Κάνε το Τεστ
κλάμα, γιατί κλαίμε, βασικά δάκρυα, αντανακλαστικά δάκρυα, ψυχογενή δάκρυα

Κλάμα και Δάκρυα

Τύποι δακρύων

Το κλάμα είναι θεραπευτικό και προστατευτικό. Βοηθά στον καθαρισμό των ματιών, στην απελευθέρωση των τοξινών από το σώμα, και λειτουργεί ως ένας τρόπος ανακούφισης από το στρες, επιτρέποντας στο σώμα να αναρρώσει ή δίνει ένα σήμα στους φίλους και στην οικογένειά μας ότι τους χρειαζόμαστε. Για αυτό μην φοβάστε και μην ντρέπεστε να κλάψετε, τα δάκρυα και το κλάμα είναι ωφέλιμα για όλους μας.

Η μεγαλύτερη ποσότητα δακρύων σχηματίζεται στους δακρυϊκούς αδένες. Αλλά ποιοι είναι οι λόγοι που μας κάνουν να κλαίμε; Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι δακρύων που παράγουν αυτοί οι αδένες:

1. Βασικά δάκρυα

Ο πρώτος τύπος δακρύων είναι τα βασικά δάκρυα. Είναι ουσιαστικά τα δάκρυα που πάντα καλύπτουν την επιφάνεια των ματιών μας. Αν τα μάτια σας είναι φυσιολογικά και υγιή, αυτά τα βασικά δάκρυα καλύπτουν αυτή τη στιγμή την επιφάνεια των ματιών σας και κρατούν καθαρή την όρασή σας. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως η ξηροφθαλμία, υπάρχει έλλειψη αυτών των βασικών δακρύων.

2. Αντανακλαστικά δάκρυα

Η δεύτερη κατηγορία δακρύων είναι τα αντανακλαστικά δάκρυα.  Αυτά τα δάκρυα, όπως σωστά υποθέτετε, δημιουργούνται σε απόκριση σε κάποια εξωτερικά ερεθίσματα.

Μια βλεφαρίδα ή κομμάτια σκόνης που μπαίνουν στο μάτι προκαλούν την παραγωγή δακρύων από τους δακρυϊκούς αδένες σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί η ξένη ύλη από το μάτι. Στην περίπτωση της ξηροφθαλμίας, η μπροστινή επιφάνεια του ματιού ξηραίνεται. Αυτή η αίσθηση της ξηρότητας προκαλεί το ίδιο αντανακλαστικό, όπως όταν το σώμα προσπαθεί να λιπάνει την επιφάνεια του ματιού γρήγορα. Αυτά τα αντανακλαστικά δάκρυα, ωστόσο, δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τα βασικά δάκρυα, και δεν δημιουργούνται με σκοπό να μείνουν στο μάτι. Ο σκοπός των αντανακλαστικών δακρύων είναι να βγαίνουν από το μάτι και να τρέχουν στο πρόσωπο. Για αυτό, πολλοί άνθρωποι με ξηροφθαλμία αναφέρουν ότι τα μάτια τους δακρύζουν συνεχώς. Πολλές φορές οι οφθαλμίατροι λένε στους ασθενείς ότι έχουν ξηροφθαλμία αλλά αυτοί αντιδρούν λέγοντας ότι έχουν μάτια που δακρύζουν συνεχώς.  Σε αυτές τις περιπτώσεις τα δάκρυα στα μάτια εμφανίζονται λόγω της μείωσης των φυσιολογικών βασικών δακρύων και την υπερβολική προσπάθεια των δακρυϊκών αδένων να αντισταθμίσουν αυτή την μείωση με την παραγωγή αντανακλαστικών δακρύων.

3. Ψυχογενή δάκρυα

Η τρίτη κατηγορία είναι τα ψυχογενή δάκρυα, γνωστά επίσης ως συναισθηματικά δάκρυα ή ψυχικά δάκρυα. Αυτή είναι η λιγότερο κατανοητή κατηγορία δακρύων.

Το ψυχογενές κλάμα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το κλάμα ή τα δάκρυα ως μια συναισθηματική απόκριση. Αυτή η μορφή δακρύων συνδέεται με πόνο, θυμό, θλίψη ή ακόμη και έντονα συναισθήματα ευτυχίας ή ανακούφισης.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ψυχογενή δάκρυα περιέχουν περισσότερες τοξίνες από ότι τα αντανακλαστικά δάκρυα, και υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι αυτά τα δάκρυα βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών και των ανεπιθύμητων ουσιών από το σώμα. Άλλοι πιστεύουν ότι τα ψυχογενή δάκρυα είναι μια ανάκαμψη από το μηχανισμό πάλης ή φυγής στο στάδιο του συναισθηματικού στρες. Όταν ένας ψυχοπιεστικός παράγοντας εμφανίζεται, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται: οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται, η ουροδόχος κύστη σφίγγεται, οι μύες συστέλλονται και προοδευτικά το σώμα μας είναι έτοιμο να αποδράσει ή να καταπολεμήσει τον επικείμενο κίνδυνο. Από τη στιγμή που ο κίνδυνος θα περάσει το σώμα χαλαρώνει και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται. Οι κόρες των ματιών μας συστέλλονται και οι μύες χαλαρώνουν. Αυτό εξηγεί γιατί ένα χαμένο παιδί ίσως να μην κλάψει όταν συνειδητοποιήσει ότι ξαφνικά είναι μόνο του στο σούπερ μάρκετ, αλλά ίσως να κλάψει όταν δει ξανά τους γονείς του. Ίσως να έχετε παρατηρήσει την ίδια καθυστέρηση όταν ένα παιδί πέφτει και χτυπά: ίσως να σηκώνεται, να σκουπίζεται και να κλάψει μόνο όταν σας δει να τρέχετε για να δείτε αν είναι καλά. Μερικοί ψυχοθεραπευτές πιστεύουν ότι τα ψυχογενή δάκρυα είναι ένα σημάδι για τους άλλους ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, ένας μηχανισμός επιβίωσης που δείχνει στους άλλους ότι είμαστε αναστατωμένοι. Η πραγματική αιτία για αυτή τη μορφή δακρύων είναι ότι προέρχονται από το συνδυασμό όλων αυτών των θεωριών.

Αντιμετώπιση κατάθλιψης

Κάποιες φορές το κλάμα συνδέεται με ψυχικές καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη και το πένθος. Σε αυτές τις περιπτώσεις αφενός το κλάμα δεν ανακουφίζει και αφετέρου είναι συνεχές, καθημερινό και για ώρες. Για αυτές τις περιπτώσεις κατάθλιψης, χρειάζεται μια θεραπευτική αντιμετώπιση. Η ομοιοπαθητική και το EMDR μπορούν να βοηθήσουν στις περισσότερες περιπτώσεις να αντιμετωπίσει κάποιος την κατάθλιψη, τα σοκ και τις τραυματικές εμπειρίες.