Ταυρίνη
Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας, και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όμως λίγα στοιχεία είναι γνωστά σχετικά με τις παρενέργειες της μακροχρόνιας χρήσης συμπληρωμάτων ταυρίνης.
Η ταυρίνη υπάρχει φυσιολογικά στο κρέας, στα ψάρια, σε γαλακτοκομικά προϊόντα και στο ανθρώπινο γάλα, και επίσης είναι διαθέσιμη σε πολλά συμπληρώματα διατροφής. Ενώ τα αποτελέσματα από τις μελέτες δεν είναι ξεκάθαρα, κάποιες υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής με ταυρίνη μπορεί να βελτιώνουν την αθλητική απόδοση.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ταυρίνη συνδυαστικά με την καφεΐνη βελτιώνει την πνευματική απόδοση. Ωστόσο, επιπλέον μελέτες χρειάζονται για τη μελέτη της αμφιλεγόμενης χρήσης της ταυρίνης στα ενεργειακά ποτά. Να θυμάστε ότι τα ενεργειακά ποτά μπορεί να περιέχουν υψηλά ποσοστά από άλλα συστατικά, όπως τα φυτικά διεγερτικά, η καφεΐνη ή η ζάχαρη. Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση (υπέρταση), μπορεί να προκαλεί αϋπνία και άγχος. Η επιπλέον ζάχαρη έχει παραπάνω θερμίδες.
Οι περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι η ημερήσια πρόσληψη 1 έως 6 γραμμαρίων ταυρίνης είναι ασφαλής για τους ενήλικες. Η πιο συχνά συνιστώμενη δόση είναι περίπου 3 γραμμάρια την ημέρα για μακροχρόνια χρήση χωρίς παρενέργειες. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, ειδικά αν υπάρχει κάποια υποκείμενο νόσημα ή αν παίρνετε κάποια φάρμακα.
Ο ρόλος της ταυρίνης στο σώμα
Η ταυρίνη είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία. Είναι ένα από τα πιο άφθονα αμινοξέα στους μυϊκούς ιστούς, στον εγκέφαλο και σε πολλά άλλα όργανα του σώματος.
Η ταυρίνη παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως:
- Η ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου σε συγκεκριμένα κύτταρα
- Η δημιουργία χολικών αλάτων
- Η διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στο σώμα
- Η υποστήριξη της ανάπτυξης του νευρικού συστήματος
Η έλλειψη ταυρίνης στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα εύρος προβλημάτων υγείας που περιλαμβάνουν:
- Τη δυσλειτουργία των νεφρών
- Τις αναπτυξιακές διαταραχές
- Διάφορες βλάβες στα μάτια
- Την καρδιομυοπάθεια, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας
Παρενέργειες ταυρίνης
Αρκετές μελέτες ερευνούν την ασφάλεια της ταυρίνης στα ενεργειακά ποτά. Αν και τα ποσοστά της ταυρίνης είναι πολύ χαμηλά στα ενεργειακά ποτά για να έχουν ιδιαίτερες παρενέργειες, κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν ότι προκαλούν ήπια διάρροια και δυσκοιλιότητα. Βέβαια αυτές τις παρενέργειες μπορεί να τις προκαλεί και η καφεΐνη και η ζάχαρη.
Μελέτες αναφέρουν ότι η ταυρίνη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως:
- Γαστρεντερικές διαταραχές: ναυτία, εμετός, στομαχικές διαταραχές
- Νευρολογικές διαταραχές: ζαλάδα, πονοκέφαλος, δυσκολία στο περπάτημα (ιδιαίτερα σε υψηλότερες δόσεις π.χ. 1,5 γραμμάριο την ημέρα)
- Καρδιολογικές διαταραχές: συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιά, όπως ταχυπαλμία, δύσπνοια και ζάλη. Αυτά τα συμπτώματα απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.
Οι άνθρωποι με επινεφριδιακή ανεπάρκεια, μια νόσο στην οποία τα επινεφρίδια παράγουν μικρότερη ποσότητα στεροειδών, ίσως να έχουν μειωμένη θερμοκρασία σώματος και υψηλά επίπεδα καλίου αν καταναλώσουν ταυρίνη.
Αλληλεπιδράσεις με Φάρμακα
Η ταυρίνη δρα ως αναστολέας του ενζύμου του κυτοχρώματος P450, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων, όπως:
- Αντικαταθλιπτικά
- Αντιεπιληπτικά φάρμακα
- Αντιπηκτικά
- Στατίνες
Ενίσχυση του οργανισμού
Για την περαιτέρω γενική ενίσχυση του οργανισμού, της απόδοσης, του εγκεφάλου και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.