Κάνε το Τεστ
pilates reformer, τι είναι το pilates reformer, οφέλη pilates reformer, ποιο τύπο pilates να επιλέξω, πιλατες ρεφορμερ

Pilates reformer

Pilates reformer

To Pilates είναι μια μορφή άσκησης για την ενδυνάμωση του κορμού και την βελτίωση της στάσης του σώματος, που αναπτύχθηκε από τον Joseph Pilates το 1920. Είναι επίσης μια μέθοδος αποκατάστασης μετά από τραυματισμούς. Γενικά, το pilates περιλαμβάνει συγκεκριμένες διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας, μαζί με συγκέντρωση στην αναπνοή ώστε να υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος σε κάθε κίνηση. Γενικά, κάθε μορφή pilates επικεντρώνεται σε αυτές τις βασικές αρχές. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες μορφές που έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση των μυών και την αύξηση της ευελιξίας. Μια τέτοια μορφή είναι το Pilates reformer.

Τι είναι το Pilates Reformer;

Το Pilates Reformer είναι μια χαμηλής έντασης άσκηση για όλο το σώμα που περιλαμβάνει ελεγχόμενες κινήσεις και τη χρήση της αναπνοής σε ένα κρεβάτι και στοχεύει σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες. Είναι μια πιο σύγχρονη μορφή pilates. Είναι πολύ πιθανό στις προπονήσεις σας να στοχεύετε σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες (όπως οι μηροί).

Το Pilates Reformer (πιλάτες ρεφόρμερ) είναι ουσιαστικά ένα μηχάνημα-κρεβάτι. Αυτό το κρεβάτι αποτελείται από μια κινούμενη πλατφόρμα, μια για κάθε χέρι, που συνδέεται στο πλαίσιο με αντιστάσεις. Κάποια μηχανήματα έχουν επιπλέον εξοπλισμό για ασκήσεις των γλουτών ή λαβές για συγκεκριμένες κινήσεις (όπως πιέσεις στους ώμους) για να είναι πιο εύκολες οι ασκήσεις.

Ποια είναι τα οφέλη του Pilates Reformer;

Αν και η κλασική μορφή του pilates έχει πολλά οφέλη, το Pilates Reformer είναι μια πιο στοχευμένη, υψηλής έντασης άσκηση. Στο reformer μπορεί να κάνει κάποιος πολλές ασκήσεις που έχουν θετικά οφέλη σε όλο το σώμα. Κάποιος μπορεί να θέλει να ενδυναμώσει το στήθος και τους τρικέφαλους και κάποιος μπορεί να θέλει να επικεντρωθεί στο κάτω μέρος του σώματος.

Επιπλέον, το reformer διαθέτει ελατήρια και αντιστάσεις τις οποίες ο καθένας μπορεί να ρυθμίζει σε κάθε κίνηση. Ενώ στο κλασικό pilates οι ασκήσεις γίνονται με το βάρος του σώματος, στο reformer μπορεί να προστεθεί βάρος και αυτό δίνει το πλεονέκτημα της μυϊκής ενδυνάμωσης. Αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην προπόνηση επειδή μπορείτε να αντέξετε την ένταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού των κινήσεων 

Η κινούμενη πλατφόρμα στο μηχάνημα του reformer προσθέτει ένα στοιχείο αστάθειας στην προπόνηση. Οι μύες πρέπει να λειτουργούν στο μέγιστο δυνατό και η κίνηση να είναι ελεγχόμενη ώστε να κουνηθεί η πλατφόρμα σταθερά ή να μείνει στην ίδια θέση. Και φυσικά, αυτό βοηθά στην ισορροπία και στην αποφυγή των ταλαντώσεων όταν κάνετε συγκεκριμένες ασκήσεις. Όταν κάποιος κάνει άσκηση σε ένα κινούμενο μηχάνημα, αυτό ενισχύει την ιδιοδεκτικότητα, την ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεων.

Για όσους θέλουν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ισορροπία τους, υπάρχουν και άλλα εξαιρετικά εργαλεία άσκησης όπως το Bosu.

Μείωση του κινδύνου τραυματισμών

Σε αντίθεση με άλλες μορφές άσκησης υψηλής έντασης, στις οποίες τα πόδια αφήνουν το πάτωμα για πλειομετρικές κινήσεις, στο pilates και τα δύο πόδια μένουν σταθερά και αυτό μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών. Ωστόσο, τα ελατήρια στο μηχάνημα reformer έχουν διπλό ρόλο, όχι μόνο προσθέτουν αντίσταση αλλά επίσης βοηθούν στη διατήρηση της σταθερότητας της πλατφόρμας. Τα ελατήρια είναι ένα στοιχείο υποστήριξης, και δημιουργούν σταθερότητα στη διάρκεια συγκεκριμένων ασκήσεων. Για παράδειγμα, αν κάποιος αναρρώνει από έναν τραυματισμό στο γόνατο, τα ελατήρια προσφέρουν σταθερότητα στις αρθρώσεις του γόνατου.

Ποικιλία ασκήσεων

Η κατασκευή του reformer και όλα τα επιπλέον στοιχεία (πλατφόρμα, λαβές) επιτρέπουν στον ασκούμενο να κάνει πάρα πολλές ασκήσεις. Όλα αυτά τα εξαρτήματα δίνουν τη δυνατότητα ένα μεγάλο αριθμό ασκήσεων. Με αυτό τον τρόπο ένα άτομο μπορεί να στοχεύει διαφορετικές μυϊκές ομάδες και να κάνει μια ολοκληρωμένη άσκηση. Στο κλασικό pilates το εύρος των ασκήσεων είναι πιο περιορισμένο όπως επίσης και τα τμήματα του σώματος που μπορεί να στοχεύσει κάποιος. Η προσαρμοστικότητα του reformer επιτρέπει στον καθένα να κάνει πιο στοχευμένες ασκήσεις. Έτσι, κάθε αθλούμενος μπορεί να  ενδυναμώνει συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, και η αντίσταση κάνει ακόμη πιο απαιτητική την προπόνηση.

pilates reformer, πιλατες ρεφορμερ

Ποια μορφή Pilates να επιλέξω; 

Αν και υπάρχουν αρκετές μορφές Pilates σίγουρα θα υπάρχει κάποιος τύπος που να ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ανάγκες και στους στόχους σας.

Για αρχάριους

Χωρίς αμφιβολία για κάποιον που ξεκινά τώρα το Pilates και θέλει να κατανοήσει τις κινήσεις και την τεχνική καλό είναι να ξεκινά με το Mat Pilates. Το Mat Pilates περιλαμβάνει ασκήσεις εδάφους χωρίς αντίσταση όπου ο ασκούμενος γυμνάζεται με το βάρος του σώματός του. Το Mat Pilates περιλαμβάνει τις βασικές ασκήσεις του Pilates. Όταν κάποιος νιώσει αυτοπεποίθηση στο Pilates τότε μπορεί να ξεκινήσει  Pilates Reformer.

Για ενδυνάμωση

Αν κάποιος θέλει να κάνει μια προπόνηση που να μοιάζει με τις παραδοσιακές ασκήσεις που περιλαμβάνουν βάρη, τότε η καλύτερη επιλογή είναι το Pilates Reformer. Το Reformer προσφέρει την αντίσταση και την προοδευτική αύξησή της για την ενδυνάμωση. Για μεγαλύτερη ενδυνάμωση πάντα κάποιος μπορεί να αυξάνει την αντίσταση. Επίσης, το Reformer μπορεί να είναι η βάση για ένα μεγάλο εύρος ασκήσεων για όλο το σώμα.

Για καλύτερη επίγνωση του σώματος

Και σε αυτή την περίπτωση, νικητής είναι το Pilates Reformer. Αν ο στόχος σας είναι να αποκτήσετε καλύτερη επίγνωση για το σώμα σας , το Reformer είναι η απάντηση. Χρειάζεται να δουλέψετε σκληρά για να ελέγξετε τις κινήσεις σας σε μια κινούμενη πλατφόρμα. Επειδή η σύνδεση μυαλού-σώματος είναι η βασική αρχή για κάθε μορφή Pilates, μπορείτε να βελτιώσετε την ιδιοδεκτικότητα (την αντίληψη του σώματος στο χώρο).

Για αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς

Αν κάποιος θέλει να κάνει άσκηση μετά από έναν τραυματισμό τότε η μορφή άσκησης που θα επιλέξει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αυτοί περιλαμβάνουν τον τραυματισμό, την θέση του και την φυσική κατάσταση του ατόμου. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει συχνά οσφυαλγία  μπορεί να είναι καλύτερο να κάνει Mat Pilates, καθώς η χαμηλή έντασης άσκηση ενδυναμώνει τον κορμό (και αυτό αποτρέπει τον πόνο στη μέση) χωρίς τον κίνδυνο της πρόσθετης αντίστασης.

Ένα άτομο μπορεί να έχει συνηθίσει να κάνει άσκηση υψηλής έντασης. Όμως, ένα  μυϊκό τράβηγμα ίσως να το κρατά μακριά από τη ρουτίνα του. Με το Pilates Reformer μπορεί να αποφύγει την καταπόνηση αυτό του μυ. Θα μπορεί να διατηρήσει ή και να αυξήσει τη μυϊκή του δύναμη κατά τη διάρκεια του τραυματισμού, και ίσως να ενδυναμώνει το συγκεκριμένο μυ ώστε να αποτρέψει μελλοντικούς τραυματισμούς.

Οι αρχάριοι έχουν πολλά οφέλη από το Mat Pilates. Όσοι αγαπούν την προπόνηση με βάρη έχουν πολλά οφέλη από το Reformer. Βέβαια,  και οι δύο μορφές Pilates έχουν πολύτιμα οφέλη για το σώμα μας. Το Pilates είναι ένας τρόπος εκγύμνασης που μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Ανεξάρτητα με το ποιο σημείο είστε στο ταξίδι για την βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης, το Pilates είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Σωματική ενδυνάμωση 

Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα την άσκηση. Το Pilates Reformer είναι μια εξαιρετική επιλογή για την μυϊκή ενδυνάμωση, την βελτίωση της στάσης του σώματος και της ευελιξίας. Φυσικά, κάθε άνθρωπος επιλέγει ένα τύπο άσκησης ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν το Pilates Reformer για την αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς, στους οποίους βοηθά εξαιρετικά η ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.