείδηση. Η τεχνική αυτή δεν προσφέρει ευτυχία στη ζωή αλλά βοηθά στην διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων, και προσφέρει ηρεμία και γαλήνη στο μυαλό.

Ποια είναι η προέλευση της τεχνικής Ho'oponopono;

Ο Χαβανέζος κλινικός ψυχολόγος Ihaleakala Hew Len, ανακάλυψε ότι η συγχώρεση προάγει την διαδικασία της επούλωσης για τον εαυτό μας και τους άλλους. Στις αρχές του 1980, ο Len θεράπευε ψυχικά ασθενείς μέσω της διαδικασίας της συγχώρεσης.

Σύμφωνα με τον Len η πραγματικότητα μας είναι άμεσο αποτέλεσμα του πως αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Εξάλλου, η αντίληψη μας είναι δική μας ευθύνη. Η συγχώρεση μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε τη ζωή μας και να επουλώνουμε τον εαυτό μας.

Γιατί η εξάσκηση στη συγχώρεση είναι σημαντική;

Η συγχώρεση είναι σημαντική επειδή μειώνει ή περιορίζει το κίνητρο για εκδίκηση και αποφυγή. Όλοι μας νιώθουμε ανακούφιση όταν δεν επιτρέπουμε σε πράγματα να μας επηρεάζουν συναισθηματικά ή ψυχολογικά.

Βέβαια, δεν επιλέγουν όλοι οι άνθρωποι να συγχωρούν, για προσωπικούς λόγους, όπως επειδή δεν θέλουν να φανούν αδύναμοι στους άλλους. Κάποιοι πιστεύουν πως όταν συγχωρούν τους άλλους αποδέχονται ότι έχουν κάνει κάποιο λάθος εναντίον τους. Άλλοι αρνούνται να συγχωρήσουν για να έχουν μια υπενθύμιση για όσα συνέβησαν ή ως ένα τρόπο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τα ίδια λάθη στο μέλλον.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συγχωρήσουν όμως όταν τα καταφέρνουν νιώθουν πολύ καλύτερα. Η τεχνική Ho'oponopono και η ενσυνειδητότητα μας βοηθούν να αφήσουμε πίσω όσα μας πληγώνουν. Είναι πολύ πιο επιβλαβές να συσσωρεύουμε μέσα μας δυσαρέσκεια και η συγχώρεση κάνει πάνω από όλα καλό σε εμάς και μετά στους άλλους.

Σίγουρα, κάποια στιγμή στη ζωή σας θα έχετε θυμώσει με κάποιον και θα έχετε νιώσει πικρία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως, η πικρία δημιουργεί άγχος, ανησυχία και αρνητικά συναισθήματα. Όταν σκέφτεστε όλα όσα έχουν συμβεί νιώθετε περισσότερο θυμό και πληγώνεστε πιο βαθιά.

Η μνησικακία επηρεάζει την υγεία μας;

Όταν κάποιος κρατάει κακία στους άλλους για μήνες ή για χρόνια αυτό τελικά έχει κόστος στην δική του σωματική και πνευματική υγεία. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην σωματική και ψυχική υγεία , ειδικά όταν συσσωρεύουμε μέσα μας πικρία, θυμό και δυσαρέσκεια. Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένταση, πόνο, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και αϋπνία.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή μακροπρόθεσμα ο θυμός κρατά το σώμα σε κατάσταση πάλης ή φυγής (fight or flight). Ως αποτέλεσμα μπορεί να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και ο ρυθμός της καρδιάς. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος για νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η συγχώρεση μειώνει τα συμπτώματα του άγχους, της κατάθλιψης και των σοβαρών ψυχιατρικών διαταραχών. Όταν αφήνουμε τα πράγματα να περνούν , νιώθουμε ανακούφιση, και αυτόματα ηρεμούμε.

ho'oponopono

Ποια είναι τα οφέλη της τεχνικής Ho'oponopono;

Η τεχνική αυτή είναι ένα τελετουργικό για την απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων, όπως επίσης και για την ενίσχυση της ευεξίας.

Η τεχνική Ho'oponopono είναι ένας γρήγορος και απλός τρόπος για να ανακτάμε τον έλεγχο που έχουμε χάσει όταν επιτρέπουμε στις δυσάρεστες αναμνήσεις και στα συναισθήματα να μας κατακλύζουν.

Αυτό που ουσιαστικά κάνουμε είναι να ζητάμε συγχώρεση από το σύμπαν και μπορούμε αυτό να το κάνουμε κάθε στιγμή, οπουδήποτε, δυνατά ή σιωπηλά. Οι εκφράσεις, "Λυπάμαι" , "Σε παρακαλώ συγχώρεσε με", "Σε ευχαριστώ", "Σε αγαπώ" μπορούν να έχουν τα ακόλουθα οφέλη:

 • Περιορίζουν τα αρνητικά συναισθήματα: όταν κάποιος κάνει προσευχή για δύο εβδομάδες τότε τα αρνητικά συναισθήματα μειώνονται σημαντικά.
 • Προάγουν την συμφιλίωση: ένα άλλο όφελος είναι ότι δίνουν την ευκαιρία να ανανεώσετε τη σχέση με τον εαυτό σας και τους ανθρώπους που σας αδίκησαν. Επίσης, μπορείτε να διακόψετε μια δύσκολη σχέση με υγιή τρόπο. Όταν απελευθερώνεστε από τα τραύματα της παιδικής ηλικίας και τις πράξεις των άλλων τότε υποσυνείδητα ανακουφίζεστε. Μπορείτε να συμφιλιωθείτε και να αποκτήσετε μια θετική σχέση με τον εαυτό σας και τους άλλους.
 • Ενθαρρύνουν την υπευθυνότητα: κάποιοι άνθρωποι κατηγορούν τους άλλους για τα προβλήματά τους και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Αυτή η προσέγγιση είναι διαφορετική από την κλασική συγχώρεση. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε υπεύθυνοι για την πραγματικότητα και τις εμπειρίες μας. Αυτό μπορεί να ακούγεται σκληρό, όμως μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε το σωστό για τον εαυτό μας. Όταν κάνουμε το σωστό για τον εαυτό μας , αναπόφευκτα κάνουμε το σωστό και για τους άλλους.
 • Ενισχύουν την αγάπη προς τον εαυτό και την ισορροπία: η αγάπη προς τον εαυτό σημαίνει ότι κάνουμε πράγματα για την υγεία και την ευεξία μας. Η τεχνική Ho'oponopono μας βοηθά να κάνουμε το σωστό για τον εαυτό μας. Αυτό είναι μια από τις σπουδαιότερες πράξεις αγάπης προς τον εαυτό.

Προετοιμασία για την τεχνική Ho'oponopono

Πριν ξεκινήσετε να λέτε τις θετικές δηλώσεις καλό είναι να κάνετε τα εξής:

 • Καθίστε σε ένα ήσυχο μέρος και επιτρέψτε στο σώμα σας να χαλαρώσει.
 • Συνδεθείτε με μια ανώτερη δύναμη στην οποία πιστεύετε (στο Θεό, στο σύμπαν).
 • Αναγνωρίστε το πρόβλημά σας.
 • Κάντε ενδοσκόπηση και αξιολογήστε την επίδραση που έχει πάνω σας.
 • Προετοιμαστείτε να αναλάβετε το 100% της ευθύνης σας για το θέμα.
 • Προετοιμαστείτε να προχωρήσετε με μια διαφορετική νοοτροπία.
 • Να είστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συγχωρήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους.

Βήματα για την τεχνική Ho'oponopono

Αρχικά απελευθερώστε τα τοξικά συναισθήματα, νιώστε αγάπη για τον εαυτό σας και επαναφέρετε την ισορροπία επαναλαμβάνοντας τις παρακάτω θετικές δηλώσεις. Καλό είναι να καθίσετε κάπου με κλειστά τα μάτια με παρόμοιο τρόπο με το διαλογισμό. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές, και επαναλάβετε τις εκφράσεις 8-10 φορές. "Λυπάμαι. Συγχώρεσε με. Σε ευχαριστώ. Σε αγαπώ." Είναι σημαντικό να μένετε συγκεντρωμένοι σε αυτό που επιδιώκετε ώστε να καθαρίσετε τη συνείδησή σας.

1. Αποδοχή -"Λυπάμαι"

Όταν κάποιος αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της πραγματικότητάς του αυτό είναι μια από τις βασικές αρχές του Ho'oponopono. Η αποδοχή είναι το πρώτο βήμα προς τη συγχώρεση. Για να την εκφράσετε, μπορείτε να πείτε, "Λυπάμαι" (για οποιαδήποτε πράξη, λέξη, σκέψη, συναίσθημα κλπ.).

Αυτό το βήμα ουσιαστικά μας απομακρύνει από την τάση της άμυνας ή της μετατόπισης τω ευθυνών στους άλλους. Είναι ανάγκη να αποδεχτείτε το δικό σας μερίδιο της ευθύνης.  Μερικές φορές, είναι ανάγκη να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας.

2. Συγχώρεση- "Σε παρακαλώ συγχώρεσε με"

Από τη στιγμή που θα έχετε αποδεχτεί τις ευθύνες σας, είναι η στιγμή να απελευθερωθείτε από το φορτίο αυτό και να ζητήσετε από το σύμπαν να σας συγχωρήσει για το λάθος σας. Μπορεί να νιώθετε ανησυχία ή αμφιβολία όταν ζητάτε απελευθέρωση από κάτι στο οποίο δεν συμμετέχετε φυσικά.

Αφού θα πείτε, "Σε παρακαλώ συγχώρεσε με" θα νιώσετε ότι οι δυσάρεστες σκέψεις και τα συναισθήματα υποχωρούν. Σκεφτείτε τον εαυτό σας καθαρό και αναγεννημένο, αυτό δημιουργεί μια ισχυρή αίσθηση αυτοπεποίθησης ότι τα πράγματα είναι σε ισορροπία και ότι μπορείτε να προχωρήσετε στη ζωή σας.

3. Ευγνωμοσύνη- "Σε ευχαριστώ"

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία της επούλωσης είναι να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας στο σύμπαν επειδή δέχτηκε την συγνώμη σας. Το ευχαριστώ πρέπει να περιλαμβάνει μια εκτίμηση για την ελευθερία του μυαλού, του σώματος και της ψυχής, της θετικής ενέργειας και της ισορροπίας. Αν και δεν μπορείτε να το δείτε, πρέπει να είστε πραγματικά ευγνώμονες για τις αλλαγές και τις υγιείς δονήσεις μέσα σας.

4. Έκφραση της αγάπης- "Σε αγαπώ"

Το τελευταίο βήμα είναι η έκφραση της αγάπης. Η αγάπη είναι μια  φυσική και πανίσχυρη πτυχή της επούλωσης. Φέρνει τους ανθρώπους κοντά, απελευθερώνει τα τοξικά συναισθήματα και επαναφέρει την ελπίδα.

Μπορείτε να πείτε , "Σε αγαπώ" για να στείλετε δονήσεις αγάπης στο σύμπαν για τον εαυτό σας, τις συνθήκες, τις αδυναμίες και τις εμπειρίες σας, θετικές και αρνητικές.

Μπορείτε να ολοκληρώσετε την προσευχή σας με λίγα λεπτά σιωπής. Ανοίξτε τα μάτια σας. Πώς νιώθετε; Μπορείτε να συνεχίσετε να επαναλαμβάνετε τα βήματα μέχρι να νιώσετε ανακούφιση, ηρεμία και αγάπη.

Πότε μπορώ να χρησιμοποιώ την τεχνική Ho'oponopono;

Όταν ένα άτομο νιώθει ψυχολογικό βάρος από τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος όπως η παραμέληση, η κακοποίηση, η ενδοοικογενειακή βία. Όμως,  αυτό το βάρος μπορεί να γίνει αφόρητο.

Η τεχνική Ho'oponopono μπορεί να εφαρμοστεί κάθε στιγμή που νιώθουμε την ανάγκη για συγχώρεση και θέλουμε να απαλλαχτούμε από τα θυμό, την πικρία και τη δυσαρέσκεια.

Είναι μια τεχνική που μπορούμε να την εφαρμόσουμε μόλις ξυπνήσουμε ή πριν κοιμηθούμε. Βέβαια, είναι σημαντικό να τηρούμε ένα κύκλο τουλάχιστον 21 ημερών. Χρειάζονται 3 εβδομάδες για να αναπρογραμματίσουμε το υποσυνείδητο και να δημιουργήσουμε μια νέα συνήθεια.

Αυτοβελτίωση και αυτογνωσία 

Η τεχνική Ho’oponopono είναι ένας εύκολος τρόπος να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από τη φυλακή του πόνου και της μνησικακίας. Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή μας. Μας βοηθά να δημιουργήσουμε χώρο για μια νέα και υγιή πραγματικότητα. Σε συνδυασμό με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τις επιθυμητές αλλαγές στη ζωή μας.