Κάνε το Τεστ
lexotanil και υπνος, λεξοτανιλ και υπνος, λεξοτανιλ, αυπνια, υποκαταστατα, εναλλακτικες επιλογες, φυτικα, φαρμακα

Lexotanil και ύπνος | Λεξοτανίλ

Lexotanil και ύπνος | Λεξοτανίλ

Το Lexotanil είναι ένα αγχολυτικό/ηρεμιστικό φάρμακο που χημικά κατατάσσεται στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών. Το Λεξοτανίλ χορηγείται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή, και συνταγογραφείται κυρίως για την αντιμετώπιση του άγχους. Ωστόσο συχνά χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και άλλων προβλημάτων που συνδέονται με τον ύπνο.

Λήψη Lexotanil και ύπνος

Το Lexotanil (βρωμαζεπάμη) δεν είναι ένα υπναγωγό φάρμακο, αυτό σημαίνει ότι το ίδιο δεν φέρνει ύπνο. Όταν όμως κάποιος πάρει Lexotanil το βράδυ, πριν κοιμηθεί, η αγχόλυση βοηθά τον άνθρωπο να μπει ευκολότερα στον φυσιολογικό κύκλο του ύπνου.

Στις περιπτώσεις που επιθυμούμε το Lexotanil να βοηθήσει στον ύπνο, μπορεί κανείς να το πάρει μισή - με μία ώρα πριν τον ύπνο. Η δόση Lexotanil συνήθως κυμαίνεται από 0,75mg-3,0mg και πρέπει απαραιτήτως να εξατομικευτεί από τον ψυχίατρο που σας παρακολουθεί.

Φάρμακο: LEXOTANIL
Δραστική ουσία: ΒΡΩΜΑΖΕΠΑΜΗ / Bromazepam
Συνήθης δόση για αϋπνία: 0.75 - 3.0 mg πριν τον ύπνο
Διάρκεια θεραπείας: 1-2 μήνες στην περίπτωση συνεχόμενης λήψης
Κατηγορία: Βενζοδιαζεπίνη
Κύρια χρήση σε: Αγχώδεις διαταραχές

Ποιότητα του ύπνου και Lexotanil

Οι μελέτες σχετικά με τις βενζοδιαζεπίνες (όπως το Λεξοτανίλ) στην αρχιτεκτονική του ύπνου δείχνουν μια αύξηση στο στάδιο 2 του ύπνου NREM, μια μείωση στο χρόνο των σταδίων 3 και 4 του ύπνου NREM, και μείωση του χρόνου ύπνου REM κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αναλόγως τον ασθενή, μπορεί να οδηγήσει σε μία καλύτερη ή χειρότερη ποιότητα ύπνου.

Ένα άλλο πρόβλημα με τη χρήση του Lexotanil για τον ύπνο, μπορεί να είναι η υπνηλία ή κόπωση την επόμενη ημέρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η μείωση της δόσης. Εάν αυτό δεν βοηθήσει, θα πρέπει να επιλεγεί ένα άλλο φάρμακο.

Άλλα φάρμακα και εναλλακτικές λύσεις για την αϋπνία

Υπάρχουν πολλά φάρμακα διαφόρων κατηγοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και προβλημάτων ύπνου, όπως για παράδειγμα άλλες βενζοδιαζεπίνες (Stedon, Clonotril), υπναγωγά φάρμακα (πχ Stilnox), αντιϊσταμινικά (πχ Atarax), αντικαταθλιπτικά (όπως το Remeron), νευροληπτικά και αγωνιστές των υποδοχέων της μελατονίνης (πχ Circadin, Zzzquil). Ορισμένα από τα φάρμακα αυτά χορηγούνται χωρίς συνταγή, αλλά για τα περισσότερα (όπως το Lexotanil και Stilnox) και τις άλλες βενζοδιαζεπίνες χρειάζεται απαραιτήτως ιατρική συνταγή.

Για ένα ασθενή μπορεί λοιπόν να είναι προτιμότερο ένα φάρμακο από ένα άλλο, για παράδειγμα για κάποιον το Stilnox, για άλλον Lexotanil ή μια άλλη βενζοδιαζεπίνη, αναλόγως της βιοχημικής ιδιοσυγκρασίας αλλά και των ιδιαίτερων δυσκολιών στον ύπνο που συναντά ο ασθενής (για παράδειγμα αν έχει συχνές αφυπνίσεις, έντονα όνειρα ή εφιάλτες, ανήσυχα πόδια, κα).

Επίσης τεράστια σημασία έχουν:

  • το χρονικό διάστημα που υπάρχει το πρόβλημα της αϋπνίας (είναι κάτι οξύ ή χρόνιο)
  • τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αϋπνίας: δυσκολία επεύλευσης ύπνου, συχνές αφυπνίσεις, πρώιμη αφύπνιση, ανεπαρκής ύπνος, κακή ποιότητα ύπνου, εφιάλτες, ανήσυχα πόδια.
  • η αιτία που προκάλεσε την αϋπνία. Αν υπάρχει κάποια υποκείμενη πάθηση (δευτεροπαθής αϋπνια) αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί (όπως άπνοια, ΧΑΠ, άσθμα, συχνοουρία, κα). Αν η αϋπνία συνδέεται με ψυχοπιεστικά γεγονότα (όπως πένθος, προβλήματα, κα) αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψυχοθεραπεία ή/και EMDR.

Επειδή ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, για κάθε ασθενή το ένα φάρμακο μπορεί να είναι προτιμότερο από το άλλο. Η απόφαση χρειάζεται συζήτηση με ένα ειδικό ψυχίατρο.

lexotanil και υπνος, λεξοτανιλ και υπνος, εναλλακτικες λυσεις, υποκαταστατα, stilnox

Υποκατάστατα του Lexotanil

Εκτός από τα φάρμακα υπάρχουν συμπληρώματα και βότανα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις πιο ήπιες περιπτώσεις αϋπνίας ως υποκατάστατο του Λεξοτανίλ (όπως για παράδειγμα το Valmane) και φυσικά κανείς μπορεί να επιλέξει να αντιμετωπίσει τις πραγματικές ψυχολογικές αιτίες της αϋπνίας, με ψυχοθεραπεία ή/και EMDR, χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΫΠΝΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Βενζοδιαζεπίνες Lexotanil, Xanax, Hipnosedon, Clonotril, κα EMDR (για τα ψυχικά τραύματα που μπορεί να συνδέονται με τις διαταραχές ύπνου)
Ζ-υπναγωγά Stilnox Ψυχοθεραπεία
Αγωνιστές μελατονίνης Circadin Βελονισμός
Αντικαταθλιπτικά Trittico, Remeron Ομοιοπαθητική
Αντιϊσταμινικά Atarax, Xozal Βότανα
Αντιψυχωσικά Zyprexa, Seroquel Συμπληρώματα (πχ βαλεριάνα, πασιφλόρα, μαγνήσιο)

Υγιεινή του ύπνου

Η "υγιεινή του ύπνου" είναι επίσης τεράστιας σημασίας για την καταπολέμηση της αϋπνίας και αφορά την εφαρμογή μέτρων που συμβάλλουν στην βελτίωση του ύπνου:

  • η ώρα κατάκλισης να είναι η ίδια κάθε ημέρα
  • αποφυγή χρήσης οθονών πριν τον ύπνο (tablet, κινητά, όχι τηλεόραση μέσα στο υπνοδωμάτιο)
  • αποφυγή μεγάλων βραδυνών γευμάτων
  • αποφυγή διεγερτικών ουσιών (καφές, καφεϊνη)
  • χαλαρωτικές δραστηριότητες τις απογευματινές ώρες
  • αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων (πχ γυμναστική, τρέξιμο) τις απογευματινές/βραδυνές ώρες
  • αποφυγή σύντομων ύπνων κατά τη διάρκεια της ημέρας (powernap)

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της αϋπνίας

Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τα πραγματικά ψυχολογικά αίτια της αϋπνίας αποτελεσματικά, όπως και ψυχολογικά τραύματα με τα οποία συνδέεται ή οφείλεται η αϋπνία. Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗκαι ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση, χωρίς παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με τα φάρμακα όπου αυτό είναι αναγκαίο.