Κάνε το Τεστ
βασιλικός πολτός, τι είναι ο βασιλικός πολτός, ιδιότητες βασιλικού πολτού, χρήσεις βασιλικού πολτού, οφέλη βασιλικού πολτού, παρενέργειες βασιλικού πολτού, αλληλεπίδραση βασιλικού πολτού με άλλα φάρμακα

Βασιλικός πολτός

Βασιλικός πολτός

Ιστορικά, μια από τις πιο αξιόλογες ομάδες φυσικών φαρμάκων είναι η γύρη, η πρόπολη και ο βασιλικός πολτός. Ο βασιλικός πολτός είναι ένα παχύ, γαλακτώδες παράγωγο που οι εργάτριες μέλισσες παράγουν για την βασίλισσα. Είναι η κύρια πηγή θρεπτικών συστατικών για τη βασίλισσα και βοηθά στη διατήρηση της ζωτικότητάς της. Οι εργάτριες μέλισσες αναμιγνύουν το μέλι και τη γύρη με ένζυμα από τους αδένες που υπάρχουν στο λαιμό τους για την παραγωγή του βασιλικού πολτού.

Ιδιότητες βασιλικού πολτού

Ο βασιλικός πολτός παράγεται από τις μέλισσες και αποτελεί τροφή για τις προνύμφες όσο και για την βασίλισσα. Ο βασιλικός πολτός ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και καταπολεμά τα σημάδια της γήρανσης. Συμβάλει στην πρόληψη νοσημάτων όπως ο διαβήτης.

Ο βασιλικός πολτός έχει τις εξής ιδιότητες:

 • αντιφλεγμονώδεις
 • αντιλιπιδαιμικές. προστασία του καρδιαγγειακού
 • τονωτικές, ενισχύει την ευεξία και την μακροζωία
 • ενισχύει το ανοσοποιητικό
 • αντιαναιμικές
 • ενισχύει τα οστά
 • μειώνει την μελανογένεση
 • βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες, ενισχύει τη μνήμη
 • υγιές δέρμα
 • αντιδιαβητικές

Ο βασιλικός πολτός είναι καλύτερα να λαμβάνεται το πρωϊ, ενώ είσαστε νηστικοί.

Χρήσεις βασιλικού πολτού 

Ο βασιλικός πολτός περιέχει κυρίως νερό, σάκχαρα, λιπαρά οξέα και κάποιες μοναδικές πρωτεΐνες. Πολλά από τα οφέλη του βασιλικού πολτού οφείλονται στις πρωτεΐνες του. Όταν η βασίλισσα πεθάνει, οι εργάτριες ταΐζουν με υψηλή ποσότητα βασιλικού πολτού μια επιλεγμένη θηλυκή προνύμφη, με αποτέλεσμα το DNA της να αλλάζει και να μετατρέπεται σε βασίλισσα. Οι ισχυρισμοί ότι ο βασιλικός πολτός βοηθά στη γονιμότητα προκύπτουν από αυτό το γεγονός.

Οι πρωτεΐνες του βασιλικού πολτού, μαζί με τα αντιοξειδωτικά και τις ενώσεις με αντιβακτηριδιακή δράση συμβάλλουν στα οφέλη του στην υγεία μας. Ο βασιλικός πολτός αποτελεί θεραπεία για τα εξής:

 • Άσθμα
 • Αθηροσκλήρωση
 • Διαβήτη
 • Κόπωση
 • Υψηλό πυρετό
 • Υψηλή χοληστερόλη
 • Φλεγμονή
 • Νεφρική νόσο
 • Παγκρεατίτιδα
 • Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Ο βασιλικός πολτός επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και τη φλεγμονή μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης αυξάνει την αντοχή και την ευεξία.

βασιλικός πολτός

Ποια είναι τα οφέλη του βασιλικού πολτού;

Ο βασιλικός πολτός είναι ένα θρεπτικό παράγωγο επειδή συμβάλλει στην ενίσχυση του μεγέθους της βασίλισσας, στη δύναμη, στο σθένος , στη γονιμότητα και στη μακροζωία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μέλισσες.

Η σύνθεση του βασιλικού πολτού είναι παρόμοια με αυτή της γύρης, περιέχει θερμίδες γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, και τα οχτώ αμινοξέα, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ενώσεις που μοιάζουν με ορμόνες. Περιέχει επίσης, υψηλή συγκέντρωση παντοθενικού οξέος (βιταμίνη Β5) , η οποία είναι η κύρια βιταμίνη κατά του στρες. Επίσης περιέχει 12% πρωτεΐνη, 5-6% λιπίδια, και 12-15% υδατάνθρακες.

Ο βασιλικός πολτός ιστορικά έχει άμεση σύνδεση με τη γονιμότητα, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ανθρώπινη γονιμότητα, είναι πλούσια πηγή αμινοξέων, βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης D ,βιταμίνης  Ε, και Β. Ο φρέσκος βασιλικός πολτός περιέχει ωφέλιμα προβιοτικά για την υγεία του εντέρου ( είναι ανάγκη να συντηρείται στο ψυγείο ώστε να διατηρούνται αυτά τα θρεπτικά συστατικά) και συμβάλλει στην θεραπεία και την πρόληψη πολλών ασθενειών.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού;

Οι ιδιότητες του βασιλικού πολτού περιλαμβάνουν:

 1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα γενικά και ειδικά επουλώνει την βλεννογονίτιδα. Όπως και το μέλι, βελτιώνει το άσθμα.
 2. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο βασιλικός πολτός μειώνει την χοληστερόλη, την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης με αποτέλεσμα να ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα.
 3. Βελτιώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, όπως επίσης και τα έλκη που συνδέονται με το διαβήτη.
 4. Βοηθά στην αναιμία μέσω της αύξησης του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
 5. Αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άνδρες που τον καταναλώνουν τακτικά , όπως επίσης βελτιώνει και την ποιότητα του σπέρματος. Ο βασιλικός πολτός έχει θετική επίδραση στην αναλογία FSH/LH , ωστόσο, αυτή η επίδραση είναι αναστρέψιμη με την διακοπή της λήψης του. Ο βασιλικός πολτός αυξάνει την σεξουαλική επιθυμία και τη λίμπιντο.
 6. Η κατανάλωση 3,000mg βασιλικού πολτού καθημερινά έχει συνδεθεί με αυξημένη πνευματική διαύγεια και προστατευτική δράση ενάντια στην άνοια.
 7. Αυξάνει τη σύνθεση του κολλαγόνου και βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος. Για αυτό το λόγο, είναι ωφέλιμος στην επούλωση καθώς αυξάνει την μετανάστευση των ινοβλαστών, των κυττάρων του συνδετικού ιστού που παράγουν το κολλαγόνο. Ο βασιλικός πολτός καταπολεμά την υπερμελάγχρωση, και αναστέλλει την μελανογένεση, για αυτό υπάρχει σε πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Η μείωση της σύνθεσης της μελανίνης συμβαίνει μέσω της μείωσης της έκφρασης της τυροσινάσης.
 8. Λόγω των θρεπτικών συστατικών του, ο βασιλικός πολτός (μαζί με άλλα προϊόντα των μελισσών), ανακουφίζει τα δυσάρεστα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως η ευερεθιστότητα, οι διακυμάνσεις βάρους και η κατακράτηση υγρών.
 9. Βελτιώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο βασιλικός πολτός προστατεύει από την οστεοπόρωση μειώνοντας την οστική απορρόφηση.
 10. Αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του νευροβλαστώματος, και έτσι έχει πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες, ως superfood.

Παρενέργειες βασιλικού πολτού

Γενικά ο βασιλικός πολτός είναι ασφαλής και καλά ανεκτός. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή λήψη 1,000mg για τρεις μήνες δεν έχει αξιοσημείωτες παρενέργειες.

Υπάρχει όμως περίπτωση να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιους ανθρώπους, και συμπτώματα ήπια μέχρι απειλητικά όπως η αναφυλαξία. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να οφείλονται στο βασιλικό πολτό ή στα συστατικά που προστίθενται στα συμπληρώματα διατροφής με βασιλικό πολτό.

Αλληλεπιδράσεις

Ο βασιλικός πολτός ίσως να επιβραδύνει την πήξη του αίματος και να ενισχύει την δράση των αντιπηκτικών φαρμάκων όπως η βαρφαρίνη, με αποτέλεσμα τις μελανιές και την αιμορραγία. Αν καταναλώνετε βασιλικό πολτό καθημερινά, καλό είναι να σταματήσετε τη λήψη του δύο εβδομάδες  πριν από κάποιο προγραμματισμένο χειρουργείο για την πρόληψη της αιμορραγίας.

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να αλληλεπιδρά με τα αντιυπερτασικά φάρμακα για την θεραπεία της υψηλής αρτηριακή πίεσης , και να προκαλεί μια απότομη πτώση στην αρτηριακή πίεση (υπόταση). Για την αποφυγή αλληλεπιδράσεων, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας αν σκοπεύετε να πάρετε βασιλικό πολτό.

Σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή θηλασμού, καλό είναι να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας.

Ο βασιλικός πολτός έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία 

Ο βασιλικός πολτός είναι ένα SUPERFOOD με πολλά οφέλη στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Ενισχύει την διάθεση και την ΕΥΕΞΙΑ μας. Αποτελεί ένα φυσικό τονωτικό για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα την καλύτερη αντιμετώπιση των καταστάσεων που προκύπτουν. Πριν από τη λήψη του καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας για να αποφύγετε τις πιθανές παρενέργειες ή τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.