Ο εκφοβισμός αποτελεί μια σημαντική απειλή για τα νέα άτομα στις μέρες μας. Σύμφωνα με μελέτες, ο εκφοβισμός επηρεάζει το 20% των μαθητών του λυκείου και ο διαδικτυακός εκφοβισμός επηρεάζει το 16% των μαθητών του λυκείου. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 33% των μαθητών 12-18 ετών έχουν βιώσει εκφοβισμό στο σχολείο και το 27% των μαθητών ηλικίας 12-18 έχει βιώσει διαδικτυακό εκφοβισμό πράγμα που σημαίνει ότι βίωναν τον εκφοβισμό τουλάχιστον μία ή δύο φορές το μήνα. Στο γυμνάσιο παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά εκφοβισμού (25%), τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Ο εκφοβισμός μπορεί να έχει αρνητικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά και είναι πιθανό να εκδηλώσουν διαφορετικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού εκφοβισμού από ένα συμμαθητή τους. Με την επιθετικότητα σε άνοδο και τον διαδικτυακό εκφοβισμό πιο εύκολο από ποτέ, πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο εκφοβισμός μπορεί να έχει διαρκέσει μια μεγάλη χρονική περίοδο πριν τα θύματα ζητήσουν βοήθεια.
Μια μελέτη που έγινε σε 2400 μαθητές γυμνασίου έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα εκφοβισμού συνδέονται με χαμηλότερους βαθμούς στη διάρκεια των τριών ετών του γυμνασίου. Οι μαθητές που ήταν θύματα εκφοβισμού είχαν τους πιο χαμηλούς βαθμούς από τους συμμαθητές τους.
Οι επιδράσεις στο θύμα περιλαμβάνουν:
Αν και είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το άτομο που εκφοβίζει, είναι ουσιαστικό να κατανοήσουν οι γονείς ότι το σχολείο αναγνωρίζει ότι οι θύτες συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο για κάποιο λόγο. Χωρίς την ανάλογη βοήθεια, αυτή η συμπεριφορά θα συνεχίζεται και πολύ πιθανόν να χειροτερεύει με τον καιρό.
Οι επιδράσεις στο θύτη περιλαμβάνουν:
Σε μια μελέτη ερευνήθηκαν οι μακροπρόθεσμες ψυχολογικές επιδράσεις του εκφοβισμού στους εφήβους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που αναμιγνύονταν σε εκφοβισμό, τα θύματα και οι θύτες, βίωναν προβλήματα ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή. Στα θύματα παρατηρήθηκαν υψηλά ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων στην ενήλικη ζωή, ενώ και οι θύτες και τα θύματα έρχονταν αντιμέτωποι με ψυχικές διαταραχές.
Με την άμεση και την κατάλληλη ψυχοθεραπευτική βοήθεια και υποστήριξη, τα θύματα μπορεί να αποτρέψουν την εμφάνιση πιθανών μακροπρόθεσμων συνεπειών του εκφοβισμού. Χωρίς όμως την κατάλληλη παρέμβαση, τα παιδιά έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν τα ακόλουθα:
Χωρίς την κατάλληλη ψυχοθεραπευτική υποστήριξη, οι συμπεριφορές εκφοβισμού συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή: