Κάνε το Τεστ
Κρίση πανικού, Συμπτώματα κρίσης πανικού, Θεραπεία κρίσης πανικού, Ομοιοπαθητική, Εναλλακτικές θεραπείες

Κρίση πανικού

Κρίση Πανικού

Η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου που προκαλεί σοβαρές ψυχοσωματικές αντιδράσεις, ενώ δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή προφανής αιτία. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι πολύ τρομακτικές. Όταν συμβαίνει μια κρίση πανικού, ίσως να φοβάστε ότι χάνετε τον έλεγχο, ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή, ότι πεθαίνετε ή φοβάστε ότι θα τρελαθείτε.

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν μία ή δύο κρίσεις πανικού σε όλη τη ζωή τους, και το πρόβλημα υποχωρεί, όταν μια πιεστική κατάσταση στη ζωή τους τελειώσει. Αλλά αν βιώνετε επαναλαμβανόμενες, ξαφνικές κρίσεις πανικού και περνάτε πολύ χρόνο υπό το συνεχή φόβο για την επόμενη κρίση πανικού, ίσως να έχετε "διαταραχή πανικού".

Αν και οι κρίσεις πανικού από μόνες τους δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, είναι τρομακτικές και να επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας καθώς σας γεμίζουν με αγωνία. Αλλά οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές είναι πολύ αποτελεσματικές.

Συμπτώματα κρίσεων πανικού

Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται ξαφνικά, χωρίς προφανή αιτία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ταχυπαλμία, έντονους χτύπους καρδιάς
  • Πόνο στο στήθος
  • Ζαλάδα ή τάση λιποθυμίας
  • Εξάψεις ή ρίγος
  • Ναυτία
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα
  • Τρέμουλο
  • Δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια
  • Πόνος στο στομάχι
  • Εφίδρωση
  • Νιώθετε ότι πνίγεστε

Οι άνθρωποι που βιώνουν κρίσεις πανικού ίσως επίσης να :

  • Νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο
  • Νιώθουν ένα ξαφνικό φόβο ότι θα πεθάνουν
  • Νιώθουν ότι τρελαίνονται
  • Νιώθουν αποκομμένοι από τον εαυτό τους (μια διαταραχή που ονομάζεται αποπροσωποποίηση) και νιώθουν αποκομμένοι από το περιβάλλον τους (αποπραγματοποίηση).

Τα συμπτώματα του πανικού τείνουν να κορυφώνονται μέσα σε 10 λεπτά, και στη συνέχεια σταδιακά υποχωρούν.

Ωστόσο, όταν κάποιος παθαίνει πολλές και σοβαρές κρίσεις πανικού στη σειρά, ίσως να νιώθει ότι η κρίση διαρκεί πολύ περισσότερο.

Μετά από μία κρίση πανικού πολλοί άνθρωποι νιώθουν αγχωμένοι και ανήσυχοι για το υπόλοιπο της ημέρας.

Θεραπευτικές επιλογές

Οι κρίσεις πανικού και η διαταραχή πανικού μπορούν να αντιμετωπιστούν από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε την υποκείμενη αιτία. Κάποιες θεραπευτικές επιλογές αποτελούν:

1. Η ψυχοθεραπεία: οι σκέψεις προκαλούν συναισθήματα και συμπεριφορές. Στην ψυχοθεραπεία μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και έτσι να αντιδράτε καλύτερα σε όσα προκύπτουν, τόσο στη ζωή όσο και στην υγεία σας. Η ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στις σκέψεις και στα μοτίβα συμπεριφοράς που είναι υπεύθυνα για τις κρίσεις πανικού.

2. Η θεραπεία έκθεσης περιλαμβάνει την έκθεση του ασθενή σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον σε όλες τις σωματικές αισθήσεις που βιώνει στη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Στη θεραπεία έκθεσης , ο ψυχοθεραπευτής θα σας ζητήσει να μιμηθείτε δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο ή να κρατήσετε την αναπνοή σας, ώστε να προκληθούν τα συμπτώματα πανικού. Η ιδέα είναι ότι όσο εκτίθεστε τόσο οι κρίσεις πανικού θα χάνουν τη δύναμή τους.

3. Φάρμακα: αγχολυτικά (όπως το Ζάναξ) ή αντικαταθλιπτικά μπορούν να χορηγηθούν για τον έλεγχο ή τον περιορισμό των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις κρίσεις πανικού.

4. Εναλλακτικές μέθοδοι: η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός έχουν να προσφέρουν πολλά στην αντιμετώπιση του άγχους και των κρίσεων πανικού.

Ο καθένας είναι διαφορετικός μια θεραπεία που λειτουργεί για έναν άνθρωπο μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιον άλλο. Χρειάζεται να βρεθεί η εξατομικευμένη λύση που σας ταιριάζει.

Αντιμετώπιση κρίσεων πανικού

Αν βιώνετε κρίσεις πανικού καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια από έναν ΨΥΧΙΑΤΡΟ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής σας άμεσα. Οι κρίσεις πανικού μπορούν να αντιμετωπιστούν.