Κάνε το Τεστ
natto, τι είναι το natto, θρεπτική αξία natto, θερμιδες, οφέλη natto στην υγεία, θρεπτικά συστατικά natto, superfood

Natto – τι είναι

Natto

Η υγεία είναι πλούτος , και σύμφωνα με τις μελέτες το κλειδί για μια πιο υγιεινή ζωή είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Υπάρχουν πολλές τροφές που αποτελούν superfoods και έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιαπωνική τροφή natto. Το natto φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, Η διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή του είναι ότι τα φασόλια πλένονται και μουλιάζουν σε νερό για κάποιες ώρες και στη συνέχεια αναμιγνύονται με το βακτήριο Bacillus subtilis (στα ιαπωνικά ονομάζεται natto). Το συγκεκριμένο βακτήριο υπάρχει σε πολλά περιβάλλοντα, όπως το χώμα, τα φυτά, τα ζώα και ακόμη και στο γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου.

Οι μελέτες που έγιναν μελέτησαν τις επιδράσεις του Bacillus subtilis  στο προσδόκιμο επιβίωσης του ξενιστή, τα σκουλήκια Caenorhabditis elegans.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα σκουλήκια που τρέφονταν με Bacillus subtilis είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης από αυτά που ακολουθούσαν μια τυπική δίαιτα, και διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι το μονοπάτι της p38 MAPK κινάσης και της ινσουλίνης/IGF-1, που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στο ανοσοποιητικό σύστημα και στο προσδόκιμο ζωής, είχαν επιδράσεις που ενίσχυσαν το προσδόκιμο ζωής. Επίσης , μελετήθηκε η αντοχή στο στρες, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει σχέση με τη μακροζωία, και βρέθηκε ότι η αντίσταση στη UV ακτινοβολία και στο οξειδωτικό στρες είναι ενισχυμένη.

Οφέλη natto

1. Πλούσιο σε βιταμίνη Κ

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το natto είναι τόσο υγιεινή τροφή είναι επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ. Στην πραγματικότητα, το natto περιέχει 100 φορές περισσότερη βιταμίνη Κ2 από το τυρί.

Η βιταμίνη Κ2 είναι πολύ σημαντική επειδή, είναι στοιχείο κλειδί για την διατήρηση της οστικής πυκνότητας στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που υποφέρουν από οστεοπόρωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους χορτοφάγους και τους vegans επειδή το natto είναι μια πηγή βιταμίνη Κ2 φυτικής προέλευσης.

Η πρόσληψη βιταμίνη Κ2 συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού, την στένωση των αρτηριών και το θάνατο. Η βιταμίνη Κ2 επίσης συμβάλλει στην υγεία των οστών καθώς αυξάνει την οστική μάζα και μειώνει την απώλεια των οστών που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου.

2. Περιέχει νατοκινάση/nattokinase

Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, η σόγια απορροφάται και αφομοιώνεται πιο εύκολα, πράγμα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους ταλαιπωρούνται όταν τρώνε όσπρια. Ένας λόγος για τον οποίο το natto δεν προκαλεί δυσφορία στο γαστρεντερικό όπως συμβαίνει με άλλες μορφές σόγιας είναι επειδή περιέχει το ένζυμο νατοκινάση. Η νατοκινάση δημιουργείται στη διάρκεια της ζύμωσης, και χρησιμοποιείται για πολλούς ιατρικούς σκοπούς, που περιλαμβάνουν:

3. Περιέχει προβιοτικά

Ένα ακόμη συστατικό κλειδί του natto με πολλαπλά οφέλη είναι τα προβιοτικά. Το βακτήριο Bacillus subtilis είναι αυτό που προστίθεται στα φασόλια σόγιας για τη ζύμωση ώστε να παραχθεί το natto. Βοηθά στη σύνθεση ενζύμων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την μείωση της πήξης του αίματος και την παραγωγή βιταμινών Κ και Β. Επίσης, χρησιμοποιείται ακόμη και ως αντιβιοτικό ευρέος φάσματος.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι συμπληρωματικά το βακτήριο Bacillus subtilis  βελτιώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, υποστηρίζει το υγιές μικροβίωμα και βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Το κύριο όφελος των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το natto , είναι ότι ενισχύουν την ανοσία. Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο για παθήσεις και διατηρούν το σώμα σε άριστη κατάσταση.

Natto τι είναι, θερμιδες, θρεπτικη αξια, οφελη

4. Συμβάλλει στην υγεία των οστών

Το natto περιέχει πολλά σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά που παίζουν κύριο ρόλο στην υγεία των οστών. Το ασβέστιο, για παράδειγμα, είναι ένα από τα δομικά συστατικά των οστών και είναι απολύτως απαραίτητο για την πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας με την πάροδο του χρόνου.

Η βιταμίνη Κ είναι επίσης σημαντική για την υγεία των οστών. Οι μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη αυτής της βιταμίνης αυξάνει τον κίνδυνο για ανωμαλίες των οστών όπως η οστεοπόρωση και τα κατάγματα. Το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι μόνο μερικά από τα μεταλλικά στοιχεία που υπάρχουν σε αφθονία στο natto. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας των οστών

5. Συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού

Το natto περιέχει προβιοτικά τα οποία βοηθούν στην ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο για την βελτιστοποίηση της υγείας του γαστρεντερικού. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι διαταραχές στο ευαίσθητο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες και να προκαλούν παθήσεις του γαστρεντερικού μέχρι αλλεργίες.

Τα προβιοτικά που λαμβάνουμε από τις τροφές ή τα συμπληρώματα διατροφής είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία του γαστρεντερικού. Βοηθούν στη θεραπεία της διάρροιας, της ελκώδους κολίτιδας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, μεταξύ άλλων θεμάτων.

6. Κρατά υγιή την καρδιά

Το natto είναι μια από τις τροφές που περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μία ή δύο μερίδες natto στη διατροφή μας έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Το natto περιέχει άφθονες φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και έτσι αποτρέπουν την συσσώρευση αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Κ2 , η οποία συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Η νατοκινάση, το κύριο ένζυμο που υπάρχει στο natto, έχει συνδεθεί με την χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Όταν η αρτηριακή μας πίεση είναι υπό έλεγχο αυτό βοηθά στην μείωση της πίεσης στις αρτηρίες. Έτσι,  οι μύες της καρδιάς παραμένουν υγιείς και δυνατοί.

Διατροφή και ψυχική υγεία 

Η σωματική και η ψυχική μας υγεία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την διατροφή μας. Το natto είναι ένα superfood, πλούσιο σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία , προβιοτικά και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού, στην υγεία της καρδιάς και των οστών, και έχει πολλαπλά οφέλη.

Το natto είναι μια τροφή που μπορούμε να προσθέσουμε στο διατροφικό μας πλάνο και να μας ωφελήσει. Γνωρίζουμε ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την καταπολέμηση του άγχους της καθημερινότητας, ενισχύει τη διάθεσης και αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας. Ο συνδυασμός της υγιεινής διατροφής με την φροντίδα του εαυτού με ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, διαλογισμό, ενσυνειδητότητα είναι πολύ βοηθητικός για την διαχείριση των προκλήσεων της καθημερινότητας.