Ρόκα: θρεπτική αξία και οφέλη στην υγεία

ρόκα, θρεπτική αξία ρόκας, ιδιότητες ρόκας, οφέλη ρόκας στην υγεία

Ρόκα

Η ρόκα είναι ένα λαχανικό που είναι γνωστό για την πιπεράτη γεύση του και προέρχεται από τη Μεσόγειο. Ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά μαζί με τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Θρεπτική αξία

Η ρόκα είναι ένα νόστιμο λαχανικό και περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτοχημικές ενώσεις. Περιέχει ελάχιστα σάκχαρα, θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά οξέα. Είναι ένα superfood (μια υπερτροφή), προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον ανθρώπινο οργανισμό, που περιλαμβάνουν:

  • Ασβέστιο: το οποίο βοηθά στη φυσιολογική πήξη του αίματος. Είναι επίσης απαραίτητο για την υγεία των οστών, την λειτουργία των μυών και των νεύρων.
  • Κάλιο: ένα μεταλλικό στοιχείο και ηλεκτρολύτης που είναι ζωτικός για την λειτουργία της καρδιάς και των νεύρων. Βοηθά στη φυσιολογική σύσπαση των μυών. Το κάλιο εξουδετερώνει τις αρνητικές επιδράσεις του νατρίου και βοηθά τους ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Φολικό οξύ: μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Βοηθά στην σύνθεση του DNA. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη ή σε όσες σκοπεύουν να μείνουν έγκυες. Η έλλειψη φολικού στις εγκύους μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση δισχιδούς ράχης, μια βλάβη του νευρικού σωλήνα.
  • Βιταμίνη C: είναι πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.
  • Βιταμίνη Κ: βοηθά στην πήξη του αίματος. Αν λαμβάνετε κάποια αντιπηκτική αγωγή, όπως η βαρφαρίνη, συζητήστε με το γιατρό σας για την βιταμίνη Κ πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες.
  • Βιταμίνη Α: είναι μια ομάδα λιποδιαλυτών ρετινοειδών. Η βιταμίνη Α είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό, που ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού, την κυτταρική ανάπτυξη, την νυχτερινή όραση και την συνολική υγεία των ματιών. Επίσης βοηθά στη σωστή λειτουργία των νεφρών, των πνευμόνων και της καρδιάς.

Οφέλη ρόκας

1. Αντιοξειδωτική δράση

Η ρόκα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Τα αντιοξειδωτικά δρουν για να διατηρήσουν μια υγιή ισορροπία στις ενζυμικές αντιδράσεις μέσα στα κύτταρα, ενώ παράλληλα καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα.

2. Υγεία των οστών

Η ρόκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι ωφέλιμη για τα οστά. Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και στο σχηματισμό των οστών. Η πρόσληψη της βοηθά στη μείωση της σταδιακής αποδόμησης των οστών που παρατηρείται όσο μεγαλώνουμε. Οι άνθρωποι με οστεοπόρωση , μπορούν να καταναλώνουν προληπτικά ρόκα ώστε να διατηρήσουν την υγεία των οστών τους.

3. Ανοσοποιητικό σύστημα

Η ρόκα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C που υπάρχει στη ρόκα είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στις επικίνδυνες, φλεγμονώδεις ελεύθερες ρίζες και τις περιορίζει πριν προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα.

4. Μεταβολισμός

Η παρουσία βιταμινών Β στη ρόκα την καθιστούν πολύ ωφέλιμη για το μεταβολισμό. Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν σε όλες τις κυτταρικές λειτουργίες όπως η παραγωγή ενέργειας, η σύνθεση των λιπαρών οξέων, η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και πολλές άλλες ζωτικές διαδικασίες.

Ενίσχυση του οργανισμού

Για την περαιτέρω ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, των γνωσιακών λειτουργικών, του γαστρεντερικού και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.