Κάνε το Τεστ
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας, Τι είνα, Συμπτώματα, Αιτίες, Διάγνωση, Αντιμετώπιση, Θεραπεία, Διαφορές, OCD, OCPD, ΙΨΔ

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας (OCPD)

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας (OCPD)

Δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιον να είναι επιμελής και τακτικός. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορεί να είναι χρήσιμα. Ωστόσο, όταν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι υπερβολικά, μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου και την σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ευεξία του.

Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας (OCPD) έχουν μια εμμονή με την τελειότητα, τον έλεγχο και την τάξη. Η ενασχόληση τους με αυτά είναι αρκετά σοβαρή και μπορεί να οδηγεί σε προβλήματα. Για φανταστείτε έναν μαθητή που επικεντρώνεται σε μικρές λεπτομέρειες με αποτέλεσμα να αποτυγχάνει να ολοκληρώσει μια εργασία. Ή φανταστείτε κάποιον που ο ηθικός του κώδικας είναι τόσο άκαμπτος που δεν μπορεί να δει τα πράγματα από την οπτική ενός άλλου.

Ένα άτομο με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας δεν κατανοεί αυτή τη συμπεριφορά ή δεν νιώθει ότι χρειάζεται να αλλάξει κάτι. Στην πραγματικότητα, μπορεί να πιστεύει ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι αυτοί που πρέπει να αλλάξουν.

Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας έχουν την τάση να επιβάλλουν τα υψηλά τους πρότυπα στους άλλους. Για παράδειγμα, ένας σύζυγος με την διαταραχή ίσως να αρνείται να αφήσει τη γυναίκα του να φυτέψει φυτά στον κήπο εκτός εάν η σύζυγος συμφωνήσει να ακολουθήσει αυστηρή μεθοδολογία. Αν η γυναίκα παρεκκλίνει από αυτούς τους κανόνες, τότε μπορεί να δεχτεί αυστηρή κριτική από το σύζυγό της.

Αυτή η άκαμπτη προσέγγιση για τη ζωή μπορεί να οδηγεί σε δυσκολίες στη διατήρηση των σχέσεων ή στην προσαρμογή σε νέες καταστάσεις. Η μοναξιά και η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστούν καθώς οι σχέσεις κλονίζονται. Το άτομο με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να αποφεύγει ή να αφήνει δραστηριότητες στις οποίες δεν είναι τέλειο, με αποτέλεσμα να περιορίζει τις δυνατότητές του. Επιπλέον, η συγκέντρωση στην τελειότητα μπορεί να οδηγεί στο άγχος, στις διατροφικές διαταραχές και σε άλλα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Αιτίες και συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής προσωπικότητας (OCPD)

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές προσωπικότητας. Οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 3-8% του πληθυσμού έχει την συγκεκριμένη διαταραχή, και είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους. Αυτή η διαταραχή προσωπικότητας περιλαμβάνει επίμονα μοτίβα συμπεριφοράς που συχνά ξεκινούν όταν ένα άτομο είναι στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενηλικίωση.

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία για την διαταραχή. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τρόπος που μεγαλώνει ένα άτομο παίζει σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με αυστηρούς κανόνες και σκληρές τιμωρίες, μπορεί να εμφανίζει εμμονή με το να κάνει τα πράγματα με το "σωστό τρόπο". Η διαταραχή μπορεί να έχει επίσης γενετικό υπόβαθρο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι κληρονομική.

Τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής προσωπικότητας περιλαμβάνουν:

  1. Τελειομανία που εμποδίζει την ολοκλήρωση των εργασιών.
  2. Εμμονή με τις λίστες, τους κανόνες και το πρόγραμμα.
  3. Απροθυμία ανάθεσης εργασιών σε άλλους που μπορεί να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση για το project.
  4. Αφοσίωση στη δουλειά που οδηγεί σε παραμέληση των σχέσεων.
  5. Αποταμίευση χρημάτων για μελλοντικές καταστροφές.
  6. Υπερβολική ευσυνειδησία ως προς τις αξίες και την ηθική.
  7. Αδυναμία απαλλαγής από άχρηστα αντικείμενα, όπως τα φθαρμένα παπούτσια.
  8. Υπερβολικό πείσμα και άκαμπτη διάθεση.

Διάγνωση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής προσωπικότητας

Για την διάγνωση της διαταραχής, ένα άτομο πρέπει να πληροί τουλάχιστον τέσσερα από τα οχτώ σημάδια της παραπάνω λίστας. Τα συμπτώματα πρέπει να είναι ένα μακροχρόνιο μοτίβο από την πρώιμη ενηλικίωση.

Η διαδικασία της διάγνωσης μπορεί να περιλαμβάνει την συμπλήρωση ερωτηματολογίων, τα οποία επιτρέπουν στο άτομο να αναφέρει πράγματα για τη συμπεριφορά του.  Φυσικά, πάντα ο ψυχίατρος θα πάρει μια συνέντευξη και συλλογή στοιχείων από φίλους, μέλη της οικογένειας, συμμαθητές.

Βέβαια, ο ψυχίατρος πρέπει να αποκλείσει άλλες πιθανές εξηγήσεις για τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που αποτελεί μια διαφορετική κατάσταση που περιλαμβάνει την συνεχή ενασχόληση με την τάξη και τη συσσώρευση πραγμάτων.

Μπορεί να είναι δύσκολο κάποιος να διαχωρίσει τη συμπεριφορά από την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας από μια συμβατική συμπεριφορά. Κάποιες ερωτήσεις που βοηθούν είναι οι εξής:

  • Το άτομο είναι πλήρως αφοσιωμένο στη δουλειά του; Ή απλά προσπαθεί να κερδίσει υψηλότερο μισθό για να έχει οικονομική ασφάλεια;
  • Το άτομο είναι τελειομανής; Ή απλά προσέχει τις λεπτομέρειες και είναι πρόθυμο να κάνει αλλαγές όταν είναι απαραίτητο;
  • Το άτομο έχει εμμονή με τον έλεγχο; Ή απλά είναι πρακτικό και θέλει να υπάρχει μια τάξη στο σπίτι;
  • Το άτομο δυσκολεύεται να πετάξει άχρηστα αντικείμενα επειδή έχουν συναισθηματική αξία;

Αν υποπτεύεστε ότι έχετε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας, ίσως να διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια. Ίσως να νιώθετε ότι αυτή η συμπεριφορά σας είναι βοηθητική και όχι επιβλαβής. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι με την διαταραχή προσωπικότητας θέλουν μια διάγνωση συνήθως μετά από απαίτηση ενός αγαπημένου προσώπου. Έτσι, αν η προσέγγισή σας για τη ζωή είναι καταστροφική για τις σχέσεις σας, μια επίσημη διάγνωση μπορεί να προσφέρει τις κατάλληλες πληροφορίες.

Συνυπάρχουσες διαταραχές

Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας συχνά αντιμετωπίζουν και άλλα θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας. Όταν υπάρχουν και άλλες διαταραχές, είναι σημαντικό να ελεγχθεί η κατάσταση διεξοδικά. Κάποιες από τις συνυπάρχουσες διαταραχές περιλαμβάνουν:

Διατροφικές διαταραχές. Η τελειομανία μπορεί να δίνει κίνητρο στους ανθρώπους με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας να έχουν μη ρεαλιστικά πρότυπα, ακόμη και αν το κόστος είναι η ίδια τους η υγεία. Η τελειομανία σε αυτό το βαθμό υπάρχει στους ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία και η βουλιμία, έτσι αυτές οι καταστάσεις μπορεί να συνυπάρχουν με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας.

Διαταραχές της διάθεσης. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας έχει σχέση με τις διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη. Το burnout , οι δύσκολες εργασιακές σχέσεις και η αποτυχία ανταπόκρισης στις υψηλές προσδοκίες συμβάλλουν στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σε κάποιες περιπτώσεις η διαταραχή συνδέεται με τον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Σωματικά προβλήματα. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να έχει σχέση με παθήσεις του καρδιαγγειακού όπως η υπέρταση και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Άλλες διαταραχές προσωπικότητας. Ένα άτομο με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να έχει και άλλες διαταραχές όπως η οριακή διαταραχή προσωπικότητας, η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Διαταραχές άγχους. Καθώς οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας προσπαθούν να έχουν τα πάντα σε τάξη και αποζητούν την τελειότητα, είναι πολύ πιθανό να κατακλύζονται από άγχος. Οι διαταραχές άγχους, όπως η διαταραχή γενικευμένου άγχους και η διαταραχή πανικού, μπορεί να συνυπάρχουν με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είναι μια διαταραχή άγχους και μπορεί να συνυπάρχει με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας.

Διαφορές OCPD και OCD

Παρά τις ομοιότητες στην ονομασία των δύο διαταραχών, υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητες, ανήσυχες σκέψεις (διεισδυτικές) και αισθάνονται υποχρεωμένοι να κάνουν κάποια τελετουργικά ώστε να αντιμετωπίσουν το άγχος. Για παράδειγμα, ο φόβος για τα μικρόβια οδηγεί ένα άτομο με OCD στο να πλένει συνέχεια τα χέρια του. Αυτό το άτομο συνήθως γνωρίζει ότι οι φόβοι του είναι παράλογοι.

Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας (OCPD) είναι λιγότερο πιθανό να αναγνωρίζουν την διαταραχή συγκριτικά με τους ανθρώπους με OCD. Τυπικά, δεν καθοδηγούνται από διεισδυτικές σκέψεις ή συγκεκριμένα τελετουργικά. Αντιθέτως, έχουν γενικά την επιθυμία για τάξη και τελειότητα, και την βλέπουν ως κομμάτι των αξιών τους. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με OCPD είναι λιγότερο παρορμητικοί και πρόθυμοι να καθυστερήσουν την επιβράβευση συγκριτικά με τους ανθρώπους με OCD.

Η OCPD είναι πιο συχνή από την OCD, αλλά το 15-28% των ανθρώπων με OCD μπορεί επίσης να έχει OCPD. Ένα άτομο και με τις δύο διαταραχές μπορεί να έχει πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως επίσης και έντονο στρες. Εξαιτίας της άκαμπτης φύσης των ανθρώπων με OCPD , είναι λιγότερο πρόθυμοι να δεχτούν την θεραπεία. Ωστόσο, όταν αυτό συμβεί , η τελειομανία τους μπορεί να είναι ωφέλιμη. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι συνεπείς και να τηρούν πιστά τις πρακτικές αυτοβοήθειας.

Διαφορες OCD και OCPD, ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχη, προσωπικοτητα

Τεχνικές αυτοβοήθειας για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας (OCPD)

Αν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει OCPD, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν.

1. Διαχείριση του στρες

Οι άνθρωποι με OCPD συχνά νιώθουν ότι έχουν να κάνουν πολλά και ότι όλα πρέπει να γίνουν τέλεια. Πίσω από αυτό υπάρχει ο φόβος της αποτυχίας που μπορεί να οδηγεί στην αναβλητικότητα. Έτσι, η καθημερινότητα μπορεί να είναι γεμάτη άγχος και απογοητεύσεις.

Οι τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν στην διαχείριση του στρες και στην βελτίωση της διάθεσης. Οι αναπνοές είναι μια πολύ απλή μορφή διαλογισμού, που μειώνουν σημαντικά το στρες.

Η τακτική άσκηση οδηγεί στην απελευθέρωση ενδορφινών , που συμβάλλουν στην ευεξία. Ασκήσεις όπως η γιόγκα και το τάι τσι μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικές, καθώς συνδυάζουν την σωματική άσκηση με την ενσυνειδητότητα και τις αναπνοές.

Η ξεκούραση είναι επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο. Ακόμα και αν είστε εργασιομανείς, είναι σημαντικό να κοιμάστε καλά το βράδυ. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει όχι μόνο τα επίπεδα του στρες αλλά επίσης επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή σας.

Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή παίζει κύριο ρόλο στη διάθεση και στην αντιμετώπιση του στρες.

Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας (OCPD);

Αν υπάρχει κάποιο κοντινό σας πρόσωπο με OCPD και θέλετε να το ενθαρρύνετε να κάνει κάτι για αυτό, μπορείτε να το παροτρύνετε να μάθει τεχνικές διαχείρισης του στρες.

1. Συμπόνια προς τον εαυτό

Ένα άτομο με OCPD, έχει χωρίς αμφιβολία υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό του. Όταν δεν μπορεί να φτάσει αυτές τις προσδοκίες, μπορεί να αισθάνεται απογοήτευση για τον εαυτό του. Επίσης, μπορεί να εστιάζει στα ελαττώματα που έχει.

Η συμπόνια προς τον εαυτό ξεκινά με την αποδοχή ότι εσείς, και οι άνθρωποι γύρω σας, έχουν όρια. Παρά τις προσπάθειες σας, μπορεί να κάνετε λάθη και να παραλείψετε πράγματα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα αποτυχία. Τα λάθη αποτελούν ευκαιρίες για να μάθετε και να εξελιχθείτε, και φυσικά να μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας.

Συζήτηση με τον εαυτό

Ένα ακόμη βήμα προς τη συμπόνια προς τον εαυτό είναι να δίνετε σημασία στον τρόπο που μιλάτε στον εαυτό σας, στη συζήτηση προς τον εαυτό σας. Όταν κάποιος δεσμεύεται στην αρνητική συζήτηση με τον εαυτό, και μιλά απαξιωτικά για τον εαυτό του, "Δεν είμαι αρκετά καλός" ή "Είμαι ηλίθιος." Αυτές οι σκέψεις μπορεί να οδηγούν στην κατάθλιψη και παραμορφώνουν την αντίληψη της πραγματικότητας.

Για αυτό, κάντε μια προσπάθεια να αλλάξετε την αρνητική συζήτηση και να χρησιμοποιείτε θετικές εκφράσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συζήτηση με τον εαυτό για να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε στον εαυτό σας όπως θα μιλούσατε σε κάποιον που αγαπάτε.

2. Διαχείριση των συναισθημάτων

Οι άνθρωποι με OCPD νιώθουν πολλά αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, όπως επίσης δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν τα συναισθήματά τους.

Έτσι, αν έχετε OCPD, δεν είναι ασυνήθιστο να θέλετε να κρύψετε ορισμένα συναισθήματα, ειδικά τα αρνητικά όπως η ντροπή, ο θυμός ή ο φόβος. Μπορεί να νιώθετε άβολα όταν οι άλλοι άνθρωποι εκφράζουν αυτά τα συναισθήματα. Ωστόσο, η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να οδηγεί σε άλλα θέματα, όπως οι εκρήξεις θυμού και τα καταθλιπτικά επεισόδια.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας;

  1. Αρχικά, καλό είναι να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας αντί να αρνείστε όσα νιώθετε. Μπορείτε να παρατηρείτε τα σωματικά σημάδια των συναισθημάτων. Ίσως όταν νιώθετε θυμωμένοι να νιώθετε πίεση στη γνάθο, ή να νιώθετε λυπημένοι.
  2. Στη συνέχεια μπορείτε να προχωρήσετε στην αποδοχή των συναισθημάτων. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν έχετε περηφάνια. Απλά να γνωρίζετε ότι όλοι μας βιώνουμε πολλά συναισθήματα, και είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουμε κάποιες φορές θλίψη , θυμό ή ντροπή. Αυτά τα συναισθήματα δεν μας κάνουν αδύναμους ανθρώπους.
  3. Επίλυση προβλημάτων. Αναγνωρίστε όλα όσα σας ενοχλούν. Ίσως να κάνατε ένα λάθος στη δουλειά και να νιώθετε θυμό με τον εαυτό σας. Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να βρείτε την ρίζα αυτού του θέματος; Ή είχατε μια διαφωνία με το σύντροφό σας που σας έκανε να νιώσετε άσχημα; Τι μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε τα πράγματα;
  4. Επαναξιολόγηση της κατάστασης. Δεν έχει κάθε πρόβλημα μια λύση. Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως είναι ανάγκη να αξιολογήσετε ξανά την κατάσταση. Μπορεί να είχατε ένα γεμάτο πρόγραμμα και να μην έχετε χρόνο για άσκηση. Έχει μεγάλη σημασία που χάσατε την προπόνηση; Το σώμα σας μπορεί να χρειαζόταν έτσι και αλλιώς ξεκούραση. Η επαναξιολόγηση της κατάσταση θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την καταστροφολογία.

3. Αναζήτηση βοήθειας

Συνήθως οι άνθρωποι με OCPD  κάποια στιγμή αντιμετωπίζουν κάποιες άβολες αλήθειες. Δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα μόνοι τους. Δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα μόνοι τους. Για αυτό είναι σημαντικό να ζητούν βοήθεια και να μάθουν πως τους επηρεάζει η διαταραχή.

Αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει OCPD καλό είναι να τον ενθαρρύνετε να ζητήσει βοήθεια. Μπορείτε να επισημάνετε την κατάθλιψη, το burnout, το άγχος και τη νευρικότητα ως λόγο για να ζητήσει βοήθεια χωρίς να δίνετε έμφαση στην OCPD.

Πώς η OCPD επηρεάζει τις σχέσεις;

Αν είστε σε μια σχέση και ο σύντροφός σας έχει OCPD, ίσως να αντιμετωπίζετε προβλήματα λόγω του συνεχούς ελέγχου. Ίσως να θέλει να προγραμματίζει με κάθε λεπτομέρεια τις διακοπές. Ή ίσως να απαιτεί κάθε δωμάτιο στο σπίτι να είναι καθαρό και τακτοποιημένο με συγκεκριμένο τρόπο.

Αν εσείς έχετε OCPD, μπορεί να νιώθετε απογοήτευση που οι άνθρωποι γύρω σας έχουν διαφορετικά πρότυπα. Ίσως ο σύντροφος ή ο συγκάτοικός σας να μην τακτοποιεί τα πράγματά του όπως θα θέλατε. Ή μπορεί να μην είναι τόσο λεπτομερής όσο εσείς.

Παρόλη την απογοήτευση είναι δυνατό οι άνθρωποι με OCPD να έχουν μακροχρόνιες και υγιείς σχέσεις με τους άλλους. Τι μπορείτε να κάνετε αν ο σύντροφός σας έχει OCPD;

Μην είστε εμμονικοί με τη νίκη

Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση για ένα άτομο με OCPD, που έχει την επιθυμία να κάνει τα πάντα σωστά. Ωστόσο, ακόμη και εσείς μπορεί να έχετε δυσκολία με αυτό.

Καλό είναι να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό στη διάρκεια μιας διαφωνίας, και να βρείτε μια λύση με το σύντροφό σας και όχι να "νικήσετε".

Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείτε με σεβασμό. Να εκφράζετε την δική σας οπτική για τα πράγματα και μην κατηγορείτε το σύντροφό σας. Φυσικά, μην διστάζετε να ζητήσετε συγνώμη όταν είναι ανάγκη.

Δείξτε την εκτίμησή σας

Μερικές φορές είναι εύκολο για ένα άτομο με OCPD να είναι έντονα επικριτικό. Και ένα άτομο χωρίς OCPD , μπορεί να έχει την ίδια συμπεριφορά, και να επικεντρώνεται στα αρνητικά στοιχεία του συντρόφου του.

Να εκφράζετε με ειλικρίνεια όσα εκτιμάτε στο σύντροφό σας. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας στη σχέση.

Δείτε το καλό στο σύντροφό σας

Παρά την τάση τους να είναι ελεγκτικοί, οι άνθρωποι με OCPD συχνά έχουν καλές προθέσεις. Και όταν δείχνουν την ενόχληση ή την απογοήτευσή τους, είναι πιθανό να παλεύουν με συναισθήματα άγχους. Αναγνωρίστε αυτά τα συναισθήματα και δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε.

Αν εσείς έχετε OCPD, είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσετε τις καλές προθέσεις του συντρόφου σας. Η τάση του για τελειότητα μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο η δική σας, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος.

Προσφέρετε φροντίδα στον εαυτό σας 

Η σχέση με έναν άνθρωπο με OCPD μπορεί να απαιτεί περισσότερη αποφασιστικότητα. Να έχετε ξεκάθαρες  προσδοκίες. Για παράδειγμα, αν πιστεύετε ότι η ανάγκη για καθαριότητα είναι παράλογη, αφήστε τον αγαπημένο σας να το γνωρίζει.

Μπορείτε να κάνετε μια προσπάθεια συμβιβασμού και να βρείτε μια λύση. Έτσι, δεν θα έχετε την ανάγκη να πιέζετε τον εαυτό σας. Είναι αναγκαίο να καταλάβετε ότι ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο να κάνει τα πράγματα.

Αν μια σχέση έχει θέματα, η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να είναι βοηθητική. Ωστόσο, αν ο σύντροφός σας είναι κακοποιητικός ή δεν θέλει να αλλάξει, τότε είναι ίσως η στιγμή να καταλάβετε ότι η σχέση δεν λειτουργεί πλέον.

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους με OCPD. Καθώς μαθαίνουν να αναγνωρίζουν πως οι πεποιθήσεις τους είναι καταστροφικές για την ψυχική, σωματική υγεία και τις σχέσεις τους. Στην ψυχοθεραπεία ένα άτομο μπορεί να βρει εποικοδομητικούς τρόπους για να εκφράζει τα συναισθήματα όπως η απογοήτευση.

Φαρμακευτική αγωγή

Δεν υπάρχει ένα ειδικό φάρμακο για την θεραπεία των συμπτωμάτων της OCPD. Ωστόσο, συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να είναι βοηθητικά για την συγκεκριμένη διαταραχή και συνυπάρχουσες διαταραχές. Για παράδειγμα:

  • Οι επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs), είναι αντικαταθλιπτικά που μειώνουν την εμμονή με τις λεπτομέρειες.
  • Οι βενζοδιαζεπίνες και άλλα αγχολυτικά φάρμακα επίσης βοηθούν στην διαχείριση της OCPD και άλλων διαταραχών άγχους , όπως η OCD.
  • Τα σπασμολυτικά φάρμακα μπορεί να μειώνουν την ευερεθιστότητα και να σταθεροποιούν την διάθεση.

Αντιμετώπιση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής προσωπικότητας

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής των ανθρώπων. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Γενικά, οι ασθενείς έχουν καλή ανταπόκριση στην  ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Επιπρόσθετα, με τη βοήθεια του ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ και της ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ  μπορεί να υπάρχει μια σημαντική ανακούφιση του άγχους και του στρες.