Κάνε το Τεστ
Biofenac, Μπιοφενακ, Ενδείξεις, Δοσολογία, Τιμή, Παρενέργειες

BIOFENAC – αντιφλεγμονώδες, που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

BIOFENAC - δράση, πληροφορίες, παρενέργειες

Το BIOFENAC (μπιοφενάκ) ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Το Biofenac (ασεκλοφενάκη) χρησιμοποιείται για την θεραπεία του πόνου. Έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. 

Ενδείξεις Βiofenac

Το Βiofenac ενδείκνυται για την ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή: σε διαστρέμματα, εξαρθρήματα, σε θλάσεις, στην οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και αγκυλωτική σπονδυλίτιδα.

Δοσολογία Βiofenac

Πάντοτε να παίρνετε το φάρμακο αυτό αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Η δόση αποφασίζεται από τον γιατρό σας, ο οποίος την προσαρμόζει στις ατομικές σας ανάγκες.

Η συνιστώμενη δόση Biofenac είναι:

  • για τους ενήλικες: συνολικά Biofenac 200 mg (δύο δισκία) ημερησίως, διαιρεμένα σε ένα δισκίο (100 mg) το πρωί και ένα δισκίο (100 mg) το βράδυ.
  • για τους ασθενείς με ηπατική δυσλειτουργία: η συνιστώμενη δόση είναι 100 mg.
  • χρήση σε παιδιά: η χρήση αυτού του φαρμάκου δεν συνιστάται σε παιδιά καθώς η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του δεν έχουν τεκμηριωθεί.

Τα δισκία Biofenac μπορούν να λαμβάνονται με ή χωρίς τροφή. Καταπιείτε το δισκίο ολόκληρο με ένα ποτήρι νερό. Τα δισκία δεν πρέπει να μασώνται, να τεμαχίζονται ή να θρυμματίζονται.

Μορφές Βiofenac

Το Βiofenac κυκλοφορεί σε χάπια και κρέμα:

Μορφή mg και ποσότητα BIOFENAC Τιμή
Χάπια F.C.TAB BIOFENAC 100MG BTx40 5,97
Κρέμα CREAM BIOFENAC 1,5% W/W TUBx60G 9,42

biofenac, χαπια, μπιοφενακ, ενδειξεις, δοσολογια, τιμη, παρενεργειες Παρενέργειες Βiofenac

Οι συνηθέστερα παρατηρούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γαστρεντερικής φύσης. Με τα ΜΣΑΦ μπορεί να προκληθούν πεπτικά έλκη, διάτρηση ή αιμορραγία του γαστρεντερικού σωλήνα, μερικές φορές θανατηφόρα, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Μετά από χορήγηση ΜΣΑΦ έχουν αναφερθεί ναυτία, έμετος, διάρροια, μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, κοιλιακό άλγος, μέλαινα, αιματέμεση, ελκώδης στοματίτιδα, επιδείνωση της κολίτιδας και της νόσου του Crohn. Λιγότερο συχνά έχει παρατηρηθεί γαστρίτιδα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν με το Biofenac περιλαμβάνουν:

Συχνές (μπορεί να επηρεάσουν έως και 1 στα 10 άτομα)

  • Στομαχική δυσφορία, κοιλιακός πόνος, ναυτία και διάρροια.
  • Ζάλη.
  • Αυξημένα ηπατικά ένζυμα.

Όχι συχνές (μπορεί να επηρεάσουν έως και 1 στα 100 άτομα)

  • Αέρια, φλεγμονή του στομάχου, δυσκοιλιότητα, έμετος και στοματικά έλκη.
  • Φαγούρα, εξάνθημα, φλεγμονή του δέρματος (δερματίτιδα) και κνίδωση.
  • Αυξημένη ουρία, αυξημένη κρεατινίνη.

Σπάνιες (μπορεί να επηρεάσουν έως και 1 στα 1.000 άτομα)

  • Αίμα στα κόπρανα, πεπτική αιμορραγία και πεπτική εξέλκωση.
  • Οίδημα προσώπου.
  • Καρδιακή ανεπάρκεια, υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Αναιμία.
  • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση, αλλεργίες.
  • Διαταραχές της όρασης.

Οι περισσότερες παρέρχονται μετά από την διακοπή του φαρμάκου. 

Βiofenac και άλλα φάρμακα

Χρειάζεται προσοχή στη λήψη Βiofenac με αντικαταθλιπτικά SSRI, γιατί αυξάνεται η πιθανότητα γαστρεντερικών διαταραχών (όπως αιμορραγίας). Επίσης, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μειώνεται όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα με ΜΣΑΦ.

Αντενδείξεις Βiofenac 

Το Biofenac δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με:

  •  Ιστορικό ενεργού ή ύποπτου ή υποτροπιάζοντος πεπτικού έλκους/αιμορραγίας (δύο ή περισσότερα διαφορετικά επεισόδια επιβεβαιωμένης εξέλκωσης ή αιμορραγίας) ή αιμορραγίας του γαστρεντερικού ή διάτρησης, που σχετίζονται με προηγούμενη θεραπεία με ΜΣΑΦ.
  • Ενεργή αιμορραγία ή αιμορραγική διαταραχή.
  • Βαριά νεφρική και ηπατική δυσλειτουργία.
  • Εγκατεστημένη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
  • Γνωστή υπερευαισθησία σε άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
  • Το Biofenac αντενδείκνυται σε ασθενείς, στους οποίους κρίσεις άσθματος, κνίδωση ή οξεία ρινίτιδα παρουσιάστηκαν μετά από χρήση ασπιρίνης ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ).
  • Το Biofenac δεν πρέπει να συνταγογραφείται κατά την κύηση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, εκτός και εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Ο κίνδυνος γαστρεντερικών αιμορραγιών, εξελκώσεων ή διάτρησης, αιματέμεση και μέλαινα είναι υψηλότερος με αυξανόμενες δόσεις ΜΣΑΦ, σε ασθενείς με ιστορικό έλκους, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν επιπλοκές με αιμορραγία ή διάτρηση, και σε ηλικιωμένους. Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να ξεκινούν τη θεραπεία με τη χαμηλότερη διαθέσιμη δόση. Η θεραπεία συνδυασμού με προστατευτικούς παράγοντες πρέπει να εξετάζεται για τους ασθενείς αυτούς, καθώς και για τους ασθενείς που απαιτούν χαμηλή δόση ασπιρίνης ή άλλα φάρμακα που αυξάνουν το γαστρεντερικό κίνδυνο.

Ασθενείς σε μακροχρόνια αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη πρέπει να παρακολουθούνται προληπτικά ως προς τη νεφρική και ηπατική λειτουργία και την αιμοποίηση.

Οι ηλικιωμένοι έχουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών με τα ΜΣΑΦ, ιδιαίτερα γαστρεντερική αιμορραγία και διάτρηση που μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Βiofenac;

To Βiofenac πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Βiofenac μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε γνώμες στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

biofenac, μπιοφενακ, κρεμα, αλοιφη, χαπια, ενδειξεις, δοσολογια, τιμη, παρενεργειες

Ποια άλλα αντιφλεγμονώδη υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλά αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως Algofren, Nurofen, Mesulid, Voltaren, Niflamol, Xefo Rapid, η Ασπιρίνη, και παυσίπονα όπως το Lonarid κα.

Άλλα παρόμοια φάρμακα με το Βiofenac: Aceclonac, Iasan
Συχνά ορθογραφικά λάθη: biofenak, μπιοφενακ

Άλλες φυσικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του πόνου και φλεγμονής

Αναλόγως της εντόπισης και της αιτίας του πόνου, υπάρχουν άλλα φάρμακα καθώς και φυσικές, αποτελεσματικές εναλλακτικές επιλογές:

Αιτία πόνου Εναλλακτικές μέθοδοι Άλλα φάρμακα
Ημικρανίες, πονοκεφάλοι ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ , ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΣΑΦ
Μυοσκελετικοί πόνοι ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ (πχ Arnica), ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ και το TRIGGER POINTS THERAPY (μορφές φυσικοθεραπείας) ΜΣΑΦ
Πόνος εμμήνου ρύσεως ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΣΑΦ
Χρόνιος πόνος (πχ ινομυαλγία) ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ, PAIN REPROCESSING THERAPY, SOMATIC TRACKING, EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) Αντικαταθλιπτικά
Ψυχοσωματικά συμπτώματα ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) Αγχολυτικά, Αντικαταθλιπτικά