Κάνε το Τεστ
κλάμα μωρού, πως να αντιμετωπίσετε το κλάμα του μωρού σας, τρόποι αντιμετώπισης του κλάματος του μωρού σας, πως να ηρεμήσετε το μωρό σας, τύποι κλάματος

Πως να αντιμετωπίσετε το κλάμα του μωρού σας

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το κλάμα του μωρού σας;

Το κλάμα εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς για το μωρό σας. Του επιτρέπει να καλέσει για βοήθεια όταν πεινάει ή δεν νιώθει καλά. Μπορεί να ενοχλείται από θορύβους, εικόνες και να μην μπορεί να τα αντέξει. Το κλάμα βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης.

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το μωρό σας έχει στιγμές έντασης, ακόμη και όταν δεν πεινάει ή δεν είναι κουρασμένο. Μερικές φορές φαίνεται ότι δεν μπορεί τίποτα να το παρηγορήσει. Είναι αναστατωμένο, ξάγρυπνο και τελικά κοιμάται πιο βαθιά από το συνηθισμένο. Αυτά τα ξεσπάσματα φαίνεται να βοηθούν το μωρό να απελευθερώσει όλη την ενέργεια που έχει συσσωρεύσει ώστε να ηρεμήσει.

Όσο μαθαίνετε τα μοτίβα συμπεριφοράς του παιδιού σας, μπορείτε να αναγνωρίσετε τις ανάγκες του όταν κλαίει. Αν πεινάει, αν πονάει , αν νυστάζει. Κάθε μωρό χρησιμοποιεί τη φωνή του διαφορετικά.

Διαφορετικοί τύποι κλάματος

Μερικές φορές οι διαφορετικοί τύποι κλάματος αλληλεπικαλύπτονται. Τα νεογέννητα γενικά ξυπνούν όταν πεινάνε και κλαίνε για φαγητό. Αν δεν ανταποκριθείτε άμεσα, το κλάμα του μωρού σας μετατρέπεται σε οργή. Θα ακούσετε τη διαφορά. Όσο το μωρό σας μεγαλώνει, το κλάμα του γίνεται πιο δυνατό, πιο ισχυρό και πιο επίμονο. Θα εμφανίζει περισσότερες διαφορές, για να εκδηλώσει διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες.

Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείτε το κλάμα είναι να ανταποκρίνεστε αμέσως τους πρώτους μήνες. Ένα μωρό χρειάζεται την αμέριστη προσοχή και φροντίδα σας και αν δεν ανταποκριθείτε στο κλάμα του θα συνεχίσει να κλαίει.

Όταν ανταποκρίνεστε στο κλάμα του μωρού σας, προσπαθήστε να κατανοήσετε την πιο σημαντική ανάγκη του. Αν κρυώνει, αν πεινάει, αν έχει λερωθεί, προσπαθήστε να ιεραρχήσετε τις ανάγκες του. Αν το κλάμα του μοιάζει με πανικό, σκεφτείτε αν υπάρχει κάτι κοντά του που να το κάνει να μην νιώθει άνετα. Αν είναι στεγνό και δεν πεινάει αλλά κλαίει , προσπαθήστε να εφαρμόσετε τις παρακάτω τεχνικές:

  • Κουνήστε το είτε στα χέρια σας είτε σε ένα κουνιστό καρεκλάκι
  • Χαϊδέψτε απαλά το κεφαλάκι του, την πλάτη ή το στήθος του
  • Τυλίξτε το σε μια μαλακή κουβερτούλα
  • Βάλτε απαλή μουσική
  • Τραγουδήστε του ή μιλήστε του
  • Κάντε το μια βόλτα στην αγκαλιά σας ή με το καρότσι
  • Χρησιμοποιήστε μια συσκευή με λευκούς θορύβους
  • Χαϊδέψτε την κοιλίτσα του για να ανακουφιστεί από τα παγιδευμένα αέρια
  • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο (αυτό αρέσει στα περισσότερα μωρά, αλλά όχι σε όλα)

Προσέξτε τα σημάδια που σας δίνει το μωρό σας

Το μωρό αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις και κάθε μωρό έχει διαφορετικές ανάγκες. Αυτό εξηγεί γιατί κάποια μωρά λατρεύουν τις αγκαλιές και κάποια άλλα όχι. Ένα μωρό μπορεί να κλαίει επειδή έχει λερωθεί η πάνα του και άλλο να μην αντιδρά σε αυτό και να συνεχίζει να παίζει χαρούμενο.

Όταν γνωρίζετε τις αντιδράσεις του μωρού σας μπορείτε να καταλάβετε τις ανάγκες του:

  • Αλλαγές στη διάθεση: η διάθεση του μωρού σας αλλάζει ανάλογα με το περιβάλλον, την ώρα της ημέρας , ή σχετίζεται με το φαγητό ή τον ύπνο του; Αν για παράδειγμα, το μωρό σας γκρινιάζει το πρωί, δείτε αν σας στέλνει σημάδια που δεν αντιλαμβάνεστε, όπως το χασμουρητό ή το τρίψιμο στα μάτια του.
  • Αντιδράσεις σε διαφορετικές καταστάσεις και περιβάλλοντα: τα μωρά συχνά στέλνουν σήματα που οι ενήλικες δεν τα παρατηρούν. Το μωρό σας μπορεί να είναι σε υπερδιέγερση όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω του ή να αναστατώνεται όταν αλλάζετε το πρόγραμμά σας.
  • Διαφορές στο κλάμα του μωρού: αν και σε πρώτη ανάγνωση το κλάμα μπορεί να σας φαίνεται ίδιο, τελικά θα καταλάβετε ότι διαφέρει για κάθε ανάγκη. Θα αρχίσετε να ξεχωρίσετε το κλάμα που σημαίνει ότι το μωρό σας πεινάει ή αυτό που δείχνει ότι είναι κουρασμένο. Παρατηρήστε την ένταση του κλάματος, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις στο πρόσωπο του. Μπορεί το μωρό σας να τεντώνεται προς τα πίσω, τα μάτια του να είναι ελαφρώς κλειστά για να αποφύγουν το φως, να σφίγγει τα χεράκια του, να τρίβει τα μάτια του ή να κάνει έντονες κινήσεις, όλα αυτά είναι σημάδια επικοινωνίας που δείχνουν συγκεκριμένα πράγματα για την συναισθηματική και σωματική κατάσταση του μωρού σας.

Για να ηρεμήσετε το μωρό σας χρειάζεται να έχετε επίγνωση όλων των παραπάνω και υπομονή.

Όταν όλα αποτυγχάνουν

Μερικές φορές, αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, η καλύτερη λύση είναι να αφήσετε το μωρό σας μόνο του στο κρεβατάκι του, Πολλά μωρά δεν μπορούν να αποκοιμηθούν χωρίς να κλάψουν και τελικά κοιμούνται πιο γρήγορα αν το αφήσετε να κλάψει. Το κλάμα δεν θα κρατήσει για πολύ αν το παιδί είναι πραγματικά κουρασμένο.

Αν το κλάμα δεν σταματά, αλλά γίνεται πιο έντονο και συνεχίζει όλη την ημέρα ή τη νύχτα, μπορεί το μωράκι σας να έχει κολικούς. Συχνά, οι κολικοί κάνουν το μωρό υπερευαίσθητο και δεν μπορεί να παρηγορηθεί. Όσο το μωρό σας μεγαλώνει, το κλάμα βελτιώνεται.

Στα μωρά που θηλάζουν, οι κολικοί είναι σημάδι ευαισθησίας σε κάποια τροφή από τη διατροφή της μητέρας. Οι μαμάδες μπορούν να κάνουν κάποιες αλλαγές στη διατροφή τους και να θηλάζουν πιο αργά ώστε να γίνεται σωστά η πέψη στο μωρό.

Αν το μωρό είναι απαρηγόρητο, μπορεί να είναι άρρωστο. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του και αν έχει υψηλό πυρετό επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.

Όσο πιο ήρεμοι παραμένετε, τόσο πιο εύκολο είναι να παρηγορήσετε το παιδί σας. Ακόμη και τα νεογνά είναι ευαίσθητα στην ένταση και αντιδρούν σε αυτή με κλάμα. Το να ακούτε το μωρό σας να κλαίει γοερά μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά ο δικός σας πανικός δεν θα βοηθήσει το παιδί σας.

Κάντε ένα διάλλειμα

Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση, αφήστε το μωρό στο κρεβατάκι του και ζητήστε βοήθεια από ένα μέλος της οικογένειας ή ένα φίλο σας. Έτσι θα έχετε λίγο χρόνο να ηρεμήσετε και ένα νέο πρόσωπο μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να ηρεμήσει. Δεν έχει σημασία αν η υπομονή σας έχει εξαντληθεί, μην κουνάτε δυνατά το παιδί σας γιατί μπορεί να του προκαλέσετε κάποια βλάβη. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τη φροντίδα του μωρού σας αυτή την πληροφορία.

Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να παίρνετε το κλάμα του μωρού σας προσωπικά. Δεν κλαίει επειδή είστε κακός γονέας ή επειδή δεν σας συμπαθεί. Όλα τα μωρά κλαίνε, συχνά χωρίς να υπάρχει λόγος. Τα νεογέννητα κλαίνε 1-4 ώρες την ημέρα. Είναι κομμάτι της προσαρμογής στη νέα τους ζωή έξω από την κοιλιά της μαμάς.

Κανένας γονέας δεν μπορεί να παρηγορήσει το μωρό του κάθε φορά που κλαίει, για αυτό μην περιμένετε να κάνετε μαγικά, αλλά καλό είναι να έχετε μια ρεαλιστική προσέγγιση. Ζητήστε βοήθεια, ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε και απολαύστε όλες τις υπέροχες στιγμές που ζείτε με το μωρό σας.