Η ρόκα είναι ένα λαχανικό που είναι γνωστό για την πιπεράτη γεύση του και προέρχεται από τη Μεσόγειο. Ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά μαζί με τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Η ρόκα είναι ένα νόστιμο λαχανικό και περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτοχημικές ενώσεις. Περιέχει ελάχιστα σάκχαρα, θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά οξέα. Είναι ένα superfood (μια υπερτροφή), προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον ανθρώπινο οργανισμό, που περιλαμβάνουν:
Η ρόκα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Τα αντιοξειδωτικά δρουν για να διατηρήσουν μια υγιή ισορροπία στις ενζυμικές αντιδράσεις μέσα στα κύτταρα, ενώ παράλληλα καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα.
Η ρόκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι ωφέλιμη για τα οστά. Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και στο σχηματισμό των οστών. Η πρόσληψη της βοηθά στη μείωση της σταδιακής αποδόμησης των οστών που παρατηρείται όσο μεγαλώνουμε. Οι άνθρωποι με οστεοπόρωση , μπορούν να καταναλώνουν προληπτικά ρόκα ώστε να διατηρήσουν την υγεία των οστών τους.
Η ρόκα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C που υπάρχει στη ρόκα είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στις επικίνδυνες, φλεγμονώδεις ελεύθερες ρίζες και τις περιορίζει πριν προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα.
Η παρουσία βιταμινών Β στη ρόκα την καθιστούν πολύ ωφέλιμη για το μεταβολισμό. Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν σε όλες τις κυτταρικές λειτουργίες όπως η παραγωγή ενέργειας, η σύνθεση των λιπαρών οξέων, η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και πολλές άλλες ζωτικές διαδικασίες.
Για την περαιτέρω ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, των γνωσιακών λειτουργικών, του γαστρεντερικού και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.