Τσουκνίδα: θεραπευτικές ιδιότητες και παρενέργειες

τσουκνίδα, ιδιότητες τσουκνίδας. οφέλη τσουκνίδας. παρενέργειες τσουκνίδας

Τσουκνίδα – ιδιότητες και οφέλη

Πολλοί σκέφτονται την τσουκνίδα σαν ένα ακανθώδες φυτό που το άγγιγμα του προκαλεί πόνο. Όμως στην πραγματικότητα η τσουκνίδα είναι η πολυβιταμίνη της φύσης καθώς περιέχει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία σε τέλεια ισορροπημένη αναλογία. Η τσουκνίδα έχει φύλλα σε σχήμα καρδιάς με κίτρινα ή ροζ λουλούδια. Τα περισσότερα οφέλη της οφείλονται στο στέλεχος και στα φύλλα, αλλά και οι ρίζες της έχουν κάποιες επουλωτικές ιδιότητες.

Τσουκνίδα – θεραπευτικές ιδιότητες

Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται για πολλούς σκοπούς. Συχνά χρησιμοποιείται ως διουρητικό και για τη θεραπεία των παθήσεων του ουροποιητικού. Τα ιατρικά της οφέλη περιλαμβάνουν τις αντικαρκινικές και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της, τη μείωση της υπέρτασης, την ανακούφιση της αρθρίτιδας, της ρινίτιδας, των ρευματισμών, του διαβήτη και την πρόληψη των νοσημάτων του καρδιαγγειακού. Τα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για την τσουκνίδα αφορούν την ικανότητά της να μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις και να ανακουφίζει την αρθρίτιδα και την αλλεργική ρινίτιδα.

Η τσουκνίδα περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, το πυρίτιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το χρώμιο που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Εκτός από μεταλλικά στοιχεία περιέχει βιταμίνη Κ και βιταμίνη C (που είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό) μαζί με βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ανακούφιση της αρθρίτιδας

Η τσουκνίδα είναι πολύ δημοφιλής για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Η τσουκνίδα μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας και ανακουφίζει την ουρική αρθρίτιδα.

Η τσουκνίδα έχει τις ακόλουθες ιδιότητες:

Η τσουκνίδα περιέχει χημικές ενώσεις που είναι γνωστό ότι ανακουφίζουν τον πόνο και τη φλεγμονή.

Ανακούφιση των εποχικών αλλεργιών

Η τσουκνίδα είναι μια δημοφιλής θεραπεία για τις εποχικές αλλεργίες. Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν ένα αλλεργιογόνο εισέλθει στον οργανισμό μας και προκαλεί την παραγωγή ισταμίνης. Η ισταμίνη είναι υπεύθυνη για τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της αλλεργίας, όπως η φλεγμονή, ο κνησμός και τα εξανθήματα.

Σύμφωνα με μελέτες η τσουκνίδα παρεμβαίνει στη διαδικασία της αλλεργίας αναστέλλοντας την παραγωγή ισταμίνης στο σώμα και τη φλεγμονή.

Πιθανές παρενέργειες

Η πρόσληψη τσουκνίδας είναι γενικά ασφαλής. Υπάρχουν όμως κάποιες παρενέργειες.

Να είστε προσεκτικοί, όταν χειρίζεστε τα φρέσκα φύλλα της τσουκνίδας καθώς μπορεί να τσιμπηθείτε από τα αγκάθια της.

Αυτά τα αγκάθια περιέχουν χημικές ουσίες, όπως:

  • η ακετυλοχολίνη
  • η ισταμίνη
  • η σεροτονίνη
  • τα λευκοτριένια
  • το μυρμηκικό οξύ

Αυτές οι ενώσεις μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα, κνησμό και φαγούρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Αυτές οι ουσίες μειώνονται όταν τα φύλλα επεξεργάζονται, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να νιώθετε ερεθισμό στο στόμα ή στο στομάχι όταν καταναλώνετε αποξηραμένη ή μαγειρεμένη τσουκνίδα.

Οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τσουκνίδας επειδή προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο για αποβολή.

Καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας αν παίρνετε κάτι από τα παρακάτω:

  • αντιπηκτικά
  • φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση
  • διουρητικά
  • φάρμακα για το διαβήτη
  • λίθιο

Η τσουκνίδα αλληλεπιδρά με αυτά τα φάρμακα. Η διουρητική δράση του φυτού μπορεί να ενισχύσει τη δράση των διουρητικών φαρμάκων πράγμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και διάθεσης

Αν θέλετε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας ουσιαστικά και να καταπολεμήσετε σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα (στρες, άγχος, κατάθλιψη), υπάρχουν αποτελεσματικές φυσικές επιλογές όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, που είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για την υγεία και την ευεξία μας.