Κάνε το Τεστ
μορίνγκα. morigna oleifera, ιδιότητες μορίνγκα, οφέλη του μορίνγκα στην υγεία, superfoods

Μορίνγκα: ο βασιλιάς των superfoods

Μορίνγκα (moringa oleifera)

Το μορίνγκα (moringa oleifera) είναι ένα φυτό που συχνά αποκαλείται "δέντρο θαύμα", "δέντρο της ζωής" κ.ά. Το μορίνγκα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για ιατρικούς σκοπούς και έχει αντιμυκητιακές, αντιϊκές, αντικαταθλιπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τι είναι το μορίνγκα;

Το δέντρο μορίνγκα ή αλλιώς "το δέντρο της ζωής" προέρχεται από την Ινδία και φύεται στους πρόποδες των Ιμαλαΐων.

Το μορίνγκα είναι ένα σημαντικό φυτό καθώς περιέχει σημαντικά μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο, και επίσης είναι πλούσιο σε 18 από τα 20 αμινοξέα. Το μορίνγκα έχει τρεις φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες, τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, επτά φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, καθώς και υψηλά ποσοστά βιταμίνης Ε, Β1, Β2 και Β3. Τα φύλλα του μορίνγκα περιέχουν τέσσερις φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, πέντε φορές περισσότερο β-καροτένιο από τα καρότα, πάνω από τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι ή το βοδινό κρέας, και δύο φορές περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή που υπάρχει στο γιαούρτι. Το μορίνγκα έχει το υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης που υπάρχει σε φυτό, με τα φύλλα του να περιέχουν περίπου 40% πρωτεΐνη. Το μορίνγκα περιέχει αντιοξειδωτικά, χλωροφύλλη, β-σιτοστερόλη, λουτεΐνη, ζεατίνη και καφεοϋλοκινικά οξέα που συμβάλλουν στη συνολική μας υγεία. Έχει ελάχιστα λίπη.

Οφέλη μορίνγκα

Το μορίνγκα έχει πολλές ιατρικές χρήσεις και συμβάλλει στην πρόληψη και στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Το μορίνγκα βοηθά στα εξής:

 1. Προστατεύει και θρέφει το δέρμα και τα μαλλιά: Το έλαιο των καρπών μορίνγκα προστατεύει τα μαλλιά από τις ελεύθερες ρίζες και τα κρατά καθαρά και υγιή. Επίσης περιέχει πρωτεΐνη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι βοηθητικό στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από βλάβες. Επίσης περιέχει ενυδατικούς και αποτοξινωτικούς παράγοντες, που ενισχύουν το δέρμα και τα μαλλιά. Βοηθά στην αντιμετώπιση των δερματικών μολύνσεων και στην επούλωση των πληγών.
 2. Θεραπεύει το οίδημα: Το οίδημα είναι μια επώδυνη κατάσταση όπου συσσωρεύονται υγρά σε συγκεκριμένους ιστούς του σώματος. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μορίνγκα είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη του οιδήματος.
 3. Προστατεύει το ήπαρ: Το μορίνγκα φαίνεται να προστατεύει το ήπαρ από τη βλάβη που προκαλούν τα φάρμακα ενάντια στη φυματίωση και να επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης.
 4. Προστατεύει από τον καρκίνο: Τα εκχυλίσματα του μορίνγκα έχουν ιδιότητες που ίσως να βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου.
 5. Θεραπεύει τα προβλήματα του πεπτικού: Τα εκχυλίσματα μορίνγκα βοηθούν στην αντιμετώπιση κάποιων στομαχικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα, η γαστρίτιδα και η ελκώδης κολίτιδα. Οι αντιβιοτικές και οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του βοηθούν στην αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων, και τα υψηλά ποσοστά σε βιταμίνη Β που περιέχει βοηθούν στην πέψη.
 6. Καταπολεμά βακτηριακές λοιμώξεις: Εξαιτίας των αντιβακτηριδιακών, αντιμυκητιακών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του, το μορίνγκα ίσως να καταπολεμά τις λοιμώξεις που προκαλούνται από τη Salmonella, Rhizopus, και το E. coli.
 7. Βοηθά στην υγεία των οστών: Το μορίνγκα περιέχει ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία κρατούν τα οστά υγιή και δυνατά. Μαζί με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τα εκχυλίσματα από μορίνγκα μπορεί να βοηθούν στη θεραπεία καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα και ίσως να επουλώνει τα κατεστραμμένα οστά.
 8. Θεραπεύει τις διαταραχές της διάθεσης: Το μορίνγκα βοηθά στην κατάθλιψη, το άγχος και την κόπωση.
 9. Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα: Τα πανίσχυρα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο μορίνγκα βοηθούν στην πρόληψη των προβλημάτων της καρδιάς και φαίνεται ότι συμβάλλει στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.
 10. Βοηθά στην επούλωση των πληγών: Το εκχύλισμα από μορίνγκα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στο κλείσιμο των πληγών όπως και στη βελτίωση της εμφάνισης των ουλών.
 11. Θεραπεύει το διαβήτη: Το μορίνγκα βοηθά στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, όπως επίσης της γλυκόζης και της πρωτεΐνης στα ούρα. Έτσι βελτιώνονται τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης και της συνολικής πρωτεΐνης.
 12. Θεραπεύει το άσθμα: Το μορίνγκα ίσως να βοηθά στη μείωση της σοβαρότητας των κρίσεων του άσθματος και να προστατεύει ενάντια στη βρογχική συστολή. Επίσης βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και της αναπνοής γενικότερα.
 13. Προστατεύει τους νεφρούς: Το μορίνγκα περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη λειτουργία των νεφρών και ως εκ τούτου όσοι πίνουν εκχύλισμα μορίνγκα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν πέτρες στους νεφρούς ή στην ουροδόχο κύστη.
 14. Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Το μορίνγκα περιέχει ισοθειακυανικό και άλλες ενώσεις που βοηθούν στη καταπολέμηση της στένωσης των αρτηριών, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση.
 15. Βελτιώνει την υγεία των ματιών : Το μορίνγκα έχει ιδιότητες βελτίωσης της όρασης χάρη στα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών. Το μορίνγκα ίσως να σταματά τη διαστολή των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, να προλαμβάνει την πάχυνση των μεμβρανών των τριχοειδών αγγείων και να αναστέλλει τη δυσλειτουργία του αμφιβληστροειδούς.
 16. Θεραπεύει την αναιμία και τη δρεπανοκυτταρική αναιμία: Το μορίνγκα βοηθά το σώμα να απορροφά περισσότερο σίδηρο, αυξάνοντας τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το εκχύλισμα του φυτού είναι πολύ βοηθητικό στη θεραπεία και στην πρόληψη της αναιμίας.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας γενικότερα

Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και των γνωσιακών λειτουργικών και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν οι αποτελεσματικές φυσικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.