Κάνε το Τεστ
κορωνοϊός, καραντίνα, στρες, άγχος

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος που προκαλεί η καραντίνα;

Κορωνοϊός και Στρες

Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα στις σωστές διαστάσεις

Είναι λογικό να ανησυχούμε σε ένα βαθμό για την πανδημία του κορωνοϊού, όμως καλό είναι να σκεφτόμαστε ότι όλοι οι γιατροί, οι επιστήμονες και οι ειδικοί δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο δουλεύουν σκληρά για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, προσπαθούν να ανακαλύψουν τα φάρμακα για τη θεραπεία και το εμβόλιο όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Βρείτε μια υγιή ισορροπία όσον αφορά την ενημέρωση

Όταν εκτίθεστε σε μεγάλο όγκο αρνητικών πληροφοριών αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο έντονο στρες. Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι, αλλά είναι χρήσιμο να περιορίσετε την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης αν επηρεάζουν εσάς ή την οικογένειά σας. Έτσι λοιπόν κλείστε την τηλεόραση ή ακούτε ειδήσεις μία φορά την ημέρα μόνο.

Πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης

Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε από αξιόπιστες πηγές όπως:

  • Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
  • Το Υπουργείο Υγείας

Προσπαθήστε να είστε ψύχραιμοι

Ο πανικός μπορεί να κάνει πιο πολύπλοκη την προσπάθεια να διαχειριστείτε την καραντίνα αποτελεσματικά. Μείνετε ήρεμοι και ακολουθήστε τις οδηγίες των επίσημων αρχών, ειδικά τους κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, αποφυγή συνωστισμού, χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους) και τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων.

Προσπαθήστε να μην κάνετε υποθέσεις

Για να διατηρήσετε την ευεξία σας, καλό είναι να θυμάστε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει τον καθένα μας ανεξάρτητα από την καταγωγή του και την εθνικότητα του και ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό δεν έχουν κάνει κάτι κακό.

Φροντίστε την ψυχική σας υγεία όταν είστε σε απομόνωση ή καραντίνα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε την ψυχική σας υγεία κατά τη διάρκεια της καραντίνας, και να αποφύγετε την κατάθλιψη και τον πανικό:

  • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι μια προσωρινή περίοδος απομόνωσης (λίγων μηνών) για να μειωθεί η διασπορά του ιού.
  • Θυμηθείτε ότι οι προσπάθειες σας θα βοηθήσουν τους ανθρώπους γύρω σας ώστε να μην μολυνθούν από τον ιό (ιδίως την τρίτη ηλικία και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα).
  • Επικοινωνήστε με τους φίλους, την οικογένεια και τους συνεργάτες σας μέσω email, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βιντεοκλήσης ή τηλεφώνου.
  • Κάντε υγιείς δραστηριότητες που σας γεμίζουν χαρά και χαλάρωση.
  • Κοιμηθείτε καλά και ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή.
  • Κάντε έστω και λίγα λεπτά άσκηση.
  • Δείτε αυτή την περίοδο σαν μια νέα εμπειρία από την οποία έχετε να μάθετε πολλά.
  • Όσοι δουλεύετε στο σπίτι, προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ισορροπία και να εργάζεστε συγκεκριμένες ώρες, να κάνετε διαλλείματα και αν είναι δυνατό να έχετε ένα συγκεκριμένο χώρο που θα δουλεύετε.
  • Αποφύγετε την έκθεση σε ειδήσεις που σας αναστατώνουν.

Παιδιά και νέοι ενήλικες

Οι οικογένειες και οι φροντιστές των παιδιών και των νέων πρέπει να συζητούν τα νέα για τον ιό και να είναι ειλικρινείς. Προσπαθήστε να μιλάτε για όσα συμβαίνουν χωρίς να προκαλείτε πανικό, με τρόπο ανάλογο με την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία. Είναι σημαντικό να ακούτε τις ερωτήσεις που έχουν να σας κάνουν τα παιδιά, να τους λέτε ότι είναι ασφαλή και ότι είναι φυσιολογικό να ανησυχούν.

Αν οι ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης είναι πολλές για αυτά, περιορίστε την έκθεσή τους σε  αυτές.

Υποστηρίξτε τους ανθρώπους που έχουν οικονομικές δυσκολίες

Καθώς η συνεχής εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται, αυτό επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάνουν τη δουλειά τους, το εισόδημά τους και την οικονομική σταθερότητα. Χρειάζονται (τουλάχιστον) την ηθική στήριξή σας.

Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας

Οι άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα της υγείας νιώθουν επιπλέον στρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό είναι μια φυσιολογική απόκριση σε αυτές τις πρωτοφανείς καταστάσεις. Αυτά τα συναισθήματα δεν είναι σημάδι αδυναμίας και είναι σημαντικό να το γνωρίζετε αυτό. Υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για να διαχειριστείτε την ψυχική σας υγεία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, και περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Να ξεκουράζεστε επαρκώς ανάμεσα στις βάρδιες.
  • Να τρώτε υγιεινά και να ασκείστε.
  • Να επικοινωνείτε με τους συνεργάτες, την οικογένεια και τους φίλους σας μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης.
  • Να γνωρίζετε ότι έχετε πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη στη δουλειά.

Είναι σημαντικό ο γενικός πληθυσμός να αναγνωρίσει την πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας και στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό, καθώς προσπαθούν να βοηθήσουν όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούν. Ακολουθήστε τις οδηγίες, μείνετε σπίτι και έτσι θα βοηθήσουμε όλοι αυτούς τους ανθρώπους που σώζουν ζωές.

Ζητήστε βοήθεια

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ανήσυχοι ή αγχωμένοι από όλο αυτό που συμβαίνει. Όσοι έχετε βιώσει κάποιο πρόβλημα ψυχική υγείας στο παρελθόν προσπαθήστε:

  • Να διατηρήσετε το δίκτυο υποστήριξης που έχετε δημιουργήσει.
  • Να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα της δυσφορίας.
  • Να ζητήσετε την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες.

Οι άνθρωποι που ήδη έχουν κάποια θέματα ψυχικής υγείας, καλό είναι να συνεχίζουν το θεραπευτικό τους πλάνο και να παρακολουθούν την εμφάνιση νέων συμπτωμάτων.

Οι κοινωνικές επαφές και η ρουτίνα βοηθούν στη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας και της ευεξίας. Επειδή αυτή την περίοδο της καραντίνας δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μπορούμε να επικοινωνούμε τηλεφωνικά μαζί τους ή με βιντεοκλήση. Αυτό θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το άγχος των ημερών.