Κάνε το Τεστ
περίοδος, μύθοι για την περίοδο, προκαταλήψεις για την περίοδο, αλήθειες για την περίοδο

Μύθοι για την περίοδο

Μύθοι για την περίοδο

Η περίοδος είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή κάθε γυναίκας. Χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχαν εγκυμοσύνες, γεννήσεις και κατά συνέπεια η συνέχιση του ανθρώπινου είδους. Ωστόσο, παρά τις αλήθειες γύρω από την περίοδο, υπάρχουν και αρκετοί μύθοι.

Οι περισσότεροι μύθοι για την περίοδο είναι λάθος αντιλήψεις και προκαταλήψεις που διαιωνίζουν τις διακρίσεις μεταξύ των φύλων. Αυτοί οι μύθοι κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη συζήτηση γύρω από την περίοδο, μια διαδικασία απόλυτα φυσιολογική και υγιή. Κάποιες φορές, αυτοί οι μύθοι δημιουργούν συναισθήματα σύγχυσης και ντροπής.

1. Τα ταμπόν σπάνε τον παρθενικό υμένα

Αυτός είναι ένας απίστευτα καταστροφικός μύθος που σε πολλά αυτιά μοιάζει αληθινός ακόμη και στις μέρες μας. Οι γυναίκες ανησυχούν ότι με τη χρήση του ταμπόν θα σπάσει ο παρθενικός υμένας, μια μεμβράνη που βρίσκεται γύρω από το άνοιγμα του κόλπου.

Αν και είναι αλήθεια ότι τα ταμπόν υπάρχει πιθανότητα να σπάνε τον υμένα κατά την  τοποθέτησή του, αυτό δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν θα είναι πλέον παρθένα. Η απώλεια της παρθενίας δεν έχει σχέση με την διάσπαση ενός ιστού, αλλά από την σεξουαλική δραστηριότητα.

2. Όλες οι γυναίκες βιώνουν προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), το οποίο εκδηλώνεται με νευρικότητα

Περίπου 1 στις 4 γυναίκες βιώνουν PMS, με κάποιες να έχουν ελάχιστα συμπτώματα. Επιπλέον, το 5% των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία βιώνουν PMDD, μια πιο σοβαρή μορφή του PMS που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις ξαφνικές και απότομες εναλλαγές στη διάθεση. Καθώς πολλές γυναίκες έχουν σωματικά συμπτώματα (κόπωση, φούσκωμα, ευαισθησία στο στήθος) την εβδομάδα πριν την περίοδο, οι αλλαγές στη διάθεση δεν είναι τόσο συχνές.

3. Ο πόνος της περιόδου είναι ένας πόνος σαν όλους τους άλλους

Ο πόνος στη διάρκεια της περιόδου είναι πραγματικός. Δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος ή ένας πόνος από ένα απλό χτύπημα. Κάποιες γυναίκες δεν μπορούν να δουλέψουν και μένουν στο κρεβάτι, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις κράμπες. Πολλές γυναίκες υποφέρουν από δυσμηνόρροια.

Περίπου το 20% των γυναικών έχει σοβαρή δυσμηνόρροια η οποία παρεμβαίνει στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει την συγκέντρωση, προκαλεί ανησυχία και γενικά είναι δυσάρεστη.

4. Δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος αν κάνετε σεξ στη διάρκεια της περιόδου

Αν και είναι απίθανο μια γυναίκα να μείνει έγκυος αν κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις στην διάρκεια της περιόδου, δεν είναι αδύνατο. Η εγκυμοσύνη είναι πάντα μια πιθανότητα αν ένα ζευγάρι δεν παίρνει προφυλάξεις στο σεξ, ανεξάρτητα με την φάση του κύκλου. Πιο συγκεκριμένα, είναι δυνατό οι γόνιμες μέρες να περιλαμβάνουν τις ημέρες της περιόδου.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το σπέρμα μπορεί να μείνει ζωντανό στη μήτρα μέχρι 10 ημέρες μετά την επαφή. Για τις γυναίκες με πιο μικρό εμμηνορροϊκό κύκλο, το σεξ χωρίς προφυλάξεις στο τέλος της περιόδου μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη. Ακόμη και τα άτομα με σταθερό κύκλο έχουν πιθανότητες εγκυμοσύνης, καθώς οι γόνιμες μέρες διαφέρουν από κύκλο σε κύκλο. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε επίσης ότι είναι δυνατό μία γυναίκα να μείνει έγκυος από προσπερματικά υγρά.

Οι σύντροφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ασφαλής ημέρα για σεξ χωρίς προφυλάξεις εκτός αν μια γυναίκα χρησιμοποιεί άλλες μεθόδους αντισύλληψης όπως τα αντισυλληπτικά χάπια (ή το χάπι της επόμενης ημέρας). Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά ανάμεσα στη μείωση των πιθανοτήτων μιας εγκυμοσύνης και στην πρόληψη της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ακόμη και αν μια γυναίκα παίρνει αντισυλληπτικά, είναι αναγκαίο να λαμβάνει επιπλέον αντισύλληψη, όπως τα προφυλακτικά για να αποφύγει τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

5. Δεν είναι υγιές το σεξ στη διάρκεια της περιόδου

Αν και πολλές γυναίκες δεν νιώθουν άνετα να κάνουν σεξ στη διάρκεια της περιόδου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι υγιές. Στην πραγματικότητα, το σεξ στη διάρκεια της περιόδου έχει πολλά οφέλη όπως η ανακούφιση από τις κράμπες και η βελτίωση της διάθεσης.

6. Η άσκηση στη διάρκεια της περιόδου θα καταστρέψει τη μήτρα σας

Αυτές οι πεποιθήσεις πηγάζουν από την ιδέα ότι η άσκηση στη διάρκεια της περιόδου θα προκαλέσει βλάβη στη μήτρα ή υπογονιμότητα λόγω των έντονων κινήσεων. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια, εκτός αν νιώθετε άρρωστοι ή έχετε κάποιο τραυματισμό. Η άσκηση γενικά έχει πολλά οφέλη. Όσο αφορά τα συμπτώματα της περιόδου, η σωματική άσκηση ανακουφίζει τις κράμπες, ενισχύει τη διάθεση και μειώνει την κόπωση. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι έντονη αλλά μια άσκηση που σας κάνει να νιώθετε όμορφα.

μυθοι για την περιοδο

7. Δεν είναι ασφαλές να κάνετε μπάνιο στη διάρκεια της περιόδου

Είναι πολύ πιθανό αυτός ο μύθος να ξεκίνησε πριν από την ανακάλυψη των προϊόντων υγιεινής. Ευτυχώς, το μπάνιο και το ντους στη διάρκεια της περιόδου δεν αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Επιπλέον, το αίμα της περιόδου δεν μολύνει το νερό της πισίνας ή του ντους, όπως συμβαίνει με τα ούρα. Ωστόσο, για να γλυτώσετε την ακαταστασία εφαρμόστε ένα ταμπόν πριν μπείτε στο νερό.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την περίοδο σας αν παίρνετε αντισυλληπτικά. Είναι ασφαλές και υγιές να συνεχίσετε να παίρνετε τα αντισυλληπτικά σας ώστε να παραλείψετε την περίοδο. Έτσι θα μπορέσετε να απολαύσετε τη θάλασσα στις διακοπές σας.

8. Δεν είναι ασφαλές να μην έχετε περίοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα

Αν και είναι απαραίτητο για τις γυναίκες να έχουν περίοδο (αυτό αποτελεί ένδειξη της σωστής λειτουργίας του αναπαραγωγικού συστήματος), οι μηνιαίοι κύκλοι δεν είναι αναγκαίοι για τις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια. Ο λόγος για τον οποίο τα αντισυλληπτικά χάπια έρχονται σε συσκευασία των 28 ημερών και μια εβδομάδα κενή για την περίοδο είναι μια παρέμβαση σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες πρέπει κάθε μήνα να έχουν περίοδο.

Για να σταματήσετε την περίοδο με τα αντισυλληπτικά, απλά παραλείπετε την τελευταία εβδομάδα και προχωράτε στην επόμενη συσκευασία. Η καταστολή της περιόδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ενδομητρίωση, κύστες στις ωοθήκες και καρκίνου του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

9. Η περίοδος πρέπει να διαρκεί μια εβδομάδα κάθε μήνα

Αν και ο μέσος κύκλος είναι 28 ημέρες, μπορεί να κυμαίνεται από 21-35 ημέρες. Η πραγματική περίοδος εμφανίζεται από τη 15η μέχρι την 28η ημέρα της ωχρινικής φάσης, στην οποία τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μειώνονται επειδή δεν έχει γίνει η γονιμοποίηση, και αυτό προκαλεί αποβολή του τοιχώματος της μήτρας. Με την πάροδο του χρόνου, ο κύκλος αλλάζει, και έτσι η διάρκεια της περιόδου ποικίλει.

Η περίοδος (οι μέρες της αιμορραγίας) μπορεί να διαρκούν από 3-7 ημέρες. Αν η περίοδος σας διαρκεί παραπάνω από 8 ημέρες και έχετε μεγάλη απώλεια αίματος, καλό είναι να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας. Από την άλλη πλευρά, αν δεν έχετε περίοδο για περισσότερο από 90 ημέρες μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο θέμα υγείας (χαμηλό σωματικό λίπος, υπερβολικό άγχος).

10. Μόνο γυναίκες συγκεκριμένης ηλικίας έχουν περίοδο

Για τις περισσότερες γυναίκες η περίοδος ξεκινά κοντά στην ηλικία των 12 ετών. Από τη στιγμή που ξεκινά η περίοδος συνεχίζεται μέχρι την εμμηνόπαυση, η οποία κάνει την εμφάνιση στις ηλικίες 45-58. Φυσικά, κάθε γυναίκα μπορεί να έχει διαφορετική εμπειρία με την έναρξη της περιόδου και την εμμηνόπαυση.

11. Το αίμα της περιόδου είναι βρώμικο

Αυτός ο μύθος έχει τις ρίζες του σε θρησκευτικά κείμενα, σύμφωνα με τα οποία μια γυναίκα είναι "ακάθαρτη" όταν έχει περίοδο. Αυτή η πεποίθηση είναι ανάλογη με αυτή που λέει ότι δεν επιτρέπεται το σεξ στη διάρκεια της περιόδου.

Σε αντίθεση με αυτή τη δημοφιλή πεποίθηση, το αίμα της περιόδου δεν είναι "βρώμικο". Είναι απλά ένας συνδυασμός αίματος, επιθηλίου, βλεννογόνου και βακτηρίων που ρέουν από την μήτρα μέσω του τραχήλου της μήτρας και έξω από τα σώμα μέσω του κόλπου. Για αυτό δεν χρειάζεται να φοβάστε τίποτα.

12. Δεν χρειάζεται να δίνετε σημασία στα συναισθήματα σας στην διάρκεια της περιόδου

Υπάρχει μια πραγματική σωματική αλλαγή στο σώμα της γυναίκας στη διάρκεια της περιόδου. Μερικές μέρες πριν από την περίοδο, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν κατακόρυφα ενώ τα επίπεδα της προγεστερόνης σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση.

Τα οιστρογόνα έχουν άμεση σχέση με την σεροτονίνη, "την ορμόνη της χαράς", και η προγεστερόνη έχει άμεση σχέση με τα τμήματα του εγκεφάλου που συνδέονται με το φόβο, το άγχος και την κατάθλιψη. Οι επιδράσεις των ορμονών στη διάθεση είναι πολύπλοκες, και ενώ η προγεστερόνη μπορεί να καταπιέζει κάποια συναισθήματα, τελικά εξισορροπεί τη διάθεση.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να αποδώσουμε κάποιες δραστικές αλλαγές της διάθεσης στις ορμόνες, αλλά οι αλλαγές στη διάθεση που προκαλούν οι ορμόνες είναι πραγματικότητα. Μπορεί αυτό να συμβαίνει κάθε μήνα, αλλά δεν ακυρώνει τα συναισθήματά των γυναικών.

Η περίοδος είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή κάθε γυναίκας

Η περίοδος είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό στη ζωή μιας γυναίκας, για αυτό και δεν χρειάζεται να νιώθει ντροπή και ενοχές για αυτή. Πολλές γυναίκες στη διάρκεια της περιόδου έχουν δυσάρεστα συμπτώματα και εναλλαγές στη διάθεση. Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά αυτά τα συμπτώματα.