Κάνε το Τεστ
κατάθλιψη, εγκυμοσύνη, υπογονιμότητα

Η Κατάθλιψη μπορεί να μειώνει τις πιθανότητες των γυναικών για εγκυμοσύνη

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη

Η υπογονιμότητα και η κατάθλιψη συχνά πάνε μαζί. Πολλές γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες αναφέρουν αισθήματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας.

Υπολογίζεται ότι 10-15% των ζευγαριών στην Αμερική αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα.

Ίσως να μην σας εκπλήσσει το γεγονός ότι η υπογονιμότητα μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, μπορεί όμως να μην γνωρίζετε ότι οι γυναίκες που βιώνουν κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα γονιμότητας. Μια πρόσφατη μελέτη διαφωτίζει την σύνδεση μεταξύ της συναισθηματικής υγείας και της γονιμότητας. Αν προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί, θα είναι βοηθητικό να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους, του στρες και της στεναχώριας.

Η μελέτη αυτή έδειξε 38%μείωση στην πιθανότητα σύλληψης στις γυναίκες που ανέφεραν σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα, συγκριτικά με εκείνες χωρίς ή ελάχιστα συμπτώματα. Τα αποτελέσματα ήταν όμοια, αναφορικά με τις γυναίκες που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή με ψυχιατρικά φάρμακα. Τα δεδομένα της μελέτης προήλθαν από περισσότερες από 2,100 γυναίκες που σχεδίαζαν να μείνουν έγκυες, ηλικίας 21-45 ετών, σε μια μελέτη που ερευνούσε τους παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμότητα.

Σε αντίθεση με τις ενδείξεις σε προηγούμενες μελέτες για τη σύνδεση υπογονιμότητας και της λήψης αντικαταθλιπτικών, αντιψυχωσικών, ή σταθεροποιητών της διάθεσης μεταξύ γυναικών που ήδη είχαν θέματα υπογονιμότητας, ʺη τρέχουσα χρήση αυτών των φαρμάκων δεν εμφάνιζε να μειώνει την πιθανότητα σύλληψηςʺ. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα μέτρια ως σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα μπορεί να καθυστερούν την σύλληψη.

Επιπρόσθετα, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η ενεργή χρήση βενζοδιαζεπινών-υπναγωγών για την θεραπεία του άγχους και άλλων διαταραχών- συνδέεται με μείωση στην αναπαραγωγική ικανότητα. Αντιθέτως, οι γυναίκες οι οποίες στο παρελθόν είχαν λάβει θεραπεία με αντικαταθλιπτικά που ανήκουν στους SSRIs (επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) είχαν καλύτερες πιθανότητες σύλληψης, άσχετα με την σοβαρότητα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι η χρήση των SSRIs έχει κάποια μακροπρόθεσμα ψυχολογικά και νευροβιολογικά πλεονεκτήματα που επηρεάζουν την γονιμότητα. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή είναι μικρός, και επιπλέον μελέτες είναι απαραίτητο να γίνουν.

Οι γυναίκες με καταθλιπτικά συμπτώματα έχουν μειωμένες πιθανότητες να μείνουν έγκυες, ενώ η τρέχουσα χρήση φαρμακευτικής αγωγής με ψυχοτρόπα φάρμακα δεν επηρεάζει αρνητικά την γονιμότητα (με εξαίρεση τις βενζοδιαζεπίνες).

Διαφορά μεταξύ κατάθλιψης και θλίψης

Είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιος να αισθάνεται θλίψη όταν αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας. Είναι γροθιά στο στομάχι όταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την πολυπόθητη εγκυμοσύνη είναι αρνητικά, όταν η ορμονική θεραπεία και η εμφύτευση αποτυγχάνει ή όταν η διάγνωση είναι η υπογονιμότητα. Και είναι φυσικό να αισθάνεστε θλίψη όταν οι γύρω σας υπενθυμίζουν τα προβλήματα υπογονιμότητας, όπως όταν μια φίλη σας κάνει πάρτι για τον ερχομό ενός μωρού ή όταν άλλοι φίλοι αποκτούν και άλλο μωρό.

Μια ουσιαστική διαφορά μεταξύ της θλίψης και της κατάθλιψης είναι ότι η θλίψη περνά μετά από λίγο καιρό, ενώ η κατάθλιψη παραμένει, συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, και παρεμβαίνει στην λειτουργικότητα της καθημερινότητας. Πόσο σοβαρή είναι η κατάθλιψη εξαρτάται από το πόσο επηρεάζεται η καθημερινότητά σας.

Τα σημάδια της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

  • Θλίψη που διαρκεί για εβδομάδες ή μήνες
  • Αίσθημα απελπισίας και ανικανότητας
  • Συχνό κλάμα
  • Δυσανασχετείτε με άλλους γύρω σας, ειδικά άτομα των οποίων την παρέα προηγουμένως απολαμβάνατε
  • Έλλειψη κινήτρου, δυσκολεύεστε να πάτε για δουλειά στο γραφείο ή κοντά στο σπίτι
  • Δυσκολία στον ύπνο, είτε κοιμάστε πολύ ή δεν μπορείτε να κοιμηθείτε καλά (αϋπνία)
  • Αλλαγές στην όρεξη, με υπερφαγία ή μειωμένη όρεξη
  • Δεν απολαμβάνετε την ζωή, και έχετε ελάχιστο ενδιαφέρον για το σεξ
  • Συχνό αίσθημα άγχους ή ανησυχίας
  • Σκέψεις θανάτου, αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας (αν σκέφτεστε κάτι από αυτά ζητήστε άμεσα βοήθεια)

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης κατάθλιψης και διαταραχών άγχους κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας σε σύγκριση με άλλες χρονικές περιόδους στη ζωή τους. Επιπρόσθετα, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη και μετά την γέννηση (επιλόχειος κατάθλιψη) είναι πιο συχνή στις γυναίκες που αντιμετώπιζαν θέματα στην σύλληψη. Αλλά επειδή η κατάθλιψη είναι συχνή όταν υπάρχουν θέματα γονιμότητας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αγνοείτε ή να σκέφτεστε ότι θα αποτύχετε στην θεραπεία.

Ακόμα και αν αισθάνεστε ότι αυτό που περνάτε είναι “μια απλή θλίψη” και όχι σοβαρή κατάθλιψη, μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια.

Πολλές θεραπείες που βοηθούν όσους αισθάνονται κατάθλιψη, όπως η ψυχοθεραπεία, οι ομάδες υποστήριξης,και οι δραστηριότητες σώματος-πνεύματος (πχ yoga), μπορούν επίσης να βοηθήσουν με την θλίψη της υπογονιμότητας.

Ποιες είναι οι αιτίες της Κατάθλιψης που συνδέεται με την υπογονιμότητα;

Η υπογονιμότητα είναι μια στρεσογόνα κατάσταση, έχει αντίκτυπο σε πολλές πτυχές της ζωής, όπως στη σεξουαλική ζωή, στη σχέση, στην αυτοεκτίμηση. Εν μέσω εξετάσεων και θεραπειών, η υπογονιμότητα κυριολεκτικά γίνεται ολόκληρη η ζωή σας, καθώς πηγαίνετε και φεύγετε από τα ραντεβού σας με τον γιατρό και η ζωή οργανώνεται γύρω από τα φάρμακα και τις ορμόνες. Όλο αυτό το στρες μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση της κατάθλιψης.

Επίσης, η υπογονιμότητα συχνά προκαλεί ντροπή, και οδηγεί στην απομόνωση, καθώς υπάρχει δυσκολία συζήτησης με φίλους και τους συγγενείς για το θέμα. Η απομόνωση κάνει την κατάθλιψη πιο πιθανή.

Η κατάθλιψη είναι πιο συχνή σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, σε όσες γυναίκες έχουν βιώσει κατάθλιψη πριν από τα προβλήματα γονιμότητας ή σε εκείνες που δεν έχουν ένα δίκτυο υποστήριξης. Επίσης, οι ορμονικές ανωμαλίες που προκαλεί η υπογονιμότητα ίσως να συμβάλλουν στα συμπτώματα της διάθεσης και στην ευαισθησία για την εμφάνιση κατάθλιψης.

Αν και η μελέτη δεν δίνει απάντηση στο γιατί οι γυναίκες με βαρύτερα καταθλιπτικά συμπτώματα χρειάζονται πιο πολύ χρόνο να μείνουν έγκυες, οι ερευνητές σημείωσαν ότι ίσως να υπάρχουν πιθανοί μηχανισμοί που απαιτούν περαιτέρω μελέτη μελλοντικά. Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με την απορρύθμιση του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, ο οποίος φαίνεται να επηρεάζει τον εμμηνορυσιακό κύκλο και την ικανότητα σύλληψης.

Μπορεί η Κατάθλιψη να προκαλέσει υπογονιμότητα;

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της κατάθλιψης και της υπογονιμότητας. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της επικάλυψης των ορμονικών προβλημάτων που εμφανίζονται και στις δύο καταστάσεις.

Επίσης, η κατάθλιψη ίσως να οδηγεί σε συνήθειες που επηρεάζουν αρνητικά την γονιμότητα. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει υπερφαγία ή μειωμένη όρεξη, με αποτέλεσμα την αύξηση ή την μείωση του βάρους που μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να καπνίζουν ή να πίνουν, τα οποία επίσης μπορούν να επηρεάσουν την γονιμότητα.

 Μπορεί η εγκυμοσύνη να θεραπεύσει την κατάθλιψη;

Αν οι δυσκολίες του να μείνετε έγκυος συμβάλλουν στην κατάθλιψη, φαίνεται λογικό ότι αν τελικά μείνετε έγκυος θα θεραπευτεί η κατάθλιψη. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που έχουν αντιμετωπίσει την υπογονιμότητα, είναι πιο πιθανό να αισθανθούν κατάθλιψη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και έχουν αυξημένο κίνδυνο για επιλόχειο κατάθλιψη.

Αν δεν μείνω ποτέ έγκυος, θα έχω πάντα κατάθλιψη;

Αν δεν μπορέσετε να μείνετε έγκυος, ή αν αποτύχετε να αποκτήσετε παιδιά με άλλους τρόπους όπως η υιοθεσία, δεν σημαίνει ότι θα υποφέρετε από κατάθλιψη σε την υπόλοιπη ζωή σας. Είναι δυνατό να βρείτε την ευτυχία ξανά στη ζωή σας. Ωστόσο, αν η κατάθλιψη είναι παρατεταμένη, δεν θα υποχωρήσει από μόνη της.

Οι ερευνητές έχουν βρει ότι μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα ζευγάρια πενθούν ως και τρία χρόνια αργότερα. Η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση του πένθους ώστε να μπορέσετε να πάρετε πίσω την ζωή στα χέρια σας.

 Πως μπορώ να αισθανθώ καλύτερα;

Αρκετά ζευγάρια διστάζουν να κάνουν θεραπεία για την κατάθλιψη, σκέφτονται ότι δεν πρέπει να παίρνουν αντικαταθλιπτικά όταν προσπαθούν για ένα παιδί. Μερικά αντικαταθλιπτικά ίσως να επηρεάζουν αρνητικά την γονιμότητα, αλλά όχι όλα. Στην πραγματικότητα, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία της κατάθλιψης με ψυχοθεραπεία και αντικαταθλιπτικά μαζί αυξάνει την επιτυχία της εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει, ότι για την ήπια κατάθλιψη, τα αντικαταθλιπτικά είναι μία από τις πολλές θεραπευτικές επιλογές. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να θεραπευτεί με ψυχοθεραπεία, ομάδες υποστήριξης και θεραπείες για το μυαλό και το σώμα.

Αν η φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη είναι αναγκαία, ο ψυχίατρος σας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε την ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία για την κατάστασή σας ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε.

Χαλαρώστε, ξεκινήστε ψυχοθεραπεία για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και να μείνετε έγκυος!

Κάντε ότι μπορείτε για να θεραπεύσετε το άγχος και την κατάθλιψη, είτε προκαλείται από την προσπάθεια να μείνετε έγκυος είτε από άλλους λόγους. Μιλήστε στον ψυχίατρό σας για να σας βοηθήσει για το καλύτερο δυνατό πλάνο ώστε να είστε χαρούμενοι, αισιόδοξοι.

Ορισμένες συνήθειες που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από το στρες, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ ΔΕΝ συστήνονται, επειδή μειώνουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Βρείτε μια τεχνική χαλάρωσης που να λειτουργεί για εσάς. Η yoga, ο διαλογισμός και η συζήτηση για τα προβλήματα που σας απασχολούν, είναι αποτελεσματικοί τρόποι μείωσης του άγχους. Να είστε προσεκτικοί, η άσκηση είναι μεν ένας καλός τρόπος χαλάρωσης, ωστόσο μερικές γυναίκες είναι γίνονται υπογόνιμες όταν ασκούνται υπερβολικά, έτσι το περπάτημα είναι μια καλή λύση.

Ένας άλλος τρόπος μείωσης του στρες, ειδικά αυτό που προέρχεται όταν τα ζευγάρια προσπαθούν καιρό να κάνουν παιδί, είναι να σταματήσετε να σκέφτεστε αρνητικά. Τα ζευγάρια μπορούν να ανακουφιστούν από αυτή την πίεση αναγνωρίζοντας ότι αν προσπαθούν “παραδοσιακά”για καιρό και δεν καταφέρνουν να συλλάβουν, υπάρχουν πολλές σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι που μπορεί να τους βοηθήσουν.

Αντιμετωπίστε το άγχος και χαλαρώστε

Τα ζευγάρια που θέλουν να γίνουν γονείς δεν χρειάζεται να περιμένουν για να ολοκληρωθούν και άλλες μελέτες. Κάντε ότι μπορείτε για να μειώσετε το στρες και τη στεναχώρια. Είναι σίγουρο ότι το μόνο που δεν θα σας βλάψει είναι η μείωση του ΑΓΧΟΥΣ στην ζωή σας.

Βιβλιογραφία: American Journal of Obstetrics and Gynecology Volume 215, Issue 4, October 2016, Pages 453.e1-453.e8