Πώς θα καταλάβετε ότι η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική;

πως θα καταλάβετε ότι η ψυχοθεραπεία λειτουργεί, σημάδια που δείχνουν ότι η ψυχοθεραπεία λειτουργεί, τρόποι να αναγνωρίσετε ότι η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική

Πώς θα καταλάβετε ότι η ψυχοθεραπεία λειτουργεί;

Μπορεί να κάνετε ψυχοθεραπεία ή να σκέφτεστε αν η ψυχοθεραπεία σας ταιριάζει. Μπορεί να αναρωτιέστε αν αξίζει τον κόπο ή αν μπορείτε να την βάλετε στο πρόγραμμά σας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε την πρόοδό σας. Η ψυχοθεραπεία δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που περνούν μια δύσκολη κατάσταση ή έχουν φτάσει στον πάτο, αλλά μπορεί να βοηθήσει το  κάθε άνθρωπο που θέλει να γνωρίσει βαθιά τον εαυτό του ή να βελτιώσει κάποιες πτυχές του.

Τα συμπτώματα μειώνονται

Ανάλογα με τα θέματα που θέλετε να επεξεργαστείτε στην ψυχοθεραπεία, ένα σημάδι που δείχνει ότι τα πράγματα λειτουργούν είναι ότι αρχίζετε να νιώθετε καλύτερα ή ότι αλλάζετε συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να είναι παγίδα μερικές φορές, στη αρχή της ψυχοθεραπείας, όταν αρχίζετε να εκφράζετε τα αρνητικά σας συναισθήματα. Τελικά, όσο επεξεργάζεστε περισσότερα συναισθήματα, επώδυνα και άβολα, αρχίζετε να αναπτύσσετε περισσότερη αντοχή. Αυτός είναι ένας από τους στόχους της ψυχοθεραπείας, να αρχίσετε να κατανοείτε, να αναγνωρίζετε και να επικοινωνείτε για τις συναισθηματικές σας ανάγκες πρώτα με τον εαυτό σας και στη συνέχεια με τους άλλους.

Αρχίζετε να σκέφτεστε τα πράγματα διαφορετικά

Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα πράγματα και να μετατοπίσουν τα περιοριστικά και αυτοκαταστροφικά μοτίβα συμπεριφοράς. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας όταν σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο τα δημιουργήσαμε. Συχνά, χρειαζόμαστε ένα ουδέτερο μονοπάτι για να δούμε τα πράγματα από διαφορετική ματιά. Αυτό δεν αφορά το κομμάτι των συμβουλών. Αλλά αφορά συγκεκριμένες αλήθειες για τις εμπειρίες ενός ατόμου, ώστε να μπορέσει να δει τον εαυτό του ξεκάθαρα. Είναι δύσκολο να δείτε το πρόβλημα όταν κολυμπάτε σε αυτό.

Μαθαίνετε πολλά πράγματα για τον εαυτό σας και τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον κόσμο, η ενσυναίσθηση αυξάνεται

Όταν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας με περιέργεια, μπορείτε να περιορίσετε τις περιττές δυσκολίες που προκύπτουν από την αυτοκριτική. Σίγουρα θα έχετε εξασκηθεί στην αυτοκριτική και για αυτό είναι η στιγμή να δοκιμάσετε κάτι άλλο, διαφορετικό. Όταν έχετε περιέργεια για τις αντιδράσεις και τις σχέσεις σας, κερδίζετε περισσότερη ελευθερία και μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο με τον οποίο θα ζήσετε. Αρχίζετε να ανακαλύπτετε διαφορετικά κομμάτια του εαυτού σας. Φωτίζοντας αυτά τα κομμάτια, μπορείτε να καταλάβετε αν η ψυχοθεραπεία λειτουργεί.

Οι σχέσεις σας με τους άλλους βελτιώνονται

Όταν οι σχέσεις σας με τους άλλους γίνονται πιο δυνατές ή ξεκινάτε να δημιουργείτε πιο εύκολα σχέσεις, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η ψυχοθεραπεία λειτουργεί. Οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν βελτίωση στις σχέσεις με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους, έτσι είναι πιο ανοιχτοί. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δουλειά που κάνετε για τις διαπροσωπικές σας σχέσεις, ή τη δουλειά που κάνετε για να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας.

Βάζετε στόχους έξω από το χώρο της ψυχοθεραπείας

Αρχίζετε να συμπεριφέρεστε διαφορετικά στο σπίτι, στη δουλειά και στις σχέσεις σας. Μπορεί να σκέφτεστε ότι κάτι είναι τρομακτικό και να αναρωτιέστε αν οι άνθρωποι στη ζωή σας θα συνεχίσουν να σας αγαπούν και να σας αποδέχονται αν αλλάξετε. Όταν αρχίζετε να κάνετε αλλαγές που πραγματικά επιθυμείτε, αυτό μπορεί να είναι απειλητικό για τους αγαπημένους σας ανθρώπους. Αυτό που έχει σημασία είναι να επικοινωνείτε με τους ανθρώπους σας για όσα δουλεύετε και θέλετε να αλλάξετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι απλά θα ξυπνήσετε μια μέρα και θα πείτε στους άλλους ότι θέλετε να θέσετε τα όριά σας για να προστατέψετε την ενέργειά σας. Αλλά μπορείτε να πείτε πως αν δεν απαντήσετε σε ένα μήνυμα ή σε ένα τηλεφώνημα δεν είναι μάλλον κατάλληλη στιγμή για εσάς και θα καλέσετε όταν θα είστε καλύτερα. Όταν μιλάτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα για τις δυσκολίες σας, τους επιτρέπετε να γνωρίζουν την κατάσταση και να μην παίρνουν τα πράγματα προσωπικά. Όταν έχετε κίνητρο για να κάνετε αλλαγές, θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας όπως εσείς επιθυμείτε και να φροντίζετε τον εαυτό σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο ψυχοθεραπευτής σας μπορεί να σας εμπνεύσει να κάνετε αυτές τις ουσιαστικές αλλαγές.

Έχετε την ικανότητα να δίνετε και να παίρνετε περισσότερα στις σχέσεις σας

Αυτή η διαδικασία είναι μια συναισθηματική πρόκληση. Ίσως να αρχίσετε να μοιράζεστε περισσότερα για το πως πραγματικά νιώθετε (και να μην δαγκώνετε την γλώσσα σας κάθε φορά που θέλετε να πείτε κάτι). Για παράδειγμα, αντί να πείτε ότι δεν σας νοιάζει που θα φάτε βραδινό με το σύντροφό σας να αρχίσετε να ανταλλάσσετε τις προτιμήσεις σας. Μπορεί να θέλετε να περνάτε περισσότερο χρόνο στο δικό σας σπίτι οπότε να πείτε στο σύντροφό σας ότι θέλετε να μοιράζετε το χρόνο σας ισότιμα ανάμεσα στα δύο σπίτια.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια δυναμική διαδικασία που κάποιες φορές μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε για την αποτελεσματικότητά της. Μπορείτε να κάνετε μια συζήτηση με τον ψυχοθεραπευτή σας και να συνεχίσετε να εξερευνείτε πτυχές του εαυτού σας. Οι επιδράσεις της ψυχοθεραπείας πολλές φορές είναι προφανείς. Μερικές φορές είναι βοηθητικό να κοιτάτε πίσω και να προχωράτε. Να συγκρίνετε τον εαυτό σας τώρα και τότε και να βλέπετε την εξέλιξή σας.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η επίδραση της ψυχοθεραπείας είναι εμφανής. Ένα άτομο που αλλάζει εσωτερικά αλλάζει και εξωτερικά. Μην αναβάλλετε την ζωή που θέλετε να ζήσετε, κάντε το επόμενο βήμα. Ξεκινήστε ψυχοθεραπεία και δείτε τη ζωή σας να μεταμορφώνεται.

Βελτιώνεται η αυτοεκτίμησή σας

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα σημάδια που δείχνουν ότι η ψυχοθεραπεία λειτουργεί. Νιώθετε καλύτερα με τον εαυτό σας και αυτό ενισχύει την αυτοεκτίμησή σας. Αρχίζετε να βάζετε σε προτεραιότητα τις ανάγκες σας χωρίς να νιώθετε ντροπή που το κάνετε. Αντί να ψάχνετε εξωτερικές πηγές για επιβεβαίωση αρχίζετε να χτίζετε την αυτοεκτίμησή σας από μέσα.

Αναλαμβάνετε τις ευθύνες των πράξεων σας

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις αντιδράσεις σας σε κάθε κατάσταση. Αν παρατηρείτε ότι διαχειρίζεστε πιο ήρεμα τις καταστάσεις συγκριτικά με παλιότερα αυτό δείχνει ότι η ψυχοθεραπεία λειτουργεί. Από τη στιγμή που θα αποδεχτείτε ότι εσείς βάζετε εμπόδια στον εαυτό σας, θα ωριμάσετε πολύ.

Έχετε συναισθηματική αντοχή

Η ψυχοθεραπεία σας βοηθά να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας και γιατί τα νιώθετε και πως μπορείτε να τα ελέγξετε. Αντιλαμβάνεστε ότι τα συναισθήματα μπορεί να γίνουν ανεκτά. Αυτό βοηθά να κατανοήσετε καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα και να τα εκτιμήσετε όπως τα θετικά.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more