Κάνε το Τεστ
άγχος, θεραπεία άγχους, αντιμετώπιση άγχους, φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους, φυσικές μέθοδοι για το άγχος, φυσικές θεραπείες για το άγχος, φυσικές επιλογές για το άγχος

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους

Το άγχος είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μας. Μπορεί να νιώθετε ανησυχία ή νευρικότητα όταν αντιμετωπίζετε ψυχοπιεστικές καταστάσεις όπως ένα τεστ, μια παρουσίαση, μια συνάντηση με ανθρώπους που δεν γνωρίζετε. Σε πολλές περιπτώσεις το άγχος έχει θετική επίδραση. Μας βοηθά να ξεφεύγουμε από απειλητικές καταστάσεις και μας δίνει κίνητρο να προετοιμαστούμε καλύτερα.

Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους το άγχος είναι πολύ πιο συχνό. Νιώθουν στρες σχεδόν κάθε μέρα. Οι διαταραχές άγχους όπως η διαταραχή γενικευμένου άγχους, η διαταραχή πανικού ή οι φοβίες μπορούν να παρεμβαίνουν στις καθημερινές σας δραστηριότητες και να επηρεάζουν τη δουλειά, τις προσωπικές σας σχέσεις. Διαφέρουν από το φυσιολογικό άγχος , και οι άνθρωποι με διαταραχές άγχους νιώθουν υπερβολικό φόβο ή ανησυχία.

Το άγχος μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά μπορείτε να το αντιμετωπίσετε. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση. Υπάρχουν διαθέσιμες πολλές επιλογές όπως η ψυχοθεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή, διάφορα βότανα και φυσικά ηρεμιστικά και οι συμπληρωματικές-εναλλακτικές θεραπείες.

Γ-αμινοβουτυρικό οξύ και άγχος

Το γ-αμινοβουτυρικό (GABA) είναι ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής με ηρεμιστική δράση, καταπραϋνει δηλαδή το στρες. Χρησιμοποιείται για την θεραπεία πολλών καταστάσεων, όπως η ανακούφιση από το άγχος, η μείωση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου , η ανακούφιση της αϋπνίας, η σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης, ο μεταβολισμός του λίπους και η ανακούφιση από τον πόνο. Τα αγχολυτικά φάρμακα, όπως το Xanax, λειτουργούν αυξάνοντας τα επίπεδα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος στον εγκέφαλο. Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα συμπληρώματα διατροφής με γ-αμινοβουτυρικό οξύ, αλλά επίσης υπάρχει στη ρίζα της βαλεριάνας.

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία βοηθά να αναγνωρίσετε τα μη εποικοδομητικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς και σας μαθαίνει τρόπους και στρατηγικές για να αντιμετωπίζετε καλύτερα όλες τις προκλήσεις που προκύπτουν στη ζωή.

Διαλογισμός και Ενσυνειδητότητα

Ο διαλογισμός, η ενσυνειδητότητα βοηθούν στην θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης.

Φυσικές θεραπείες για το άγχος

Περίπου το 40-60% των ανθρώπων με άγχος βιώνουν επιπλέον κάποια σημάδια κατάθλιψης, τα οποία κάνουν πιο σοβαρή και δύσκολη την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με άγχος δεν μπορούν να επιτύχουν βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ύφεση, με την ύφεση να παραμένει χαμηλή στο 38% μετά από πέντε χρόνια.

Υπάρχουν πάρα πολλά αγχολυτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άγχους αλλά τα περισσότερα έχουν παρενέργειες. Επίσης υπάρχουν διαθέσιμες πολλές φυσικές θεραπείες για το άγχος, φυτικά αγχολυτικά. Μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που θα οδηγήσουν σε μακροχρόνια αλλαγή.

Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές επιλογές για το άγχος;

Το άγχος μπορεί να έχει διάφορες μορφές και εκδηλώσεις, όπως οι κρίσεις πανικού, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, η διαταραχή γενικευμένου άγχους, κα. Γενικά το άγχος περιορίζει την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου και κάνει δυσκολότερες τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου. Είτε έχετε γενικευμένο άγχος ή ήπιο άγχος ή ανησυχία. Το άγχος είναι ένα νόσημα που απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία, στις περισσότερες περιπτώσεις. Πολλές φορές τα φάρμακα δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και έχουν πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες φυσικές επιλογές για το άγχος που είναι ασφαλείς και δεν προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αγχολυτικά φάρμακα (πχ Xanax). Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ή τα συμπληρώματα που περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Β, το μαγνήσιο, και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, επηρεάζει άμεσα την διάθεση, τα επίπεδα της ενέργειας και τα μοτίβα ύπνου, βελτιόνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης.

φυσικοι τροποι αντιμετωπισης αγχους

Αρωματοθεραπεία

Η αρωματοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση αιθέριων ελαίων για την βελτίωση της υγείας και της ευεξίας. Πολλές μυρωδιές βοηθούν στην ενίσχυση της διάθεσης, στη χαλάρωση και στη μείωση του άγχους.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια, σε αρωματικά χώρου, τοποθετώντας μερικές σταγόνες σε ένα βραχιόλι ή να βάζετε μερικές σταγόνες στον καρπό ή στο λαιμό σας.

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για το άγχος περιλαμβάνουν:

  • Λεβάντα
  • Ylang ylang
  • Γκρέιπφρουτ
  • Περγαμόντο
  • Φασκόμηλο

Βότανα

Υπάρχουν πολλά βότανα και φυτικά συμπληρώματα που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους, και συμβάλλουν στην χαλάρωση και στην ηρεμία. Κάποια πολύ γνωστά βότανα για το άγχος περιλαμβάνουν:

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμομήλι βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της διαταραχής γενικευμένου άγχους. Όλα τα παραπάνω βότανα μπορείτε να τα βρείτε σε μορφή χαπιού. Πολλοί επιλέγουν το τσάι από βότανα για να χαλαρώσουν.

Φυσικά αγχολυτικά και ασφάλεια

Αν και οι φυσικές λύσεις είναι γενικά ασφαλείς, όταν χρησιμοποιείτε ένα συμπλήρωμα, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε το πόσο ασφαλές είναι ανάλογα με το ιατρικό σας ιστορικό και τα φάρμακα που λαμβάνετε ήδη. Πολλά φυτικά σκευάσματα για το άγχος έχουν ήπια ηρεμιστική δράση στο νευρικό σύστημα. Καθώς αυτή η δράση βοηθά στην  ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους, μπορεί να έχουν κάποιο κίνδυνο αλληλεπίδρασης με άλλα φάρμακα που λαμβάνετε για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων. Κανένα από αυτά τα σκευάσματα δεν πρέπει να λαμβάνεται με άλλα ηρεμιστικά, αλκοόλ, αντικαταθλιπτικά ή βενζοδιαζεπίνες. Φυσικά πάντα πρέπει να μιλάτε με το γιατρό σας πριν αρχίσετε να παίρνετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Κάποια φυτικά σκευάσματα για το άγχος περιλαμβάνουν το St. John’s wort που είναι αποτελεσματικό όπως και τα αγχολυτικά φάρμακα και χρησιμοποιείται για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. To Kava Kava είναι γνωστό για την ηρεμιστική του δράση και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη νευρικότητα, ωστόσο έχει κάποιος παρενέργειες στο ήπαρ. Η βαλεριάνα είναι επίσης ευρέως γνωστή για την χαλαρωτική της δράση.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν φυσικές επιλογές για την αντιμετώπιση του άγχους. Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος και θεωρούν ότι τα αγχολυτικά φάρμακα είναι η καλύτερη επιλογή για την θεραπεία του άγχους. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η ψυχοθεραπεία και τα φυσικά συμπληρώματα μπορεί να λειτουργούν καλύτερα από τα χάπια, και δεν έχουν επικίνδυνες παρενέργειες, δεν προκαλούν εξάρτηση και είναι γενικά ασφαλή.

Βελονισμός και Ομοιοπαθητική

Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ είναι μια παραδοσιακή Κινεζική τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης, και άλλων θεμάτων ψυχικής υγείας. Είναι γνωστό ότι ο βελονισμός (και ο ωτοβελονισμός) λειτουργεί ενεργοποιώντας τα φυσικά παυσίπονα (ενδορφίνες) στον εγκέφαλο. Αυτό φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό και στον περιορισμό ή στη μείωση του άγχους. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης.

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ είναι ένα φυσικό θεραπευτικό σύστημα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο εύρος διαταραχών, με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα ή παρενέργειες.