Η διάγνωση της διαταραχής πανικούς τίθεται όταν κάποιος βιώνει επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού. Περίπου 1 στους 10 ενήλικες παθαίνουν κρίσεις πανικού κάθε χρόνο. Το 1/3 των ανθρώπων έχει βιώσει μια κρίση πανικού στη ζωή του. Αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν διαταραχή πανικού, μόνο το 3% των ενηλίκων έχει διαταραχή πανικού, η οποία είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.
Όταν βιώνει κανείς μία κρίση πανικού έχει την αίσθηση ότι πεθαίνει, ή ότι τρελένεται. Μετά το τέλος της κρίσης (που κρατάει 10-20 λεπτά) στη συνέχεια όμως νιώθει τρομοκρατημένος και συνεχώς ανησυχεί και αλλάζει τη ρουτίνα του ώστε να μην πάθει ακόμη μία κρίση πανικού. Η κρίση πανικού και οι διαταραχή πανικού κατατάσσονται στις αγχώδεις διαταραχές.
Μια κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό συναίσθημα φόβου που μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή. Για να έχετε διαταραχή πανικού πρέπει να εμφανίζετε τέσσερα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:
Μια κρίση πανικού περνά μέσα σε 10-20 λεπτά, αλλά μπορεί να κρατήσει και για μια ώρα. Μπορεί να αισθάνεστε ότι παθαίνετε εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Για αυτό πολλές φορές οι άνθρωποι που παθαίνουν κρίσεις πανικού πηγαίνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων για τις πρώτες βοήθειες και εξετάσεις, για να βεβαιωθεί κανείς ότι δεν πεθαίνει ή ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο παθολογικό.
Χωρίς θεραπεία, η διαταραχή πανικού μπορεί να οδηγήσει σε αγοραφοβία, έναν έντονο φόβο του να βγει κάποιος από το σπίτι του ή να επισκεφτεί κλειστούς χώρους.
Ένα άτομο με διαταραχή πανικού βιώνει επαναλαμβανόμενες είτε αναμενόμενες είτε ξαφνικές κρίσεις πανικού και τουλάχιστον μία από τις κρίσεις ακολουθείται μέσα σε ένα μήνα από ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
Οι κρίσεις πανικού μπορεί να συνυπάρχουν μαζί με άλλες ψυχικές διαταραχές , όπως οι αγχώδεις διαταραχές. Οι κρίσεις πανικού από μόνες τους δεν μπορούν να αποτελούν αποκλειστικά σύμπτωμα μιας άλλης διαταραχής. Οι κρίσεις πανικού στη διαταραχή πανικού μπορούν να συνυπάρχουν με άλλες διαταραχές όπως η κοινωνική φοβία (που παρατηρείται όταν κάποιος εκτίθεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις), οι ειδικές φοβίες (έκθεση σε συγκεκριμένους παράγοντες που προκαλούν φόβο), η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (έκθεση σε βρώμικα αντικείμενα όταν κάποιος έχει ιδεοληψίες για τα μικρόβια), η διαταραχή μετατραυματικού στρες (η απόκριση σε ένα παράγοντα που προκαλεί στρες) ή το άγχος αποχωρισμού (όταν κάποιος αποχωρίζεται το σπίτι του ή ανθρώπους που αγαπά).
Η διαταραχή πανικού συνδέεται με υψηλά επίπεδα δυσκολίας στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ανθρώπων καθώς παρεμβαίνει στην καθημερινότητά τους. Οι άνθρωποι με διαταραχή πανικού επισκέπτονται πολύ συχνά τα νοσοκομεία.
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ψυχικές διαταραχές δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία για την διαταραχή πανικού. Ο συνδυασμός γενετικών , βιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων συμβάλλουν στην εμφάνισή της.
Ο μηχανισμός του εγκεφάλου που κινητοποιεί τους ανθρώπους για τον κίνδυνο ενεργοποιείται στην κρίση πανικού. Ένα άτομο που παθαίνει μία κρίση πανικού βιώνει έναν λανθασμένο συναγερμό και νιώθει ότι η ζωή του είναι σε κίνδυνο.
Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία για την διαταραχή πανικού αλλά φαίνεται ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων με διαταραχή πανικού είναι πιο ευαίσθητος στο φόβο.
Μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς στη διαταραχή πανικού αν:
Περίπου 2-3% των ενηλίκων παθαίνει μια κρίση πανικού κάθε χρόνο. Η διαταραχή πανικού συνήθως ξεκινά στους νέους ενήλικες (20-24 ετών) αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα ή αργότερα στη ζωή.
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις κρίσεις πανικού και δεν έχουν κάποιο πρόβλημα , για αυτό να θυμάστε ότι η θεραπεία είναι εφικτή. Όπως με κάθε ψυχική διαταραχή , χρειάζεται δουλειά για να καταφέρετε να ξεπεράσετε τη διαταραχή πανικού. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να σας βοηθήσει αλλά μακροπρόθεσμα η ανακούφιση προέρχεται από ψυχολογικές τεχνικές που μαθαίνετε και θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις αισθήσεις του σώματος σας όταν ξεκινήσει μια κρίση πανικού.
Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν περιόδους επιδείνωσης και υποχώρησης της διαταραχής, όπου οι κρίσεις πανικού είναι πιο έντονες σε διαφορετικές περιόδους της ζωής.
Η θεραπεία βοηθά στη μείωση της έντασης και της συχνότητας των κρίσεων πανικού και βελτιώνει την λειτουργικότητά σας στην καθημερινή σας ζωή. Οι κύριες θεραπευτικές επιλογές είναι η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή. Η μία ή και οι δύο θεραπείες συστήνονται ανάλογα με το ιστορικό σας, την σοβαρότητα ,την ένταση και την συχνότητα των συμπτωμάτων της διαταραχής πανικού.
Η ψυχοθεραπεία είναι συνήθως η συνιστώμενη θεραπεία για τη διαταραχή πανικού. Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι με διαταραχή πανικού ζητούν βοήθεια από τον οικογενειακό τους γιατρό για την αντιμετώπιση των κρίσεων απλά λαμβάνουν μια αγχολυτική φαρμακευτική αγωγή. Η ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στο να βοηθά τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τους παράγοντες που τους προκαλούν πανικό, και στη συνέχεια μαθαίνουν τεχνικές χαλάρωσης για να μπορούν να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Αυτές οι τεχνικές είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από την φαρμακευτική αγωγή και βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που συνδέονται με τη διαταραχή πανικού.
Η ψυχοθεραπεία είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής και είναι η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τη διαταραχή πανικού και τις κρίσεις πανικού. Η ψυχοθεραπεία βοηθά να κατανοήσετε το μηχανισμό της διαταραχής και να μάθετε τρόπους για να την αντιμετωπίζετε.
Μέσα από τις εμπειρίες σας μαθαίνετε ότι τα συμπτώματα της κρίσης πανικού δεν είναι επικίνδυνα. Με τον ψυχοθεραπευτή σας σε ασφαλές περιβάλλον θα μπορέσετε σταδιακά να κατανοήσετε ότι τα συμπτώματα δεν μπορούν να σας βλάψουν. Από τη στιγμή που τα συμπτώματα δεν θα σας φαίνονται απειλητικά, οι κρίσεις θα αρχίσουν να επιλύονται. Η επιτυχημένη θεραπεία θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τους φόβους ή τις καταστάσεις που αποφεύγετε λόγω των κρίσεων πανικού. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) βοηθάει ορισμένους ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού πιο λογικά. Ωστόσο, τα βαθύτερα αίτια των κρίσεων πανικού μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλες μορφές ψυχοθεραπείας (Συστημική, Gestalt, κα).
Για να δείτε τα αποτελέσματα της θεραπείας χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια. Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού θα αρχίσουν να υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, και συχνά τα συμπτώματα μειώνονται σημαντικά ή υποχωρούν μέσα σε λίγους μήνες.
Η φαρμακευτική αγωγή βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων που συνδέονται με τις κρίσεις πανικού. Υπάρχουν πολλά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά για τις κρίσεις πανικού και περιλαμβάνουν:
Αν κάποια φάρμακα δεν λειτουργούν καλά για εσάς, τότε ο ψυχίατρος σας θα σας προτείνει κάποια άλλη ή θα κάνετε συνδυασμό για να έχετε την μέγιστη αποτελεσματικότητα. Να θυμάστε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε την δράση των φαρμάκων και βελτίωση των συμπτωμάτων.
Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και κάποια μπορεί να μην συστήνονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως η εγκυμοσύνη. Καλό είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας για τις πιθανές παρενέργειες και τους κινδύνους.
Τεχνικές και μέθοδοι όπως η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός μπορεί να είναι βοηθητικές. Όταν νιώθετε ότι ξεκινά μια κρίση πανικού, επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας και βρείτε έναν ασφαλή χώρο. Η απελευθέρωση της σωματικής έντασης και η χαλάρωση των μυών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Οι κρίσεις πανικού δεν είναι επικίνδυνες και υποχωρούν σχετικά γρήγορα, αλλά μπορεί να σας βάλουν σε κίνδυνο αν οδηγείτε ή αν κάνετε κάποια επικίνδυνη δραστηριότητα. Αντί να σκέφτεστε το χειρότερο σενάριο (ότι θα πεθάνετε ή ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή) δείτε την κατάσταση ρεαλιστικά.
Η διαχείριση του άγχους παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των κρίσεων πανικού. Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν κρίσεις πανικού όταν τους καταβάλλει το στρες και δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Φροντίστε τον εαυτό σας, χαλαρώστε και προστατεύστε την σωματική και την ψυχική σας υγεία από τις επιβλαβείς επιδράσεις του χρόνιου στρες.
Οι κρίσεις πανικού είναι μια πολύ συχνή διαταραχή και μπορεί να θεραπευτεί. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει, αρκεί να ζητήσετε την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Επίσης, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια, με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες.