Κάνε το Τεστ
ταυρίνη, τι είναι η ταυρίνη, ο ρόλος της ταυρίνης στο σώμα, παρενέργειες ταυρίνης

Ταυρίνη: ο ρόλος της στο σώμα και παρενέργειες

Ταυρίνη

Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που παίζει σημαντικό ρόλο στις διάφορες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας, και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όμως λίγα στοιχεία είναι γνωστά σχετικά με τις παρενέργειες της μακροχρόνιας χρήσης συμπληρωμάτων ταυρίνης.

Η ταυρίνη υπάρχει φυσιολογικά στο κρέας, στα ψάρια , σε γαλακτοκομικά προϊόντα και στο ανθρώπινο γάλα, και επίσης είναι διαθέσιμη σε πολλά συμπληρώματα διατροφής. Ενώ τα αποτελέσματα από τις μελέτες δεν είναι ξεκάθαρα, κάποιες υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής με ταυρίνη μπορεί να βελτιώνουν την αθλητική απόδοση.

Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια που έπαιρναν συμπλήρωμα ταυρίνης τρεις φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες είχαν βελτίωση στην αθλητική τους απόδοση.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ταυρίνη συνδυαστικά με την καφεΐνη βελτιώνει την πνευματική απόδοση. Ωστόσο, επιπλέον μελέτες χρειάζονται για τη μελέτη της αμφιλεγόμενης χρήσης της ταυρίνης στα ενεργειακά ποτά. Να θυμάστε ότι τα ενεργειακά ποτά μπορεί να περιέχουν υψηλά ποσοστά από άλλα συστατικά, όπως τα φυτικά διεγερτικά, η καφεΐνη ή η ζάχαρη. Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση (υπέρταση), μπορεί να προκαλεί διαταραχές στον ύπνο και άγχος. Η επιπλέον ζάχαρη έχει παραπάνω θερμίδες.

Ο ρόλος της ταυρίνης στο σώμα

Η ταυρίνη είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία. Είναι ένα από τα πιο άφθονα αμινοξέα στους μυϊκούς ιστούς, στον εγκέφαλο και σε πολλά άλλα όργανα του σώματος.

Η ταυρίνη παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως:

 • Η ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου σε συγκεκριμένα κύτταρα
 • Η δημιουργία χολικών αλάτων
 • Η διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στο σώμα
 • Η υποστήριξη της ανάπτυξης του νευρικού συστήματος

Η έλλειψη ταυρίνης στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα εύρος προβλημάτων υγείας που περιλαμβάνουν:

 • Τη δυσλειτουργία των νεφρών
 • Τις αναπτυξιακές διαταραχές
 • Την βλάβη στον ιστό του ματιού
 • Την καρδιομυοπάθεια, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας

Παρενέργειες ταυρίνης

Αρκετές μελέτες ερευνούν την ασφάλεια της ταυρίνης στα ενεργειακά ποτά. Αν και τα ποσοστά της ταυρίνης είναι πολύ χαμηλά στα ενεργειακά ποτά για να έχουν παρενέργειες, κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν ότι προκαλούν ήπια διάρροια και δυσκοιλιότητα. Βέβαια αυτές τις παρενέργειες μπορεί να τις προκαλεί η καφεΐνη και η ζάχαρη.

Οι άνθρωποι με επινεφριδιακή ανεπάρκεια, μια κατάσταση στην οποία τα επινεφρίδια παράγουν μικρότερη ποσότητα στεροειδών, ίσως να έχουν μειωμένη θερμοκρασία σώματος και υψηλά επίπεδα καλίου αν καταναλώσουν ταυρίνη.

Μελέτες αναφέρουν ότι η ταυρίνη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως:

 • Η ναυτία
 • Η ζαλάδα
 • Ο πονοκέφαλος
 • Η δυσκολία στο περπάτημα

Ενίσχυση του οργανισμού

Για την περαιτέρω γενική ενίσχυση του οργανισμού, της απόδοσης, του εγκεφάλου και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.