Κάνε το Τεστ
Συζυγική απιστία και παιδιά, Αιτίες συζυγικής απιστίας, Συζυγική απιστία πως επηρεάζει τα παιδιά, Επιδράσεις συζυγικής απιστίας στα παιδιά, Τραύμα συζυγικής απιστίας στα παιδιά

Συζυγική απιστία και παιδιά

Συζυγική απιστία και παιδιά

Η συζυγική απιστία έχει σημαντική επίδραση στις οικογένειες. Μπορεί να προκαλεί ένταση και διαφωνίες που επηρεάζουν την ευεξία των παιδιών και τη σχέση τους με τους γονείς. Η συζυγική απιστία επηρεάζει τα παιδιά και τους έφηβους , οι οποίοι  μπορεί να νιώθουν σύγχυση, φόβο και θλίψη. 

Συζυγική απιστία 

Η συζυγική απιστία συνήθως γκρεμίζει την εμπιστοσύνη στη σχέση. Μπορεί να προκαλεί ποικίλα συναισθήματα και στους δυο συντρόφους όπως η θλίψη, η απογοήτευση, η προδοσία, οι ενοχές και η ντροπή. Η συζυγική απιστία συνδέεται με ένταση, συγκρούσεις και τελικά χωρισμό. 

Ποιες είναι οι αιτίες της συζυγικής απιστίας; 

Η συζυγική απιστία είναι μια πολύπλοκη κατάσταση. Οι μελέτες δείχνουν ότι η απιστία έχει σχέση με συγκεκριμένα θέματα στη σχέση, όπως η αρνητική επικοινωνία. 

Η συζυγική απιστία επίσης συνδέεται με συγκρούσεις ανάμεσα στους συντρόφους. Η απιστία μπορεί να είναι αιτία και συνέπεια των προβλημάτων σε μια σχέση. 

Πώς η συζυγική απιστία επηρεάζει τα παιδιά; 

Η επίδραση της συζυγικής απιστίας στα παιδιά διαφέρει ανάμεσα στις οικογένειες. Εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και την κουλτούρα. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού μπορεί να επηρεάζεται. 

Ευθύνες 

Τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να υποθέτουν ότι οι σκέψεις και οι πράξεις τους έχουν μεγαλύτερη επίδραση στον κόσμο από όσο ισχύει κανονικά. Όταν οι γονείς συνεχώς μαλώνουν, τα μικρά παιδιά και οι προ-έφηβοι μπορεί να κατηγορούν τον εαυτό τους για όσα συμβαίνουν. Αυτό μπορεί να προκαλεί συναισθήματα ενοχών και άγχους. 

Φόβος και παραμέληση 

Τα μικρά παιδιά μπορεί να νιώθουν παραμελημένα ή να φοβούνται ότι οι γονείς τους δεν θα τα αγαπούν πια. Για τα παιδιά που είναι απολύτως εξαρτημένα από τους γονείς τους, αυτή η διαταραχή στο σύστημα της οικογένειας ερμηνεύεται ως απειλή για την ασφάλεια και την επιβίωση τους. Για αυτό μπορεί να νιώθουν άγχος και φόβο. 

Σύγχυση και αβεβαιότητα 

Σε αντίθεση με τα μικρά παιδιά, οι έφηβοι είναι λιγότερο πιθανό να κατηγορούν τον εαυτό τους για την συζυγική απιστία. Αλλά είναι δύσκολο να επεξεργαστούν τις αιτίες και τις συνέπειες της απιστίας. Αυτό μπορεί να οδηγεί σε σύγχυση, αβεβαιότητα και φόβο. 

Ανάληψη ευθυνών από τους γονείς 

Οι έφηβοι είναι επίσης πιθανό να θεωρούν τον έναν γονέα υπεύθυνο για την απιστία. Αυτό μπορεί να αλλάξει την δυναμική μέσα στην οικογένεια. 

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι έφηβοι αναλαμβάνουν υποστηρικτικό ρόλο για τον γονέα που έχει πληγωθεί. Έτσι, αναλαμβάνουν το ρόλο του γονέα, φορτώνονται με ευθύνες και αυτό δεν είναι σωστό για την ανάπτυξη τους. 

Επιδράσεις συζυγικής απιστίας στα παιδιά 

Η συζυγική απιστία μπορεί να επηρεάζει τα παιδιά με πολλούς τρόπους:

  • Συναισθηματικό τραύμα
  • Θέματα εμπιστοσύνης γενικά
  • Θέματα εμπιστοσύνης με τους γονείς
  • Θέματα συμπεριφοράς
  • Ακαδημαϊκές δυσκολίες
  • Προβλήματα στις σχέσεις
  • Θέματα αυτοεκτίμησης
  • Προβλήματα υγείας 

Συζυγική απιστία και παιδιά, Συζυγική απιστία επιδράσεις στα παιδιά, Συζυγική απιστία αιτίες

1. Συναισθηματικό τραύμα 

Τα παιδιά επηρεάζονται βαθιά από το συναισθηματικό τραύμα που προκαλεί η απιστία των γονιών. Μπορεί να νιώθουν συναισθήματα προδοσίας, εγκατάλειψης και σύγχυσης. Τα παιδιά μπορεί να είναι στη μέση όταν διαφωνούν οι γονείς, πράγμα που προκαλεί έντονο συναισθηματικό στρες. Ίσως να νιώθουν υπεύθυνα για τα προβλήματα στο γάμο των γονιών τους, ακόμη και αν δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. 

2. Θέματα εμπιστοσύνης 

Τα παιδιά που έχουν άπιστους γονείς δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους άλλους, ειδικά τους μελλοντικούς τους συντρόφους. Η απιστία υπονομεύει την αίσθηση ασφαλείας σε ένα παιδί και έτσι δυσκολεύεται να πιστέψει ότι μπορεί να βασιστεί στους άλλους. 

3. Θέματα εμπιστοσύνης με τους γονείς 

Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους γονείς τους ειδικά μετά από μια απιστία. Αυτό μπορεί να δημιουργεί θέματα στη σχέση γονιών-παιδιού και να συμβάλει στην απομάκρυνση τους. Τα παιδιά νιώθουν ότι δεν μπορούν να βασιστούν πλέον στους γονείς τους. 

4. Προβλήματα συμπεριφοράς 

Τα παιδιά μπορεί να έχουν θέματα συμπεριφοράς, να αντιδρούν απότομα, να απομονώνονται, ή να έχουν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές. Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους με υγιείς τρόπους και μπορεί να στρέφονται σε αρνητικές συμπεριφορές ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν το στρες. Είναι πολύ πιθανό να νιώθουν θυμό ή πικρία για τους γονείς τους, τα οποία εκδηλώνονται με τη συμπεριφορά τους. 

5. Ακαδημαϊκές δυσκολίες 

Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται ακαδημαϊκά ως αποτέλεσμα του έντονου συναισθηματικού στρες. Ίσως να μην μπορούν να συγκεντρωθούν στα μαθήματα τους και να μην έχουν καλή απόδοση. Επίσης, μπορεί να μην έχουν κίνητρο να αριστεύσουν στο σχολείο ή να νιώθουν ότι οι προσπάθειες τους δεν έχουν καμία σημασία. 

6. Προβλήματα στις σχέσεις 

Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις ως ενήλικες εξαιτίας της επίδρασης της απιστίας των γονιών. Τα παιδιά που έχουν γίνει μάρτυρες της απιστίας μπορεί μεγαλώνοντας να πιστεύουν ότι οι σχέσεις είναι ασταθείς και να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν υγιείς, μακροχρόνιες σχέσεις ως ενήλικες. Μπορεί να νιώθουν ότι δεν αξίζουν την αγάπη. 

7. Θέματα αυτοεκτίμησης 

Τα παιδιά μπορεί να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση λόγω της απιστίας των γονιών. Μπορεί να κατηγορούν τον εαυτό τους για τα προβλήματα στη σχέση των γονιών τους, πράγμα που οδηγεί σε συναισθήματα ανεπάρκειας. Ίσως να αισθάνονται ότι δεν είναι αρκετά καλά ή ότι δεν αξίζουν την αγάπη και τη στοργή. 

8. Αυξημένο άγχος 

Τα παιδιά μπορεί να έχουν έντονο άγχος σαν αποτέλεσμα των συναισθηματικών θεμάτων που προκαλεί η συζυγική απιστία. Τα παιδιά ανησυχούν για τη σταθερότητα της οικογένειας και την δική τους προσωπική ασφάλεια, πράγμα που οδηγεί σε αυξημένο στρες. Μπορεί να νιώθουν ότι ο κόσμος τους έχει έρθει πάνω κάτω και δεν μπορούν να εμπιστευτούν πλέον κανέναν. 

9. Προβλήματα υγείας 

Τα παιδιά μπορεί να εμφανίζουν προβλήματα υγείας όπως οι πονοκέφαλοι, οι στομαχόπονοι, και η αϋπνία λόγω του στρες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί λόγω του στρες να προκαλούν μακροχρόνια θέματα υγείας. Έτσι, είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες λόγω του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος. 

Ένα καλό διαζύγιο ή ένα κακό διαζύγιο; 

Για να κατανοήσετε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό διαζύγιο και σε ένα κακό διαζύγιο χρειάζεται και οι δυο γονείς να δουν τις επιδράσεις και το τραύμα που μπορεί να προκαλέσει σε ένα παιδί ένα κακό διαζύγιο. Και οι δυο σύζυγοι μπορούν να μειώσουν την επίδραση στο παιδί και τα αρνητικά συναισθήματα με ένα “καλό διαζύγιο”.

Ένα κακό διαζύγιο συνήθως αναφέρεται στις απώλειες που συνοδεύουν το τέλος ενός γάμου. Υπάρχουν αναπόφευκτες αλλαγές καθώς κάποια ή όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα σπίτια, αλλάζει η οικονομική κατάσταση, υπάρχουν αλλαγές στην αλληλεπίδραση των γονιών με το παιδί, και όλα αυτά συνοδεύονται από συναισθήματα όπως η απώλεια, ο θυμός, ο εξευτελισμός, η αποτυχία, η ανασφάλεια, ο φόβος, και η αβεβαιότητα για το μέλλον. 

Στην καλύτερη περίπτωση, το διαζύγιο είναι μια επώδυνη και αγχωτική εμπειρία για όλους, είτε έχει γίνει σωστά είτε όχι. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται ένα διαζύγιο. Δηλαδή το πως θα χωρίσουν οι σύντροφοι. Θα κάνουν δίκαιες διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά θέματα και την κηδεμονία του παιδιού ή θα ξεκινήσει ένας πόλεμος για το ποιος θα επικρατήσει; Θα συνεργαστούν για να λύσουν τα θέματα επικοινωνίας με το παιδί ή θα τους κυριεύσει η κακία και θα θέλουν εκδίκηση; 

Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν άσχημα διαζύγια δεν μπορεί να εξηγηθεί απλά. Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορεί να κάνουν τα ζευγάρια ώστε να μειώσουν τις συγκρούσεις για το διαζύγιο. Η διαμεσολάβηση είναι ωφέλιμη για πολλά ζευγάρια. Όσο λιγότερες είναι οι συγκρούσεις τόσο το καλύτερο για τα παιδιά. Όσο πιο γρήγορα επανέλθει η σταθερότητα και η ηρεμία, τόσο πιο γρήγορα θα επουλωθούν τα παιδιά. Ένα καλό διαζύγιο δεν σημαίνει ότι έτσι απλά θα εξαφανιστεί ο πόνος και η απογοήτευση για το χωρισμό. 

Μετά το διαζύγιο οι πρώην σύντροφοι είναι ανάγκη να βρουν το κουράγιο και να ζητήσουν βοήθεια για να επουλωθούν και να μάθουν από τα λάθη τους, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους και να θέσουν γερές βάσεις για τις μελλοντικές τους σχέσεις. 

Το οικογενειακό τραύμα ως παράγοντας κινδύνου για θέματα ψυχικής υγείας 

Τα τραύματα της παιδικής ηλικίας αποτελούν παράγοντες κινδύνου για ψυχικές διαταραχές, όπως η οριακή διαταραχή προσωπικότητας και οι διατροφικές διαταραχές. Μερικές φορές, οι συνέπειες της συζυγικής απιστίας είναι  τραυματικές για τα παιδιά, ειδικά αν οι συγκρούσεις δεν επιτρέπουν την κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών των παιδιών. 

Η υποστήριξη των παιδιών που έχουν βιώσει τραυματικά την συζυγική απιστία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η αποτελεσματική υποστήριξη προστατεύει τα παιδιά από βλάβες που επηρεάζουν την ανάπτυξη τους. 

Επούλωση της οικογένειας μετά από μια απιστία 

Δεν επηρεάζονται όλες οι οικογένειες με τον ίδιο τροπο από την απιστία. Ο τρόπος με τον οποίο οι οικογένειες είναι οργανωμένες επηρεάζει την ικανότητα να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση. 

Οι οικογένειες με υπερβολικά άκαμπτα όρια ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά μπορεί να μην μιλάνε ανοιχτά για όσα συνέβησαν, ακόμη και αν ένα παιδί είναι αρκετά μεγάλο για να καταλάβει. Αυτό ενισχύει τη δυσπιστία και τις συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια. Από την άλλη πλευρά, οι οικογένειες με χαλαρά όρια είναι πιο ευάλωτες στην αντιστροφή των ρόλων. 

Οι οικογένειες που έχουν  κατάλληλα όρια μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την απιστία και να αποτρέψουν την βλάβη που προκαλεί μέσα στην οικογένεια. Τα ξεκάθαρα όρια ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά περιορίζει την βλάβη στα παιδιά και ενθαρρύνει τους γονείς να είναι υποστηρικτικοί μεταξύ τους. 

Αντιμετώπιση του τραύματος της συζυγικής απιστίας

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ  μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν την συζυγική απιστία. Μπορεί να αναγνωρίσει τις επιβλαβείς δυναμικές στο σύστημα της οικογένειας, και την ύπαρξη ορίων. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να δουλέψουν ως ομάδα για να προστατέψουν τα παιδιά τους. 

Κάποια παιδιά λόγω της απιστίας μπορεί να νιώθουν συναισθήματα κατάθλιψης και να εμφανίζουν ψυχικές διαταραχές. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ  μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να επουλώσουν τις πληγές τους.

Κατηγορία: