Κάνε το Τεστ
Πως είναι η μέρα ενός ανθρώπου με κατάθλιψη, Κατάθλιψη, Συμπτώματα κατάθλιψης, Πως μοιάζει η κατάθλιψη, Πως είναι να ζει κάποιος με κατάθλιψη, Αντιμετώπιση κατάθλιψης

Πως είναι η μέρα ενός ανθρώπου με κατάθλιψη

Πως είναι η μέρα ενός ανθρώπου με κατάθλιψη

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την πανδημία, υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στην εμφάνιση κατάθλιψης στον πληθυσμό. Το 2020, περίπου 1 στους 10 ενήλικες είχαν κατάθλιψη και 1 στους 5 εφήβους και νέους ενήλικες (ηλικίας 18-25 ετών). Πως όμως μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει αν έχει κατάθλιψη, ποια είναι τα σημάδια; Πως είναι ημέρα ενός ανθρώπου με κατάθλιψη;

Πώς μοιάζει η κατάθλιψη;

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την λέξη κατάθλιψη στην καθομιλουμένη, εννοώντας "θλίψη", αλλά στην πραγματικότητα η κατάθλιψη είναι μια νόσος, με πολλά περισσότερα χαρακτηριστικά από μια φευγαλέα (λίγων ημερών) αίσθηση θλίψης.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουμε θλίψη κάποιες φορές. Αλλά υπάρχουν κάποιες ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στην κατάθλιψη και στη θλίψη. Αυτό που τις διαχωρίζει είναι ότι η κατάθλιψη περιλαμβάνει πολλά άλλα συμπτώματα που είναι πέρα ​​από το αίσθημα της θλίψης, τα οποία έχουν διάρκεια και επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα του ατόμου. Η διάγνωση της κατάθλιψης δεν βασίζεται λοιπόν μονάχα στο αίσθημα της θλίψης.

Σημάδια κατάθλιψης

Για τη διάγνωση της κλινικής κατάθλιψης (μείζονα κατάθλιψη), πρέπει ένα άτομο να έχει επίμονη καταθλιπτική διάθεση ή απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που πριν απολάμβανε και/ή για τις καθημερινές δραστηριότητες μαζί με τουλάχιστον τρία ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Αν ένα άτομο δεν έχει καταθλιπτική διάθεση και απώλεια ενδιαφέροντος, πρέπει να εμφανίζει τέσσερα από τα υπόλοιπα συμπτώματα:

  • Διαταραχές στον ύπνο, αϋπνία ή υπερβολικό ύπνο
  • Χαμηλά επίπεδα ενέργειας ή κόπωση
  • Υπερβολικά συναισθήματα ενοχών, ντροπής
  • Έλλειψη συγκέντρωσης
  • Ψυχοκινητική διέγερση (όπως η ταραχή, η ανησυχία) ή η ψυχοκινητική επιβράδυνση (αργές κινήσεις και αργή ομιλία)
  • Αύξηση ή μείωση της όρεξης που οδηγεί σε αύξηση ή απώλεια του βάρους
  • Σκέψεις αυτοκτονίας ή επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου

Η κατάθλιψη είναι πολλά περισσότερα από ένα συναίσθημα θλίψης. Είναι μια σωματική και ψυχική εμπειρία, επηρεάζει την σωματική, νοητική και τη συναισθηματική υγεία. Ένα άτομο με κατάθλιψη βλέπει τον κόσμο μέσα από μια μαύρη οπτική. Η κατάθλιψη κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν μόνο την αρνητική πλευρά των πραγμάτων. Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο βλέπει τον εαυτό του, τους ανθρώπους και τη ζωή γενικότερα.

Οι ασθενείς με κατάθλιψη δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις αρνητικές σκέψεις, υπερανάλυουν και μηρυκάζουν τα προβλήματα, χωρίς να μπορούν να δουν διέξοδο.

Πως είναι η μέρα ενός ανθρώπου με κατάθλιψη, Πως μοιάζει η κατάθλιψη

Τα συμπτώματα ποικίλλουν σε σοβαρότητα;

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη για μικρό χρονικό διάστημα (όπως η εποχική κατάθλιψη). Φυσικά, τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης δεν είναι λιγότερο σοβαρά από αυτά της μείζονος κατάθλιψης. Αλλά μερικοί άνθρωποι βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αν παραμείνουν για καιρό χωρίς διάγνωση, τόσο πιο σοβαρή μπορεί να γίνει.

Η χρόνια κατάθλιψη είναι μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο έχει συμπτώματα κατάθλιψης για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τις περισσότερες ημέρες, για δύο ή περισσότερα χρόνια. Μερικές φορές, τα καταθλιπτικά επεισόδια μπορεί να συμβούν ως αποτέλεσμα άλλων ψυχικών διαταραχών. Οι άνθρωποι που είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη μπορεί επίσης να εμφανίζουν:

Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης, οι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν κάποια στοιχεία ψύχωσης, ένα συνδυασμό συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν ψευδαισθήσεις ή παραισθήσεις (ψυχωσική κατάθλιψη).

Οι άνθρωποι με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή είναι πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη επειδή συνεχώς ανησυχούν. Και όσοι έχουν βιώσει κάποια τραυματική εμπειρία είναι πιο ευαίσθητοι στην κατάθλιψη.

Πώς είναι η μέρα ενός ανθρώπου με κατάθλιψη;

Δεν είναι πάντα εύκολο να περιγράψει κανείς την κατάθλιψη. Δεν μπορεί μια λέξη, μια πρόταση ή μια παράγραφος να συμπεριλάβει όλα όσα νιώθουν οι άνθρωποι με κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατάθλιψη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο σκέφτεται, νιώθει και συμπεριφέρεται. Δεν είναι μια ασθένεια που αλλάζει μονάχα ένα πράγμα, είναι μια νόσος που αλλάζει πολλές πτυχές του ανθρώπου και την καθημερινότητα συνολικά.

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ξυπνούν και νιώθουν κουρασμένοι, εξουθενωμένοι. Σέρνουν το σώμα τους, δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι ή να πάνε στο μπάνιο, να φροντίσουν τον εαυτό τους. Όταν τελικά καταφέρνουν να πάνε στο μπάνιο και κοιτάνε στον καθρέφτη βλέπουν όλα όσα φοβούνται. Νιώθουν άσχημοι, απελπισμένοι, θλιβεροί.

Η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές, αλλάζουν τον τρόπο σκέψης για τον εαυτό  και τον κόσμο. Δημιουργούν παράλογες ή ψευδείς σκέψεις, και παρόλο που ένα άτομο το γνωρίζει αυτό δεν μπορεί να τις εμποδίσει.

Η κατάθλιψη επικεντρώνεται στα αρνητικά και ενισχύει τα άσχημα συναισθήματα. Κάνει τα καθημερινά πράγματα να μοιάζουν καταπιεστικά και εντείνει τη συναισθηματική κατάσταση.

Απλά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι χωρίς κατάθλιψη μέσα σε λίγα λεπτά, είναι βουνό για τους ανθρώπους με κατάθλιψη. Για παράδειγμα τα emails, που μπορεί κάποιος να απαντήσει μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να χρειαστεί ώρες να τα απαντήσει κάποιος με κατάθλιψη.

Οι ψυχικές νόσοι κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι τίποτε πια δεν έχει κανένα νόημα. Οι δραστηριότητες της καθημερινότητας μπορεί να είναι τεράστιο βάρος και κάθε σκέψη μπορεί να χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για να υλοποιηθεί.

Πώς βιώνει ένα άτομο την κατάθλιψη στην καθημερινότητά του; 

Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο με κατάθλιψη επιστρέφει στο σπίτι από τη δουλειά μπορεί να μένει ξαπλωμένο στον καναπέ για δύο ώρες ή για το υπόλοιπο της ημέρας. Μετά από μια κανονική μέρα στο γραφείο μπορεί να νιώθει εξουθενωμένο σε σημείο που να μην μπορεί απλά να σηκωθεί να ζεστάνει το φαγητό του. Γνωρίζει ότι είναι σημαντικό να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης αλλά οι μύες στο σώμα του δεν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους και να σηκωθούν να περπατήσουν μέχρι την κουζίνα. Δεν θέλει να σηκώνει τηλέφωνα, να βγαίνει από το σπίτι, να μαγειρεύει, να κάνει μπάνιο.

Η προσπάθεια που κάνουν οι άνθρωποι με κατάθλιψη να ακολουθήσουν τους ρυθμούς των άλλων είναι εξοντωτική. Οι άνθρωποι με ψυχικές νόσους μπορεί κάποιες φορές να μοιάζουν "φυσιολογικοί" στους άλλους ανθρώπους, αλλά μετά βίας να λειτουργούν όταν είναι μόνοι τους.

Αν και δεν είναι όλες οι μέρες σκοτεινές, οι άνθρωποι με κατάθλιψη κοπιάζουν για να βγάλουν εις πέρας την κάθε μέρα. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι με κατάθλιψη να εστιάζουν στα καλά που φέρνει η κάθε μέρα και να σκέφτονται ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

Αντιμετώπιση κατάθλιψης

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης βασίζεται στα αντικαταθλιπτικά ή/και στην ψυχοθεραπεία.

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθά τους ανθρώπους να βρουν τρόπους να δουν τα πράγματα διαφορετικά και να αντιμετωπίσουν τις ρίζες της κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται

Αν νομίζετε πως εμφανίζετε συμπτώματα της κατάθλιψης είναι ανάγκη να μιλήσετε με έναν ψυχίατρο για τη διάγνωση. Και αν έχετε αυτοκτονικές σκέψεις, είναι σημαντικό να ζητήσετε άμεσα βοήθεια. Για μια πρώτη εκτίμηση, μπορείτε να κάνετε το online ΤΕΣΤ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.

Ακόμη και αν έχετε λιγότερα συμπτώματα αλλά έχετε δυσκολία να ανταπεξέλθετε στις δραστηριότητες της καθημερινότητας και πλέον νιώθετε ότι είναι πιο δύσκολο να κάνετε πράγματα που φυσιολογικά κάνατε πριν, τότε είναι η στιγμή να μιλήσετε σε ένα ψυχοθεραπευτή.