Ακετυλοχολίνη: λειτουργίες και δράση

ακετυλοχολίνη, λειτουργίες ακετυλοχολίνης, δράση ακετυλοχολίνης, τροφές που ενισχύουν την ακετυλοχολίνη, ακετυλοχολίνη και νευρικό σύστημα

Ακετυλοχολίνη

Η ακετυλοχολίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία των μυών και του εγκεφάλου. Οι ανισορροπίες στα επίπεδα της ακετυλοχολίνης συνδέονται με νοσήματα όπως το Parkinson και το Alzheimer.

Η ονομασία ακετυλοχολίνη προκύπτει από τη δομή της. Είναι ένας εστέρας οξικού οξέος και χολίνης. Η μεταγωγή σήματος μέσω της ακετυλοχολίνης γίνεται από τις χολινεργικές συνάψεις.

Η ακετυλοχολίνη είναι σημαντική για το σώμα καθώς συμβάλλει σε πολλές σημαντικές λειτουργίες. Η ακετυλοχολίνη εντοπίζεται σε όλους του κινητικούς νευρώνες και διεγείρει την σύσπαση των μυών. Από την κίνηση του στομάχου και της καρδιάς μέχρι τις κινήσεις των ματιών, όλες οι κινήσεις του σώματος γίνονται μέσω της ακετυλοχολίνης.

Επίσης η ακετυλοχολίνη εντοπίζεται σε νευρώνες του εγκεφάλου και παίζει σημαντικό ρόλο σε γνωστικές λειτουργίες, όπως η μνήμη.

Λειτουργίες στο σώμα

Η ακετυλοχολίνη έχει πολλές λειτουργίες στο σώμα.

Μύες

Στο περιφερικό νευρικό σύστημα , η ακετυλοχολίνη είναι σημαντικό κομμάτι του σωματικού νευρικού συστήματος και οδηγεί στην ενεργοποίηση των μυών.

Στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, η ακετυλοχολίνη ελέγχει πολλές λειτουργίες καθώς δρα στους νευρώνες του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Εμπλέκεται στην σύσπαση των λείων μυών και στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και έτσι μειώνει τον ρυθμό της καρδιάς.

Επειδή η ακετυλοχολίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη μυϊκή λειτουργία, τα φάρμακα που επηρεάζουν το συγκεκριμένο νευροδιαβιβαστή μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή στις κινήσεις.

Εγκέφαλος και κεντρικό νευρικό σύστημα

Η ακετυλοχολίνη έχει πολλούς ρόλους στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς δρα σαν νευροδιαβιβαστής. Παίζει ρόλο στα κίνητρα, στη διέγερση, την προσοχή, την μάθηση και τη μνήμη και προάγει την φάση REM του ύπνου.

Οι διαταραχές στα επίπεδα της ακετυλοχολίνης μπορεί να συνδέονται με τη νόσο Alzheimer. Τα φάρμακα που παρεμβαίνουν στη λειτουργία της ακετυλοχολίνης έχουν αρνητική επίδραση στο σώμα και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Πώς θα ενισχύσετε τα επίπεδα της ακετυλοχολίνης;

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος για να ενισχύσετε τα επίπεδα της ακετυλοχολίνης. Ωστόσο, κάποια δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση χολίνης, σαν θρεπτικό συστατικό βοηθά.

Το σώμα χρειάζεται χολίνη για την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Είναι επίσης απαραίτητη για τον έλεγχο των μυών και την σύνθεση υγιών μεμβρανών που περιβάλλουν τα κύτταρα.

Η χολίνη είναι δομικό συστατικό της ακετυλοχολίνης. Οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν αρκετή χολίνη από τη διατροφή τους ώστε να συνθέτουν επαρκή επίπεδα ακετυλοχολίνης.

Τροφές που περιέχουν χολίνη περιλαμβάνουν:

  • κρέας
  • ψάρια
  • αυγά
  • φασόλια
  • σταυρανθή λαχανικά
  • τροφές ολικής άλεσης
  • γαλακτοκομικά προϊόντα
  • ξηροί καρποί
  • σπόροι

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότητα χολίνης από τη διατροφή τους. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 425mg για τις γυναίκες και 550mg για τους άνδρες.

Τα συμπληρώματα διατροφής με χολίνη χρειάζονται προσοχή γιατί η υψηλή δόση χολίνης μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ο εμετός και η βλάβη στο ήπαρ.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more